GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Mirrorless sau DSLR – Ce cameră semi-profesională să aleg?

Autor: Echipa Giz.ro

Vrei să-ţi cumperi o cameră foto profesională, dar nu ştii ce să alegi între mirrorless şi DSLR? Acest articol îţi vine în ajutor şi îţi explică pe capitole care sunt principalele diferenţe între cele două clase de aparate foto, astfel că în final vei avea un răspuns la întrebarea: “Ce e mai bun pentru mine: un mirorrless sau un DSLR?”.

Camerele foto compacte reprezintă cea mai simplă şi ieftină opţiune pentru un cumpărător, însă sunt departe de a oferi calitatea de care au nevoie cei mai mulţi utilizatori, în special în condiţii mai slabe de iluminare.

Aici intră în scena alte două tipuri de camere foto care se luptă indirect pentru a ajunge în mâinile fotografilor mai mult sau mai puţin profesionişti.

Într-un colţ al ringului avem camerele foto DSLR (Digital Single-Lens Reflex), care ies în evidenţă prin masivitate datorită construcţiei complexe, iar în celălalt colţ al ringului se află camerele foto mirrorless, aparent mai firave datorită formatului mai compact.

Dimensiunile celor două tipuri de camere foto nu reflectă însă decât o mică parte din arsenalul de luptă, întrucât DSLR-urile şi camerele mirrorless vin cu avantaje şi dezavantaje şi în privinţa senzorilor, vizorului, obiectivelor utilizate sau a modului în care sunt utilizate.

Despre toate acestea vom vorbi în rândurile care urmează pentru a face o comparaţie între cele două tipuri de camere foto.

Construcţie – egalitate între mirrorless şi DSLR

Principala diferenţă dintre DSLR-uri şi camerele mirrorless este dată de componentele utilizate şi de construcţia camerelor. Astfel, mai jos veţi afla ce înseamnă mirrorless şi ce înseamnă DSLR.

Aşa cum sugerează şi numele, o cameră foto DSLR include printre componentele sale o oglindă, un plan de focalizare, o pentaprismă şi un vizor optic. Acest ansamblu oferă utilizatorului posibilitatea de a vedea ce fotografiază prin intermediul viewfinder-ului.

În schimb, camerele foto mirrorless, sau MILC (Mirrorless Interchangeable-Lens Camera) dacă le spunem pe numele lor complet, utilizează obiective interschimbale, însă nu beneficiază de ansamblul de componente specificat mai sus în cazul DSLR-urilor.

DSLR-urile includ componente care fac ca aparatele sa fie voluminoase

DSLR-urile includ componente care fac ca aparatele sa fie voluminoase

Dimensiuni şi greutate – mirrorless-urile câştigă

Prin prisma componentelor pe care le includ, DSLR-urile au dimensiuni mari şi cântăresc cel puţin un kilogram, la care se adaugă şi cele minim 500 grame ale unui obiectiv. Din acest motiv, va trebui să cari cu tine minim 2 kg, asta în cazul în care nu optezi şi pentru alte accesorii cum ar fi un trepied. De altfel, portabilitatea scăzută este unul dintre principalele dezavantaje ale DSLR-urilor.

De cealaltă parte, un mirrorless are un format compact, foarte asemănător cu cel al unei camere foto compacte, astfel că vei găsi numeroase modele de 200 – 300 grame. Este adevărat că greutatea va creşte o dată cu adăugarea unui obiectiv, însă chiar şi aşa va rămâne semnificativ mai uşor decât un DSLR.

Un mirrorless are un format compact si este mult mai usor decat un DSLR

Un mirrorless are un format compact si este mult mai usor decat un DSLR

Senzori – avantaj pentru DSLR-uri

DSLR-urile sunt într-un uşor avantaj în privinţa senzorilor utilizaţi, întrucât există multe modele care oferă senzori Full-frame (36×24 mm).

La aceştia se adaugă senzori ASP-H (27.9×18.6 mm) de la Canon şi, pentru DSLR-urile medii, senzori APS-C (23.6×15.6 mm) de la producători precum Canon, Nikon, Sony, Pentax sau Samsung.

În schimb, cu excepţia unui Leica prohibitiv, senzorii Full-frame lipsesc cu desăvârşire de pe camerele mirrorless. Astfel, predomină senzorii APS-C pe seriile de camere Sony NEX, Samsung NX, Fujifilm XF Pentax K, în timp ce Panasonic şi Olympus mizează pe senzori mai mici de 17.3×13 mm. Recordul negativ este deţinut de Nikon, al cărui senzor Nikon 1 este de numai 13.2×8.8 mm.

Totuşi, Sony va lansa în următoarele luni doua mirrorless-uri din gama NEX cu senzor Full Frame, astfel că există perspective ca lucrurile să se schimbe în această privinţă în viitorul nu foarte îndepărtat.

Până atunci, putem trage concluzia că la capitolul senzori camerele mirrorless rivalizează cel mult cu DSLR-urile de clasa medie.

Evident, cu cât senzorul este mai mare, cu atât performanţele camerei vor fi mai bune, atât în privinţa fotografiilor realizate în condiţii slabe de iluminare, cât şi atunci când vorbim despre un ISO ridicat sau despre calitatea în sine a fotografiilor.

DSLR-urile beneficiaza de senzori mai mari

DSLR-urile beneficiaza de senzori mai mari

Obiective – avantaj clar pentru DSLR-uri

O altă deosebire majoră intre camerele mirorrless şi DSLR-uri este că primele dintre acestea beneficiază de obiective interschimbabile. Chiar dacă în teorie asta sună bine, în realitate oferta de obiective este destul de limitată, în primul rând din cauza faptului că aparatele mirrorless au apărut relativ recent pe piaţă. Totuşi, ne putem aştepta ca în viitorul nu foarte îndepărtat numărul de modele să crească odată cu maturizarea acestui segment de piaţă.

Între timp, pentru DSLR-urile există inclusiv obiective dedicate pentru un anumit tip de fotografie: pentru utilizare normală, pentru fotografie de peisaj sau pentru macrofotografie.

Este important de reţinut că obiectivele pentru DSLR-uri nu sunt compatibile cu obiectivele pentru camerele mirrorless. Există totuşi producători care oferă anumite adaptoare (un exemplu este Sony cu al său adaptor LA-EA2) prin care poţi utiliza obiective de DSLR pe un mirorrless.

Obiectivele unui mirrorless sunt interschimbabile, insa oferta este destul de saraca

Obiectivele unui mirrorless sunt interschimbabile, insa oferta este destul de saraca

Viewfinder – în general avantaj pentru DSLR-uri

Unul dintre principalele avantaje ale unui DSLR provine tocmai din componentele utilizate, întrucât acestea îţi permit să vezi prin vizor exact ceea ce urmează să fotografiezi.

Întrucât vizorul lipseşte de la camerele mirrorless, în cazul acestora s-a apelat la un compromis şi va trebui să te mulţumeşti cu ecranul LCD, care nu poate reda însă imaginile cu aceeaşi fidelitate precum un vizor.

Utilizare – egalitate între DSLR şi mirrorless

În general, DSLR-urile îţi oferă libertatea de a modifica manual aproape orice setare a camerei foto, prin intermediul a numeroase butoane de activare a unor setări.

Controlul manual al fiecare opţiuni în parte este esenţial pentru fotografii profesionişti, însă reprezintă un coşmar pentru utilizatorii obişnuiţi. Cei care vor un aparat puternic capabil să realizeze fotografii fără să modifice zeci de setări vor aprecia cu siguranţă camerele mirrorless, chiar dacă numărul de funcţii este semnificativ mai redus.

Un DSLR are mai multe butoane si optiuni decat un mirrorless

Un DSLR are mai multe butoane si optiuni decat un mirrorless

Depreciere

Camerele foto DSLR au tendinţa de a-şi deprecia mai lent valoarea de piaţă, atât prin prisma tehnologiilor de top încorporate, cât mai ales datorită faptului că un produs primeşte un succesor doar o dată la câţiva ani. În schimb, piaţa camerelor mirrorless este ceva mai dinamică, astfel că te poţi aştepta la o scădere mai accentuată a valorii pe care o va avea aparatul tău după o anumită perioadă de timp.

Alte funcţii

Iniţial, DSLR-urile se bucurau de o gamă de tehnologii şi opţiuni care nu se regăseau în camerele mirrorless, însă în ultima vreme producătorii au împrumutat tot mai multe caracterisitici de la DSLR-uri. Printre acestea se numără înregistrarea video în format HD sau chiar Full-HD, implementarea unui sistem de stabilizare optică şi realizarea unui focus rapid.

Un mirrorless poate fi solutia ideala pentru cei care cauta un aparat foto puternic, dar simplu de utilizat

Un mirrorless poate fi solutia ideala pentru cei care cauta un aparat foto mai simplu de utilizat

Concluzii – mirrorless sau DSLR?

Prin prisma informaţiilor pe care ţi le-am prezentat în acest articol se pot trage câteva concluzii importante.

Dacă eşti fotograf profesionist, vrei să ai controlul asupra tuturor opţiunilor camerei, să utilizezi o gamă diversificată de obiective şi, mai ales, să obţii fotografii de cea mai bună calitate atunci trebuie să te îndrepţi spre un DSLR.

Dacă eşti un utilizator obişnuit care vrea să aibă o cameră foto performantă, dar în acelaşi timp care să fie uşor de transportat, simplu de utilizat şi care să aibă o calitate comparabilă cu cea a unui DSLR de nivel entry-level său mediu, atunci un aparat mirrorless este alegerea cea mai bună.

Nu în ultimul rând, ţine cont şi de preţul de comercializare, întrucât camerele mirrorless sunt ceva mai ieftine decât un DSLR.

Ştim că decizia finală nu va fi uşor de luat (aşa cum colegul nostru Andrei a evidenţiat în acest articol), însă sperăm că informaţiile prezentate în acest articol te vor ajuta să înclini mai mult balanţa în favoarea unuia sau altuia dintre cele două tipuri de aparate foto.

32 comentarii

  1. MARIAN

    16 septembrie 2013 la 10:49

    ” Vrei să-ţi cumperi o cameră foto profesională, dar nu ştii ce să alegi între mirrorless şi DSLR? ”
    Oameni buni, nu este prima data cand faceti confuzie intre aparate PROFESIONALE si restul aparatelor.
    Mirrorless aparat PROFESIONAL sau SEMIPROFESIONAL ?! Hai sa fim seriosi. Stiu ca articolele sunt platite ca sa vanda, mama fraierilor e gravida in fiecare zi, dar nu depasiti limita bunului simt.
    Camerele din fotografii nu sunt nici pe departe PRO sau SEMIPRO.
    Mai documentati-va.

    • Daniel Popescu

      17 septembrie 2013 la 11:43

      Mirrorless-urile reprezinta o alternativa demna de luat in calcul la DSLR-urile de buget, din motive pe care le-am explicat in acest articol. Stiu ca exista numeroase controverse despre performantele si rolul acestora, dar nu cred ca este cazul sa cadem intr-o extrema sau alta.

    • Andrei

      22 ianuarie 2017 la 02:36

      Esti putin cam hipster tu asa, de felul tau… Pun pariu ca esti genul care merge cu obiectivul cu zoom-ul la maxim, sa vada lumea ca-l are lung.
      PROFESIONÁL, -Ă, profesionali, -e, adj. Care ține de o profesiune, privitor la o profesiune; care este legat de o profesiune
      Prin ce crezi tu ca un aparat mirorrless nu tine de profesia de fotograf? Face fotografii? Face, si pariez ca le face pe auto mai bine decat tot ce poti face tu.
      J5 de la nikon, spre exemplu, bate cam tot ce e DSLR de la acelasi producator pana la D7xxx. Ca sa nu mai zic de Canon, ca J5 le rupe si din varfuri!:))
      Cu alte cuvinte, faptul ca tu nu stii sa folosesti un aparat nu face respectivul aparat prost. Reveniti-va din ingamfarea asta. Toti copiii stiu sa faca poze la fel de bune ca voi. Practic aparatul dicteaza toate setarile, tu dai din buton pana ajungi la ce ar fi facut el pe auto, poate mai prost putin. Asta asa, ca sa ai impresia ca faci tu poze, sa mai dai cateva mii pe un obiectiv care in mana ta e tot 18-55.
      Sper ca te-am enervat. Scoate+-ti fumurile din cap: esti genul care face poze in balciuri, cu Mos Craciun.

  2. BARBU

    17 septembrie 2013 la 09:40

    Am convingerea ca nu ati postat comentariul doar din lipsa de timp. Sau ma insel ?!

    • Daniel Popescu

      17 septembrie 2013 la 11:43

      Asa cum scris si mai jos, toate comentariile intra in moderare si sunt activate manual.

  3. Sorin

    19 septembrie 2013 la 18:35

    eu mi-am abandonat DSRL-ul in locul unui DMC mirrolens de la Panasonic. Si nu regret deloc alegerea facut. Mult mai mic, usor iar ca poze, de exceptie!

  4. ionut popa

    16 noiembrie 2013 la 22:40

    salut!am o nelamurire si as vrea un sfat.vreau sa imi achizitionez un aparat foto si nu stiu pe care sa aleg dintre Olympus E-PL3, 12.3MP si FUJI Bridge FinePix HS25EXR, 16 Mp…pe care din ele mi l-ai recomanda?

    • Daniel Popescu

      17 noiembrie 2013 la 16:27

      Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie intai sa decizi daca vrei un aparat foto mirrorless (Olympus E-PL3) sau unul de tip bridge (Fuji FinePix HS25EXR). Cele doua camere fac parte din segmente diferite de piata, motiv pentru care fiecare are propriile avantaje si dezavantaje. De exemplu, modelul Olympus este mai mic, mai usor si poti schimba lentilele, pe cand modelul Fuji este mai greu, nu ii poti schimba lentilele, dar are specificatii mai bune si este mai ieftin. Decizia finala depinde de ceea ce vrei tu sa faci cu aparatul.

  5. Cristi

    1 august 2014 la 17:25

    Salut! As vrea sa imi cumpar un aparat foto, dar nu stiu ce sa aleg, sunt fff multe oferte.
    Imi place sa fac poze si chestii (orice fel de poze). Sunt incepator(am 16 ani), si na nu stiu prea multe despre domeniul asta. Eu mi-am ales cateva aparate foto digitale si DSLR. Nu stiu ce sa aleg(stiu ca DSLR-urile sunt mai bune), bugetul meu este de 1000, 1000 si umpic de lei. Oricum o sa imi iau doar dupa 25 august, si poate primd ceva reduceri. Am sa iti arat lista pe care mi-am facut-o si daca ai putea sa imi zici care e cea mai buna idee, ce parere ai depre aceste aparate si/sau daca mai ai alte recomandari. La aparatele foto digitale vreau neaparat cu vizor. Deci…
    Aparatele digitale:
    -Fujifilm FinePix HS35
    -Nikon COOLPIX P510
    -Nikon COOLPIX P530
    -FujiFilm FinePix SL1000
    Aparatele DSLR:
    -Nikon D3100
    -CANON EOS 1100D
    – Sony Alpha ILCE-3000K
    -Sony ILCE3000
    -mirrorless Sony A300

  6. vic

    13 ianuarie 2015 la 19:37

    Salut. As dori sa cumpar prima camera semipro. pentru a-mi indeplini dorinta de a imortaliza cat mai fidel si mai ales, artistic a anumitor peisaje sau vacante. Am optat initial pentru un DSLR. un nikon 5200, insa dupa vre-o 3 saptamani de documentare pe site-uri si youtube am ramas mai incurcat decat la inceput. As dori sa stiu daca alegrea initiala este cea buna, si daca un mirrorless cam in acelasi buget, 25.ooo s-ar ridica la aceleasi performante? Si daca da. care ar fi acela?

    • Daniel Popescu

      14 ianuarie 2015 la 22:55

      Nikon D5200 este o alegere buna pentru un fotograf incepator. Mirrorless-ul are ca avantaje dimensiunile mai mici si greutatea mai mica, insa in general DSLR-ul, cum este si D5200, va oferi performante mai bune.

  7. nick

    1 februarie 2015 la 22:42

    un mirrorless mai performant/scump sau un Sony SLT-A58 kit 18-55mm SAM II + 55-200 SAM II? pret/valoare apprx 2800 RON.

  8. cereal killer

    6 februarie 2015 la 21:12

    trebuie sa fii intr-adevar maniac sa cari cu spinarea intr-o excursie de o luna un DSLR impreuna cu trepiedul aferent. Te rupe la spinare rau de tot. Inca si astea mirrorlens imi pun intrebarea daca nu sunt prea grele si voluminoase. Plus pericolul la care te expui fiind scumpe. Evident autorul articolului nu va face reclama la unul sau altul din aparate asadar intrebarile ce sa aleaga omul nu au noima. Din ce am testat insa ca amator, nu recomand Fuji si Sony, Leica mi-a placut si Panasonic, nikon hm asa si asa, desi multi le lauda. olympus par sa domine inca de la inceput piata mirrorless. Astept opinii despre ele.

    • claudiu crisan

      11 martie 2015 la 21:37

      Salut. Eu am un Mirrorlens Canon Eos m. Sunt foarte multimit de el!

    • Dan

      12 august 2016 la 22:52

      Folosesc destuld e mult OMD-uri si pot spune ca sunt foarte bune. mai ales daca vrei sa faci poze pe manual, etc, ai cam cel mai mare si "liber" meniu pe care-l poti gasi, la ele. Calitatea imaginii, excelenta, usoare, etc.

  9. Florian

    20 februarie 2015 la 09:40

    Buna ziua,

    imi doresc o camera foto DSLR si oscilez intre Sony A 3000 Canon 1200 D si Nikon D 3200.
    As vrea sa stiu parerea dumneavoastra. Nu sunt un fotograf profesionist dar vreau sa am amintiri frumoase din concedii sau voiaje. Pretul nu este un criteriu foarte important, eu prefer sa platesc mai mult cand este cazul!

    Va multumesc!

  10. claudiu crisan

    11 martie 2015 la 21:28

    Salut. Recent am prins gustul fotografie, am tot cautat DSLR-uri second la preturi decente. 2500-3000 lei si vroiam neaparat sa fie full frame, din pacate bugetul pe care mi l-am propus a fost prea mic pentru pretentiile mele. Intr-o seara, am iesit la o berica ;) (2,3) din intamplare m-am intalnit cu un vechi amic, care avea un mirrorlens canon eos m. Ei… dupa ce am facut 2-3 fotografii, am ramas fascinat de acest aparat, in plus avea adaptor pentru obiective din gama dslr…si era de vanzare. Nu am ezitat si l-am cumparat. Sunt multumit de el cu mici exceptii: bateria tine maxim 150 de cadre, nu are viewfinder( in acel moment nu era ceva deranjant). In rest un aparat exceptional. Recomand!

    • Auras

      22 ianuarie 2017 la 02:41

      Mirorrless, vad ca esti al 2-lea care nu stie exact cum se numeste subiectul.

  11. Tibi

    29 mai 2015 la 15:42

    Canon EOS 5D Mark III sau Nikon D4s care aparat e mai bun pentru a fotografia persoane ? Urmeaza sa imi deschid o firma si nu sunt decis ce aparat sa folosesc ! Astept raspunsuri !

    • Andrei Girbea

      1 iunie 2015 la 15:56

      ambele sunt foarte bune, atunci cand sunt cuplate cu sticla de calitate

  12. paul

    6 septembrie 2015 la 13:16

    Salutare.
    Am si eu o intrebare, vreau sa imi cumpar un sony alpha 6000, ce parere aveti de acest aparat?este bun pentru nunti si evenimente?eu actual am un nikon d3200,iar varianta cu sony a6000 cred ca ar fi mai buna este mai compact si mai usor.Astept sfaturile voastre,multumesc!!

  13. elena

    14 mai 2016 la 18:18

    eu sunt incepatoare si cred ca o camera mirrorless este alegerea cea mai corecta
    nu cred ca m-as descurca pentru inceput cu un dsrl cu toate ca imi dau seama ca este mult mai performant

  14. dan

    30 iunie 2016 la 16:58

    salut..as vrea sa imi cumpar si eu un aparat foto si nu stiu ce sa aleg..am nevoie sa faca poze clare la distanta mare chiar pe intuneric…nu ma intereseaza culorile vii sau alte chesti artistice…ce model de aparat imi recomandati la un buget mediu ? va multumesc

    • Auras

      22 ianuarie 2017 la 02:42

      Ia uite, detectivu' particular!:))

  15. IonToma

    4 iulie 2016 la 16:06

    Cu Canon Eos m am făcut cateva fotografii bune, dar trebuie sa-ti iei si un obiectiv bun pe langa. Cu DSLR EOS 1200D lucrurile merg mai bine, chiar daca ai obiectivul din kit.

  16. Dan

    12 august 2016 la 22:50

    Olympus OMD sau Lumix GH4 sunt superioare dslr-urilor din aceeasi categorie de pret, cel putin. Review-ul asta e destuld e vechi, se pare.

    • Auras

      22 ianuarie 2017 la 02:44

      Da, "se pare" ca nu prea te ajuta gandirea sa citesti data review-ului..m

  17. annaT

    18 august 2016 la 12:53

    Buna ziua!

    Doresc sa imi achizitionez un aparat foto si sa incep un curs de fotografie. Bugetul meu este de 1000 de euro. Ce aparat foto mi-ati recomanda?
    Va multumesc!

  18. Robert

    8 septembrie 2016 la 11:52

    Buna ziua,
    Sunt incepator, si am o nelamurire si poate ma puteti ajuta. Vreau sa-mi iau un aparat foto dslr (ca am auzit ca sunt mai bune) la mana a doua si nu stiu ce sa aleg intre un Sony Alfa 390 – Obiectiv Sony 18 – 55 si un Canon 1000d obiectiv 18-55mm

    • Auras

      22 ianuarie 2017 la 02:44

      Nikon, clar, dintre cele doua.

  19. Irin

    11 octombrie 2016 la 08:05

    Bună ziua am nevoie de un aparat foto am un magazin online haine și îmi trebe sa facă poze unui model în casa nu prea am lumina dar am un fond alb nu am aparat ce aparat mi ar trebui ? nu am conostinte delok și nici buget mare pana în 700 800 lei ma poate ajuta cineva cu un sfat și un site

  20. Vidican Alina

    9 noiembrie 2017 la 10:59

    As dori sa achiziționez un aparat foto deoarece ma ocup de makeup și am nevoie ca pozele sa iasa clare și sa arătat bine. Ce aparat îmi recomandați? As dori un dslr dar nu știu dacă e decizia corecta prețul mu vreau sa fie mai mare de 2000 de lei. Mulțumesc

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri