GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Ce este un router wireless, recomandari si cum il configuram

Cu numai câţiva ani în urmă, calculatorul era singurul produs electronic pe care îl puteai conecta la internet, motiv pentru care un simplu cablu de la furnizorul de cartier era suficient pentru nevoile tale.

De atunci, lucrurile s-au schimbat radical: calculatoarele portabile au devenit foarte accesibile (netbook-uri, laptopuri, ultrabook-uri), telefoanele mobile se conectează facil la internet, tabletele asigură divertismentul, iar un ebook reader te scapă de monotonie.

Toate aceste dispozitive se pot conecta la internet, iar cea mai simplă opţiune de a le “lega” între ele este un router wireless: un dispozitiv de două ori mai mic decât un DVD-player capabil să gestioneze conectarea la internet pentru toate gadgeturile de mai sus printr-o simplă conexiune terestră de la furnizorul tău de telecomunicaţii.

Un rooter wireless, indispensabil pentru conectarea la internet

Caracteristici şi tehnologii – ce este un router wireless?

Pe cât de simplu şi banal pare la prima vedere, un router wireless poate cu uşurinţă să dea bătăi de cap utilizatorilor începători, în special în privinţa configurărilor necesare pentru conectarea la internet, dar şi din cauza numeroase tehnologii şi caracteristici specifice.

 • Standarde: Wireless N, n draft – Primele standarde wireless au apărut în 1999 şi s-au numit IEEE 802.11a şi IEEE 802.11b, permiţând viteze de până la 54 Mbps şi, respectiv, 11 Mbps pentru transferul datelor. Patru ani mai târziu a apărut IEEE 802.11g, cu viteze de până la 54 Mbps, însă prima îmbunătăţire majoră a apărut abia spre finalul deceniului trecut sub numele IEEE 802.11n.

Întrucât specificaţiile nu fuseseră încă standardizate, producătorii au lansat routere wireless “n draft”, care simbolizau prezenţa standardului IEEE 802.11n chiar dacă acesta nu fusese încă standardizat. După certificarea din 2009, routerele wireless beneficiază de standardul IEEE 802.11n. Între timp, standardul IEEE 802.11n a devenit cunoscut mai simplu sub numele de Wireless N şi permite viteze de până la 300 Mbps.

Standardele de conectare la internet wireless

Reţine însă ca aceste viteze sunt pur teoretice. În realitate, transferul de date se va realiza la viteze semnificativ mai mici, principalii factorii fiind tipul de conexiune la internet de care beneficiezi şi gradul de acoperire.

 • Router wireless single band sau dual band – Routerele wireless utilizează două frecvenţe: 2.4 GHz şi 5 GHz. Routerele IEEE 802.11b şi IEEE 802.11g folosesc exclusiv frecvenţa de 2.4 GHz, în timp ce routerele IEEE 802.11n pot utiliza fie frecvenţa de 2.4 GHz, fie frecvenţa de 5 GHz.

În prezent, frecvenţa de 5 GHz este mai liberă decât frecvenţa de 2.4 GHz, motiv pentru care este mai potrivită pentru utilizare intensivă, ca de exemplu pentru streaming online sau jocuri online. Dezavantajul acesteia este însă că oferă acoperire pe o distanţă mai mică decât frecvenţa de 2.4 GHz, astfel că trebuie să poziţionezi routerul cât mai bine.

 • Antene – Orice router wireless beneficiază de o antenă pentru propagarea semnalului. De cele mai multe ori vei întâlni routere wireless cu o antenă, însă sunt frecvente şi routerele wireless cu două şi trei antene. De asemenea, routerele cu antenă internă încep să fie din ce în ce mai populare.

Performanţele antenei sunt importante în semnalul pe care îl va furniza routerul wireless. Antenele standard oferite de producători sunt omnidirecţionale, adică transmit semnalul în toate direcţiile din jurul routerului, lucru care nu îţi va fi de niciun folos dacă montezi routerul lângă un perete exterior. De aceea, pe cât posibil, încearcă să plasezi routerul cât mai central sau cumpără o antenă dedicată, pentru că există routere la care poţi schimba antena.

Oportunitatile de conectare la internet oferite de un rooter wireless

 • Securitate – Nu uita să securizezi accesul la reţeaua ta wireless, pentru că în caz contrar orice persoană care dispune de un gadget cu Wi-Fi se poate conecta fără probleme la internet.

Cel mai bine este să apelezi la o protecţie de tip WAP (Wired Equivalent Privacy), care îţi permite să-ţi setezi o parolă pentru accesul la internet. Chiar dacă nu este impenetrabilă, protecţia WAP este mai bună decât WEP (Wired Equivalent Privacy), care are un algoritm de criptare mai uşor de spart.

Recomandări routere wireless

Piaţa routerelor wireless este una bogată în oferte pentru toate buzunarele. Există atât routere wireless ieftine, cu preţuri care nu depăşesc 100 lei, dar şi routere wireless mai scumpe care beneficiază de funcţii extra. Iată câteva dintre recomandările Giz:

 • Routere wireless ieftine – D-Link DIR-600 – 100 lei – Unul dintre routerele wireless “veterane” pe piaţă, D-Link DIR-600 şi-a câştigat o bună reputaţie printre utilizatori. Este compatibil cu standardele IEEE 802.11n draft version 2.0, IEEE 802.11g şi, pe lângă portul WAN, are patru porturi LAN. De asemenea, beneficiază de securitate WEP şi WAP, are o singură antena, iar designul este unul simplu şi atrăgător.

D-Link DIR-600, unul dintre cele mai bune routere wireless ieftine

Practic, este unul dintre cele mai ieftine şi mai bune routere wireless compatibile cu standardul IEEE 802.11n, alte variante mai puţin recomandate fiind Edimax BR-6228NC la 107 lei sau TP-LINK TL-WR743ND la 110 lei.

 • Routere wireless de nivel mediu – Pe măsură ce creştem pretenţiile, ajungem la routere wireless care costă în jur de 200 lei. În această categorie de preţ, una dintre cele mai bune opţiuni este un TP-LINK TD-W8960N de 220 lei care, în ciuda unui design mai puţin reuşit (părere personală), beneficiază de câteva caracteristici suplimentare de securitate care îţi pot atrage atenţia: filtrare IP, filtrare MAC său control parental. Suportă standardele IEEE 802.11 b/g/n, însă din păcate se poate conecta numai la frecvenţa de 2.4 GHz, nu şi la cea de 5 GHz.

Pentru performante mai bune poti alege un TP-Link

De funcţii asemănătoare beneficiază şi routerul Asus RT-N12 de 205 lei, care beneficiază de două antene detaşabile, dar şi un alt model TP-Link, TP-LINK TL-WR1043ND de 230 lei, care are trei antene detaşabile.

 • Routere wireless profesionale – Dacă vrei să ai un router wireless profesionist, garnisit cu câteva funcţii extra, pregăteşte-te să investeşti o sumă considerabilă de bani. Netgear şi-a câştigat o bună reputaţie în domeniu în ultimii ani, iar modelul Netgear N600 este considerat de presa de specialitate una dintre cele mai bune opţiuni.

Netgear N600 este compatibil cu standardele IEEE 802.11 b/g/n şi este dual-band, putându-se conecta atât în frecvenţa de 2.4 GHz (pentru standardele b şi g), cât şi în frecvenţa de 5 GHz (pentru standardul n), care oferă performanţe mai bune. De aceea, routerul este recomandat inclusiv pentru streaming video. De asemenea, există câteva funcţii suplimentare şi la capitolul securitate: pe lângă proitectia WEP şi WAP, există dubla-protectie firewall şi un sistem care previne atacurile de tip denial-of-service (DoS). Din păcate, preţul este pe măsură: 700 lei.

Netgear N600, unul dintre routerele wireless de top

Concluzii

Alegerea unui router wireless poate fi uşurată semnificativ dacă analizezi exact funcţiile de care ai nevoie pentru reţeaua de acasă. După ce stabileşti exact care sunt caracteristicile de care ai nevoie, poţi începe căutarea unui router potrivit în funcţie de bugetul pe care îl ai disponibil.

Cert este ca un router wireless a devenit indispensabil pentru cei mai mulţi dintre noi în urma avalanşei de dgadgeturi care se pot conecta la internet.

Daniel este Senior Editor la Giz.ro. Scrie prezentări şi ghiduri tematice despre telefoane, tablete, laptopuri şi alte produse electronice, precum şi articole despre ştiinţă. În timpul liber îi place să fie la curent cu ultimele evenimente din sport.

13 comentarii

 1. Sorin

  August 22, 2012 la 12:12

  Am o tableta Assus Transformer Prime, care nu are conexiune 3G. Doresc sa cumpar un Router Wireless mobil. Deplasandu-ma mult prin oras, imi este necesar un astfel de Router. Am stick de internet Digi Net Mobil.
  Ce Router Mobil ma sfatuiti sa cumpar la un buget de 250-350 Ron?

  • Andrei Girbea

   August 26, 2012 la 23:43

   Sorin, e putin cam complicat, dongle-urile 3G pe USB nu vor merge in cele mai multe cazuri pe tableta, deoarece necesita driveri si acestia nu exista pentru Android… Asadar, nu stiu ce sa iti recomand. Poate ai putea suna la Digi sa vezi daca te pot ajuta?

 2. raluca

  Noiembrie 1, 2012 la 16:58

  buna buna sa va fie inima,un vecin si-a scos router-ul pe fereastra
  (dar poate nu este router seamana si are doua antenute !),
  poate cineva sa imi spuna de ce ?

 3. Cecilia G

  Iulie 17, 2014 la 11:31

  Buna ziua! Se poate face un update la acest articol? Ma intereseaza un update de fapt la routerele de pe piata, specificatii tehnice, sugestii, nocivitate… Multumesc!

  • Daniel Popescu

   Iulie 17, 2014 la 16:34

   Actualiam periodic articolele de acest gen de pe site si asa vom proceda si cu acest material despre routere.

 4. daniel

  Septembrie 13, 2014 la 11:35

  Salut. poate ma puteti ajuta: Am luat un router wifi dual band (ASUS RT-N53) si nu stiu daca functioneaza ambele retele (2,4 si respectiv 5 ghz). ar trebui sa se creeze doua retele wireless si cand scanez cu telefonul sa-mi apara in lista ambele? sau cum as putea sa-mi dau seama daca merge si cea de 5 ghz? multumesc.

  • Daniel Popescu

   Septembrie 16, 2014 la 14:05

   La configurarea automata a unui router, acesta afiseaza de obicei o singura retea Wi-Fi, intrucat software-ul aloca acelasi nume si aceeasi parola pentru conexiunile Wi-Fi din retelele de 2.4 GHz si 5 GHz. Pentru a face distinctie intre frecvente si pentru a o putea alege mereu pe cea de 5 GHz trebuie sa-i schimbi numele si, eventual, parola in setarile routerului. Pentru asta poti urma instructiunile din manual, pe care il poti descarca de aici: http://www.asus.com/ro/Networking/RTN53/HelpDesk_Manual/

 5. Anon

  Ianuarie 8, 2015 la 22:32

  Nu inteleg ceva . Daca imi cumpar router wireless il configurez si il conectez si gata am internet ? Va rog cineva sa-mi explice

  • Daniel Popescu

   Ianuarie 9, 2015 la 09:28

   Inainte de a folosi routerul, trebuie sa ai internet de la un operator. Routerul este util pentru a imparti apoi conexiunea la internet cu alte dispozitive care au Wi-Fi (laptopuri, telefoane, tablete).

 6. Serban

  Ianuarie 10, 2015 la 16:33

  Buna ziua
  ma puteti ajuta cu un sfat privind achizitionarea unui router (modem incorporat)pentru fiberlink de 200mb de la RDS? apartament de 2 camere
  -Router Wireless-N 300 Linksys E900/E1200
  -Router Wireless N 300Mbps D-Link DIR-636L
  -sau o alta sugestie in intervalul100-200lei
  Multumesc anticipat pentru ajutor
  Serban

  • ando

   Ianuarie 14, 2015 la 00:17

   Depinde ce vrei sa faci prin router…

 7. costel

  Martie 5, 2015 la 10:41

  salut ,am o intrebare pt, profesionisti ,pot trimite semnal wi-fi cu un router la un vecin situat la un etaj mai sus pe aceiasi scara de bloc ,ce tip de router ar putea face asta ,daca e posibil ,ar fi 2,3 pereti de beton cu armatura /?

  • Dragos

   Martie 11, 2015 la 12:54

   Salut. Eu am un router cu 3 antene tp link de 300 lei, stau la etajul 7 si am semnal in fata blocului cat si in spate. Sper ca am fost de folos!

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.