GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegem cele mai bune becuri LED: tehnologii, opțiuni și recomandări

Autor: Echipa Giz.ro

Disponibil comercial de mai puțin de zece ani, becul LED este produsul care va înlocui treptat atât bătrânul bec incandescent cât și becurile cu descărcare în gaz deoarece are o eficiență mult mai bună, o durată de viață mai lungă și un consum energetic mai mic. Acestea au deocamdată un preț vizibil mai ridicat decât cel al mai bătrânilor rivali, însă vânzările sunt așteptate să crească de mai bine de douăsprezece ori în următorul deceniu pe măsură ce progresul tehnologic va reduce costurile de producție.

Pentru cei interesați de pe acum de sistemele de iluminare LED, acest articol va explica particularitățile tehnologiei, va lămuri anumite neclarități și va oferi câteva recomandări pentru ca viitoarele achiziții să fie cu adevărat satisfăcătoare.

Povestea becului LED începe acum jumătate de secol, când cineva s-a întrebat dacă nu ar putea pune la treabă fenomenul de electroluminiscență descoperit la începutul secolului XX. O diodă specială care eliberează energia excedentară a electronilor migratori sub formă de fotoni, LED-ul a evoluat greu. Primul model nici măcar nu era capabil să emită lumină în spectrul vizibil, acest strămoș cu emisie infraroșie fiind și astăzi folosit în telecomenzi.

În 1962 a fost lansat însă primul LED capabil să emită lumină roșie, iar LED-ul verde i s-a alăturat zece ani mai târziu. La acea vreme, LED-urile roșii și verzi erau scumpe, însă prețul acestora a început să scadă către sfârșitul anilor `70, iar acestea au fost imediat implementate în toate sistemele de semnalizare care folosiseră până atunci becuri incandescente: ceasuri de masă, echipamente audio-video, panouri de comandă și multe altele similare.

Pentru ca LED-ul să devină însă apt pentru un sistem de iluminare, acesta avea nevoie atât de o putere mult mai mare, un aspect care a fost îmbunătățit în timp, dar și de o versiune albastră care să completeze modelele roșii și verzi, iar acest aspect a avut nevoie de mai bine de 20 de ani pentru o rezolvare. De ce a fost LED-ul albastru atât de important și de dificil de creat, vom vedea imediat.

becuri led

Becul LED: forme și socluri diferite

Cum să alegeți un bec LED: culoare și luminozitate

Pentru alegerea unui bec LED, primele două criterii pe care trebuie să le ai în vedere sunt culoarea și luminozitatea. Vom prezenta ulterior și alte criterii pe baza cărora vei putea alege un bec LED de bună calitate, însă tratarea superficială a culorii și luminozității are șanse mari să ducă la achiziția unui produs necorespunzător.

Culoarea unui bec LED: caldă sau neutră, niciodată rece

Deoarece vorbim de lumină, vorbim despre compunerea aditivă a culorilor, iar LED-urile roșii și verzi au avut nevoie de un partener albastru pentru a putea obține lumina albă. Primele LED-uri albastre au fost făcute undeva la jumătatea anilor `70, însă acestea erau groaznic de scumpe și teribil de ineficiente.

Abia 20 de ani mai târziu, un grup de cercetători japonezi a reușit să creeze LED-ul albastru de mare putere, iar realizarea a fost atât de importantă încât le-a adus un premiu Nobel. Având toate componentele necesare, becul LED putea fi finalizat și comercializat, iar deceniul trecut a adus pe piață primele modele.

bec led

Becul LED: un produs simplu care a necesitat jumătate de secol de cercetare

În acest moment, pe piață există două tipuri de becuri LED: RGB și cu LED alb. Primele sunt un produs ceva mai scump care folosește LED-uri roșii, verzi și albastre grupate pentru a putea obține lumina albă. Mai comun și mai important în acest moment, LED-ul alb a folosit un truc tehnologic interesant. Deoarece în realitate nu există nici un material semiconductor care să emită un spectru atât de larg de culoare pentru a obține lumină albă, LED-ul alb este în realitate un LED albastru de mare putere care folosește un strat de fosfor pentru a o transforma în lumină albă. Absorbind lumina din întregul spectru, fosforul o re-emite în spectrul roșu și verde, iar lumina galbenă obținută se combină cu lumina albastră pentru a rezulta mult dorita lumină albă.

becul led culori aditive

LED-ul albastru, cheia de boltă pentru compunerea culorii albe

Acesta este răspunsul la întrebarea „de ce era atât de important LED-ul albastru?”. Dacă priviți la o planșă pentru mixarea aditivă a culorilor, veți observa că LED-urile roșii și verzi ar fi avut nevoie de lumină cyan și magenta pentru a obține lumină albă, iar fiecare dintre aceste două culori ar fi trebuit de fapt să conțină… și albastru. Având însă la dispoziție un LED albastru, producătorii pot folosi banalul fosfor sau îl pot combina cu versiunile roșii și verzi pentru a obține foarte ușor lumina albă pe care au cercetat-o atât de mult.

Chiar dacă lumina albastră este atât de importantă, aceasta este dăunătoare pentru om. Deoarece ochiul este un organ care s-a dezvoltat de-a lungul a sute de milioane de ani în lumina unei stele care emite în zona galbenă a spectrului vizibil, organismul este adaptat doar la aceasta. Conform unor studii, lumina albastră afectează grav producția de melatonină și perturbă astfel ritmurile circadiene în așa măsură încât acestea se pot lungi de la o oră și jumătate până la nu mai puțin de trei ore. Acest lucru se petrece în special seara și noaptea, iar această perturbare nu doar că tulbură somnul și produce oboseală cronică, dar se pare că este asociată și cu unele forme de cancer, cu obezitatea și cu diabetul.

Din acest motiv, alegerea culorii unui bec cu LED cu lumină albă sau galbenă este prima și cea mai importantă recomandare în cazul unei achiziții. Exprimată în grade Kelvin, lumina emisă de acesta trebuie să fie între 2700K (considerată lumină naturală caldă) și 4500K (considerată lumină naturală neutră). În cazul becurilor LED de tip RGB, această culoare este obținută prin ajustarea puterii celor trei LED-uri individuale, în timp ce în cazul LED-urilor albe, aceasta este obținută prin ajustarea cantității de fosfor cu care este acoperit LED-ul albastru. Toate becurile care specifică temperaturi mai mari vor avea o lumină albă rece și sunt utile doar pentru iluminatul diurn, cum ar fi cel din clădirile de birouri.

bec led harta temperaturi

Becurile LED cu temperaturi neutre sau calde sunt cele recomandate

Un alt aspect important este acuratețea coloristică. Dacă ați cumpărat vreodată un obiect de îmbrăcăminte sau încălțăminte dintr-un magazin și ați descoperit la lumina zilei că acesta are de fapt altă nuanță, acest necaz a fost provocat de o sursă de lumină proastă cu un indice CRI (Color rendering index) mic. Becul incandescent are un indice perfect de 100, însă becurile LED încep de la un nesatisfăcător nivel de 80. Dacă doriți o lumină cât mai apropiată de cea naturală, căutați un bec LED care specifică acest CRI (semn că producătorul este serios) și are un indice cât mai apropiat de 100. Alternativ, unii producători pot folosi o scală mai pretențioasă numită SDCM, caz în care un bec LED perfect va avea un scor de 1 sau 2, iar unul suficient de bun va avea un scor de 3-5, în timp ce modelele cu acuratețe slabă vor avea 6 sau mai mult.

bec led culori

Imagine capturată într-o iluminare cu indice CRI mare (stângă) și mic (dreapta)

Luminozitatea unui bec LED: lumeni, nu wați

Deoarece toate becurile incandescente erau practic identice, specificarea puterii consumate în wați a devenit un mod familiar, deși absolut neștiințific, de măsurare a luminozității. În cazul unui bec LED, puterea nu mai este însă suficient de relevantă deoarece acestea pot folosi diode cu proprietăți și calități diferite care oferă niveluri variate de iluminare deși consumă la fel. Producătorii încă folosesc așa-numita „putere echivalentă” care folosește ca reper un bec incandescent, însă pentru o imagine corectă a produsului, căutați specificațiile care dezvăluie puterea iluminării exprimată în lumeni.

Un punct de referință standard, becul incandescent cu putere de 100W oferă o iluminare de circa 1600 de lumeni. Dacă veți porni de la acest reper, veți observa că becurile LED cu o iluminare similară au puteri variabile, între 16 si 20 wați, în funcție de calitate. În funcție de necesități, alegeți o putere de iluminare optimă, și încercați să descoperiți modelele cu un consum energetic cât mai mic. Astfel, veți face cea mai mare economie de energie, dar veți proteja mai bine și becul deoarece și căldura emisă va fi mai mică.

bec led lumeni si putere

Un mic tabel al echivalențelor între lumeni și puterea consumată

Cum alegeți un bec LED: alte specificații și dotări

Pe lângă aceste două criterii importante, atunci când cumpărați un bec LED ar trebui să fiți atenți sau să luați în seamă și alte criterii.

Unghiul de iluminare: spre deosebire de un bec incandescent, care iluminează în aproape toate direcțiile în mod egal, un bec LED este mai limitat. Deoarece LED-urile din interior sunt plate și îngropate pe jumătate pe o suprafață plană, acestea nu pot ilumina decât într-un unghi limitat, iar producătorii rezolvă această problemă prin amplasarea LED-urilor pe fațete orientate în direcții diferite. Cu excepția evidentă a becurilor LED de tip spot, căutați modele care specifică unghiuri de iluminare de 160 de grade sau mai mare.

bec led unghi de iluminare

Nu toate becurile LED au un unghi de iluminare multumitoare

Răcirea: dacă un bec incandescent eliberează sub formă de lumină utilă doar 5% din energia consumată, restul fiind disipată sub formă de căldură, becul LED este mult mai eficient deoarece atinge un randament de 50%. Chiar și așa, se observă că încă avem de-a face cu o disipație respectabilă de căldură, acest fapt fiind explicat prin pierderile circuitelor electronice de control și conversie a curentului alternativ la curent continuu.

Dacă aveți corpuri de iluminat care nu v-au pus probleme prin arderea rapidă a becurilor incandescente, cel mai probabil că nici becurile LED nu vor avea probleme. În cazul în care corpul de iluminat este înghesuit, ar trebui să le analizați mai atent și să decideți dacă amplasarea unui bec LED foarte puternic este o idee bună. Spre deosebire de becurile incandescente, becurile LED sunt calde doar la bază, acolo unde se ascund circuitele, deci un fasung îngropat este de evitat deoarece nu va permite evacuarea căldurii și va reduce drastic viața becului.

Forma: cele mai multe becuri LED disponibile pe piață copiază forma unui bec incandescent standard deoarece și cele mai multe corpuri de iluminat sunt create pentru acestea. Atenție la pozele de prezentare pentru că acestea pot înșela cu o formă familiară, dar cu dimensiuni mai mari care pot scăpa neobservate. Aceste excepții nefericite apar în special în cazul becurilor LED de mare putere, care necesită un sistem de răcire mai voluminos. Cum becurile puternice sunt și cele mai scumpe, este recomandat să măsurați de trei ori și să cumpărați o singură dată, nu invers. Bine înțeles, este de la sine înțeleasă atenția pe care trebuie s-o acordați tipului de fasung necesar.

bec led forme ciudate

Unele becuri LED pot avea forme atipice care pot pune dificultăți

Compatibilitate cu variatorul: din cauza etajului de alimentare intern, multe becuri LED nu sunt compatibile cu întrerupătoarele cu variator. Dacă doriți să continuați să vă folosiți de variator, căutați un bec LED care specifică în mod clar acest lucru. În caz contrar, în funcție de tipul și de calitatea variatorului, s-ar putea să vă loviți de becuri LED care nu se aprind, care nu se sting, care nu reacționează la reglaj, care au o lumină fluctuantă sau care se ard imediat.

Reglare a spectrului luminii: o facilitate disponibilă doar în cazul becurilor LED de tip RGB, această opțiune permite ajustarea liberă sau în trepte a culorii luminii emise. Utile dacă vreți să alegeți între o culoare albă caldă sau neutră, aceste becuri vă permit și alegerea unor culori diferite de alb pentru a crea ambientul dorit. Aceste produse sunt însă scumpe, iar dacă vorbim despre modelele cu conectivitate wireless cu bază de control și aplicații pentru telefonul mobil, prețurile vor deveni imediat foarte piperate.

bec led cu wifi

Becuri LED de tip RGB cu conectivitate Wi-Fi: flexibile, dar scumpe

Durata de viață și garanția: deoarece becurile LED au încă un preț vizibil mai ridicat decât cel al modelelor incandescente sau cu descărcare în gaz, este recomandată alegerea unor modele cu o durată de viață de cel puțin 10.000 de ore și o garanție suficient de lungă ca să susțină această specificație.

Recomandări becuri LED

Oferta curentă de becuri LED este bogată, iar mai jos am selectat câteva modele care ar putea să vă suscite interesul.

Philips CorePro – 19 lei: un bec ieftin, acesta oferă o luminozitate de 470 lumeni, o lumină caldă de 2700K și un consum de 6W. Gama CorePro oferă și modele cu parametri superiori.

V-tac LED bulb 17W – 31 lei: un bec cu putere mai mare, acesta oferă un flux luminos de 1800 lumeni și temperatură caldă de 3000K.

Drimus set 8 becuri – 105 lei: acest pachet include 8 becuri cu profil îngust care oferă un flux luminos cu o putere de 480 lumeni și temperatură de 3000K.

Philips Hue, set 3 becuri inteligente LED – 800 lei: un pachet cu trei becuri LED RGB de 600 lumeni, acesta oferă conectivitate wireless și bază de control a iluminării.

Concluzii

Chiar dacă sunt încă destul de scumpe în acest moment, becurile LED sunt direcția clară în care se îndreaptă industria sistemelor de iluminare. Mai eficiente energetic și cu o durată de viață mai mare, acestea încep deja să înlocuiască vechile becuri incandescente sau cu descărcare în gaz, și sperăm că acest mic ghid de cumpărături a prezentat detaliile tehnice și opțiunile disponibile necesare pentru a face o alegere corectă.

4 comentarii

  1. Mihăescu Petre-Corneliu

    25 decembrie 2016 la 20:04

    Mulțumesc mult pentru acest articol. Extraordinar de util. Voi recomanda tuturor cunoscuților. Excelent !

  2. Claudiu

    6 ianuarie 2018 la 16:30

    Foarte util!!! mulțumim mult!!!

  3. Popa Viorel

    28 februarie 2018 la 00:18

    M-a placut articolul. Util. Realitate spusa cu sobrietate si fara exagerari.

  4. ninu

    6 ianuarie 2020 la 14:57

    Deosebit de util.Bravo.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri