GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegi cel mai bun HDD sau SSD extern

Autor: Echipa Giz.ro

Un HDD extern sau, mai nou, un SSD extern este util pentru orice utilizator care doreşte să păstreze anumite date în siguranţă şi nu vrea să apeleze la servicii de stocare în cloud.

Astfel de dispozitive pot fi utilizate pentru o varietate de date, de la galeriile foto din vacanţe până la filmele şi serialele preferate care ocupă prea mult spaţiu pentru a le stoca pe desktop sau laptop. Un HDD extern sau SSD extern este util în această situaţie, mai ales că datele vor fi accesate destul de rar.

Pe de altă parte, aceste dispozitive pot fi folosite şi ca soluţii back-up, pentru situaţia în care unitatea de stocare a calculatorului sau laptopului suferă o defecţiune ce nu poate fi remediată în service.

Şi în acest caz accesarea datelor este relativ rară, însă trebuie să salvezi periodic datele şi pe HDD-ul sau SSD-ul extern, ceea ce poate deveni deranjant dacă dispozitivul nu include o soluţie de back-up automat.

HDD-urile si SSD-urile externe, o solutie optima pentru stocarea datelor

HDD-urile si SSD-urile externe, o solutie optima pentru stocarea datelor

Criterii de alegere a unui HDD sau SSD extern

Indiferent de tipul de dispozitiv de stocare pe care îl vei cumpăra, este important să fii atent la câteva aspecte importante:

Capacitatea de stocare

Acesta este criteriul prin care stabileşti dacă ai nevoie de un HDD extern sau SSD extern. În cazul în care vrei să salvezi pozele din concedii, filme, seriale şi jocuri, HDD-ul extern este cea mai bună opţiune, întrucât oferă cel mai bun preţ per GB.

În ultimii ani, preţurile HDD-urilor externe a scăzut foarte mult, astfel că în prezent capacitatea minimă recomandată pentru achiziţie este de 1 TB, iar preţurile sunt în general de circa 300 de lei. În schimb, dacă nu vrei să salvezi o cantitate foarte mare de date, iar bugetul nu reprezintă neapărat o problemă, îţi poţi îndrepta atenţia şi spre un SSD extern. Capacitatea minimă recomandată este de 250 GB, întrucât cele de 120 GB nu sunt neapărat mai ieftine.

Interfaţa de conectare

În prezent, cele mai multe HDD-uri externe şi SSD-uri externe se conectează prin portul USB. Evită unităţile pe USB 2.0, care transferă datele cu 25-30 MB/secundă, şi alege în schimb unităţile pe USB 3.0, care oferă viteze de până la 100 MB/secundă.

Conectorul eSATA 3 asigură viteze mai mari, de până la 600 MB/secundă, însă ai nevoie ca şi calculatorul sau laptopul tău să includă un port SATA extern, în timp ce câteva HDD-uri externe folosesc portul Fireware, care în cazul celei mai recente versiuni (800) atinge până în 100 MB/secundă, adică foarte asemănător cu USB 3.0.

Dacă foloseşti un produs Apple poţi alege şi un dispozitiv de stocare externă cu port Thunderbolt 3, care ulterior a fost integrat şi în portul USB-C. Acest tip de port oferă viteze de până la 40 Gbps, astfel că este de 8 ori mai rapid decât USB 3.0.

Nu în ultimul rând, unii producători oferă şi HDD-uri externe care se conectează prin Wi-Fi. Pentru o viteză cât mai mare alege o conexiune Wi-Fi ac.

Interfata de conectare la PC este importanta in alegerea unui HDD extern

Interfata de conectare la PC este importanta in alegerea unui HDD extern

Viteza de transfer

Pe lângă tipul de interfaţă, viteza de transfer a datelor depinde şi de tipul de dispozitiv de stocare. În general, un SSD oferă timpi de scriere şi de citire mai mari decât HDD-urile, un aspect important în cazul în care vrei să accesezi frecvent datele stocate în acest mod.

Fiabilitate

Întrucât se presupune că le foloseşti pentru back-up, un alt criteriu important de selecţie este gradul de fiabilitate. Un HDD extern este mai predispus la deteriorări din cauza părţilor mecanice pe care le include, astfel că trebuie să fii atent să nu-l scapi pe o suprafaţă dură şi să nu-l loveşti. În schimb, SSD-urile externe nu au componente în mişcare, astfel că rezistă mai bine din acest punct de vedere.

Pe de altă parte, fiabiliatea în timp depinde şi de calitatea componentelor utilizate. Îţi recomandăm să cauţi pe internet informaţii despre posibile probleme de fiabilitate înainte de a lua o decizie finală, pentru a te feri astfel de neplăceri.

Cele mai bune HDD-uri externe

Pe piaţa din România, oferta de HDD-uri externe este una foarte bogată, însă poţi reduce numărul opţiunilor dacă elimini din calcule dispozitivele pe USB 2.0 (pentru că sunt prea lente), cele cu formatul de 3.5 inch (pentru că au dimensiuni prea mari) şi cele cu capacităţi mai mici de 1 TB (pentru că nu se justifică achizita lor din punct de vedere al costurilor).

Prin urmare, iată câteva dintre cele mai bune hard-disk-uri externe pe care le poţi găsi în prezent pe piaţa:

Western Digital Elements – de la 270 lei

Elements este gama de bază a celor de la Western Digital, unul dintre principalii producători de HDD-uri externe. Modelul se conectează prin USB 3.0, are dimensiuni 82x111x15 mm şi este disponibil în versiuni de 1 TB (270 lei), 2 TB (400 lei) sau 3 TB (530 lei).

Western Digital Elements, unul dintre cele mai populare HDD-uri externe

Western Digital Elements, unul dintre cele mai populare HDD-uri externe

Seagate Expansion – de la 300 lei

Seagate este un alt producător renumit care oferă o gamă de bază de HDD-uri externe sub brandul Expansion. Cu dimensiuni uşor mai compacte de 80x117x14.8 mm, acesta cântăreşte 170 grame, se conectează prin USB 3.0 şi este disponibil în versiuni de 1 TB (300 lei), 2 TB (380 lei), 3 TB (580 lei) sau 4 TB (520 lei), preţurile fiind uşor mai accesibile decât la WD dacă cumperi un model cu o capacitate mai mare de stocare..

Seagate are in oferta HDD-uri accesibile

Seagate are in oferta HDD-uri accesibile

Adata DashDrive Durable – de la 300 lei

Dacă vrei să fii sigur că HDD-ul tău nu va suferi şocuri mecanice, probabil că Adata DashDrive Durable este cea mai bună opţiune pentru tine, datorită unui strat triplu cu silicon care protejează dispozitivul. Acesta se conectează prin USB 3.0, este mai gros decât alte HDD-uri (82x121x21 mm), cântăreşte 200 de grame şi este disponibil în versiuni de 1 TB (300 lei) sau 2 TB (550 lei).

A-data ofera inclusiv HDD-uri rezistente la socuri

A-data ofera inclusiv HDD-uri rezistente la socuri

Asus Travelair N – de la 590 lei

Dacă vrei un HDD extern cu conectivitate Wi-Fi, modelul Asus este unul dintre puţinele de pe piaţă. În plus, acesta se poate conecta la telefon sau tabletă şi prin NFC şi este rezistent la apă şi praf conform standardului IP43. Dispozitivul este disponibil doar în versiune de 1 TB şi are preţ dublu comparativ cu modele similare care se conectează doar prin USB 3.0.

Cele mai bune SSD-uri externe

Dacă nu ai nevoie de un spaţiu prea generos, SSD-urile oferă numeroase avantaje, întrucât au un format mai compact şi oferă o viteză superioară comparativ cu HDD-urile externe. Totuşi, pregăteşte-te să aloci un buget mai mare pentru un spaţiu mai mic.

Samsung T3 Portable – de la 630 lei

Samsung T3 Portable este un SSD extern care promite viteze de până la 450 MB/s prin USB 3.1 şi care beneficiază de o carcasă metalică rezistentă la şocuri. În plus, produsul cântăreşte doar 50 de grame, astfel că este mai uşor de transportat. În prezent, acesta este disponibil în versiuni de 250 GB (630 lei), 500 GB (1.000 lei), 1 TB (1.900 lei) şi 2 TB (3.800 lei).

Samsung este unul dintre marii producatori de SSD-uri externe

Samsung este unul dintre marii producatori de SSD-uri externe

Adata SV620 – de la 420 lei

Adata are în ofertă şi câteva SSD-uri, iar unul dintre cele mai interesante este SV620. Cântăreşte doar 88 de grame, oferă viteze de până la 410 MB/s şi este rezistent la şocuri şi la uzură. Este disponibil în versiune de 240 GB pentru ceva mai mult de 400 de lei sau de 480 GB pentru 730 lei.

Adata are in oferta cateva SSD-uri externe

Adata are in oferta cateva SSD-uri externe

Freecom ToughDrive – de la 500 lei

Chiar dacă SSD-urile externe sunt oricum mai puţin susceptibile la defecţiuni, cei de la Freecom au în ofertă un dispozitiv cu cadru anti-şoc intern şi care este îmbrăcat în silicon. Se conectează prin USB, are 72 de grame, însă capacitatea acestuia este destul de redusă, de numai 128 GB.

Freecom este un producator mai putin cunoscut de SSD-uri externe

Freecom este un producator mai putin cunoscut de SSD-uri externe

Concluzii

Piaţa dispozitivelor de stocare externă este una bogată şi, pentru moment, dominată de HDD-uri, datorită capacităţilor mai mari şi a preţurilor mai mici.

Totuşi, aşa cum se întâmplă deja în cazul soluţiilor interne, SSD-urile vor deveni treptat din ce în ce mai atractive, pe măsură ce preţurile vor scădea.

Tu în ce format preferi să-ţi păstreze datele importante şi de ce l-ai ales?

14 comentarii

  1. stelian

    28 noiembrie 2014 la 20:39

    Interesant articol.
    Am si eu o problema:

    Incerc de un timp sa gasesc un HDD extern (sau mai degraba mi-ar fi util un
    rack extern pentru hdd sata de 2,5) care sa fie butabil (am niste hdd din alte laptopuri 500G, 75o G, pe care le-as folosi asa cum sunt: fisiere si programe instalate) .

    Poate imi puteti da vreo indicatie .

    Cu multumiri,

    STELIAN

    • Daniel Popescu

      28 noiembrie 2014 la 23:02

      Potiface singur un HDD extern bootabil dupa una dintre metodele explicate intr-un articol dedicat: https://www.giz.ro/software/cum-sa-faci-un-cd-sau-dvd-bootabil-3813/

      • stelian

        29 noiembrie 2014 la 01:11

        Multumesc de raspuns, citisem articolul cu mult timp in urma, dar nu se potriveste. Dupa cum spuneam, am cateva hdd de 2,5 pe care, la un moment dat am avut instalate unele programe , pe diverse sisteme de operare care nu le mai am instalate pe calculatorul actual, si uneori as mai avea nevoie sa lucrez cu ele . Nu intentionez sa instalez totul din nou, unele dintre ele nici nu s-ar mai putea (de exemplu, am un scaner color A3, foarte performant, in stare perfecta, dar cu driverele doar sub WINDOWS95 ;
        sau am cateva proiecte foarte complexe create cu COREL5 sau cu ORCAD versiune de prin 1997 .Am incercat sa deschid acele fisiere cu versiuni mai noi de COREL sau ORCAD, inclusiv pe calculatoare de la firme care se ocupa cu grafica computerizata .Surpriza mare si neplacuta : fie nu se pot deschide , fie informatie lipsa sau informatia de pe mai multe layere suprapusa pe un singur layer .

        Am incercat cateva modele de rack-uri hdd (modele mai ieftine china (de parca nu ar fi mai toate china)), dar nici nu erau vazute de calculator desi facusem setarile din BIOS pentru first boot .

        Gasisem pe undeva pe net o informatie ca numai anumite modelee de rack hdd pot fi butate, dar doar atat.

        In ideea asta am apelat la parerea unui profesionist.

  2. Iulian

    4 septembrie 2016 la 06:44

    Mutumesc!M-am luminat,in sfarsit.Imi pot cumpara un hhd,pe care sa pun copia de rezerva.

  3. Costel C

    23 noiembrie 2016 la 11:19

    Salut,
    Am cumparat hard-ul de care ai mentionat in articol, Seagate Expansion 1TB dar nu reusesc sa-l conectez la Tv. Tv-ul e smart Panasonic TX-49DS500E si cand conectez hardul, scoate un bip la fiecare 4 secunde si atat. Pe laptop sau pe un alt tv mai vechi functioneaza normal. Ai vreun sfat?
    Multumesc

  4. Cristian P

    26 noiembrie 2016 la 12:39

    Salut
    Nimeni nu vorbeste de viteza hdd ..sunt de 5400/7200.Eu nu gasesc producator sa specifice asta.

    • vghgh

      17 aprilie 2017 la 13:30

      cele ieftine au in general 5400 rpm si 8 MB buffer.

  5. lucian

    16 iunie 2017 la 10:12

    buffer-ul un alt aspect important despre care in special la cele mai mari de 8 mb nu pre gasesti informati certe nici macar pe site-urile producatorilor (ex. adata )

  6. Bogza C

    15 martie 2018 la 06:55

    cum se conecteaza la laptop…?…propune-mi un tutorial unde se vede acest lucru..!!…multumesc

  7. Dimitriu Maria-Ana

    12 decembrie 2018 la 18:03

    As dori o memorie externa pe care ca plasez filme titrate si sa pot conecta aceasta memorie pe sistemul de video de la avioanele transoceanice . La 12 ore de zbor as dori sa vad filme titrate , laptopul ramane far energie, cu sisteme de energie auxiliara nu este acceptat la zbor . Imi puteti recomanda ceva pentru Lufthansa German Airlines, Britich, Airfrance, etc zboruri Europa California?

    Menu

    • Dem

      28 decembrie 2018 la 12:49

      am fost recent cu airfrance transatlantic ai peste o suta de filme la dispozitie pe ecranul lor.
      cred ca pe toate liniile e la fel. chiar filme noi care inca mai ruleaza in cinema
      acum ai priza usb de alimentare chiar si pe avioane mici ca 737 si filmele tale le poti viziona pe o tableta. daca vrei cu sursa ta externa pt laptop sunt interzise la cala si nu in cabina. acolo pot produce un incendiu la care se poate interveni usor in zbor numai la anumite tipuri de avione

  8. Petru

    13 ianuarie 2020 la 19:56

    Care HDD este compatibil cu Linux ?

  9. Adelin

    26 ianuarie 2021 la 11:37

    Am cumparat in hard extern add de 1T
    Din ce am citit pe net cele ssd nu scot nici un sunet dar al meu are un vibrat ca și cum ar avea un cooler in el
    Întrebarea mea:este hardul ssd sau este HDD
    Multumesc

  10. pupu liviu dan

    9 februarie 2022 la 16:48

    se poate coupla un hdd usb3.0 la o interfata usb 2.0 , se poate formata cu aceasta usb ?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri