GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegi cel mai bun dezumdificator, umidificator sau purificator de aer: opțiuni, tehnologii și sfaturi

Autor: Echipa Giz.ro

Purificatoarele de aer sunt aparate electrocasnice ce atrag din ce în ce mai des atenția cumpărătorilor în decursul ultimilor ani, acestea luptând cu aerul poluat al zonelor puternic industrializate sau al marilor aglomerări urbane pentru a oferi un plus de confort sau de sănătate.

Alegerea unui purificator de aer poate fi însă dificilă, mai ales dacă ne uităm și la prețurile deloc mici ale acestor aparate, iar acest ghid pentru cumpărături va încerca să îți prezinte tehnologiile existente în prezent pe piață, opțiunile disponibile, și va prezenta și câteva recomandări utile în caz că ești nehotărât sau grăbit.

Purificatoarele de aer au apărut inițial în mediul industrial, îmbunătățirea și ieftinirea tehnologiilor ușurând adoptarea lor ulterioară de către proiectanții clădirilor de locuit sau de birouri cu instalații de condiționare sau ventilație a aerului. Cum marea parte a reședințelor casnice din toată lumea nu dispune de un sistem centralizat pentru circulația aerului, următorul pas a fost de la sine înțeles: purificatorul de aer compact.

Denumite adesea și portabile, deși nu toate au dimensiuni sau greutăți care să le facă ușor de mutat, purificatoarele de aer au preluat o parte din tehnologiile folosite de rudele sale mai mari și mai scumpe, le-au simplificat pentru a scădea costul de producție, și le-au împachetat într-o carcasă mică și elegantă, aptă pentru o cameră de zi sau dormitor.

În cadrul acestui articol vom include și umidificatoarele sau dezumidificatoarele, chiar dacă acestea nu sunt purificatoare de aer în adevăratul sens al cuvântului, deoarece nu filtrează sau dezinfectează. Acestea sunt însă vândute laolaltă cu aparatele pentru purificarea aerului, iar unele modele includ și facilități caracteristice acestora din urmă, iar cei care doresc să aleagă un produs pentru îmbunătățirea parametrilor aerului vor avea mai multe opțiuni sub ochi.

Funcțiile utile ale unui purificator de aer

Purificatoarele de aer destinate uzului casnic oferă o gamă destul de mare de facilități, începând de la simpla reglare a umidității aerului și terminând cu opțiuni avansate de filtrare sau dezinfectare. Înainte de a alege însă un produs, este bine să vă gândiți foarte serios la necesitățile reale, deoarece simpla cumpărare a unui model care face „de toate” se va dovedi extrem de păguboasă, acesta urmând să fie ori prost, ori scump.

purificator de aer

Un purificator de aer modern: filtrare, sterilizare și umidificare la pachet

Din păcate, selectarea și verificarea acestor criterii este o sarcină care nu poate fi acoperită în doar câteva fraze, medicii scriind cărți întregi pe marginea acestui subiect. Pentru a îți ușura sarcina, există însă câteva întrebări de bază care te pot ajuta să alegi. Ai o alergie periculoasă? Dacă da, factorii declanșatori pot fi înlăturați prin filtrare sau dezinfectare? Te deranjează aerul din oraș? Există vreun raport de mediu care specifică tipul de particule sau substanțe nocive din aer? Aerul din cameră poate conține alergeni locali? Pot fi aceștia înlăturați altfel sau filtrarea lor este singura soluție? Clima din zona ta este uscată sau umedă? Dacă vei acorda atenție acestor întrebări, vei putea selecta câteva criterii de bază și vei putea alege unul, două sau trei din funcțiile de bază ale unui purificator de aer.

Din punct de vedere tehnologic, funcțiile unui purificator de aer pot fi împărțite în trei categorii: filtrarea aerului, sterilizarea aerului și controlarea umidității aerului. În funcție de necesități, vei putea alege una, două sau chiar pe toate trei, însă complexitatea va aduce cu sine și o creștere vertiginoasă a prețului final.

Filtrarea aerului

Funcția de filtrare a aerului este cea mai importantă pentru un purificator de aer. Indiferent de natura sistemului de filtrare, purificatorul va circula aerul și va înlătura particulele în suspensie din aer, eliminând astfel nu doar pulberile de silicați (adică praful real), ci și funinginea, cenușa, puful vegetal și alte particule care poluează aerul citadin. Chiar dacă locuiești în zone cu aer curat, trebuie să fii atent și la amenințările din casă. Pe lângă particulele venite de afară, aerul din interior va conține piele uscată, produse de igienizare insuficient de bine clătite care s-au uscat și pulverizat, fum de țigară, mătreața animalelor de casă, spori de mucegai, germeni, reziduurile organice ale acarienilor sau altor microorganisme care prosperă în prezența noastră și multe altele.

Indiferent dacă vorbim de particulele venite din exterior sau cele produse în interior, acestea pot declanșa alergii sau boli pe fond alergic precum astmul, pot provoca boli infecțioase deoarece aduc sau permit proliferarea microorganismelor, pot provoca boli pulmonare prin rănirea tractului respirator sau, în cazul unor particule mai speciale precum cenușa termocentralelor pe cărbune sau a pulberilor de roci vulcanice, pot mări chiar șansa apariției unui cancer pulmonar.

Opțiunile oferite de purificatoarele de aer pentru filtrarea particulelor sunt:

Filtrele HEPA: Cea mai comună și cea mai eficientă metodă de filtrare, aceste filtre sunt disponibile în câteva varietăți în funcție de dimensiunea particulelor pe care le pot intercepta și de capacitatea de stocare a lor. Un filtru HEPA standardizat trebuie să intercepteze 99,7% dintre particulele cu dimensiuni mai mari de 0,3 micrometri.

filtru HEPA

Anatomia unui filtru HEPA eficient

Filtrele HEPA sunt soluția recomandată deoarece sunt eficiente, își păstrează eficiența un timp suficient de lung (luni sau chiar ani) și sunt relativ ieftin de înlocuit. În plus, acestea nu consumă energie electrică și nu emit zgomote, fiind astfel ideale pentru o reședință.

Atenție însă, unii producători afirmă că purificatoarele lor folosesc filtre „de tip HEPA” sau „similar HEPA”, ceea ce înseamnă că aceste produse nu respectă standardul. În cazul în care produsul folosește clasificarea europeană, aveți mai jos un tabel al eficienței acestor filtre.

hepa europa

Căutați un filtru HEPA cât mai eficient posibil

Filtrarea cu ionizare: O tehnologie care a ajuns la modă odată cu popularizarea purificatoarelor de aer portabile accesibile, aceasta folosește curent electric cu tensiune ridicată care ionizează aerul care trece prin filtru. Moleculele de oxigen sau azot cu sarcină electrică se lipesc de particulele în suspensie din aer și le atrag către un element cu o sarcină electrică opusă. Filtrarea prin ionizare este silențioasă și are un consum de energie electrică redus. Tehnologia oferă în plus și avantajele de a steriliza aerul care trece prin filtru, deoarece ionii negativi de oxigen și azot pot ucide o gamă largă de bacterii comune, și de a neutraliza anumite substanțe volatile.

purificator aer cu ionizare

La modă, dar nu întotdeauna eficientă: filtrarea prin ionizare

Din păcate, această tehnologie nu este prea eficientă atunci când vine de filtrarea particulelor. Mai rău, unele aparate nici nu includ elementul cu încărcare electrică opusă, particulele din aer fixându-se electrostatic de mobilă, tapițerie și pereți. În plus, sistemele de filtrare prin ionizare produc și cantități foarte mici de ozon, care este toxic pentru oameni deoarece atacă plămânii și organele olfactive.

Cunoscuta publicație Consumer Reports a penalizat drastic mai multe aparate de filtrare cu ionizare din cauza randamentului extrem de mic și a reușit să-și susțină acuzațiile în fața unui tribunal atunci când a fost dată în judecată. Din acest motiv, recomandarea noastră este să evitați aceste modele, chiar dacă sunt cele mai mediatizate în acest moment.

Filtrarea electrostatică: O tehnologie similară cu cea prin ionizare, aceasta este mai veche, mai sigură și mai eficientă. Aceasta funcționează practic la fel, însă folosește un curent electric cu tensiuni mai mici și intensități mai mari. Datorită acestui mod de funcționare, filtrarea electrostatică este mai eficientă și nu produce ozon, însă are dimensiuni mai mari și un consum energetic ridicat. Filtrarea electrostatică este combinată aproape întotdeauna cu un sistem de filtrare pasiv HEPA, și din acest motiv este scumpă și se întâlnește rar într-un purificator de aer portabil.

Filtrarea cu perdea de apă: o tehnologie mai rară specifică doar aparatelor pentru purificarea aerului care includ și un umidificator de mare putere, aceasta forțează aerul să treacă printr-o jet pulverizat de apă care reține particulele din aer. Din cauza acestui mod de utilizare, aceste aparate necesită însă o întreținere ceva mai atentă deoarece au nevoie de schimbarea regulată, uneori și o dată la 2-3 zile, a apei.

Aparatele pentru purificarea aerului pot filtra însă nu doar particule, ci și gazele nocive. Cea mai comună tehnologie este cea cu cărbune activ, dar piața oferă și alte soluții.

Filtrarea cu cărbune activat: Oferită întotdeauna în parteneriat cu un filtru HEPA deoarece tehnologia este capabilă să intercepteze doar gaze, nu și particule, filtrarea cu cărbune activat este soluția pentru cei care trăiesc în zone urbane aglomerate sau industriale și știu că în atmosferă se mai strecoară și compuși volatili periculoși. O substanță extrem de poroasă, cărbunele activat facilitează trecerea compușilor gazoși în forma lor solidă, eliminându-i astfel din aerul filtrat.

Deoarece nu există nici o reacție chimică, acești compuși chimici volatili nu sunt neutralizați și nici nu pot fi filtrați în totalitate. În plus, din cauza densității mari a filtrului de cărbune, purificatorul de aer necesită un ventilator mai puternic care poate fi zgomotos.

carbune activat

Cărbunele activat, o soluție ieftină și eficientă pentru filtrarea gazelor și mirosurilor neplăcute

Filtrarea este suficient de eficientă pentru a reduce vaporii toxici sau mirosurile neplăcute, însă cei care cumpără un purificator de aer cu cărbune activ nu trebuie să uite să schimbe des acest filtru, ceea ce mărește costurile, și să evite deplasarea aparatului, deoarece șocurile pot elibera brusc în formă gazoasă toate substanțele solidificate în interior.

Filtrarea foto-catalitică: Unele purificatoare de aer folosesc un sistem de filtrare avansat care folosește o lampă cu ultraviolete (utilă și pentru sterilizare) care activează un catalizator fabricat din oxid de titan. Acesta, la rândul lui, eliberează electroni care disociază vaporii de apă în oxigen și foarte reactivii ioni OH-, iar aceștia din urmă reacționează cu substanțele chimice volatile și le schimbă compoziția. O tehnologie bună, aceasta nu este însă întâlnită atât de des precum cea cu cărbune activat.

purificator de aer cu catalizator

Filtrarea foto-catalitică într-un purificator comercial compact

Sterilizarea aerului

O funcție mai rară, sterilizarea aerului vizează eliminarea germenilor din aer. Pentru atingerea acestui scop, producătorii oferă câteva tehnologii care pot lupta cu bacterii, acarieni și alte microorganisme.

Sterilizarea prin ionizare: după cum am spus mai sus, filtrarea prin ionizare are ca efect secundar și sterilizarea aerului și uciderea unor bacterii comune. Din păcate, deoarece funcția de filtrare este mediocră, această metodă de sterilizare este recomandată doar atunci când este dublată de o filtrare eficientă pentru particule. În cazul în care găsiți un astfel de purificator de aer, sterilizarea prin ionizare poate fi considerată alegerea optimă.

Sterilizarea cu ozon: o facilitate care este găsită mai des separat, aceasta este inclusă uneori direct în purificatoarele de aer. Deoarece concentrațiile de ozon necesare pentru sterilizarea aerului din cameră sunt dăunătoare pentru om, această metodă trebuie ignorată deoarece este prea periculoasă și necesită pregătiri speciale precum părăsirea locuinței după pornire și aerisirea integrală la întoarcere.

Sterilizarea cu ultraviolete: o metodă eficientă care supune întregul flux de aer unui bombardament cu raze UV, aceasta este însă din păcate cam rară și uneori prea scumpă.

Sterilizarea prin incinerare: rar întâlnită, aceasta implică trecerea aerului printr-un element încălzit la temperaturi de 200-300 de grade. Eficientă, metoda este însă rar întâlnită într-un purificator de aer compact deoarece este scumpă, consumă multă energie și necesită un element de răcire a aerului care este zgomotos.

Controlul umidității aerului

Conform medicilor, organismul uman are nevoie de un nivel relativ al umidității între 40 și 50 de procente. O umiditate prea mare va duce la supraîncălzirea organismului și va cauza un disconfort care afectează echilibrul psihic, randamentul și eficiența recuperării în timpul somnului, dar este totodată și un factor care poate agrava unele boli precum astmul și care permite proliferarea anumitor patogeni. O valoare prea scăzută cauzează deshidratare, irită tractul respirator și îngreunează filtrarea patogenilor din aerul inspirat, provocând totodată creșterea cantităților de mucegai și praf din atmosferă cu toate alergiile provocate de acestea. De aceea, în funcție de necesități, puteți opta pentru funcțiile de umidificare sau dezumidificare.

Dezumidificatorul

Deoarece clima din România este temperat-continentală, unii utilizatori vor avea nevoie de un dezumidificator, iar alții de un umidificator, în funcție de particularitățile climatului local. În cazul în care trăiești pe malul mării, al unui râu sau unui  lac sau la munte, probabil că ai în casă un aer prea umed, iar dezumidificatorul va rezolva această problemă. În funcție de tehnologie, dezumidificatoarele dedicate sau cele incluse în purificatoarele de aer pot folosi diferite soluții constructive.

Dezumidificator cu refrigerare: funcționând practic la fel ca etajul de condensare din aparatul de aer condiționat, acesta nu eliberează însă în exterior căldura generată de compresor, ci o refolosește pentru a reîncălzi aerul și pentru a-l livra astfel la temperatura camerei. Simplă și eficientă, această tehnologie este trasă în jos de zgomotul cam ridicat al motorului și de dimensiunile ceva mai mari.

dezumidificator cu refrigerare

Dezumidificare prin refrigerare: eficientă, dar puțin cam zgomotoasă și avidă după energie

Dezumidificator termoelectric: o versiune mai avansată a modelului de mai sus, acesta folosește o pompă de căldură Peltier pentru a condensa apa. Complet silențios și compact, acest sistem este preferatul producătorilor de dezumidificatoare sau purificatoare compacte, însă nu are randamentul unui model cu refrigerare. În general, poate fi considerată însă alegerea optimă.

Dezumidificator cu perdea de apă: răcind apa sub temperatura camerei, acesta spală curentul de aer și reușește să îi coboare temperatura suficient de mult pentru a declanșa o condensare naturală. Această metodă este folosită și de unele purificatoare pentru filtrarea particulelor din aer, după cum am specificat deja mai sus.

Dezumidificator cu ioni: o soluție avansată, scumpă și rară, aceasta folosește o membrană specială pe care se aplică un curent electric slab. Prin electroliză, vaporii de apă sunt transformați în ioni de hidrogen și oxigen, iar aceștia migrează prin membrană și se recombină formând apa, dar de data aceasta în stare lichidă.

Umidificatorul

În cazul în care clima locală este una uscată sau doar te lupți cu o vară excesiv de uscată, umidificatorul va permite îmbunătățirea concentrației de vapori de apă din atmosferă. În funcție de buget și necesități, ai la dispoziție mai multe tehnologii.

Umidificator cu vaporizare naturală: foarte simplu si extrem de ieftin, acesta folosește doar un rezervor cu apă și un fitil care este amplasat în dreptul unui curent de aer.

Umidificator cu vaporizare termică: aceste modele folosesc în general o mică rezistență electrică a cărei rost este încălzirea apei dintr-un rezervor.

Umidificator cu perdea de apă: varianta fără răcire a dezumidificatorului care folosește aceeași tehnologie, acest model folosește jeturi foarte fine de apă care sunt pulverizate de către un curent de aer.

Umidificatorul ultrasonic: folosind o suprafață ceramică care vibrează la frecvențe foarte mari, această tehnologie pulverizează apa în particule mai mici de un micron și facilitează astfel dispersia foarte rapidă a acesteia. Suficient de ieftin și eficient, umidificatorul ultrasonic poate fi considerat alegerea optimă.

umidificator cu ultrasunete

Separată sau încorporată într-un purificator de aer, umidificarea cu ultrasunete este recomandat

Trăgând o linie, îți recomandăm un purificator de aer care oferă filtre HEPA și carbon activat, sterilizare prin ionizare, dezumidificare cu pompă de căldură Peltier și umidificare cu ultrasunete, aceste tehnologii fiind eficiente și accesibile.

La ce trebuie să fiți atenți când cumpărați un purificator de aer

Dacă ai ales funcțiile și tehnologiile de care aveți nevoie pentru îmbunătățirea aerului din încăpere, va trebui să te uiți și la celelalte particularități ale aparatului.

Capacitatea de filtrare: verificați că purificatorul de aer poate acoperi eficient volumul camerei în care doriți să-l folosiți. Un aparat prea mic va merge în continuu și va consuma prea mult, unul prea mare va avea și un preț prea ridicat. Funcțiile de filtrare și umidificare/dezumidificare exprimă capacitatea de lucru în unități de măsură diferite, suprafața utilă a camerei fiind criteriu cam primitiv, însă ușor de înțeles.

Ventilația activă: pe piață există modele care nu au ventilator și se folosesc doar de circulația naturală a aerului, însă eficiența acestor modele este foarte mică și-ți recomandăm să le eviți în ciuda faptului atractiv că nu emit zgomot.

Nivelul de zgomot: unele sisteme de filtrare, sterilizare sau umidificare/dezumidificare pot emite zgomot, iar acest lucru va deveni enervant pentru un aparat pe care-l țineți în cameră sau, mai rău, în dormitor. Îți recomandăm aparatele care au un nivel de zgomot sub 45 dBa, iar dacă vrei să folosești purificatorul în dormitor, un model care are o treaptă inferioară care emite cel mult 30 dBa.

Senzori și indicatoare: pentru a-ți simplifica viața și pentru a păstra constantă calitatea aerului din încăpere, îți recomandăm să verifici în detaliu specificațiile aparatului dorit. Modelele bune oferă senzori multipli, cum ar fi unul care ajustează ventilatorul în funcție de numărul de particule din aer, unul care măsoară nivelul de umiditate pentru a controla funcția de umidificare/dezumidificare, unul care te avertizează când filtrul devine îmbâcsit sau unul care te avertizează și oprește aparatul când vasul pentru decantarea apei s-a umplut.

Programarea: fie că este mai simplă, permițând activarea după un anumit timp, fie că este mai complicată, permițând programarea pe zile, această funcție permite activarea aparatului înainte de a sosi acasă și te întâmpină cu un aer deja procesat.

Trepte de viteză: alegerea manuală a treptei de viteză permite reducerea nivelului de zgomot atunci când dormiți sau atunci când aparatul nu are motiv să lucreze la capacitatea maximă.

purificator de aer control

Ajustarea puterii este o funcție utilă pentru modelele cu ventilator

Costurile de operare: aici trebuie să includeți atât costul energiei electrice consumate cât și pe cel al filtrelor înlocuibile. În general, consumul energetic este relativ mic, însă filtrele HEPA de bună calitate pot fi destul de scumpe.

Aromaterapie: neavând nici o funcție pentru filtrarea, sterilizarea sau controlarea umidității aerului, vaporizarea unor substanțe parfumate este o opțiune secundară apreciată de către unii cumpărători. Și aici trebuie să fiți atenți la costuri, prețurile cerute de unii producători fiind destul de piperate.

Recomandări de aparate pentru purificarea aerului

O listă amplă de purificatoare de aer pe care le puteți găsi la noi este disponibilă aici, cu specificatii și review-uri ale celor ce le-au cumparat deja. Dintre aceste modele, nouă ne-au atras în special atenția următoarele opțiuni.

  • Clean Air Optima CA401 – 760 lei. În cazul în care doriți totuși un purificator cu filtrare cu ionizare, deoarece este silențios și compact, modelul de la Clear Air Optima oferă un filtru standard pentru particulele mari, un sterilizator cu lampă de ultraviolete și un sistem de filtrare foto-catalitică a compușilor gazoși.
  • Argo Purissimo – 800 lei. Purificatorul de aer oferă filtrarea particulelor cu filtru HEPA și cu cărbune activ, înlăturarea mirosurilor și gazelor printr-un sistem de oxidare ceramic și sterilizare cu ioni. Aparatul are patru trepte de funcționare, programare, telecomandă și un mod de lucru nocturn.
  • MeacoClean CA-HEPA – 1200 lei. Un model complex ceva mai accesibil, purificatorul folosește un filtru HEPA și unul cu cărbune activat pentru filtrare, acestea fiind secondate de o lampă cu ultraviolete și un etaj foto-catalitic pentru sterilizare. Aparatul oferă un ecran tactil pentru control și are un consum energetic scăzut.
  • Philips AC4012 – 1500 lei. Un purificator de aer „standard” cu filtre HEPA și cărbune activat, alerte pentru starea filtrelor, senzor pentru calitatea aerului și un nivel de lucru cu zgomot redus.
  • Clean Air Optima CA803 – 1700 lei. Un model compact din clasa superioară, Clean Air Optima folosește un sistem cu perdea de apă pentru filtrare și umidificare și mai oferă sterilizare prin ionizare, trei trepte de viteză și un motor silențios cu un nivel de zgomot de numai 25 dBa.

Concluzii

Purificatorul de aer poate fi o armă utilă în lupta cu atmosfera poluată a marilor orașe sau a zonelor cu o industrie puternică. Pentru o alegere corectă, utilizatorul trebuie să se decidă asupra funcțiilor dorite și să le aleagă doar pe cele de care este sigur că are nevoie deoarece prețul unui model bun și complex poate deveni destul de piperat.

Sperăm că acest ghid ți-a clarificat opțiunile pe care le ai și te-a ajutat să găsești un produs cu un raport bun între preț și performanțe.

1 comentariu

  1. Dan

    4 ianuarie 2017 la 19:33

    Foarte util articol!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri