GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Imprimante cu jet de cerneală sau imprimante laser – ce aleg şi când?

Autor: Echipa Giz.ro

Ai nevoie de o imprimantă şi nu ştii ce să alegi între una cu jet de cerneală şi una laser? GiZ îţi explică în acest articol care este cea mai bună alegere în funcţie de modul în care o vei utiliza.

Trăim într-o eră digitală în care ne mutăm documentele şi fotografiile pe internet, pe diverse servicii de cloud, pentru a le putea accesa oriunde şi oricând.

Totuşi, încă există situaţii în care avem nevoie să printăm diverse documente importante sau poate pur şi simplu vrem să păstrăm şi pe hârtie cele mai frumoase amintiri din vacanţă.

Aici intră în scenă imprimantele, care pot fi de sine-stătătoare sau înglobate într-un multifuncţional care include şi funcţii de scanner, copiator şi, eventual, fax.

Indiferent de soluţia pe care o preferi (dacă ai nevoie şi de scanner atunci multifuncţionalul este alegerea ideală), primul pas pentru a cumpăra o imprimantă este să decizi ce tip de tehnologie ţi se potriveşte dintre cele două adresate utilizatorilor obişnuiţi: imprimante cu jet de cerneală (inkjet) sau imprimante laser.

Imprimantele inkjet sunt lente, dar ieftine

Principiul de funcţionare pentru imprimantele inkjet şi laser

  • imprimante cu jet de cerneală – există mai multe tehnologii de utilizare a imprimantelor cu jet de cerneală, însă principiul de bază este acelaşi: dispozitivul de imprimare, cunoscut sub numele de cap de imprimare, aruncă cerneala pe hârtie sub forma unor picături microscopice prin intermediul unor duze. Capul de imprimare se “plimbă” de la dreapta la stânga şi înapoi până când întreaga pagină este printată.
  • imprimante laser – aşa cum sugerează şi numele, imprimantele laser funcţionează pe baza unei raze laser care “imprimă” imaginea pe un tambur rotativ încărcat electric pozitiv. Imaginea finală este realizată de laser pe hârtie prin acţiunea de selectare a unor puncte cu sarcină negativă, conform imaginii care vrei să o printezi.

Imprimantele laser, ideale daca printezi multe documente

Avantajele şi dezavantajele imprimantelor inkjet şi laser

Principiile diferite de funcţionare pentru cele două tipuri de imprimante disponibile publicului larg fac ca performanţele acestora să fie, în unele cazuri, diametral opuse. Iată cei mai importanţi parametri pe care trebuie să-i iei în calcul la achiziţionarea unei imprimante şi cum se descurcă imprimantele cu jet de cerneală şi laser în funcţie de aceştia.

  • calitatea printării – imprimantele laser oferă o calitate superioară în cazul documentelor text, întrucât sunt capabile să redea fidel chiar şi cele mai mici fonturi. În schimb, în cazul fotografiilor vei obţine rezultate semnificativ mai bune cu o imprimantă cu jet de cerneală, mai ales dacă optezi pentru o imprimantă special construită în acest scop.
  • viteza de printare – acest parametru depinde şi de materialul pe care vrei să-l printezi, însă în general o imprimantă laser este mult mai rapidă decât una inkjet. Explicaţia stă în faptul că aceasta din urmă foloseşte un cap de imprimare care se “plimbă” de la dreapta la stânga şi înapoi până la finalizarea printării.
  • costuri de tipărire – imprimantele inkjet sunt mai ieftine decât cele laser, însă este foarte important să analizezi şi costul cartuşelor. Chiar dacă sunt mai scumpe, cartuşele laser sunt capabile să printeze până la 2.000 de pagini, comparativ cu cele numai 100-200 de pagini ale unei imprimante cu jet de cerneală. În ambele situaţii ai posibilitatea de a reîncărca aceleaşi cartuşe de câteva ori, lucru care poate contribui la reducerea costurilor de utilizare (voi aborda acest subiect pe larg într-un articol viitor).
  • dimensiune şi greutate – imprimantele cu jet de cerneală sunt mai mici şi mai uşoare decât cele laser, fiind astfel mai potrivite persoanelor care au nevoie, într-o anumită măsură, şi de portabilitate. Nu este însă un criteriu decisiv pentru achiziţie.
  • capacitatea de stocare a colilor de hârtie – Dimensiunile mai mari permit imprimantelor laser să aibă tăviţe cu capacitatea de până la 250 de coli, în timp ce imprimantele cu jet de cerneală se mulţumesc cu numai 50 – 150 de coli.

Pentru fotografii este mai bine sa alegi o imprimanta inkjet

Ce imprimantă aleg pentru nevoile mele?

Pe baza avantajelor şi dezavantajelor explicate mai sus, este destul de uşor să trasăm “portretul robot” al utilizatorilor de imprimanete cu jet de cerneală şi, respectiv, laser.

Imprimante cu jet de cerneală

Sunt destinate utilizatorilor casnici care printează într-o cantitate redusă şi pentru care viteza de printare nu este foarte importantă. În plus, acestea sunt adecvate pentru utilizatorii care printează şi fotografii şi pentru care preţul imprimantei şi a cartuşelor reprezintă un important factor de decizie.

Canon PIXMA IP-2850 – 199 lei. Una dintre cele mai ieftine imprimate cu jet de cerneală de pe piață, aceasta oferă o viteză de tipar de 8 pagini alb/negru sau 4 pagini color pe minut, conectivitate USB, două cartușe cu capacități de 180 pagini sau 400 de pagini în versiunea XL și tavă pentru 60 de coli.

HP Officejet Pro 6230 – 260 lei. Un model accesibil dar suficient de bine dotat pentru un volum mai mare de lucru, imprimanta oferă viteze de tipar bune de 18 pagini monocrome sau 10 pagini color pe minut, casetă pentru 225 de coli, duplex, cartușe separate C, M, Y și K precum și conectivitate USB, Ethernet și wireless.

Canon iP7250 – 375 lei. Un model performant cu capabilități foto și cinci cartușe (două negru și C, M și Y), aceasta oferă viteze de tipărire de 15 pagini alb/negru sau 10 pagini color pe minut, modul duplex, două tăvi pentru hârtie cu capacități de 125 și 20 de coli și conectivitate USB și wireless cu compatibilitate AirPrint.

HP OfficeJet 7110 – 599 lei. O imprimantă destinată celor care tipăresc și coli A3, modelul HP nu este unul chiar nou, însă este apreciat pentru fiabilitate. Acesta folosește patru cartușe cu capacitate suficientă pentru 800 de pagini, oferă viteze de tipar de 15 pagini monocrome sau 8 pagini color A3 pe minut, are o casetă pentru hârtie de 250 de coli și oferă conectivitate USB, Ethernet sau wireless.

hp-officejet-7110

O alternativă la imprimantele jet cu două, patru sau mai multe cartușe este să utilizezi imprimante CISS (Continuous Ink Supply System). Acestea sunt imprimante cu jet de cerneală bazate pe un sistem CISS care “pompează” un flux continuu de cerneală, astfel că nu vei mai fi nevoit să schimbi prea des cartuşele, ci doar să reumpli rezervoarele pentru cerneală.

Epson L120 – 450 lei. Una dintre cele mai ieftine imprimante CISS, acesta nu oferă nici o funcție suplimentară, se conectează doar pe USB iar vitezele de tipar sunt modeste (8,5 pagini pe minut pentru alb/negru și 4,5 pagini pentru minut pentru color), însă oferă un preț pe pagină excelent deoarece rezervoarele permit tiparul a 4000 de pagini monocrome sau 6000 de pagini color.

Epson L310 – 650 lei: O imprimantă apreciată de tip CISS de la Epson, aceasta are o viteză impresionantă de 33 de pagini pe minut alb-negru și 15 pagini pe minut color, tavă pentru 100 de coli și conectare USB. Rezervoarele asigură o autonomie impresionantă de 13.000 de pagini monocrome sau 6.500 de pagini color.

Imprimantele CISS sunt destul de scumpe

Imprimante laser

Sunt ideale pentru utilizatorii care printează în special documente text într-un ritm susţinut, mai ales că viteza de imprimare este semnificativ mai bună. Preţul mai mare al acestor imprimante se justifică prin prisma acestor avantaje, dar şi prin faptul că un cartuş laser este semnificativ mai eficient decât unul inkjet.

Brother HL-1222WE – 310 lei. Una dintre cele mai ieftine imprimante laser de pe piață, soluția Brother oferă o viteză de tipărire de 20 de pagini pe minut, încălzire în 10 secunde, tavă pentru 150 de coli și conectivitate USB sau wireless.

Lexmark MS312DN – 399 lei. Un model performant pentru această gamă de preț, MS312DN tipărește 33 de pagini pe minut și are un timp de încălzire de 6,5 secunde. Imprimanta oferă conectare USB și Ethernet, duplex și este recomandată pentru un utilizator mai pretențios sau un grup mic de lucru.

Kyocera Ecosys P5021CDN – 599 lei. Una dintre cele mai ieftine imprimante laser color, modelul Kyocera oferă viteze de tipar de 21 de pagini pe minut, conectivitate USB și Ethernet, casetă pentru hârtie de 250 de coli și duplex, singurul dezavantaj fiind timpul foarte mare de încălzire de 32 de secunde.

kyocera-ecosys-p50211

 

Concluzii

Chiar dacă piața imprimantelor nu mai este tot atât de bogată ca odinioară deoarece mulți producători preferă să lanseze mai apreciatele modele multifuncționale, ofertele de imprimante cu jet sau laser oferă destule modele accesibile pentru un utilizator obișnuit, începând de la banalele modele ieftine jet până la modele laser color din gama inferioară.

19 comentarii

  1. Sorin

    6 august 2012 la 10:25

    De cînd mi-am montat un sistem CISS pe un multifuncțional Canon Pixma MP250 (și 210 la birou) sînt fericit: costă mai mult hârtia decît cernela!! Este într-adevăr cea mai bună investiție, costurile de tipărire fiind incredibil de mici, incomparabil mai mici decît orice imprimantă laser alb-negru sau color. La fel și calitatea. Pentru cei ce au de tipărit documente color/fotografii le recomand cu toată căldura CISS, sau eventual un set de cartușe reîncărcabile. Fără să intru în detalii recomand Epson, HP, Canon (în această ordine). Montarea unui sistem CISS este simplă, iar a cartușelor reîncărcabile este chiar banală, fiind soluția ideală pe timp de criză!! Poate nu ar fi rău un articol despre acest sistem de alimentare continuă cu cerneală: nu sînt vînzător, dar vă pot sta la dispoziție cu detalii din ce m-am documentat pînă acum.

    • Daniel Popescu

      6 august 2012 la 15:20

      CISS este o solutie interesanta, dar se renteaza doar daca printezi volume mari de documente si fotografii. Pentru un utilizator care printeaza doua-trei pagini pe saptamana nu stiu daca merita efortul.

      • Sorin

        6 august 2012 la 16:34

        Aș zice că și atunci s-ar merita cartușe reîncărcabile. O imprimantă simplă se poate găsi la 125 lei + 50 lei cartușe + 40 lei (4×100 ml) cerneală = 215 lei, eu zic că nu e mult. Pentru că numai un singur set de cartușe originale e peste 300 lei!

  2. Marius

    20 iulie 2014 la 21:38

    Nimic mai fals. O imprimanta cu laser printeaza intr-adevar 1000 – 2000 pagini cu un toner. Aceasta se poate reincarca in general de 1 sau 2 ori dar si calitatea printului are de suferit. Un toner nou costa destul de mult si trebuie sa tineti cont ca sunt 4 tonere intr-o imprimanta color. Principiul de functionare este cel descris mai sus dar vin cu o completare: tonerul este asezat pe hartie in forma caracterelor sau ce se printeaza pe foaie iar apoi hartia trece printre niste rezistente (undeva la 200 – 250 grade celsius daca retin bine), acest ultim proces „lipeste” tonerul de hartie. Daca trageti foara din imprimanta inainte sa termine de printat o sa vedeti ca tonerul este pe hartie si daca suflati se duce (partea care nu a apucat sa fie incalzita. Dupa ce se porneste imprimanta trebuie asteptat pana se incalzesc rezistentele. Printul este unul de proasta calitate, nu din punct de vedere al claritatii, si datorita faptului ca nu rezista in timp, foile incep sa se lipeasca putin intre ele si de copiaza partial pe foaia cu care a luat contact mai indelungat.
    Cele cu jet de cerneala sunt de 2 categorii:
    – ieftine si foarte scump de printat la ele
    – mai scumpe dar foarte economice.
    Cele ieftine pot fi cumparate cu 150 – 200 ron dar cand o cumperi primesti cartuse de proba (adica printezi maxim 10 – 15 foi apoi trebuie sa-i cumperi alt set de cartuse. Cu cele noi vei printa 50 – maxim 100 de foi apoi trebuie sa iei altele – exploatare scumpa.
    Cele mai scumpe de obicei pleaca de la 600 – 700 ron (cele multifunctionale). Sunt ceva mai scumpe dar ai multe avantaje. Primesti cartusele pline (nu de proba – acestea au niste rezervoare de plastic pentru fiecare culoare, capul de printare este inclus in imprimanta, nu in cartus. Au 4 sau 5 cartuse iar unele chiar si 6. Cele cu 4 au 3 cartuse cu culori iar 1 negru, cele cu 5 au cate 2 cartuse negre iar cele cu 6 au si culoarea alba pentru a putea printa si cu alb pe hartie de alta culoare dar nu prea se gasesc la magazin si din cate stiu nu sunt ieftine) La acest tip de imprimante ai avantajul ca printezi mult la costuri mici, de obicei peste 1500 – 2000 pagini de text iar un cartus costa cam 60 – 80 RON, depinde de model. Daca luati cartuse XXL care nu costa cu mult mai mult teoretic puteti printa cel putin dublu. Calitatea printului este buna iar printul rezista in timp.
    Eu am o imprimanta HP, acum modelul pe care-l am este undeva la 950 ron, este o imprimanta office (adica nu scoate un print deosebit ca si calitate dar are viteza si rezista mai mult). O am de 1 an si vreo 3 luni, am printat peste 1500 de pagini, in general cu text dar si cateva imagini, cartusul negru s-a golit, cele color sunt la jumatate. Costuri mici de printare. Daca vreti calitate buna nu luati office pentru ca sunt concepute pentru „office”. Gasiti imprimante cu aceleasi avantaje, pret similar, costul de printare acelasi dar care sunt concepute mai mult pentru foto, care implicit ofera si o calitate deosebita a imaginii. De obicei acest gen de imprimante sunt doar imprimante si atat, nu sunt multifunctionale. Dezavantajul acestora este ca daca s-a dus capul de printare, se poate inlocuii foarte usor dar un cap de printare costa aproape cat o imprimanta noua, de aceea recomand cartuse noi de fiecare daca, nu reincarcate pentru ca nu se merita, stricati capul de printare pentru o economie de 50 – 60 RON.

    Asa ca aveti de ales:
    – imprimanta laser scumpa, printezi multe pagini dar acestea se lipesc intre ele in timp
    – imprimanta cu jet de cerneala ieftina dar cartusele tin putin si de obicei un set costa cam cat a costa imprimanta. La ea primiti cartuse de proba, cu care practic puteti vedea daca imprimanta functioneaza. Teoretic se pot incarca dar scade mult calitatea printului.
    – o imprimanta mai scumpa cu costuri de exploatare fiind foarte mici (aprox 200 un set complet de cartuse cu care printati peste 1500 pagini) iar printul este durabil in timp.
    Aveti de ales.

    • Sorin Moisa

      3 octombrie 2014 la 00:20

      Iti dau dreptate in totalitate la descrierea solutiilor de printare, Marius.Dar ce faci cand vrei sa ai o imprimanta acasa (office-printul fiind departe)dar pot trece cateodata si 3-4 saptamani pana vei avea nevoie sa printezi din nou? Atunci este sau nu o solutie imprimanta laser? Cerneala se usuca pe cand tonerul am inteles ca este ca o pudra si si rezista mult in timp.

      • Mark

        14 decembrie 2016 la 12:40

        Eu sunt pentru imprimantele inkjet cu cap de printare separat. Am avut un Epson WF 7015 la un centru copiere, dupa 3 ani si 80.000 listari cupa care partea mecanica a cedat, cu un sistem ciss, pretul a 12 lei 100ml culoare pot sa zic ca imprimanta a meritat din plin, momentan am achizitonat alta imprimanta asemanatoare WF 7110, deja si-a scos bani…aprox 1300 cu tot cu sistemul ciss.
        daca imprimanta e lasata deschisa, in priza, poate sa stea si 2 luni fara a imprima ceva, ea din cand in cand se deschide singura si face un test apoi se inchide iar, deci nu mai existea impedimentul ca se usuca…..deci printjet all in..

        • savu razvan

          3 februarie 2019 la 00:24

          wow ..chiar nu stiam asta …merci mult omule ..nu stiam ca daca o lasi aprinsa isi face singura testul …

      • Catalin

        11 martie 2017 la 17:53

        Cerneala pe baza de pigment din cate stiu, nu se usuca. Eu nu am folosit imprimanta aproape 6 luni nu s-a uscat (ma refer la cea office). La imprimanta aia ieftina, intr-adevar, daca nu printez vreo 2 – 3 saptamani apar probleme. La un print cu imprimanta ofice, daca ploua pe foaie, nu se imprastie culorile, la cealalta se pateaza toata foaia. Avantaje si dezavantaje. Crneala pt. imprimanta este pe baza de apa si pe baza de pigment.

    • Iulian

      25 februarie 2015 la 23:38

      Salut,
      Am citit articolul tau si sunt de acord.
      Doresc achizitionarea unui multifunctional pentru uz personal acasa.
      Nu conteaza bugetul, doresc costuri mici de exploatare si rezistenta in timp.Doresc ceva pe care sa-l pot intretine singur( incarcare cartus).
      Am nevoie ca sa fie de calitate toate cele trei optiuni:imprimare, scanare si copiere.
      Imi poti recomanda ceva?
      Multumesc

    • innn

      1 iulie 2015 la 18:26

      Sunt de acord cu 99% din ce ai spus dar am o mica obiectie. Eu nu am intalnit foi printate laser care sa se lipeasca. Despre ce durata de timp e vorba aici? Daca e vorba de calitatea documentului text negru pe alb printat nu cred ca vreoimprimanta laser poate scoate ceva slab calitativ.

    • Raluca

      18 decembrie 2015 la 11:11

      Buna ziua. Caut o imprimanta care printeaza cu cerneala alba. Ma puteti ajuta cu aceasta informatie va rog? Multumesc

  3. George

    10 noiembrie 2015 la 14:55

    Eu am primit o imprimanta multifunctional HP Deskjet F380 si sunt foarte multumit. Am reusit sa-i repar cartusul negru (care nu a mai fost folosit de mai bine de 1an) si am listat cu el peste 300 de pagini. Cu 2ml de cerneala am listat intre 50-80 de pagini (la o rezolutie de 600dpi). Pe 3 sticule de cerneala neagra de 30ml am dat 11 lei. Costul de printare este destul de mic.

  4. marius

    27 august 2016 la 17:04

    as dori o imprimanta care sa printeze si pe plstic pt personslizare coperti plastic caiete etc ma puteti ajuta in alegerea corecta ms

  5. Georgiana

    16 februarie 2017 la 13:00

    Daca va luati multifunctionale color Lexmark (eu am un x543n), att. trebuie sa folositi numai tonere originale, altfel la 2-3 schimburi de cartuse contrafacute…te uti si plangi. ATT. Daca unul din cartusele color s-a golit, nu mai poti printa absolut nimic (nici macar alb-negru), iar in aceste conditii nu mai functioneaza in parametrii, nici scaner-ul.

  6. Iulian

    26 martie 2018 la 06:38

    Salutare tuturor,va rog din suflet oricui se pricepe la imprimante si orice sugestie sau psrere e bun venita. Sotia mea vrea sa faca un micutz magazin pentru a face invitatii de nunta,botez,felicitari etc si pentru a printa foi de acte xerox etc..as dori sa ma indrumati ce imprimanta imi trebuie pentru asa ceva,eu sunt chiar zero in legstura cu asta si as dori niste sfaruri si modele de imprimante,va multumesc sper sa ma ajutati Cu un raspuns la email annuncioincontri@gmail.com

    • Andreea-Oana Jalba

      2 februarie 2020 la 17:28

      Buna ziua, o întrebare am și eu… realizez tricouri personalizate iar când merg la un magazin xerox pentru a le printa folosește imprimanta inkject iar pentru tăvițele de Moț pe care le realizez imprimanta laser… pentru tricouri hârtia este mai groasa decât in mod normal,este hârtie specială de transfer pe textile însă întrebarea mea este,pot folosi o imprimanta laser și pentru tricouri ? Sau ce imprimanta inkject dar și laser gen 2in1 îmi recomandați

      • Anna

        6 martie 2020 la 02:43

        Bună!!!
        Vreau să încerc să fac tricouri și tavita ptr mot personalizate. Ce imprimanta îmi recomandați pentru cele 2? Vreau ceva de calitate,dar nu exagerat de scumpe. Vă mulțumesc!!

  7. Patrascu

    4 aprilie 2018 la 14:48

    Buna doresc o imprimanta sa imi fac invitatile de nunta si sa o folosesc pt uz personal nu conteaza pretul dar sa fie usor de intretinut

  8. comaniciu .iordache

    9 martie 2021 la 23:13

    imprimata EPSON L120-LA 450 LEI
    IMPRIMANTA PE CERNEALA
    VITEZA DE 8.5PMINUT

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri