GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Care sunt cele mai bune aparate de încălzire electrice: aeroterme, calorifere, convectoare și radiatoare

Autor: Echipa Giz.ro

Indiferent dacă vorbim despre radiatoare, convectoare, aeroterme, calorifere electrice sau panouri radiante, aparatele electrice pentru încălzire pot deveni utile chiar dacă avem deja un sistem de încălzire centralizat eficient. Atunci când temperaturile de afară devin foarte scăzute și apar probleme, un astfel de aparat de încălzire poate deveni o soluție temporară sau chiar definitivă foarte utilă, iar în cadrul acestui articol vom încerca să prezentăm diversele opțiuni disponibile pe piață și să oferim câteva sugestii utile.

O cunoscută lege a lui Murphy spune că dacă lucrurile pot merge prost, mai devreme sau mai târziu o vor face. În cazul de față, ne putem lovi de o centrală de apartament cu o pompă defectă sau de o conductă spartă a furnizorului de energie termică exact în zilele în care temperaturile coboară rapid către – 20 de grade.

Aparatul de aer condiționat, cel mai bun prieten de astă vară, nu va mai putea funcționa la temperaturi mai scăzute de – 7-8 grade deoarece nu mai poate asigura transferul termic, așa că atenția trebuie să orienteze către aparatele specializate pentru încălzire.

Fiecare dintre soluțiile de încălzire prezentate mai jos au avantaje și dezavantaje, de aceea și alegerea lor trebuie făcută atât în funcție de buget, dar și în funcție de utilizarea spațiului în care urmează să fie folosite.

Ce aparat de încălzire electric alegem: cu convecție sau radiant?

Din punct de vedere al modului de distribuire a energiei termice, aparatele electrice pot fi împărțite în două categorii mari: cu convecție sau radiante. Chiar dacă acestea intenționează să facă în final același lucru, modurile de funcționare diferă suficient de mult și acestea trebuie explicate de la bun început.

Aparatele de încălzit cu convecție sunt acele sisteme care necesită un fluid (un lichid sau, în cazul de față, un gaz) pentru asigura distribuția energiei termice. Elementul de încălzire transferă energia termică direct către aer sau către un mediu intermediar (cum ar fi uleiul caloriferelor electrice), această căldură este apoi transferată aerului înconjurător, iar curenții de aer care se formează prin ridicarea aerului cald cu densitate mai mică și coborârea aerului rece mai dens asigură distribuția energiei în întreg volumul spațiului de locuit.

Această descriere este la fel de plictisitoare ca cea citită acum mult timp în manualul de fizică, așa că exemplul banalului calorifer este cel mai elocvent: căldura elementului interior de încălzire (apă sau ulei) se transferă prin carcasa din metal către exterior datorită fenomenului de conducție termică, iar suprafața de încălzire, care încearcă să ajungă la un echilibru termic cu aerul mai rece din cameră, va determina transferul căldurii către aerul din imediata vecinătate. De aici își intră în rol fenomenul de convecție iar căldura dorită este distribuită către întregul volum de aer din cameră.

Aparatele electrice de încălzire cu convecție sunt caloriferele electrice, convectoarele standard și aerotermele, în acest ultim caz având de-a face cu o convecție forțată. Indiferent de modul de funcționare, aparatele de încălzire cu convecție sunt caracterizate de o distribuire inițială lentă a energiei termice, ceea ce recomandă utilizarea lor permanentă atunci când este posibil, însă acestea furnizează o căldură constantă și difuză care se distribuie uniform în spațiul de locuit, oferind astfel un confort termic mai bun.

Aparatele de încălzit radiante sunt cele care folosesc radiațiile electromagnetice (mai precis spectrul infraroșu al acestora) pentru a asigura încălzirea spațiului de locuit. Acestea nu necesită prezența aerului și a fenomenului de convecție, transferul de energie termică fiind asigurat prin absorbția radiațiilor de către corpul uman, materialele textile și alte suprafețe sau materiale sensibile la spectrul infraroșu. Ulterior, această energie termică va fi redistribuită indirect către întreg volumul de aer din cameră, însă, după cum se observă, întregul proces funcționează practic invers decât în cazul aparatelor de încălzire cu convecție.

În cazul în care descrierea ți se pare la fel de plictisitoare ca cea auzită la ora de fizică, un exemplu elocvent ar fi modul în care Pământul este încălzit de către Soare: chiar dacă ne despart 150 de milioane de kilometri de spațiu extraatmosferic extrem de rece, radiațiile îl parcurg fără probleme și își eliberează energia doar atunci când se lovesc de suprafețele capabile să le absoarbă.

Aparatele electrice de încălzire radiante sunt radiatoarele, încălzitoarele cu cuarț sau halogen și panourile radiante. Toate acestea sunt capabile să încălzească foarte repede persoanele sau obiectele din încăpere și au o rază de acțiune mai mare, însă căldura se distribuie foarte lent în întregul volum de aer din încăpere, ceea ce le face mai puțin apte pentru asigurarea unui confort termic superior.

Trăgând o linie la finalul acestei secțiuni, concluziile sunt următoare:

Aparatele de încălzire cu convecție sunt recomandate pentru spațiile locuite în permanență, cum ar fi locuințele sau spațiile de lucru, deoarece aici este necesară o încălzire constantă și plăcută a întregului mediu ambiental. În acest caz alegeți calorifere electrice, aeroterme sau convectoare.

Aparatele de încălzire radiante sunt recomandate în spațiile locuite pe perioade scurte sau în spațiile exterioare, acolo unde persoanele care sosesc trebuie să se încălzească repede, dar unde crearea unui ambient plăcut nu este necesară sau posibilă. În acest caz alegeți radiatoarele, încălzitoarele cu cuarț sau halogen și panourile radiante.

Ce tipuri de aparate de încălzire există pe piață

Radiatoarele cu rezistență simplă

Foarte ieftine și arhicunoscute, acestea folosesc o rezistență metalică din aliaj de nichel și crom pentru încălzire și o oglindă metalică care asigură direcționarea radiațiilor termice. Deoarece este un aparat de încălzire radiant, acesta va încălzi mai ușor persoanele sau obiectele aflate în direcția fluxului termic, însă va crea cu greu un ambient plăcut în întreaga cameră. În funcție de formă, unele radiatoare pot declanșa și fenomenul de convecție, însă nu vă bazați prea mult de el deoarece doar o mică parte din căldură nu este radiată direcțional.

  • Avantaje: preț mic, dimensiuni reduse și transfer rapid de căldură către direcția dorită.
  • Dezavantaje: încălzire direcționată, temperaturi mari de lucru, pericol de incendiu.

Recomandări: nimic în mod special deoarece cam toate sunt la fel.

Radiatoarele cu cuarț și halogen

O versiune îmbunătățită tehnologic a banalului radiator, aceste sisteme radiante oferă o eficiență mai bună a încălzirii. Modelele cu rezistență prinsă într-un tub deschis de cuarț permit atingerea unor temperaturi mai ridicate, oferind astfel mai multă căldură, în timp ce modelele cu rezistență închisă într-un tub ermetic din cuarț umplut cu gaz halogen au un randament mai bun deoarece emit mai multe radiații infraroșii.

aparat-de-incalzire-cu-halogen

Un aparat de încălzire cu halogen standard cu două lămpi

Unele modele încearcă să îmbunătățească unghiul limitat de acoperire cu un mecanism rotativ automat similar celor din ventilatoare, însă acest lucru ajută doar într-o mică măsură.

  • Avantaje: dimensiuni reduse și eficiență superioară unui radiator standard.
  • Dezavantaje: încălzire direcționată, temperaturi mari de lucru.

Recomandări:

Star-Light QRB1200W – 70 lei: un radiator cu trei rezistențe cu cuarț, putere de 1200W, sistem de protecție la răsturnare și baleiere automată.

Zass HS 04 – 140 lei: un radiator cu 4 lămpi cu halogen, 4 trepte de putere, protecție la răsturnare și putere de 1600W.

Aerotermele

Chiar dacă pare doar un radiator cu ventilator, aeroterma nu este un aparat de încălzire radiant, ci unul cu convecție forțată. Soluțiile disponibile pe piață sunt diverse, unele folosind rezistențe standard deschise, altele rezistențe încapsulate bine răcite, altele un sistem închis cu ulei, însă toate oferă avantajul că permit încălzirea rapidă a camerei deoarece forțează convecția aerului în întreaga încăpere și permit încălzirea constantă a întregului mediu de locuit.

aeroterma-de-perete

O aerotermă modernă cu fixare pe perete

Atenție însă la dimensiuni, o aerotermă care are aceleași dimensiuni ca un radiator va avea un elemente de încălzire mai mic deoarece spațiul interior este ocupat și de ventilator, canalul de transfer al aerului și motor. Unele modele de dimensiuni mai mari pot fi atașate de perete la fel ca un aparat de aer condiționat și pot oferi chiar opțiunea mișcării jetului de aer.

  • Avantaje: dimensiuni, preț, încălzire rapidă și constantă a spațiului de locuit.
  • Dezavantaje: zgomot în timpul funcționării, fluxul de aer poate deveni deranjant.

Recomandări:

Star-Light PTCS2000BL – 180 lei: o aerotermă cu fixare pe perete care oferă o putere de 2000W, 2 trepte de putere, oscilație a fluxului de aer, timer și telecomandă.

Tesy HL 222 HPTC – 150 lei: o aerotermă standard portabilă, aceasta oferă element de încălzire ceramic, două trepte de putere, termostat reglabil, termostat ajustabil și are o putere maximă de 1800W

Convectoare

Asemănătoare cu un calorifer modern standard, aceste sisteme de încălzire cu convecție au în interior o serie de canale pentru circulația aerului și elemente de încălzire electrice cu rezistență simplă încapsulată. Aerul cald se ridică prin partea superioară în timp ce aerul rece ocupă volumul eliberat intrând prin partea inferioară, creându-se astfel un flux convectiv natural.

convector

Un convector de podea standard

Datorită construcției, aceste convectoare sunt în general mai reci la exterior decât un calorifer și mult mai reci decât un aparat de încălzire radiant, ceea ce asigură o securitate sporită. Din păcate, alegerea unui model prea mic face ca fluxul de aer să nu fie suficient de rapid, iar modelele mai mari sunt și cam grele.

  • Avantaje: flux constant de aer cald, funcționare silențioasă
  • Dezavantaje: dimensiuni cam mari, greutate cam mare

Recomandări:

TESY CN 202 ZF – 150 lei: un convector de podea accesibil, acesta are o putere maximă de 2000W, 4 trepte de putere, termostat pentru protecție, termostat pentru ajustare și funcție anti-îngheț.

Argo Soul Digit – 230 lei: aparatul oferă o putere de 2000W, 3 trepte de funcționare, programare pentru 24 de ore, telecomandă, termostat digital și posibilitatea montării pe perete.

Caloriferele electrice

Un alt aparat de încălzire cunoscut, caloriferul electric este și unul dintre cele mai eficiente. Deși se încălzesc ceva mai greu, baia mare de ulei având o inerție termică ridicată, acestea oferă apoi un flux constant și plăcut de căldură. În plus, aceeași capacitate calorică mare îi permite caloriferului electric să rămână cald și după ce a fost decuplat, ceea ce permite menținerea unei temperaturi plăcute în cameră fără un consum permanent de energie electrică.

calorifer-electric

Familiarul calorifer electric pe roți

Singurele dezavantaje sunt pericolul de incendiu în cazul modelelor de calitate foarte proastă, însă aceste cazuri sunt rare.

  • Avantaje: flux constant de aer cald, funcționare silențioasă, poate fi folosit pentru uscarea obiectelor
  • Dezavantaje: greutate, volum, preț ceva mai ridicat

Recomandări:

Star-Light YOH13B – 200 lei: un calorifer cu ulei accesibil, produsul are o putere maximă de 2500W, senzor de protecție și termostat.

Zass ZR 13 SL – 310 lei: caloriferul electric oferă o putere de 2500W, 13 elemenți pentru o distribuire superioară a puterii, termostat reglabil și de protecție precum și un sistem pentru prindere a cablului.

Panouri radiante

Un sistem de încălzire radiant modern, panoul radiant emite doar radiații infraroșii cu lungime de undă mare, ceea ce-l face foarte eficient pentru că nu risipește o parte din energie pentru emiterea mai puțin eficientelor unde electromagnetice din spectrul vizibil așa cum fac radiatoarele. La fel ca celelalte sisteme de încălzire radiante, acesta este însă mai eficient pentru încălzirea direcționată a obiectelor și organismelor decât pentru încălzirea aerului.

panou-radiant

Un panou radiant cu infraroșii simplu.

Sper deosebire de acestea însă, panourile radiante au o suprafață mare, iar aerul se va încălzi indirect ceva mai repede. Deoarece aceste panouri au dimensiuni mari și sunt fabricate dintr-o ceramică specială, și prețurile de achiziție sunt piperate. În funcție de dimensiuni, acestea pot fi amplasate pe podea sau pot necesita prinderea de perete.

  • Avantaje: încălzire radiantă cu eficiență mare, dotări mai avansate
  • Dezavantaje: dimensiuni și preț

Recomandări:

Aurora Halos – 650 lei: un panou radiant ceva mai accesibil, acesta are o putere de 1500W, poate fi montat pe un picior sau perete, oferă 2 trepte de funcționare și protecție la praf și umezeală.

Radialight Dual Therm KLIMA 15 – 1500 lei: un panou radiant performant, KLIMA 15 oferă o putere de 1500W, putere ajustabilă, ecran LCD, senzor pentru prezență, senzor pentru fereastră deschisă și poate acoperi un volum de aer de 50 de metri cubi

Cum alegi un aparat de încălzire electric în funcție de dotări

Putere: deoarece eficiența transformării energiei electrice în energie termică cu ajutorul unei rezistențe este de 100%, nu există prea mari diferențe între soluțiile tehnice de mai sus. Chiar și radiatoarele simple, care emit radiații și în puțin utilul spectru vizibil, sau aerotermele, care folosesc o parte din energie pentru alimentarea ventilatorului, au un randament de peste 85%. Cumpărătorii trebuie să fie atenți doar la putere: unii producători exprimă volumul maxim al spațiului care poate fi încălzit în metri cubi, ceea ce simplifică alegerea, în timp ce alții te pun să vă faceți singuri calculele. Pentru o cameră obișnuită de 4 x 5 metri, un aparat de încălzire cu o putere de circa 2500W ar trebui să fie însă îndeajuns.

Reglare a puterii: uneori puterea maximă nu este necesară, așa că este bine să alegi un sistem de încălzire electric care oferă cel puțin două trepte de putere. În cazul modelelor mai avansate, există deja posibilitatea ajustării fine a puterii debitate.

Termostat și senzor de temperatură: funcționarea continuă nu este nici eficientă și nici sigură, de aceea este recomandat să alegeți un model cu termostat care previne supraîncălzirea. Unele tipuri de aparate, cum ar fi caloriferele electrice, au întotdeauna un termostat pentru protecție, iar în acest caz vă puteți uita deja către dotări mai avansate, cum ar fi senzorii de temperatură externi.

convector-detaliu

Opțiuni de control și senzori multipli pe un convector standard de podea

Senzori de securitate: în funcție de tipul de aparat ales, fii atenți la senzorii oferiți. De exemplu, un radiator răsturnat poate declanșa un incendiu, deci un model prevăzut cu senzor de mișcare este recomandat. În funcție de preț și tehnologia constructivă, puteți găsi senzori care avertizează blocarea evacuării superioare a unui convector, răsturnarea unui calorifer electric și așa mai departe.

Programare și alte dotări: aparatele de încălzire electrice oferă uneori posibilitatea programării, utilă în cazul în care doriți să găsiți o cameră deja caldă atunci când vă întoarceți acasă. În funcție de tip și preț, aparatele mai scumpe mai pot oferi suplimentar și telecomenzi pentru control, afișaje digitale pentru un control mai facil și altele. Unele modele cu convecție oferă chiar și funcții pentru purificarea sau umidificarea aerului, însă noi vă sfătuim să apelați totuși la funcțiile unui aparat creat în mod special pentru aceste scopuri.

Concluzii

Un aparat de încălzire electric poate înlocui sau suplini în anumite condiții insuficiența sau nefuncționarea totală a unei centrale de apartament, instalații pentru condiționarea aerului sau a sistemului comun de termoficare. În funcție de necesități, buget și moduri de utilizare, piața oferă destule soluții, însă nu toate au utilizări optime în orice condiții și sperăm că micul nostru ghid de cumpărători a limpezit măcar o parte dintre nedumeriri.

 

4 comentarii

  1. Dragan N.

    6 februarie 2018 la 02:32

    Asteptam o prezentare profesionala, nu de amatori, in care sa spuneti formula de calcul a cantitatii de caldura obtinuta prin transformarea en. electrice in en. termica cu o rezistenta electrica si cu un aparat cu radiatii infrarosii. Probabil voi nici nu intelegeti ce intreb eu, poate aveti calificarea de "comercianti", adica fara calificare.

  2. Colceag Nicolae

    15 octombrie 2019 la 20:50

    Cata energie electrica consuma, atata caldura da!

  3. marian mihai

    27 noiembrie 2020 la 13:57

    Foarte util articol, frumos si bine prezentat!
    Mi-a fost de folos.

  4. Adrian Mihai

    17 ianuarie 2021 la 12:37

    Nu spune nimic de avantaje sau dezavantaje. De exemplu m-ar interesa sa stiu care incalztoare nu te deranjeaza cu zgomot sau cu lumina pe care o creaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri