GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Calculatoare pentru gaming/jocuri – soluţii bune şi ieftine

Autor: Echipa Giz.ro

Calculatoarele de gaming au o bună reputaţie pentru performanţele oferite, însă de cele mai multe ori vin şi cu un preţ peste puterea de cumpărare a utilizatorilor obişnuiţi.

De aceea, ne-am gândit să-ţi prezentăm câteva calculatoare ieftine pentru jocuri, care chiar dacă nu se încadrează strict în această categorie, îţi permit să joci unele titluri recente.

Nu am uitat însă nici de gama de calculatoare cu raport preţ-performanţă cât mai bun, astfel că vei regăsi aici şi recomandări de PC-uri ceva mai pretenţioase.

Nu în ultimul rând, pentru cei care beneficiază de bugete ceva mai consistente am trecut în revistă şi câteva sisteme desktop pentru jocuri care oferă performanțe. Acestea îţi permit rularea celor mai noi jocuri disponibile pe piaţă, fac posibilă delectarea cu rezoluțiile mari ale configurațiilor cu două sau trei monitoare sau chiar utilizarea noilor căști de realitate virtuală precum SteamVR.

Sistemele prezentate vin atât din parte integratorilor locali, cât şi din partea unor producători consacraţi în domeniu precum Asus şi Lenovo, astfel că ai de unde alege produsul care se potriveşte cel mai bine nevoilor tale.

Din păcate, aşa cum vei vedea pe parcursul acestui articol, oferta de sisteme desktop pentru jocuri din partea magazinelor online este una destul de săracă (a se vedea aici). Acest lucru este justificat, pe de o parte, de costurile destul de mari, care generează vânzări relativ reduse pe piaţa din România.

Totuşi, principala cauză este că utilizatorii profesionişti de jocuri preferă să-şi construiască propriile sisteme prin achiziţionarea separată a componentelor, întrucât în acest fel au un control semnificativ mai mare asupra configuraţiei.

Calculatoare ieftine pentru jocuri

Calculatoarele ieftine pentru jocuri au preţuri care se învârt în zona sumelor de 2.000 – 3.000 lei. Sistemele folosesc de obicei carcase, plăci de bază și surse banale, iar configurațiile includ procesoare Intel din gamele Core i3 sau Core i5 și plăci video din partea inferioară a gamei intermediare precum GTX 950. Aceste calculatoare pot ataca o bună parte din jocurile noi la rezoluții HD sau Full HD cu niveluri de detalii medii, însă cumpărătorul trebuie să fie împăcat cu ideea că unele titluri pretențioase vor fi inaccesibile.

IdeaCentre 300-20ISH – 1900 lei

Un sistem cu un preț sub 2000 de lei, sistemul Lenovo este o stație de lucru cu o configurație standard care folosește totuși o placă video suficient de bună pentru a-ți permite să ataci și jocuri. Sistemul folosește un procesor Intel Core i3 cu o frecvență de 3,6 GHz din generația Skylake și o placă video NVIDIA GTX 750 cu 2 GB de memorie video, configurația mai incluzând 8 GB de memorie RAM, un HDD cu o capacitate de 1 TB și o interfață wireless 802.11ac.

Lenovo IdeaCentre 300-20ISH

Lenovo IdeaCentre 300-20ISH

Serioux Gamer C2 – 2700 lei

Singurul sistem din gama inferioară care folosește o carcasă cu aspect mai agresiv, specific domeniului, Serioux Gamer C2 oferă un procesor Intel Core i5 cu o frecvența de 3,2 GHz, o placă video NVIDIA GTX 750 TI și 8 GB de memorie RAM. Acesta mai oferă un HDD de 1 TB, ieșiri video HDMI, DVI și VGA și interfață de rețea wireless.

Serioux Games C2

Serioux Games C2

Lenovo IdeaCentre 710-25ISH – 3000 lei

Un sistem ceva mai puternic, dar încă suficient de accesibil de la Lenovo, IdeaCentre 710 folosește un procesor Intel Core i5 cu frecvență din generația Skylake cu o frecvență de 2,7 GHz și o placă video NVIDIA GTX 960 cu 2 GB de memorie video, oferind astfel o putere suficient de ridicată pentru atacarea, chiar dacă pe setări grafice medii, a jocurilor noi. Configurația sistemului mai include 8 GB de memorie RAM, hard-disk cu o capacitate de 1 TB și ieșiri video multiple DisplayPort, HDMI și DVI.

Lenovo IdeaCentre 710-25ISH

Lenovo IdeaCentre 710-25ISH

Calculatoare de gaming de nivel mediu

Utilizatorii cu un buget ceva mai generos își pot îndrepta atenția către sisteme capabile să ruleze jocuri de ultimă generație, chiar dacă nu întotdeauna la cel mai înalt nivel de detalii, la rezoluții mai mari de Full HD sau cu opțiuni pretențioase de tesselation și antialiasing. Aici vom găsi în general procesoare din seriile Intel Core i5 sau Intel Core i7 și plăci video din eșalonul superior al gamei intermediare, precum NVIDIA GTX 960 și GTX 1060, sau din partea inferioară a gamei superioare, cum ar fi NVIDIA GTX 970 sau GTX 1070. Astfel de produse costă undeva în plaja de 3.000 – 5.000 lei, însă oferă o experiență mai bună de lucru.

Lenovo IdeaCentre Y700-34ISH – 4000 lei

Sistemul Lenovo face din gama pentru jocuri IdeaCentre Y și folosește o carcasă cu un design ceva mai atractiv pentru amatorul de jocuri. Configurația oferă un procesor Intel Core i5 cu frecvența de 3,2 GHz din generația Skylake și o placă video NVIDIA GTX 960 cu 4 GB de memorie video. Mai rar pentru un sistem de gaming din acest segment de preț, calculatorul oferă un SSD cu o capacitate de 192 GB, acesta fiind însoțit de un HDD de 1 TB.

Lenovo IdeaCentre Y700-34ISH

Lenovo IdeaCentre Y700-34ISH

ASUS ROG G11CB-RO003D – 4500 lei

Un sistem ASUS cu design atractiv, configurație echilibrată și preț rezonabil, acesta este printre cei mai accesibili membri ai gamei de jocuri ROG. Configurația oferă un procesor rapid Intel Core i7 cu o frecvență de 3,4 GHz și o placă video NVIDIA GTX 960 cu 2 GB de memorie video, fiind astfel capabil să atace cam toate jocurile la rezoluții Full HD. Configurația mai oferă 8 GB de memorie RAM și HDD cu o capacitate de 1 TB care este secondat de un SSD de 8 GB folosit pentru cache, dar dezamăgește pentru că oferă doar două ieșiri video: HDMI și VGA.

ASUS ROG G11CB-RO003D

ASUS ROG G11CB-RO003D

Lenovo IdeaCentre Y700-34ISH – 5000 lei

Un membru mai puternic al gamei de gaming Y de la Lenovo, sistemul oferă un procesor puternic Intel Core i7 din generația Skylake cu o frecvență de 3,2 GHz și o placă video NVIDIA GTX 1070 cu 8 GB de memorie video. Carcasa spațioasă cu iluminare LED mai ascunde 8 GB de memorie RAM (ușor de extins până la 32 GB), un HDD de 1 TB, interfață wireless 802.11ac și 12 porturi USB (din care 6 de tip USB 3.0).

Lenovo IdeaCentre Y700-34ISH

Lenovo IdeaCentre Y700-34ISH

Calculatoare pentru jocuri de top

Utilizatorii care dispun de un buget generos de peste 5.000 lei și vor să aibă parte de cele mai noi jocuri la detalii și rezoluții ridicate aleg, de regulă, sisteme puternice pentru gaming. Şi aici, oferta de pe piaţa românească este relativ generoasă, iar noi am selectat de asemenea câteva modele atractive.

Acer Predator G1-710 – 6800 lei

Calculatorul pentru jocuri oferit de Acer face parte din seria de jocuri Predator și folosește o carcasă cu un aspect original. Sistemul folosește un procesor Intel Core i7 cu frecvență de 3,4 GHz, placa video NVIDIA GTX 1070 și 8 GB de memorie RAM, fiind astfel suficient de puternic pentru atacarea jocurilor pretențioase. Configurația mai include 8 GB de memorie RAM, un SSD cu capacitate de 256 GB care este însoțit de un HDD de 1 TB, wireless 802.11ac și un număr mare de porturi de extensie.

Acer Predator G1-710

Acer Predator G1-710

ASUS ROG G20CB – 7500 lei

Un sistem care se remarcă în primul rând cu carcasa sa compactă cu design original, ROG G20CB este o soluție atractivă pentru cei care vor un sistem puternic, dar totodată cu dimensiuni reduse. Calculatorul oferă un procesor Intel Core i7 cu frecvență de 3,4 GHz, o placă video NVDIA GTX 1070 cu 8 GB de memorie video, 16 GB de memorie RAM și o stocare hibridă formată dintr-un SSD de 128 GB și un HDD de 1 TB. Configurația mai include 5 ieșiri video, wireless 802.11ac și un sistem de iluminare cu LED-uri programabil.

ASUS ROG G20CB

ASUS ROG G20CB

Lenovo IdeaCentre Y900-34ISZ – 9000 lei

Vârful de gamă al seriei pentru jocuri IdeaCentre Y de la Lenovo, Y900 oferă o carcasă cu design agresiv și un sistem de iluminare ajustabil. Configurația este una de top, acesta oferind un procesor foarte rapid Intel Core i7 cu frecvență de 4 GHz, placă video NVIDIA GTX 1080 cu 8 GB de memorie video și 16 GB de memorie RAM. Stocarea internă este asigurată de un SSD cu o capacitate de 256 GB și un HDD cu o capacitate de 1 TB.

Lenovo IdeaCentre Y900

Lenovo IdeaCentre Y900

Concluzii

Magazinele de comerţ electronic din România au în ofertă destul de multe calculatoare de gaming, care se adresează unei game diversificate de utilizatori. Astfel, poţi găsi sisteme de gaming ieftine, adecvate în special pentru cei care vor să se joace, dar nu dispun de un buget generos, dar şi calculatoare cu preţuri mai mari, potrivite pentru o gamă diversificată de titluri. Cei mai pretenţioşi utilizatori pot alege calculatoare de top pentru jocuri care să fie utilizate la un nivel cât mai ridicat al detaliilor.

Pentru o personalizare cât mai bună a sistemelor, îţi recomandăm însă să analizezi şi posibilitatea de a-ţi construi propriul calculator cu componentele pe care le doreşti. Nu uita că unele magazine îţi oferă inclusiv servicii de montare a componentelor achiziţionate, astfel că nu trebuie să-ţi faci griji în privinţa compatibilităţii diverselor componente integrate în sistem.

33 comentarii

  1. leo

    5 mai 2014 la 21:15

    Cele mai tari calculatoare! Mi-as dari sa ma pot juca pe asemenea PC-uri.

    • Viorel

      2 august 2014 la 20:08

      Toti ne-am dori… dar banii nu ne lasa…

      • BATMAN

        21 octombrie 2015 la 00:31

        Nu e vorba de bani….e vorba unde o sa dorm:)))))ca apartamentu se poate vine

    • claudiu

      21 decembrie 2017 la 21:09

      ba si eu as vrea

  2. Alex

    15 octombrie 2014 la 16:59

    Salutare.

    Am citit pe site diferite propuneri de calculatoare pentru jocuri pentru ca sunt interesat de o schimbare a calculatorului pe care îl dețin.

    Pentru ca nu sunt cunoscător al componentelor și bugetul este de 2000 de lei… sunt in ceata ca sa zic așa. Nu știu ce anume sa caut, ce sa aleg.
    Poate mă îndrumați și găsesc o soluție.

  3. Daniel Popescu

    15 octombrie 2014 la 18:00

    Din pacate, pentru un buget de 2.000 lei este destul de dificil sa gasesti un calculator care sa aiba o placa video suficient de puternica pentru jocuri. O solutie este sistemul Storm 500 prezentat in acest articol, care are insa un pret usor mai ridicat decat bugetul tau si o placa video decenta.

    • Edy

      30 noiembrie 2014 la 09:56

      Daca vrei un calculator decent pt gaming Te sfatuiesc sa-l iei pe bucati (piese)
      :))

      • Daniel Popescu

        30 noiembrie 2014 la 18:09

        Cu siguranta. Insa exista persoane care nu au timp sau cunostinte pentru a construi un PC de la zero si prefera sa cumpere unul complet.

        • nelu

          2 ianuarie 2015 la 03:25

          Mult mai bine il iei pe bucati……complet e mai scump cu cel putin 10%

  4. Andrei

    16 octombrie 2014 la 16:48

    Salut Daniel,nu stiu ce sa fac se merita la banii astia acest calculator Asus G30AB – 5.200 lei,ma refer la calitate – pret,si cati ani va putea rula cele mai noi jocuri aparute ???
    Multumesc.

    • IRapphael

      22 octombrie 2014 la 22:02

      Sa stii ca majoritatea pcurile expuse nu au foarte mari diferente……mai ales ca GhZ..

  5. Wookie

    29 decembrie 2014 la 09:58

    Mi-am cumparat Asus G30AB – 5.200 lei si nu sunt prea multumit de cum am iesit cu pretul. M-am interesat si unul de asta ajunge la 4.000-4.500 lei facut din piese si chiar 3.500 fara hard pentru ca e am unul de 1TB @!@!

  6. Razvan

    7 februarie 2015 la 22:18

    Pfff la ce preturi au sunt praf!!!
    Cu piese de pe amazon iti faci un gaming pc la 3000 lei care garantez ca scoate mai multe frame per second ca ultima configuratie toate au procesoare i5,i7 nu zice nimeni sunt grozave!!Dar pentru jocuri ce e mai important?Exact placa video asa ca de ce naiba dai 2000 lei+ intr-un procesor si 1000 lei pe placa??

    • gumball

      25 martie 2017 la 22:01

      Miam făcut pc pe piese, că mam uitat pe youtube :)))
      Şi se merită, găsind piese de calitate, şi mai erau şi secon hand.
      ma costat 2700 de lei, dar merită.
      Decât să iau prafurile alea scumpe de mai sus, Miam făcut pc mult mai bun decât alea.
      Sfat: fal pe piese ;))

      • David

        26 martie 2017 la 09:23

        Ce configurație ai făcut și de unde ai luat piesele? Spune mi și mie te rog mult

  7. Mara

    1 martie 2015 la 17:22

    O prostie de articol, cu aceeasi bani iti faci din componente un pc de gaming mult mai bun. preasamblatele sunt bani aruncati aiurea.

    • Daniel Popescu

      1 martie 2015 la 18:01

      Daca iti cumperi singur componente si il asamblezi, categoric va fi mai ieftin. Articolul se adreseaza insa celor care doresc sa cumpere calculatorul de-a gata, fie pentru ca nu stiu cum sa aleaga componentele, fie pentru ca nu ar avea rabdare.

  8. Marinescu Luca

    26 martie 2015 la 19:29

    Multumesc mult pentru articol ! Totusi am o intrebare,pe sistemul Lenovo IdeaCentre H50-50 cum ar rula jocuri cum sunt counter strike global offensive, Gta 5 sau alte jocuri de pe steam ???

  9. Vlad G

    13 aprilie 2015 la 16:25

    „O prostie de articol, cu aceeasi bani iti faci din componente un pc de gaming mult mai bun. preasamblatele sunt bani aruncati aiurea.” – serios MARA?
    Ai pus mana vreodata pe o unitate Dell (,,preasamblat”) de exemplu? Ca sa nu mai zic daca ai si folosit vreodata una…

    Da, e mai scumpa o unitate de brand, dar banii nu sunt aruncati aiurea!
    Dintre toate unitatile enumerate sus, doar Alienware-ul isi merita numele (nu ca am ceva special cu Dell), restu’ sunt niste ragalii noi, ieftine si proaste, mai ales ca sunt importate si facute special pt minunata asta de tara Romania care se afla intr-o anumita parte a Europei … unde calitatea produselor importate aici sunt de o calitate inferioara altor tari, fiind la un pret ,,accesibil” pt romani!

    Un calculator facut pe componente ramane un calculator facut pe componenete si atat! Ieftin si praf (-puteti sa ma contraziceti voi aici cat vreti-) pt ca se incadreaza intr-un anumit buget limitat!

    Daca iti cumperi o unitate facuta pe componente de o configuratie similara cu una Dell (zic Dell pt ca Dell-urile imi sunt la inima, dar e valabil si pt Hp si Lenovo, legat de Asus prefer sa ma abtin), cea pe care ti-o faci tu pe componente nu va avea aceeasi fiabilitate, lucru testat de mine (si de altii) de mai bine de 5 ani incoace (am zis de 5 ani incoace pt ca aprox. acum 5 ani in urma am aflat personal ce inseamna sa folosesti o unitate Dell, Hp si Lenovo).

    Si slava Domnului ca se importa si la noi unitatile de brand sh pt cei care nu isi permit una de brand noua!

    Deci daca vrea cineva un calculator in jur de 2000 de lei, ii pot recomanda de pilda unitatea asta: „evocomputers.ro/calculatoare-desktop/calculator-workstation-dell-precision-t3500-intel-xeon-quad-core-3-33ghz-4gb-ram-500gb-dvd-rw-placa-video-nvidia-quadro-1800-768-mb-gddr3-192bit-.html” –
    – nu le reprezint magazinul, ci doar am mai cumparat de la ei…si o sa mai cumpar…dar mai sunt si alte magazine!
    + la care sa ii adauge o placa video ,,decenta” mai noua, in functie de cerintele pe care le are (de gaming sau de grafica). De pilda una asa: „pcgarage.ro/placi-video/asus/radeon-r7-250-1gb-ddr5-128-bit/”
    sau
    „pcgarage.ro/placi-video/sapphire/radeon-r9-270x-dual-x-oc-2gb-ddr5-256-bit/”….ori ceva de la Nvidia, depinde de gustul fiecaruia.

    Oricare din placile date ca exemplu se vor potrivi pe placa de baza de pe unitatea Dell precizata, pt simplul fapt ca e un WORKSTATION (care a fost creat sa faca mult mai mult decat un „simplu gaming”) care acu’ vreo 4 ani in urma aproximativ a costat vreo 2000$ – sau mai mult (uitati-va cat e un Dell Precision nou acum – in Romania nici nu se prea gasesc si asta spune multe despre diferenta dintre Romania si USA)!

    P.S. Faptul ca sunt pe PCI Express x16 3.0 placile video, iar placa de baza de pe Dell e pe 2.0, asta nu e niciun impediment, diferenta e infima!
    Incercati sa cumparati ce am recomandat eu, testati timp de o luna si vorbim dupa! Astept si eu ziua in care sa se planga cineva de o unitate Dell sau Lenovo!

    P.P.S. Presupun ca dorinta de a face un calculator pe componenete e specifica romanilor care ,,sunt buni la toate”, dar care nu prea stiu ce inseamna de fapt un lucru de o calitate premium as putea spune!

    Nadajduiesc ca n-am suparat pe nimeni pana acum.

    P.P.P.S. Mi-ar placea ca macar o data in viata lor cei care doresc sa isi cumpere un calculator pe componenete sa incerce mai intai o unitate de brand, fie ea si sh (dar sa fie gandita achizitia, nu cu procesor Intel pentium d :D)! Si daca nu e multumit, sa o returneze si sa isi faca una pe componente dupa dorinta inimii!

    • stefanica claudiu

      20 mai 2015 la 22:53

      prietene ma uimesti cu toate cunostintele tale despre dell dar pot sa it-i spun ca primul meu pc afost un dell si eram foarte multumit de el. Asta pa na am „descoperit” ca mai exista si alte marci cel putin la fel de bune .Asa ca eu pot sa inteleg admiratia fata de americani dar vorbind strict despre dell pot sa-ti spun ca avand marca asta atunci cand vrei sa schimbi ceva in pc-ul tau nu faci alceva decat sa cumperi ceva mai scump obligatoriu dela dell ptr ca alceva nu merge si nu neaparat mai bun .

    • Alex

      24 iulie 2015 la 17:40

      Ai foarte mare dreptate.Pcgarace este un site foarte bun pentru cei care vor un pc de gaming bun si ieftin.Eu mi-am luat de la ei un pc la 2150 de ron si sunt foarte multumit.

      • Vegeta

        8 aprilie 2016 la 05:32

        Poti face un server de metin pe el si s-al si hostezi?

    • Radu Mihai

      9 februarie 2016 la 12:16

      Am citit multe tampenii in viata mea, dar cele debitate mai sus intra in top 3 , lejer
      Am fost gamer de la 16 ani. Acum am 40 . Joc foarte rar ceva , dar mai sfatuiesc pe unul, altul. Asadar, cred ca pot spune in mod ASUMAT cate ceva despre pc-urile alactuite cu rabdare si perseverenta, "pe componente", cum se spune.
      SINGURUL reper care ar trebui sa conteze, este testul. Iar TOATE sistemele cumparate de mine, in ani, se incadrau in media rezultatelor obtinute de alti useri, de prin alte zone ale lumii, cu aceleasi componente.
      Aberant si dezinformat acest personaj, fan Dell.
      Oameni buni, folositi-va creierele si veti fi (mai ) fericitit. Nu puneti botul la orice text de pe net.
      Bafta la constructie :)

    • Ștefan gaming

      17 iulie 2016 la 10:37

      Cu 2000de lei ??? Frate cu 2000 de lei îți faci un pic cu fx6300 8gb ddr3ram si o placă video de 2gb ddr5 si ssd 120gb cum sa cumperi un quad de 3.3 cu 2000de lei e foarte mult

  10. mugurel

    29 octombrie 2015 la 21:50

    ce ziceti de configuratia asta….merita 500 de euro???
    i7-4770k
    nVidia GeForce GTX660
    Kingston HyperX FURY 120GB SATA3
    8 gb Corsair DDR3 1600
    Motherboard : Gigabyte Z87X-UD5H-CF
    Carcasa ; ThermalTake Level 10 GTS
    nu stiu de sursa ce are…

    • Dima Catalin

      2 aprilie 2016 la 12:25

      Da mugurel, eu as da 500 euro pe configuratia aia, numai carcasa si procesorul daca sunt in stare buna fac 2000 ron. Ia-o ca se merita, placa video desi e veche, e potenta, ram exact cat trebuie, daca o iei si vrei sa o vinzi mai departe anunta-ma ca sunt interesat

  11. cineva

    6 noiembrie 2015 la 18:15

    voi il aduceti la domiciliu

    • Daniel Popescu

      8 noiembrie 2015 la 11:42

      Noi nu vindem calculatoare. De fapt, nu vindem nimic.

  12. Stefan

    12 noiembrie 2015 la 12:01

    Dar exista cineva din stafful vostru care ne poate face o configuratie in functie de buget si de necesitatile noastre?

  13. Alex

    17 ianuarie 2016 la 21:09

    Daca astea is preturi ieftine ……

  14. ionut

    29 iulie 2016 la 12:38

    Sunt multe calculatoare smechere dar inafara de bani mai sunt unele calculatoare care le dau scump si sunt efectiv proase

  15. Viorel

    20 august 2016 la 19:44

    Toate sunt slabe si scumpe

  16. claudiu

    21 decembrie 2017 la 21:12

    Ba toate unitatile sunt bune dar am o intebare sunt de vinzare???
    ca nam opservat

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri