GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Intel sau AMD – Cum alegi cel mai bun procesor pentru jocuri ?

Autor: Echipa GiZ

Achiziționarea unui computer poate fi un proces destul de lung și de obositor, ca să nu mai spunem și costisitor.

Desigur, aceași regulă se aplică și unui laptop sau oricărui alt dispozitiv mobil, smartphone sau tabletă, însă în ultimele trei situații decizia este simplificată și de afinitatea către un anumit producător și de design-ul produsului respectiv.

În cazul unui sistem desktop destinația acestuia este importantă, mai importantă probabil decât design-ul componentelor sau al carcasei. De multe ori lupta interioară a utilizatorului se dă între procesorul pe care trebuie să îl aleagă, iar această luptă este și mai puternică în cazul celor care acesta doreşte să se și joace pe sistemul de îl va achiziţiona.

Aici trebuie făcută o mențiune, nu întotdeauna cel mai puternic procesor este și cel mai bun. Nu trebuie să învestiți jumătate din valoarea sistemului doar în procesorul acestuia, pentru că, în cazul gaming-ului, nu vă va oferi cea mai bună performanță.

Procesor_pentru_jocuri_intel_AMD

Un lucru este bine de știut totuşi, frecvența acestuia contează. De exemplu, un Quad-Core cu o frecvență de 2 GHz poate fi mai slab pentru gaming decât un Dual-Core cu o frecvență de 3 GHz. Motivul este faptul că jocurile, chiar și cele din ziua de astăzi, nu folosesc eficient mai mult de două nuclee ale procesorului.

Există și o altă metodă atunci când iei decizia de a achiziționa un sistem, metodă care răspunde unei întrebări mai fundamentale: Intel sau AMD? Veți realiza că răspunsul la această întrebare este mult mai direct, și odată făcută decizia, restul întrebărilor legate de componentele sistemului vor primi un răspuns mai rapid, economisind astfel mai mult timp.

Intel vs AMD

În prezent, singurii producători de procesoare pentru PC-uri și laptop-uri sunt Intel și AMD. Cei doi au o istorie lungă, care implică atât colaborări cât și dispute. Fiecare se află în dezavantaj în funcție de decizile celuilalt, și asta din cauza unor reguli foarte bine stabilite de economie, care implică existența a minim unui competitor pe un segment pentru ca business-ul să prospere.

Atât Intel cât și AMD au interese proprii și modul de conviețuire pe care l-au găsit în prezent, funcționează destul de bine. Chiar dacă nu pare, ei au piețele relativ împărțite, atât pe segmentul de desktop și laptop, cât și pe segmentul enterprise, sau chiar referitor la zona unde își comercializează produsele.

De exemplu, Intel mizează foarte mult în prezent pe zona de procesoare mobile, pe când AMD, chiar dacă are și el variante pentru această zonă, a fost mai preocupat să echipeze cele mai noi console, PlayStation 4 și Xbox One, cu soluții complete.

În segmentul procesoarelor de desktop, Intel deține coroana la capitolul performanță, Intel Core i7 4770K fiind în prezent o opţiune performantă, iar AMD are vânzări destul de bune pe zona consumer și cea de low-end, cu soluții ieftine, chiar și sub 50 de dolari.

Procesoarele Intel

Dacă urmăriți performanța, înaintea tuturor altor elemente, și vă permiteți desigur, atunci procesoarele Intel sunt o alegere foarte bună.

Așa cum o arată mai toate benchmark-urile, procesoarele Intel pe segmentul de mainstream și high-end, sunt mai puternice decât cele de la AMD. Diferența poate fi și aici marginală, și poate fi desigur și mai puțin semnificativă dacă intenționați să overclockați acest procesor.

Pentru procesoarele Intel va trebui să scoateți totuşi din buzunar ceva mai mult. Seria Core i5 Skylake (cea mai recentă generaţie în prezent) are un preț de pornire de circa 950 de lei, dar vei gasi generatiile mai vechi incepand de la 850 lei. De acolo, desigur, ”sky is the limit”. Pentru varianta high-end sau enthusiast procesorul poate ajunge și la 1000 de Euro.

Overclocking

Majoritatea procesoarelor au o frecvență de lucru fixă, la un nivel la care producătorul se asigură că vor rămâne suficient de stabile pentru a performa în cel mai optim mod posibil. Atât AMD cât și Intel au procesoare ce pot fi overclockate.

Seria de la AMD se numește Black Edition iar Intel a pus în coada notației acestor procesoare litera ”K”. Astfel, dacă achiziționați un procesor care nu este Black Edition sau nu are un K în coadă, probabil veți putea ridica frecvența acestuia cu 100 MHz. Dacă este un procesor deblocat, atunci limitele sunt mult mai sus. Atenție mare însă la ce sistem de răcire folosiți. Este foarte important pentru stabilitatea procesorului.

Procesoarele AMD sunt însă ceva mai flexibile din acest punct de vedere. Există multe cazuri în care frecvența poate fi ridicată și cu 20-25 de procente pe un procesor fără notația Black Edition. Depinde însă de cip, iar aici este la noroc. Procesul de fabricație decide care din cipuri sunt cele mai pretabile la overclocking, iar șansele să achiziționați unul din cipurile bune sunt 50-50.

Procesorul Grafic Integrat

În mod normal, pentru gaming, nu este recomandată folosirea procesorului grafic integrat. Acesta are un scop, și anume acela de a afișa imaginea pe ecran, efectele 3D ale sistemului de operare, și eventual ceva jocuri la rezoluție mică și cu puține detalii.

Chiar dacă producătorii de procesoare, Intel și AMD își promovează produsele ca fiind capabile de a rula cele mai noi jocuri, experiența nu este cea mai bună. Procesoarele grafice integrate sunt mai degrabă ”la pachet” cu CPU-ul, asta până vei achiziționa o placă dedicată. Procesoarele AMD cu placă grafică integrată sunt cele din seria FM1 sau FM2, și este recomandat să le evitați pe acestea, și să alegeți un CPU din gama Phenom. Veți avea rezultate mult mai bune cu acestea.

Intel a ales să integreze un cip grafic în majoritatea procesoarelor din generația Core, însă putem ignora existența acelui cip prin introducerea unei plăci dedicate. E drept, sunt puțin mai scumpe și din acest motiv, însă nu avem ce face.

Eficiența GPU-ului

În alegerea procesorului pentru gaming mai trebuie să ținem cont și de un al element, eficiența GPU-ului sau a plăcii grafice, care este dependentă de performanța procesorului.

Desigur, și aici se aplică aceeași regulă, cu cât este mai performant procesorul, și implicit și mai scump, cu atât placa grafică se va comporta și ea mai bine. Ținând cont de acest element evităm situațiile de genul ”bottleneck”, unde informația dată o placă grafică nu este suficient de rapid procesată de CPU. Și aici, Intel se descurcă ceva mai bine.

De asemenea, dacă intenționați să instalați mai mult de o placă grafică în sistem, pe varianta SLI sau CrossfireX, este bine să vă documentați dacă procesorul poate suporta stream-ul de informație de la aceste două plăci grafice.

În concluzie

Nu există o singură variantă de răspuns pentru întrebarea: Care este cel mai bun procesor de gaming, Intel sau AMD?

Fiecare sistem și utilizator are cerințe diferite și bugete diferite. Procesoarele AMD sunt în general bune pentru cei care au un buget mai redus, oferind o performanță superioară pentru cipurile de 700 de lei sau mai puțin. CPU-urile Intel Core i5 sau Core i7 sunt probabil o alegere mai bună, dacă aveți un buget ceva mai lejer. Aici le puteţi găsi la preţuri bune.

Recomandarea este să nu alegeți cel mai performant procesor din orice segment, pentru că în primul rând gaming-ul necesită o placă video mai potentă, iar investiția se vede mai bine în acea componentă. În al doilea rând, veți observa că multe dintre jocuri folosesc rareori, chiar și în ziua de astăzi mai mult de 2, maxim 4 nuclee. Mai multe sfaturi de care ar trebui sa tineţi cont atunci când alegeţi un procesor sunt disponibile şi în acest articol.

12 comentarii

  1. Razvan

    23 decembrie 2014 la 15:34

    Eu cred ca cele mai bune procesoare pentru gaming sunt cele de la AMD!

    • no conteaza

      14 noiembrie 2017 la 23:19

      asa zic si eu deoarece am si eu un amd fx 8350 si isi duce treaba l-am luat dupa emag si cu un 1050 de 8gb eu zic ca rupe jocurile-ndoua

  2. Doru

    16 august 2015 la 23:05

    Dupa parerea mea ambele modele de procesoare sunt la fel bune, dar au viziuni total diferite. AMD este o alegere excelenta pentru gaming deoarece la banii platiti primesti o performanta grozava STRICT in gaming. Dar daca vrei sa faci lucruri foarte serioase precum modelare 3D sau editare foto/video si sa folosesti PC-ul la capacitatea lui maxima, Intel este cea mai buna varianta. In concluzie alegerea unei marci de procesor este una subiectiva si trebuie sa alegi procesorul care crezi ca te face pe tine fericit.

    • Dragos

      1 decembrie 2015 la 10:08

      vrei sa te joci clar amd.. vrei sa faci altceva inafara de jocuri…. intel 80 la suta din utilizatori folosesc pc,laptop tablet pt retelele de socializare si jocuri online deci amd eperfect pt asta .20 la suta folosec pc laptop ..pt aplicatii complicate editare ..office…grafica 2d si 3d deci aici clar intel..parerea mea eu zic ca peste 70 la suta din procesoarele existente acum pe peatza sunt AMD….

  3. Vasile

    22 aprilie 2016 la 09:21

    Procesoarele i3 i5 si sunt bune pentru gaming dar trebuie si 3Ghz

    • Edi

      15 iulie 2016 la 09:33

      va nu i7 e cel mai bun procesor din prezent

  4. Valentin

    7 iunie 2016 la 20:29

    Din punctul meu de vedere Intel are destul de bune procesoare mai ales acum ca au aparut mai multe modele cum ar fi Skylake. In primul fapt Intel este foarte bun in jocuri si editare video dar are un dezvantaj ( cpu i3,i5 nu are destula memorie cache ).Amd este are lucrul pe care intel nu il are are foarte multa memorie cache deoarece aceste procesoare nu sunt la fel de bune ca cele de l-a intel .

  5. laur

    25 noiembrie 2016 la 07:18

    Diferenta de intel si amd este ca intel se vd mai bine in jocuri fata de amd care nu scoate totalu din jocuri doar 90%.
    Cred ,dea-ceia e mai ieftin cu catva
    Posibil ca amd sa se miste mai rapid in jocuri dar intel mai mult pe grafica, daca ar fi o concluzie logica intelu ar fi pt work si amd gaming ,cum sunt xbox si ps de la amd.

  6. Anonymous

    10 decembrie 2016 la 19:52

    (Opinie Personala)

    Am testat un AMD Kaveri A6 2.10 GHz cu un I3 330M 2.13 GHz (La GHz nu e o diferenta prea mare)

    Pe un joc numit ¨Minecraft¨ (OK stiu ca jocu nu chiar ¨consuma¨ da nu puteam sa incerc Crysis 3)

    A6 este un 3-core
    I3 este un 2-core

    Ca GPU este:

    La A6 este un AMD RADEON HD 5500 cu 1GB GDDR3 (numai stiu daca exact 5500 ceva intre 4500/5500)

    La I3 avem un ATI Mobility Radeon HD 4500/5000 series cu 512 MB GDDR3

    La faza de (RAM) acelas 4GB DDR3

    Rezultatele au fost cam asa.

    A6 cu chuncks la maxim ¨32¨ a rezultat in 20-35 FPS da foarte instabile cateodata cadea pana la 2-6 FPS cu shadows off cu shadows on un frame rate stabil de 6-12 FPS

    I3 cu chuncks la maxim a ramas blocat pe 20 FPS (NU GLUMESC A RAMAS PE 20 FPS) cu shadows off daca shadows era pornit intre 10-20 FPS (Dar incredibil de stabil)

    Am dezactivat V-BOS LA AMANDOUA!!!

    Nu zic ca INTEL e mai bun ca AMD in unele cazuri se bat unul pe altu. Eu zic ca amandoi fac treaba buna si de calitate.

    Poate ma insel dar astea au fost rezultatele mele.

  7. Robert

    22 iulie 2017 la 12:13

    Eu am o problema si nu stiu ce sa zic , eu am nev de un laptop pt proiacter autocad , dar as vrea sa ma si joc macar pe medium cu graficile , ce imi puteti recomanda ? AMD sau Intel ?

  8. ovidiu

    29 noiembrie 2019 la 18:38

    Cele mai bune procesoare su indiscutabil:intel.Una din cele mai importante caracteristici a procesoarelor intel e ca sunt reci.Asta e un lucru foarte important.Ori ce componenta electronica se deterioreaza la caldura.Cei care afirma ca sunt fani amd nu au bani sa isi permita un intel

  9. LinjohnCur

    16 martie 2022 la 12:43

    Eu folosesc amd de cand ma stiu ,parerile sunt impartite !Ambele procesoare sunt bune daca sunt instalate conform!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri