GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Samsung Galaxy Note 5 – impresii, specificații și prețuri

Autor: Echipa Giz.ro

Samsung Galaxy Note nu a fost primul phablet de pe piaţă, însă a fost primul care s-a bucurat de un succes real în rândul utilizatorilor.

Pe parcursul anilor, producătorul sud-coreean a lansat generaţie după generaţie şi a mizat preponderent pe reţeta de design a modelelor contemporane din gama S.

Noul Samsung Galaxy Note 5 nu face nici el excepţie de la această regulă şi reprezintă în esenţă un Samsung Galaxy S6 cu o dimensiune mai mare a ecranului, precum şi cu posibilitatea de a utiliza un stylus pentru diverse acţiuni.

La acestea se adaugă însă câteva accesorii interesante şi un nou serviciu software care ar putea determina actualii posesori ai unor Note-uri mai vechi să facă un upgrade, în special dacă au unul dintr-o generaţie mai veche.

Samsung Galaxy Note 5

Samsung Galaxy Note 5

Samsung Galaxy Note 5 specificaţii:

  • ecran SuperAMOLED de 5.7” cu rezoluţie 2560×1440 pixeli
  • chipset Exynos 7420
  • procesor quad-core Cortex A53 1.5 GHz şi procesor quad-core Cortex A57 de 2.1 GHz
  • 4 GB RAM
  • 32 GB sau 64 GB memorie internă
  • cameră foto de 16 MP cu înregistrare 4K şi livestreaming pe Youtube
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi
  • sistem de operare Android 5.1.1 Lollipop
  • acumulator Li-Po de 3000 mAh
  • greutate 171 grame

Funcţii importante

Smartphone-urile Samsung au fost criticate ani la rândul pentru designul lipsit de spectaculozitate, construcţia realizată din plastic sau spatele din piele falsă, însă lucrurile s-au schimbat în acest an o dată cu lansarea noului Galaxy S6.

Note 5 a preluat de la acesta o bună parte dintre caracteristicile fizice, iar aici ne referim în primul rând la carcasa metalică cu spate din sticlă. Este un pas înainte care poate fi însă în continuare criticat, în special dacă nu eşti fanul sticlei pe carcasa spate.

Totuşi, Note 5 este ceva mai compact decât predecesorul său, Galaxy Note 4: o ramă mai mică a ecranului şi p grosime cu circa 1 milimetru mai scăzută au permis o scădere a greutăţii cu 5 grame, de la 176 la 171 grame.

Ecranul SuperAMOLED adoptat de noul phablet Samsung este identic cu cel disponibil pe Galaxy S6, cu excepţia diagonalei. Aceasta este de 5.7”, una care a devenit tipică pentru phabletul de bază al producătorului, în timp ce rezoluţia QHD (2560×1440 pixeli) a fost păstrată, cu toate avantajele şi, mai degrabă, cu toate dezavantajele sale. Stylusul poate fi utilizat pentru diverse notiţe, iar funcţiile sale se pot activa printr-un “click” pe ecranul stins.

Noutăţile platformei hardware sunt de asemenea minore: Samsung a rămas consecventă deciziei de a nu utiliza chipseturi Qualcomm Snapdragon 810 din cauza supraîncălzirii acestora, astfel că Note 5 include în interior un chipset proprietar Exynos 7420, compus la rândul său dintr-un procesor quad-core Cortex A53 1.5 GHz şi un procesor quad-core Cortex A57 de 2.1 GHz acompaniat de grafica Mali-T760MP8.

Spre deosebire de SGS6, Note 5 utilizează 4 GB RAM, care în teriorie ar trebui să asigure o fluenţă sporită a aplicaţiilor. Cât de mult contează 4 GB RAM pe un telefon? În cazul unui Asus Zenfone 2, pe care l-am testat recent timp de o săptămână, diferenţele sunt imperceptibile, însă nu este exclus ca lucrurile să stea mai bine în cazul lui Note 5, mai ales că Samsung are obiceiul de a încărca telefonul cu aplicaţii proprietare inutile.

Samsung Galaxy Note 5 are un spate din sticla

Samsung Galaxy Note 5 are un spate din sticla

În plus, Samsung a redus opţiunile utilizatorilor în privinţa stocării datelor. Pe lângă eliminarea slotului microSD, strategie care a debutat pe SGS 6, Note 5 va fi disponibil în numai două versiuni, cu 32 sau 64 GB de memorie internă. Acestea ar trebui însă să fie suficiente, mai ales că vânzările lui S6 cu 128 GB nu au impresionat.

Conectivitatea nu aduce surprize majore, întrucât telefonul se poate conecta la internet prin 3G, 4G, Wi-Fi şi include funcţii mai mult sau mai puţin uzuale. Una dintre noutăţi este Samsung Pay, o aplicaţie de plăţi cu telefonul mobil care vine să concureze cu Apple Pay prin utilizarea NFC sau a tehnologiei MST (Magnetic Secure Transmission).

Ecranul lui Galaxy Note 5 are rezolutie QHD

Ecranul lui Galaxy Note 5 are rezolutie QHD

Camera foto este împrumutată integral de la Galaxy S6 şi beneficiază de un senzor de 16 MP cu o apertură f/1.9 şi stabilizare optică a imaginii, însă a primit o funcţie suplimentară: poţi transmite clipuri video în direct pe Youtube în format Full HD.

Una dintre principalele nemulţumiri ale utilizatorilor este tendinţa de a subţia telefoanele în detrimentul acumulatorului, iar Note nu face excepţie: bateria Li-Po are o capacitate de 3000 mAh, în condiţiile în care cea de pe Note 4 avea 3220 mAh. Pentru cei care se tem de o autonomie prea scăzută, Samsung îndulceşte amarul prin tehnologia de încărcare rapidă, dar şi prin faptul că o încărcare wireless completă se realizează acum în numai 2 ore, nu în 3 ore. Din păcate, acumulatorul nu poate fi înlocuit.

https://www.youtube.com/watch?v=AJmiR8XEYn8

Îl cumpărăm sau nu?

Ca de fiecare dată, achiziţionarea unui produs nou lansat depinde de numeroşi factori. Note 5 aduce o gură de aer proaspăt pentru fanii phableturilor Samsung, însă asemănarea izbitoare cu Galaxy S6 ar putea fi dăunătoare din acest punct de vedere.

Cei care caută însă un phablet puternic realizat de un producător de clasa A au toate şansele să găsească în Note 5 un companion potrivit, în special dacă nu au mai avut unul până acum sau dacă au unul dintr-o generaţie învechită.

Preţ Samsung Galaxy Note 5 şi disponibilitate

Pentru început, Samsung Galaxy Note 5 va fi comercializat doar în Statele Unite şi Asia, iar în Europa va ajunge cel mai devreme abia pe parcursul anului viitor. Nu este însă exlus ca unele magazine online să introducă Note 5 în ofertă pe canale mai puţin oficiale.

Prin urmare, este dificil de anticipat care vor fi preţurile de comercializare. Ce ştim în acest moment este că în Statele Unite phabletul va costa între 700-840 de dolari fără contract la operatorii de telefonie. Noi estimăm că în România un Note 5 de 32 GB va costa 3.300 – 3.500 lei, însă mai multe detalii îţi vom oferi când acestea vor deveni disponibile.

Galaxy Note 5 nu este inca disponibil in Europa

Galaxy Note 5 nu este inca disponibil in Europa

Concluzii

Samsung Galaxy Note 5 preia designul şi construcţia lui Galaxy S6 pentru a duce la un nou nivel phabletul de referinţă al companiei.

Comparativ cu Note 4, noutăţile sunt binevenite, însă nu sunt atât de radicale pentru a te determina să-l achiziţionezi imediat.

Tu ce părere ai despre noul Samsung Galaxy Note 5? Este o decizie bună păstrarea designului de la Galaxy S6? Te aşteptai la o baterie cu o capacitate mai mare care, eventual, să poată fi înlocuită? Consideri că cei 4 GB RAM vor face diferenţa în utilizarea de zi cu zi?

3 comentarii

  1. iordache ionut

    9 noiembrie 2015 la 11:02

    Am impresia ca merg din rau in mai rau. De ce? 1. Nu poti schimba bateria, o idiotenie in conditiile in care nu este rezistent la apa. 2. Nu are slot de memorie. Eu unul folosesc phabletul ca inlocuitor partial de laptop (momentan nu imi ajug 32gb interni plus card de 64gb). 3. Procesorul octa cu o frecventa maxima mai joasa decat la modelele mai vechi cu 2 generatii.

  2. Dan

    14 februarie 2016 la 10:41

    ,,Ecranul SuperAMOLED adoptat de noul phablet Samsung este identic cu cel disponibil pe Galaxy S6, cu excepţia diagonalei. Aceasta este de 5.7”, una care a devenit tipică pentru phabletul de bază al producătorului, în timp ce rezoluţia QHD (2560×1440 pixeli) a fost păstrată, cu toate avantajele şi, mai degrabă, cu toate dezavantajele sale,, ce dazavantaj ar fi la ecranul lui note 5 ? Oare rezolutia ridicata consuma energie ?

  3. Kosta

    7 octombrie 2017 la 15:57

    Am cumpărat la Note 3 baterie de schimb și tot cât cea veche tine..
    De ce nu se fac teste după un an sau doi de funcționare a telefoanelor?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri