GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Aparate de aer condiţionat mobile – avantaje, exemple, preţuri

Autor: Echipa Giz.ro


Aparatele de aer condiţionat mobile sunt mai ieftine, sunt portabile şi se montează uşor, însă au un randament scăzut şi sunt destul de zgomotoase.

De ceva timp, aparatele de aer condiţionat portabile reprezintă o alternativă interesantă la aparatele tradiţionale, care oferă deopotrivă avantaje şi dezavantaje. Care sunt acestea şi care este oferta de produse de acest tip disponibile în România afli în acest articol.

În ultimii ani, temperaturile înregistrate pe teritoriul României în timpul verii ajung şi, în unele cazuri, depăşesc cu uşurinţă 35-40 de grade Celsius, la care se adaugă şi disconfortul termic produs de umiditatea ridicată din aer.

În astfel de perioade, prezenţa unui aparat de aer condiţionat devine esenţială pentru păstrarea unei temperaturi acceptabile în locuinţă, mai ales că ventilatoarele sau aerotermele nu sunt potrivite pentru temperaturi mari, având mai degrabă rolul de a mişca aerul cald prin cameră şi, respectiv, de a reduce umezeala fără să răcească aerul.

Există însă situaţii în care nu poţi cumpăra un aparat de aer condiţionat, iar motivul cel mai des întâlnit este că nu locuieşti foarte mult timp în acelaşi loc. Fie că eşti student şi stai la cămin, fie că stai cu chirie, oricând pot apărea situaţii în care vrei să te muţi în altă parte.

În plus, în astfel de situaţii este posibil ca proprietarul locuinţei să nu-ţi permită să instalezi un aparat de aer condiţionat pe perete sau să nu accepte o reducere a chiriei pentru amortizarea investiţiei pe care o faci în casa acestuia.

Din fericire, există o soluţie: aparatele de aer condiţionat mobile. Departe de a fi perfecte, aceste aparate portabile reprezintă o alternativă la aparatele clasice, care inevitabil vin cu avantaje şi dezavantaje. Noi îţi prezentam părţile bune şi părţile mai puţin bune ale aparatelor de aer condiţionat portabile pentru a putea decide dacă acestea sunt o investiţie inteligentă pentru casa ta.

DeLonghi este unul dintre cei mai buni producatori de aparate de aer conditionat mobile

Avantajele aparatelor de condiţionat portabile

Aparatele de aer condiţionat mobile oferă câteva avantaje clare, iar cele mai importante sunt portabilitatea, procesul relativ uşor de instalare şi, nu în ultimul rând, preţul.

  • Portabilitate

Un prim avantaj este, evident, cel legat de mobilitatea aparatului în sine. Un aparat de aer condiţionat este alcătuit dintr-o singură carcasă care include atât compresorul (adică dispozitivul care face transferul de aer şi pe care, în cazul aparatelor tradiţionale, îl montezi pe peretele exterior), cât şi unitatea centrală prin care intră aerul răcit în cameră.

Acest tip de construcţie face ca aparatul să fie mai uşor de transportat decât unul tradiţional, însă reţine că greutatea este în general de 30-35 de kilograme, astfel că nu îl vei putea muta dintr-un loc în altul cu atât de mare uşurinţă.

  • Montaj relativ uşor

Probabil cel mai important avantaj al unui astfel de dispozitiv este că nu mai trebuie să spargi niciun perete pentru a-l instala. Astfel, poţi monta aparatul şi singur, fără să mai ai nevoie de intervenţia unei echipe specializate din partea magazinului care de cele mai multe ori va sosi după câteva zile de la achiziţie.

În plus, asta înseamnă că îl poţi muta dintr-un loc în altul destul de uşor, în limitele impuse de configuraţia camerei în care îl foloseşti.

  • Preţ mai mic

Întrucât este alcătuit dintr-o singură unitate centrală, preţul final al unui aparat de aer condiţionat portabil este în general mai mic decât cel al unuia tradiţional. Evident, în practică lucrurile pot sta aparent diferit dacă nu eşti atent la specificaţiile tehnice, întrucât aparatele mobile performante pot costa deseori mai mult decât cele mai ieftine aparate clasice.

Electrolux ofera cateva aparate de aer conditionat portabile interesante

Dezavantajele aparatelor de condiţionat mobile

Este foarte posibil ca avantajele despre care tocmai ţi-am vorbit să te fi convins deja să cumperi un aparat de aer condiţionat portabil. Înainte de a comanda însă un astfel de produs, citeşte cu atenţie şi dezavantajele de mai jos, pentru că este foarte posibil să-ţi schimbi părerea.

  • Lipsa de etanşeitate a geamului

Nu am greşit deloc când am spus că instalarea este semnificativ mai simplă decât în cazul unui aparat tradiţional. Totuşi, este evident că aparatul, fie el şi portabil, trebuie să elimine cumva aerul cald din încăpere, iar acest lucru se realizează prin intermediul unui furtun gros din plastic care trebuie scos pe fereastră.

Iar dacă laşi geamul întredeschis pentru furtun, consecinţa va fi una logică: în încăpere va intra şi aer cald de afară, dar va ieşi şi aerul rece generat de aparat, întrucât acesta trebuie amplasat în imediata apropiere a ferestrei din cauza lungimii de numai 1.2 – 1.5 metri a furtunului.

Există cel puţin două soluţii pentru a împiedica acest lucru, iar cea mai simplă este ca în tocul geamului deschis să montezi o placă de polistiren în care faci o gaură prin care să fixezi furtunul de evacuare. O altă soluţie este acoperirea geamului cu un burete izolant care are pe una dintre părţi o folie de aluminiu şi în care faci un orificiu prin care scoţi furtunul. Evident, niciuna dintre aceste soluţii nu asigură o etanşeitate totală a geamului, însă eficienţa va fi semnificativ mai mare decât dacă laşi pur şi simplu fereastra întredeschisă.

  • Eliminarea apei

Şi aparatele de aer condiţionat mobile elimină apa, iar de cele mai multe dispozitive au doar un mic rezervor pe care va trebui să-l goleşti frecvent prin destuparea unui mic orificiu. Procedura poate cauza multe bătăi de cap în special în mediile cu umiditate ridicate, motiv pentru care este important să alegi un aparat de aer condiţionat mobil care să aibă un rezervor detaşabil pentru apă.

  • Randament scăzut

Eficienţa unui aparat de aer condiţionat depinde de materialele de construcţie şi izolaţia camerei, dar şi de poziţia faţă de soare. Totuşi, un aparat de aer condiţionat portabil de o anumită putere nu este la fel de eficient ca un aparat tradiţional de aceeaşi putere, în primul rând din cauza lipsei de etanşeitate totală a camerei.

Astfel, un aparat portabil de 11.000 BTU poate răci o cameră de până în 20 metri pătraţi până la 24-25 grade în zilele toride de vară, însă acest lucru depinde şi de factorii explicaţi mai sus.

  • Zgomot

Aparatele de aer condiţionat sunt în general zgomotoase, dar cele portabile sunt chiar şi mai zgomotoase, în special atunci când funcţionează la capacitate maximă. De aceea, este important să verifici numărul de decibeli (dB) emişi de aparat şi să încerci pe cât posibil să testezi aparatul înainte de a-l achiziţiona.

Santec iese in evidenta prin design si materialele de constructie

Aparate de aer condiţionat mobile disponibile în România

Oferta de aparate de aer condiţionat mobile este semnificativ mai redusă decât în cazul celor tradiţionale, însă se bazează pe aceleaşi principii: aparate construite de firme no-name care sunt ieftine, dar care nu rezistă mai mult de câteva luni sau cel mult 1-2 ani, şi aparate de firmă care pot fi utilizate cel puţin 4-5 ani, dar care necesită o investiţie mai mare.

Aparatele no-name ieftine sunt disponibile prepoderent în hypermarketuri, acolo unde preţul joacă cel mai important rol, însă în magazinele de electrocasnice (fie ele terestre sau online) vei găsi şi modele de firmă cu preţuri pe măsură.

Dintre aparatele de aer condiţionat portabile de firmă, în România se găsesc cu precădere cele ale DeLonghi și Electrolux. În rest, vei găsi preponderent aparate de aer condiţionat de la producători anonimi precum Vortex, Argo, Trotec sau Vivax.

Recomandări de aparate de aer condiţionat mobile

Pe piaţă există o serie de aparate de aer conditionat mobile, iar o listă cu cele mai populare aparate de aer conditionat portabile din România găseşti aici. Totuşi, noi am selectat câteva recomandări care să acopere toate segmentele de aparate de aer conditionat mobile:

Neo YP02-09C – 1000 lei

Unul dintre cele mai ieftine aparat de aer condiționat disponibile pe piață, modelul celor de la Neo oferă însă doar funcție de răcire, neputând fi folosit și pentru încălzire sau doar dezumidificare atunci când este nevoie și de așa ceva. Aparatul are o putere de 9000 BTU cu o capacitate de ventilație de 350 mc/oră și este recomandat pentru o cameră standard de până în 25 mp, compresorul având eficiență bună din clasa A+ și un nivel de zgomot destul de redus de 56 dB.

Turbionaire Revigo – 1100 lei

Un model compact și modern, Revigo folosește un compresor cu capacitate de 7000 BTU și este recomandat pentru o cameră standard. Pe lângă funcția de răcire, aparatul de aer condiționat mai oferă funcție de dezumidificare, este drept, cu o capacitate destul de mică de sub un litru pe oră, și funcție de ventilație, filtrul fiind ușor de accesat și spălat. Designul este simplu și modern, aparatul oferind și un ecran tactil pentru control și o telecomandă, însă duce lipsa funcției de încălzire și are un nivel de zgomot puțin cam mare de 65 dB.

Argo Glamour – 1400 lei

Un model elegant și silențios care poate acoperi o cameră mare deoarece are o putere de 10.000 BTU, Glamour oferă funcții de răcire, dezumidificare și ventilație. Compresorul face parte din clasa energetică A și are un nivel de zgomot redus de 51 dB, cele trei trepte de ventilație permițând coborârea nivelul de zgomot în timpul nopții. Funcția de dezumidifcare are o capacitate de sub un litru pe oră. Aparatul mai oferă un panou digital de control, telecomandă și un software inteligent cu repornire automată.

Trotec PAC 2000X – 1700 lei

Un model versatil din gama medie, PAC 2000X oferă funcții de încălzire, dezumidificare și răcire și este recomandat pentru camere cu o suprafață de până la 25 metri pătrați. Pe lângă instalația de răcire de 7000 BTU cu eficiență A++, aparatul mai permite extragerea umidității din aer (1,2 litri pe oră), ventilația (360 mc/h) și filtrarea aerului, oferind și o telecomandă pentru controlul mai facil. Singura problemă este zgomotul, nivelul de 65 dB fiind cam ridicat.

Electrolux ChillFlex Pro – 2500 lei

Un model din gama superioară care corespunde cerințelor clasei energetice A, aparatul de aer condiționat mobil oferit de Electrolux oferă o capacitate de răcire de 12.000 BTU și poate acoperi astfel o cameră de 36 metri pătrați. Modelul folosește un compresor rotativ silențios cu un nivel de zgomot de 51 dB, funcția de dezumidificare permite extragerea a 1,5 litri de apă pe oră iar sistemul de ventilație are patru trepte.

Electrolux-EXP34U338HW

Concluzii

Un aparat de aer condiţionat portabil poate fi o soluţie pentru persoanele care din diverse motive nu au posibilitatea de a instala un aparat de aer condiţionat de perete, întrucât îţi asigură o răcire a camerei cu dezavantajele legate de eficienţă redusă, zgomot sau modul de eliminare a apei.

Totuşi, dacă locuieşti în casă proprietate personală, alegerea unui aparat de aer condiţionat de perete este mai bună. Chiar dacă costurile iniţiale şi timpul pierdut cu instalarea sunt mai mari, pe termen lung această soluţie are un randament mai bun şi un zgomot mai mic, oferind mai mult confort pe perioada caniculei.

Tu ce părere ai despre aparatele de aer condiţionat portabile? Ai alege un astfel de produs în detrimentul unui aparat de aer condiţionat tradiţional datorită spaţiului mai mic ocupat sau te-ai orienta mai degrabă spre altă soluţie de răcire a aerului, cum ar fi ventilatoarele?

Pe același subiect, s-ar putea să vă intereseze și ghidurile noastre care vă vor ajuta să alegeți un apart de aer condiționat de perete, de ultimă generație, un ventilator de cameră adecvat nevoilor voastre, o centrală termică modernă sau un boiler pentru producerea apei calde menajere, sau acest amplu articol despre purificatoarele, umidificatoarele și dezumidificatoarele disponibile în magazine.

16 comentarii

  1. Marina

    19 iunie 2013 la 06:28

    Dupa ce esti patit,cu siguranta vei opta pt un aparat de aer conditionat mobil,deoarece modelul de perete cu split,va va lasa cel putin suferinzi din cauza ca ori va ia doar la ochi recele,ori la spate,ori la plamani si se poate face chiar apa la plamani asa cum am patit noi,asa ca nici nu se pune in discutie sa stai in camera unde e dat drumul la aerul cond de perete,pe cand cel mobil il poti intoarce in pozitia care sa nu te afecteze,cu spatele la camera,astfel nu mai bate in fata sau sa te ia la umar sau spate in partea care e mai apropiata bataii reci a aerului care desigur ca ne place si ne racoreste,ramai si paralizat daca exagerezi cu recele,mai ales sa dormi cu el aprins,oricate functii de somn ar avea…asa ca,mobil e alegerea mai buna din punct de vedere al sanatatii,cel de perete e bun daca nu stai in preajma lui mai ales pe loc,de ex la calc sau tv.

  2. Marina

    19 iunie 2013 la 06:37

    si totusi daca recomandai si magazinele de unde se pot achizitiona,era si mai usor,personal am cautat si nu am gasit ceva bun si acceptabil ca pret,sa nu consume mult si sa fie un pret undeva pe la 800-900-1000-1200 lei.Mi-a placut insa ce am vazut la metro unul electrolux,delonghi imi place cel mai mult dar e scump,sper azi sa gasesc unul convenabil online.Asta ca sa nu mai ma expun si azi riscului de imbolnavire a celui de perete montat,fara de care nu se poate respira pur si simplu,ma intelegeti ce zic,aer cald sufocant de la tv,calc,becuri,frigider,la bloc.

  3. adi

    29 decembrie 2013 la 18:28

    cel mai mare dezavantaj e faptul ca trebuie sa traga aer din exterior pe undeva….altfel? face vid?..nu, doar nu mai functioneaza….asta va spun din experienta.

  4. Vasile

    5 iunie 2014 la 16:02

    Cam scumpe, dar cred ca sunt mai bune decat celelalte.

  5. dragos

    30 iulie 2014 la 18:47

    da e bun dar si cit consuma acest aparat conditionat portabil?dar acel furtun nu se poate prelungii cu alt furtun pina cit vrei de lung sal faci?
    ce randament are la consumul de curent?

    • Daniel Popescu

      31 iulie 2014 la 17:23

      Consumul de curent variaza de la produs la produs, insa il poti afla foarte usor. Citeste specificatiile tehnice si vezi care este puterea mentionata. De exemplu, pentru un aparat la care scrie ca are o putere de 2500 W, inseamna ca intr-o ora aparatul respectiv va consuma 2500 Wh, adica 2.5 kWh. Verifica pe factura ta de curent cat costa un kWh (preturile variaza mult in functie de abonamentul pe care il ai) si in acest fel afli cati bani dai pe energia electrica pentru fiecare ora de functionare a aparatului.

  6. razvan

    3 iunie 2015 la 17:45

    clima mobila suntec transform se poate incarca cu freon? pentru ca a mea am luat-o folosita si nu raceste. plus ca nu gasesc nicaieri un service suntec in tara. va multumesc !

  7. Anda

    18 iulie 2015 la 15:40

    Am ales aparat de aer conditionat mobil pentru ca puteam sa-l montez pe loc. In iulie 2010 cand l-am luat( acum e iulie 2015) trebuia sa astept pentru montarea inclusa in pret cam 3 luni. Pe acesta l-am montat eu si am facut o combinatie de polistiren, vatelina( pe langa tocul ferestrei la balamale+ partea de sus+ cea de jos a ferestrei deschise) si sunt multumita. Zgomotul e nu e chiar asa o problema, noaptea, ca sa fiu sigura, imi pun antifoane in urechi, asta in caz ca sunt 29grade afara cand ma culc. Consumul mediu la racire este de 600W/h, la o camera de 9mp cand afara este canicula. Am apartamentul izolat. Eu la vrema respectiva l-amluat cu vreo 200 lei mai putin decat cel mai ieftin aparat fix.

  8. mari

    24 iulie 2015 la 22:56

    am si eu o intrebare de habarnista… de ce se numeste AC „mobil” daca tot trebuie conectat un furtun de evacuare a aerului cald/ apei.. mobil sa ce, sa l muti juma de metru mai intr o parte sa dai cu matura sub el sau ce..chiar nu pot sa imi imaginez mobilitatea unui astfel de aparat

    • xilef

      27 iulie 2015 la 14:41

      ca-l poti muta in alta camera/incapere/locatie, cu tot cu evacuare, spre deosebire de cel fix, cu unitate exterioara.

    • Dan

      15 iunie 2019 la 23:53

      Se numeste mobil pentru ca il poti muta dintr-o camera in alta…ca daca aj garsoniera iti pui unul fix de perete dar eu la apartament cu 3 camere il mut unde vreau sa racoresc

  9. cons

    5 iulie 2016 la 13:22

    As opta pentru AC mobil. De ce ? Pentru ca: nu mai dau gauri in pereti ; nu mai trag alta priza electrica ; nu ma cert cu vecinii pentru apa care pica pe geamuri sau pentru zgomotul produs de unitatea exterioara.

  10. gica70

    8 august 2016 la 08:20

    Primele tipuri de AC erau montate in fereastra, jumatate in interior si jumatate in exterior. Aceasta solutie gasita pentru un AC portabil (sau aproape) este varianta urmatoare, logic (cred ca si ultima).
    Interesant este atunci cand vrei caldura (pe timpul toamnei si a primaverii) ce faci? Scoti AC-ul pe balcon si-ti bagi furtunul..sau nu are si aceasta functie?

    • Dan

      15 iunie 2019 la 23:55

      Aparatele portabile de acum dau caldura ca o aeroterma nu iti trebuie nici un furtun numai il bagi in priza si il dai pe cald…

  11. mariana

    9 august 2017 la 16:42

    intrebare: asi putea scoate furtunul de evacuare aer cald – in loc de geam – pe usa sobei de teracota nefolosita ?

  12. Andrei

    2 noiembrie 2017 la 11:57

    oameni buni, nu merita nici un banut aceste aparate, am achizitionat unul de 8000 btu, am crezut ca e prea slab si apoi am achizitionat unul de 12000 btu. Problema despre care nu spune nimeni este ca aceste echipamente fac vid in incapere. ca urmare trebuie sa traga aer pe undeva si va veti trezi ca trag aer prin horn si miroase ca naiba, su prin alte orificii , subsoluri , poduri gauri de rozatoare etc.

    pe langa ca atrag tot felul de boli tragand aer asa, nici nu au randament mai de deloc deoarece aerul care intra nou in incapere, e la temperatura de-afara.

    nu recomand acest tip de echipamente

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri