GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegi cel mai bun aer condiționat pentru apartament sau casă

Autor: Echipa Giz.ro

Am învățat pe pielea noastră că nu se poate trăi fără aer condiționat, mai ales acum, când asistăm la o încălzire globală accelerată. Acesta trebuie să îndeplinească trei reguli de bază: să răcească rapid, să fie cât mai accesibil ca preț și să consume puțin.

Nu avem încotro decât să apelăm la vechiul principiu care spune să cumperi „iarna car și vara sanie”. Toamna și iarna, majoritatea magazinelor nu au pe stoc sisteme de aer condiționat, dar cine știe, caută și vei găsi. Totuși, cel mai nimerit moment pentru a face o astfel de achiziție este la sfârșitul verii, atunci când toate magazinele vor să scape de stocurile din magazie. De asemenea, sistemele de aer condiționat cu unitate sau unități externe trebuie montate de o echipă de profesioniști.

Prețurile pentru montaj cresc pe timpul verii, invers proporțional cu disponibilitatea lor. Mai exact, poți ajunge să aștepți și câte două-trei săptămâni până ce magazinul de la care l-ai cumpărat să ajungă la tine, cel puțin în cazul în care ai cumpărat aparatul într-un pachet cu montaj gratuit. Sfatul meu este să nu cumperi montajul la pachet decât în cazul în care magazinul te asigură în mod clar că durata dintre momentul achiziției până la montaj nu poate depăși X zile (unde X trebuie să-ți convină și ție).

Aer conditionat

Să clarificăm încă de la început câțiva termeni tehnici pe care îi veți găsi pe etichetele aparatelor sau pe etichetele de la raft:

  • BTU înseamnă British thermal unit, este o unitate de măsură egală cu aproximativ 1055 Jouli și definește cantitatea necesară de energie pentru a răci sau a încălzi un pound de apă cu un grad Fahrenheit.
  • Ce înseamnă multi-split? Unitățile multi-split sunt sisteme cu o singură unitate de răcire externă și două sau mai multe unități interne. Practic, ai putea monta în dormitor o unitate internă de 7.000 BTU sau 9.000 BTU, iar în living una de 12.000 BTU, dar la exterior va trebui să montezi o unitate de 18.000 BTU sau 24.000 BTU, pregătită pentru a servi două unități externe.

Pentru a afla ce unitate externă trebuie să cumperi însumezi pur și simplu puterile unităților interne. Aceste unități externe sunt mai scumpe, dar au și un consum de energie mai mic decât în cazul în care ai cumpăra separat două sisteme de aer condiționat. Mai există și problema distanței dintre camere și a poziționării unității externe față de cele interne.

Între unitatea internă și cea externă există o țeavă din cupru prin care circulă agentul refrigerant. Cu cât această țeavă este mai lungă și are un traseu mai mare în exterior, cu atât vei avea mai multă pierdere de energie. Acestea vor fi izolate, dar această izolație nu poate fi perfectă.

Cel mai ieftin aer condiționat posibil

Dacă ai pierdut trenul și nu ai posibilitatea de a investi bani în plus pentru un sistem de aer condiționat nou, va trebui să-ți amintești ce făceau părinții sau bunicii atunci când asemenea aparate nu existau: foloseau un ventilator. Acestea sunt extrem de accesibile, pot fi montate aproape oriunde în cameră, iar cele mai noi au și sistem de baleiere pentru a acoperi o rază mai mare de acțiune.

Bineînțeles, ventilatorul nu răcește cu adevărat aerul, ci îl recirculează. Va fi eficient cu adevărat doar atunci când îl ațintești asupra ta, iar dacă îl fixezi prea aproape, curentul provocat ți-ar putea crea și disconfort.

Totuși, există o metodă foarte eficientă de a folosi ventilatorul ca sistem de răcire, unul folosit de altfel de primele sisteme de răcire centralizată în SUA: ventilator + gheață = aer condiționat.

Ce trebuie să faci? Umple cât mai multe cuve sau pungi cu apă pentru a produce cuburi de gheață și așază-le într-un bol (preferabil metalic) în fața ventilatorului. Dacă închizi ușile și ferestrele, într-o cameră de bloc, vei începe să simți efectul aproape imediat. Singurul lucru de care trebuie să ai grijă este să menții proviziile de gheață la nivel mare și să reumpli bolul cu gheață pe măsură ce aceasta se topește.

Ventilator

Am experimentat și o altă metodă la fel de eficientă, pe care oricine o poate practica acasă cu ajutorul unei cutii frigorifice portabile pasive. Sunt foarte ieftine, costă între 50-80 lei și pot fi umplute și acestea cu pungi cu gheață sau cu recipiente/doze speciale, care păstrează temperatura redusă mai mult timp. Dacă vei decupa două orificii, într-o parte și cealaltă a cutiei și vei direcționa ventilatorul către una dintre acestea, efectul va fi același ca la experimentul cu bolul doar că la această cuvă, gheața se va topi mai încet.

Mai nou, pe piață au apărut și ventilatoare cu recipiente de apă care pulverizează picături fine în aer, pe direcția de ventilație. Acestea sunt destul de eficiente, dar nu sunt făcute să funcționeze în interior pentru simplul fapt că într-o oră vei descoperi că toate lucrurile din casă sunt ude. Dacă îl montezi însă pe terasă sau în balcon pe timp de seară vei împușca două rațe dintr-o lovitură. Te vei răcori și tu, dar și balconul.

Aer condiționat mobil

Aparatele de aer condiționat mobile sunt potrivite pentru camere mai mici și funcționează în același mod ca și cele care se montează pe perete doar că unitatea internă și cea externă sunt integrate într-un singur echipament. Totuși, chiar dacă sunt denumite portabile și majoritatea se deplasează pe roți, aceste sisteme sunt mai fixe decât credeți, condiționate de fereastră sau de ușa de la balcon.

Când vedeți sistemele în magazin, acestea nu au montat și furtunul de evacuare al aerului cald. Exact! Va trebui să scoți acel furtun cumva în exteriorul camerei. Fie îl fixezi pe o fereastră sau ușă care trebuie să rămână deschisă, fie va trebui să-i creezi un orificiu special, ca cel al hotei de la aragaz.

Bineînțeles, în prima variantă vei descoperi că eficiența aparatului de aer condiționat este mult diminuată de aerul cald care intră astfel prin fereastra deschisă. Varianta a doua este mult mai eficientă deși va trebui să chemi o echipă de profesioniști care să creeze o gaură de evacuare care să poată fi închisă cu un capac atunci când nu folosești aerul condiționat. Portabilitatea aparatului se reduce astfel la ideea că o dată cu venirea toamnei vei putea deconecta și depozita aparatul în altă parte.

Atenție! Aparatele de aer condiționat portabile nu sunt mai ieftine. Chiar dacă ai scăpat de montajul standard și nu îți vei bate capul cu unitatea externă tot va trebui să investești ceva pentru gaura de evacuare.

Încă un lucru la care trebuie să ai foarte mare grijă: există pe piață răcitoare care seamănă cu sistemele de aer condiționat portabile dar nu au nicio legătură cu acestea, ci sunt doar niște sisteme de ventilare care se alimentează cu apă sau gheață. Nu nici pe departe la fel de eficiente precum aerul condiționat, dar ar putea suplini ventilatorul.

Pentru a vă da seama dacă aveți de-a face cu un aer condiționat sau un răcitor, verificați în caracteristicile tehnice care este agentul de răcire. Ar trebui să găsiți R410a la aerul condiționat.

Aer conditionat mobil

Invertorul sau „inverter”-ul

De câțiva ani buni, pe piață au apărut aparate de aer condiționat cu „Inverter”, care sunt sensibil mai scumpe, iar acum, acestea au devenit norma. Ei bine, Inverter-ul este un nou tip de compresor care are calitatea de a-și modula capacitatea în funcție de nevoia de răcire (sau încălzire) și astfel are un consum mai mic de energie.

Aparatele mai vechi pornesc și opresc pur și simplu compresorul pentru a răci sau încălzi. Cu alte cuvinte, când dai drumul la aparat, acesta răcește camera, iar în momentul în care termostatul „simte” că s-a ajuns la temperatura dorită oprește automat aparatul. Apoi, dacă în cameră temperatura crește cu mai mult de două grade, acesta pornește din nou. La aparatele cu inverter, compresorul este controlat electronic pentru a-și modifica turația ventilatoarelor și capacitatea.

Astfel, dacă în cameră temperatura este mult mai mare decât cea dorită, aparatul funcționează la capacitate maximă ca să ajungă rapid la temperatura dorită, dar pe măsură ce se apropie de aceasta, sistemul micșorează progresiv capacitatea compresorului și turația ventilatoarelor. Asta înseamnă că aparatul va merge încontinuu, dar la o putere foarte mică doar pentru a menține acea temperatură.

Producătorii de aparate de aer condiționat spun că aparatele cu inverter scad consumul de energie cu minimum 30% și sunt, în mod evident, mult mai silențioase. Să zicem că aceste aparate sunt mai apropiate de conceptul de sistem de climatizare decât de cel de sisteme de răcire. Datorită avantajelor destul de mari, Uniunea Europeană a interzis (Regulamentul UE 206/2012) importul aparatelor de aer condiționat de tip ON/OFF pe teritoriul său de la 1 ianuarie 2013.

De ce aparat ai nevoie acasă?

Aparatul de aer condiționat se alege în funcție de volumul încăperilor care trebuie răcite. Din păcate, majoritatea producătorilor specifică doar puterea energetică exprimată în BTU, nu și volumul de aer circulat. Altfel spus, un aparat de aer condiționat de 12.000 BTU ar putea fi doar puțin mai eficient decât unul de 9.000 BTU dacă volumul de aer circulat al celui din urmă este mai mare.

Așadar, nu prea avem de ales decât să ne luăm după această putere energetică și după raportul față de consum, rezultând clasa energetică a aparatului (notată cu litere de la D sau C la A+++).

Majoritatea dintre noi trăim în locuințe mici, în garsoniere sau apartamente cu două camere (cu suprafață de aproximativ 50 m2).

Pentru răcirea unui astfel de spațiu este recomandat un aparat cu puterea de 12.000 BTU, iar de la un apartament cu suprafața de la 60 m2 în sus va trebui să investim într-un aparat cu putere mai mare sau egală cu 18.000 BTU sau să optăm pentru unități multi-split sau mai multe aparate.

Câteva recomandări utile pe care ar trebui să le aveți în vedere când cumpărați aerul condiționat:

  • Orice aparat de aer condiționat se montează cu ajutorul unui kit de montaj exterior. Dacă acesta nu este inclus va trebui să-l cumpărați odată cu serviciul de instalare și costă în jur de 100-200 lei.
  • Nu strică niciodată să stați cu echipa în timp ce face instalarea și să-i monitorizați. Aflați mai multe lucruri despre aerul condiționat (așa cum am procedat și eu), iar lucrătorii vor fi mai atenți cu ce se întâmplă în jurul lor.
  • Alegeți cu atenție locul în care poziționați unitatea externă. Ideal ar fi ca aceasta să fie cât mai apropiată de unitatea internă, pentru ca eficiența aparatului să fie cât mai mare. Încercați, totuși, pe cât posibil, să îi găsiți un loc ferit de intemperii (de obicei în balcon), dar nu pe podea. În momentul în care spălați balconul riscați să defectați aparatul, iar fiind pe sol, veți fi tentați să-l tratați ca pe o piesă de mobilă și să așezați diverse obiecte pe carcasa acestuia, lucru contraindicat.
  • Aveți grijă la poziționarea unității interioare. Dacă nu aveți încotro și trebuie să montați aparatul deasupra patului în care dormiți, măcar așezați-l la capul patului, nu pe peretele opus, astfel încât să nu fiți expuși direct aerului emis din aparat.

Pentru garsoniere mici sau camere separate

Consumul energetic al unui aparat de aer condiționat este destul de mare să-ți deregleze un pic bugetul pentru electricitate în lunile de vară așa că am putea opta doar pentru răcirea dormitorului și a unei nopți liniștite și răcoroase. Pentru un dormitor de dimensiuni obișnuite (10 m2 – 12 m2), un sistem de aer condiționat de 9.000 BTU este arhisuficient.

Aici găsiți o mulțime de aparate la această putere, pentru toate posibilitățile și preferințele de brand. Ne-au atras atenția totuși câteva dintre aparate:

VORTEX A0918FC  – 1200 lei.

Un model cu un preț mai accesibil, A0918FC oferă un compresor cu eficiență energetică foarte bună, compresor cu inverter, auto-curățare și mod de lucru nocturn.

Whirlpool SPIW 409L – 1650 lei.

SPIW 409L oferă filtre eficiente pentru praf și filtre cu carbon activ pentru eliminarea mirosurilor neplăcute, ajustare inteligentă a puterii în timpul nopții și control inteligent al modurilor de funcționare.

Samsung Triangle AR09 – 2250 lei.

Un produs din gama superioară, aparatul Samsung oferă un design îmbunătățit care asigură un flux mai mare de aer, filtre pentru praf, mirosuri neplăcute și anti-bacteriene cu curățare ușoară, control Wi-Fi și multiple moduri de lucru.

Whirlpool-SPIW-409L

Aer condiționat pentru living

Living-ul sau sufrageria, oricum le-ați numi, au o suprafață mai mare, iar cele „open space”, care cuprind și bucătăria, ajung la suprafețe de 25 m2 – 30 m2 astfel că vei avea nevoie de un aparat de aer condiționat de cel puțin 12.000 BTU. Există aici un grupaj cu aproape toate posibilitățile existente. Există totuși și câteva aparate care ne-au plăcut în mod special:

Star-Light ACM-12BIN – 1450 lei.

Un aparat de aer condiționat cu un preț redus, ACM-12BIN oferă un compresor cu inverter care are o eficiență energetică foarte bună, nivel de zgomot redus și un sistem eficient de încălzire pentru zilele mai friguroase.

Whirlpool SPIW 412L – 1550 lei.

Un model performant clasa energetică A+, SPIW 412L oferă filtre eficiente pentru praf și filtre cu carbon activ pentru eliminarea mirosurilor neplăcute, inverter, ajustare inteligentă a puterii în timpul nopții și control inteligent al modurilor de funcționare.

Samsung Triangle AR12 – 2400 lei.

Un produs din gama superioară, aparatul Samsung oferă un design îmbunătățit care asigură un flux mai mare de aer, filtre pentru praf, mirosuri neplăcute și anti-bacteriene cu curățare ușoară și auto-curățare, control Wi-Fi și multiple moduri de lucru.Samsung-Triangle-AR12

Aer condiționat pentru apartamente mici sau camere mari

Dacă vrei să răcești camere cu suprafețe mai mari de 40 m2 trebuie să îți cumperi un aparat de aer condiționat cu putere de peste 18.000 BTU sau multi split pe care să le repartizezi în fiecare cameră. Aici găsești foarte multe astfel de aparate pentru toate bugetele, dar avem și preferate:

Star-Light ACM-18WIFI – 2400 lei.

O opțiune puternică și relativ accesibilă ca preț, ACM-18WIFI oferă un compresor puternic și eficient cu inverter, conectivitate Wi-Fi care permite controlul de la distanță prin Internet și mod de lucru nocturn.

Whirlpool SPIW 418L – 2900 lei.

Un model performant clasa energetică A+, SPIW 412L oferă filtre certificate HEPA pentru praf și filtre cu carbon activ pentru eliminarea mirosurilor neplăcute, inverter, ajustare inteligentă a puterii în timpul nopții și control inteligent al modurilor de funcționare.

Vivax ACP-18CH50AEVI – 3600 lei.

Acesta poate înlocui un aparat pentru curățarea aerului deoarece oferă filtre de praf, anti-bacteriene și un ionizator, oferă 12 trepte de viteză, control Wi-Fi prin Internet și un compresor care poate încălzi și la temperaturi foarte scăzute afară.

Vivax-ACP-18CH50AEVI

Concluzii

În concluzie, alegerea unui aparat de aer condiționat nu este o sarcină deloc simplă, trebuind să luați în calcul u mulțime de aspecte precum cel al capacității și tipului de aparat dorit, al desingului, al funcțiilor sau al bugetului, ce pornește de la 1500 de lei și poate urca rapid spre zeci de mii de lei pentru soluții mai complexe.

Ghidul aici de față este doar un punct de plecare în research, și vă recomandăm să aprofundați studiul pe site-uri de specilitate și la furnizori care vă pot oferi soluțiile dorite.

În final, suntem curioși tu ce aparat ți-ai cumpăra? Povestește-ne experiențele tale. Orice informație în plus poate fi valoroasă.

Pe același subiect s-ar putea să vă intereseze și articolele noastre despre aparatele de aer condiționat mobile, despre ventilatoarele de birou sau despre cele pentru evacuarea aerului viciat, precum și ghindurile menite să vă ajute în alegerea unui aparat de purificare și dezumidificare a aerului, a unei centrale termice, sau a unui boiler pentru încalzuirea apei menajere.

6 comentarii

  1. Claudiu

    10 august 2015 la 14:53

    Cate aparate interioare poate avea un sistem multi split cu o singura unitate exterioara? In ce cazuri este nevoie de doua unitati exterioare? Vreau sa iau 6 aparate interioare si sa stiu la cate unitati exterioare sa ma astept. Mersi!

  2. Laurentiu

    7 octombrie 2015 la 08:53

    Buna ziua,
    Va rog sa-mi dati o sugestie in ceea ce priveste configurarea unui sistem de aer conditionat pentru un apartament cu doua camere (cca 52mp),in sensul alegerii unuia split sau multisplit. De asemenea ar fi de luat in calcul si varianta incalzirii rezonabile pe timp de iarna. Multumesc!

  3. Florin

    15 decembrie 2015 la 19:33

    Unitatea exterioara montata pe o terasa are mai multe șanse sa fie mai puțin eficienta energetic deoarece lamelele condensatorului se pot murdari mai repede decât o unitate care este montata în exterior unde este mai ventilata, mai des spălată de ploaie etc.

  4. Andrada

    28 iunie 2017 la 15:36

    Saaaauuuu…. iti iei apartament in Cosmopolis cum mi-am luat eu si cand nu mai suporti caldura, te racoresti in piscina complexului…asta voi face eu vara aceasta hahaha

  5. Pavel Alexandru

    7 martie 2018 la 00:47

    Mi as cumpara doar Mitsubhisi sau Daikin sunt cele mai performante, sunt mai scumpe este adevărat dar nu îți ei aparat ptr doi trei ani.

  6. Marian Figher

    20 martie 2018 la 05:26

    Buna ziua,
    Va rog sa-mi dati o sugestie in ceea ce priveste configurarea unui sistem de aer conditionat pentru un apartament cu trei camere (cca 54mp),in sensul alegerii unuia split sau multisplit. De asemenea ar fi de luat in calcul si varianta incalzirii rezonabile pe timp de iarna. Multumesc!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri