GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Impresii despre aspiratorul robot: iRobot Roomba 650/651 și 870

Autor: Andrei Girbea

Bucureştiul e un oraş plin de praf. O zic studiile şi o vedem şi noi, locuitorii săi. E atât de mult praf încât celebrii „dust-bunnies” se formează pe la colţuri în cel mult 2 zile după ce dai cu aspiratorul, un lucru care pe mine m-a făcut să îmi cumpăr un aspirator portabil de mână, pe care îl consider unul dintre cele mai utile electrocasnice pe care le-am achiziţionat vreodată.

De ceva timp cochetez însă cu ideea achiziţionării unui aspirator robot, Roomba-urile celor de la iRobot fiind cam cele mai apreciate modele în această clasă la nivel mondial. Am văzut primul Roomba la lucru la CES prin 2012, mi-a plăcut, dar l-am considerat la acel moment un moft. Între timp părerea mi s-a schimbat într-o oarecare măsură şi cred că un Roomba poate fi util la casa omului, însă doar dacă încăperile au anumite particularități. Desigur, un astfel de gadget nu este ieftin, însă cei dispuşi să aloce bugetul necesar vor primi la schimb comfort şi ceva timp liber în plus.

Interesat fiind de Roomba şi citind review-urile pozitive postate de utilizatorii acestor produse pe site-uri precum amazon.com sau bestbuy.com, i-am contactat pe reprezentanţii Roomba în România pentru a lua la „testat” câteva dintre jucăriile lor. Gama de produse este largă, însă eu am fost interesat de modelele mid-level, cele care în teorie oferă cel mai bun raport preţ/calitate.

Prin urmare, am pus la treabă prin propriul apartament aspiratoarele robot Roomba 870 şi 650 în ultimele 4 săptămâni, iar mai jos veţi afla părerea mea despre cele două produse şi despre aspiratoarele robotice în general.

La ce și unde e bun un Roomba?

Roomba-ul este un aspirator robotic programabil. El funcţionează autonom, pe bază de acumulator, şi este capabil să adune praful, părul şi impurităţile de dimensiuni mici şi medii de pe parchet, gresie şi covoare nu foarte groase.

Roomba-urile au o formă rotundă şi o înălţime cuprinsă între 8 şi 10 cm, în funcţie de model. Forma face că un Roomba să fie capabil să îşi facă treaba bine pe suprafeţe întinse şi libere, marginile şi îndeosebi colţurile punându-i probleme. Toate modelele au o mică perie rotativă care aruncă mizeria de pe margini spre mijloc, unde se află sistemul de aspirare, perie care se dovedeşte utilă atunci când Roomba-ul urmăreşte profilul unui perete sau al mobilei, dar care îşi arată limitele în colţuri, acolo unde robotul nu poate pătrunde.

Roomba-urile sunt aspiratoare robotice cu performante bune pe suprafete precum gresie, parchet sau covoare subtiri

Roomba-urile sunt aspiratoare robotice cu performanțe bune pe suprafețe precum gresie, parchet sau covoare subțiri

Pe lângă aceasta, un Roomba va fi eficient în camere în care nu există obstacole. Eu l-am testat în propriul apartament, ce are suprafeţe libere şi doar parchet şi gresie pe jos, având grijă să ridic de exemplu scaunele pe masa din bucătărie înainte de a îl pune la treabă sau să aranjez încălţămintea de pe hol. Mai în glumă, mai în serios, aş putea zice că Roomba-ul m-a obligat cumva să păstrez ordine în casă. Pozele vorbesc de la sine asupra capacităţii de a strage mizeria de pe aceste suprafeţe.
Un roomba va fi însă util şi în alte spaţii largi, precum birouri nu foarte mari sau terase cu podele plane.

Puterea de absorbţie a unui Roomba este medie spre mică, aşadar nu vă aşteptaţi să scoată fulgii dintr-o mochetă sau un covor, mai ales unul gros. Pe suprafeţe de care mizeria nu se poate prinde însă se descurcă bine. Am găsit în cuvă chiar şi o monedă de 50 de bani, printre altele, pe care a colectat-o pe traseu.

Înălţimea Roomba-ului îl face capabil să intre sub scaune, mese, paturi şi canapele, atât timp cât acestea au picioare mai înalte de 10 cm. La mine a funcţionat perfect.

Ţineţi cont însă că un Roomba nu va înlocui nevoia de a da cu un aspirator serios din când în când, însă vă va ajuta să îl folosiţi mai rar. Un Roomba nu poate nici acoperi la perfecţie suprafaţa unei camere, colţurile şi zonele în care există diverse obiecte şi obstacole fiindu-i inaccesibile. Mai mult, un Roomba nu poate decât să aspire praful de pe pardoseli, aşadar nu veţi scăpa de ştersul prafului de pe mobilier.

Partea cea mai interesantă la un Roomba e că poate fi programat să plece din staţia de andocare la o anumită ora şi zi. Astfel, îl puteţi pune la muncă atunci când sunteţi plecaţi la birou/serviciu, iar el va şti (de cele mai multe ori) să plece şi să se întoarcă în staţie atunci când bateria îi va fi pe descărcate, când a terminat treaba sau când i s-a umplut recipientul de colectare al prafului.

Cei de la iRobot oferă şi o serie de accesorii numite Virtual Walls şi Lighthouses. Primele crează un perete virtual ce îi spune robot-ului că o anumită zona îi este inaccesibilă, şi în general funcţionează bine, dacă sunt amplasate conform instrucţiunilor din manual. Celelalte sunt folosite de modelele mai avansate pentru a li se semnaliza roboţilor unde se termină o anumită cameră, astfel încât ei să poate pleca dintr-un anumit punct al casei, să cureţe succesiv mai multe încăperi şi să se întoarcă ulterior la baza din prima încăpere.

Peretii virtuali sunt unele dintre accesoriile oferite cu aspiratoarele Roomba

Pereții virtuali sunt unele dintre accesoriile oferite cu aspiratoarele Roomba

Modelele mid şi low-level nu ştiu acest lucru, astfel că va trebui să le duceţi manual dintr-o cameră în alta şi să le puneţi la treabă. Ele pot să iasă dintr-o incintă dacă găsesc o uşa deschisă, însă s-ar putea să nu mai ştie să se întoarcă şi să le găsiţi eşuate prin mijlocul casei sau pe sub vreun pat, atunci când li se termină autonomia, care variază în funcţie de model între 20 de minute şi 1.5-2 ore.

Un alt aspect de menţionat este că modul de funcţionare al majorităţii Roomba-urilor este haotic la o primă vedere, algoritmul prin care ele acoperă o suprafaţă fiind ciudat. Însă dacă le lăsaţi să se desfăşoare, îşi vor face treaba şi rar vor scăpa mici zone neacoperite. Partea din faţă a aspiratoarelor include o serie de senzori care detectează obstacolele mari din calea lor şi le face să încetinească şi să se întoarcă, însă de obstacolele mici Roomba-urile pur şi simplu se vor lovi înainte de a le detecta, aşadar dacă aveţi obiecte fragile prin casă, un astfel de aspirator s-ar putea să nu fie chiar ceea ce vă trebuie. Există o mulţime de clipuri pe Youtube care vă ilustrează acest principiu de funcţionare a unui Roomba, pe bază de ciocniri.

Un Roomba intră în tot felul de locuri, dar nu se va descurca la colțuri

Un Roomba intră în tot felul de locuri, dar nu se va descurca la colțuri

Bun, cam asta ar trebui să ştii în mare despre Roomba-uri. Mai departe vă voi spune câteva lucruri despre cele două modele pe care le-am testat.

Particularitățile modelului Roomba 650

Acesta este un model retras de pe piaţă, ce între timp a fost înlocuit cu seria Roomba 651, cu un preţ de circa 1800-1900 de lei în magazinele din România. Seriile 650/651 sunt de asemenea şi cele mai bine vândute în ţări precum SUA, UK sau Germania judecând după statisticile diverselor magazine online mari, acolo unde de altfel au o notă medie de 4.5 din 5, aşadar un rating excelent. Diferenţa majoră dintre 650 şi 651 este autonomia bateriei, dublă în cazul versiunii mai noi.

În cazul meu, 650-ul a funcţionat chiar şi 45 de minute fără oprire, ducându-l dintr-o cameră în altă într-un apartament cu o suprafaţă de 65 m2 şi lăsându-l în fiecare loc minim 10 minute, fără a se descărca complet. Robotul şi-a făcut treaba cu brio şi nu este foarte zgomotos, însă cel mai probabil vei dori să îl programezi, nu să stai în aceeaşi încăpere în timp ce aspiră. De ramarcat că acest model a avut anumite dificultăţi în a trece peste cabluri şi praguri ceva mai înalte, pe care modelul 870 nu le-a întâmpinat.

Roomba-ul 650 este cel mai popular aspirator iRobot pe piețele mature

Roomba-ul 650 este cel mai popular aspirator iRobot pe piețele mature

Construcţia este integral din plastic în general mat, cu unele elemente lucioase în mijloc, în jurul butoanelor. Aşteptaţi-vă ca partea din faţă a robotului, cea care în operare se va lovi de diverse obstacole, să se zgârie chiar de la prima utilizare, ea neavând protecţii din cauciuc precum în cazul modelelor mai scumpe. Operarea robotului este intuitivă, dar e de preferat să citiţi manualul pentru a înţelege exact cum se poate programa.

Sistemul de aspirare include o perie rotativă standard (cu fire sintetice) şi una siliconică, prima acumulând destul de mult păr, aşadar va trebui curăţată destul de des. Cei ce au animale cu păr mai lung ar trebui să ţină cont de acest aspect. Operaţiunea de curăţare este însă simplă, ambele perii putând fi scoase din suportul lor şi spălate, dacă e cazul. În partea din spate a aspiratorului este plasată cuva pentru acumularea prafului, de dimensiuni medii şi cu un filtru de protecţie AeroVac. Cuva este uşor de scos şi de golit, iar filtrul poate fi şi el scos şi scuturat uşor.

Un lucru uşor deranjant la acest model este faptul că suflă un jet destul de puternic de aer prin partea sa din spate, iar acest lucru ridică praful în cameră, mai ales dacă nu aţi mai dat de ceva timp cu un aspirator şi cocoloaşele şi-au făcut de cap. Dacă îl programaţi însă să ruleze la 2 zile, atunci probabil nici nu veţi observa acest aspect.

Pachetul Roomba-ului 650 include robotul, staţia de andocare cu încărcător extern, un perete virtual şi un filtru Aerovac de rezervă. Modelul 651 vine cu o baterie mai mare, după cum vă ziceam, şi cu o staţie de încărcare cu încărcător integrat, un aspect de apreciat.

Particularităţile modelului Roomba 870

Roomba-ul 870 este un model dintr-o gamă superioară, atât că şi abilităţi, cât şi ca echipare. El costă circa 2700-2800 de lei la momentul acestui articol şi are un rating asemănător de circa 4.5 din 5 primit din partea celor ce l-au cumpărat.

Spre deosebite the modelul 650, 870-ul este ceva mai solid construit şi utilizează mai mult plastic lucios pentru carcasă, dar şi un bumper din cauciuc pentru zona din faţă, cea care se va lovi de diversele obiecte din casă în utilizare. Sistemul de comenzi şi butoane este mai intuitiv şi progamarea activității sale la o anumită oră este mai rapidă.

Roomba-ul 870 este un model cu dotări superioare, dar și un preț pe masură

Roomba-ul 870 este un model cu dotări superioare, dar și un preț pe masură

În ceea ce priveşte capacitatea de aspirare nu pot spune că am observat o diferenţă faţă de modelul 650 în cazul suprafeţelor din apartamentul meu. Puterea de aspirare şi zgomotul în utilizare aş putea zice că sunt similare, însă spre deosebire de 650, 870-ul parcă nu suflă un jet la fel de puternic de aer în spate, chit că aerul este totuşi evacuat prin fantele din dreptul cuvei de acumulare a mizeriei. În manual este specificat şi că Roomba-ul 870 este capabil să detecteze dacă anumite zone din încăpere sunt mai murdare decât altele şi să activeze automat funcţia de Spot atunci când ajunge la ele, insistând mai mult asupra lor, însă eu nu am observat-o în practică.

Ce diferă faţă de 650 este capacitatea roţilor de a trece peste obstacole ceva mai înalte, 870-ul descurcându-se mai bine cu cablurile şi pragurile, chiar şi dacă într-un prim moment pare că s-a blocat. Pe lângă asta, diferă şi sistemul de perii de curăţare, aici folosindu-se unul cu două roţi de silicon mai bine închegate decât cele de pe 650 şi care cred că se vor descurca mai bine cu diversele tipuri de păr de animale. Mecanismul se paote desigur demonta ușor pentru curățare, aceasta fiind o caracteristică comună tuturor aspiratoarelor iRobot.

Peria pentru margini există şi în cazul acestui model, iar cuva pentru mizerie este plasată în partea din spate. Ca alt element diferenţiator, 870-ul primeşte un filtru Hepa, însă cuva sa este mai dificil de curăţat.

Pachetul 870-ului include robotul, doi pereţi virtuali, o bază de andocare cu sistem de încărcare intern şi un filtru Hepa de rezervă.

Concluzii

Dacă un aspirator convenţional nu poate lipsi dintr-o gospodărie modernă, un Roomba nu este o necesitate. Nu e nici un moft însă, roboţeii aceştia putând ajuta la menţinerea curățeniei zonelor de locuit sau de lucru şi rărind intervalul la care trebuie scos aspiratorul cel puternic.

Roomba e şi un gadget ce oferă comoditate şi o economie de timp, de cele mai multe ori făcându-şi treaba singur, programat fiind în prealabil, însă pentru a fi util e necesar ca şi încăperile în care e utilizat să fie organizate într-un anumit fel, având suprafeţe cât mai libere şi realizate de preferinţă din elemente dure (gresie, marmură, parchet) sau mochetă subţire. Cu alte cuvinte, un Roomba nu este alegerea ideală pentru apartamente mici şi aglomerate.

Odată ce aţi hotărât că vă doriţi un Roomba, va trebui să decideţi şi care e modelul ce vi se potriveşte, în ofertă existând modele ce pornesc de la 1200 de lei şi urcă până la 4500 de lei. Personal aş înclina spre modelul 650/651 sau ceva mai accesibilul 620/621, cu un preţ de circa 1400-1500 de lei. Cel din urmă este foarte asemănător cu modelul 650, lipsindu-i însă peretele virtual din pachet, filtrul de rezervă şi mânerul de plastic care permite ridicarea facilă a unităţii cu o singură mâna. Roomba-ul 620 are şi un rating de 4.6 din 5 pe Amazon.com.

Roomba-ul 620/621 este seria cu cele mai bune rating-uri și un preț accesibil

Roomba-ul 620/621 este seria cu cele mai bune rating-uri și un preț accesibil

Versiunea 870 se adresează celor ce doresc un sistem de absorbţie mai bine adaptat părului de animale şi un filtru Hepa, însă diferenţa de preţ faţă de 620 este majoră. Pe lângă aceasta, modelul 870 îmi pare că va rezista mai bine zgârieturilor şi semnelor de utilizare, însă până la urmă acest aspect nu este unul crucial în cazul unui roboţel menit să îndeplinească o activitate practică şi nu se fie expus în vitrină.

iRobot oferă şi un model de top, Roomba 980, cu un preţ de listă de circa 4500 de lei. Printre particularitile acestuia se numără un sistem mai avansat de mapare a încăperilor, folosirea de camere video pentru orientare şi detectarea obstacolelor, autonomie foarte bună, putere sporită şi posibilitatea de a creşte puterea atunci când o zona murdară este detectată, dublu filtru Hepa şi altele.

La polul opus, Roomba 980 oferă funcții extra și abilități sporite, însă prețul său urcă spre 4500 de lei

La polul opus, Roomba 980 oferă funcții extra și abilități sporite, însă prețul său urcă spre 4500 de lei

Desigur, modelele Roomba medii şi de top oferă funcţii interesante şi în anumite cazuri, utile. Celor ce doresc însă un dust-buster automat simplu şi nu vor să investească extrem de mult în achiziţionarea lui le recomand totuși versiunile din gama 600.

Înainte de a cumpără un Roomba însă, gândiţi-va bine dacă el se potriveşte nevoilor voastre şi configuraţiei încăperilor în care veţi dori să îl folosiţi. Ţineţi cont şi de faptul că achiziţionarea unui Roomba va atrage după sine şi aprovizionarea periodică cu noi accesorii (filtre, perii de rezervă, etc), aşadar nişte costuri suplimentare.

Odată ce înţelegeţi ce poate face un Roomba şi mai ales care îi sunt limitele, experienţa voastră cu aceşti roboţei ar trebui să fie una plăcută, dar dacă veţi pleca cu aşteptări greşite, riscaţi să fiţi dezamăgiţi.

7 comentarii

  1. Sergiu Burleanu

    5 iunie 2016 la 14:41

    Salutare tuturor,
    Mă bucur să văd un review la roboteii Roomba, binenteles ca mai sunt și alții care fac la fel treabă dar ăștia chiar sunt buni.
    Văd zici mereu că nu îl înlocuiește pe cel clasic, dar să știi că face ca nevoia de al utiliza sa tindă spre zero.
    Am un Roomba 654 pet (din aceeași gamă 650 doar ceva accesorii diferă) care muncește de zor acasă.
    Apartament de 2 camere 65 mp îl curata cam în 1:20-1:30 minute, cam atât consideră el că are nevoie.
    E programat sa pornească zilnic la 11:00 am, când nu e nimeni acasă, excepție face wk când merge la cerere dacă plecăm de acasă.
    Are deja 5 ani de când este la noi și e la al treilea set de baterii. Încă nu le-am montat dar urmează cat de curând. Cam 2 ani jumate tin un set, și asta la utilizare aproape zilnica.
    Periile mari sunt aceleași din prima zi. Recent am schimbat peria mica din fată ca se rupsese un brat din cei trei.
    Necesită ceva întreținere totuși, cam la o luna doua, sa-i cureți periile și rotile.
    Ziceai de funcția Spot, toate o au și e "pastila" aia galbenă ce se vede sub periile mari. E defapt un microfon piezo care "ascultă" cate particule de mizerie se lovesc de el. Dacă depășeșc un anume nivel se activează Spot, și se aprinde un led albastru cu scrisul Spot, și va insista mai mult în zona aia.
    Referitor la "inteligenta" lui sa știi că face treabă softul în el. Nu prea poti sa îl încurci, ca va găsi o soluție. Ziceai de scaune, mese, și alte obstacole, le va lovi, ocoli și va scapa din încurcătură. De lovit nu va lovi cu putere, dar un vas cu apă la animale îl varsă.
    BTW am versiunea pet far nu am animal în casă.
    Cel mai tare îl încurcă cablurile deoarece se prind intre perii.
    Dacă vrei ca să se descurce singur când ești plecat trebuie doar sa îi găsești un loc bun unde să plasezi dock-ul, de preferință la mijloc și sa aibă vizibilitatea buna, eu l-am prins cu banda dublu adeziva de gresie ca să fie fix.
    La mine e pe hol, cu camerele în stânga și dreapta, bucătărie în fata și baia tot undeva in stânga. Le vizitează pe toate, doar trebuie sa lași ușa larg deschisă, eventual un opritor de ușa sa fie, ca risca sa se închidă acolo dacă apuca sa miște ușa.
    Eu unul îl recomand tuturor și nu e deloc un moft.
    Eu am făcut altfel un test cu el. Am aspirat toată casa clasic și apoi l-am pus pe el. Și, surpriza mare a fost ca nu am găsit rezervorul gol când am verificat apoi, tot au rămas după cel mare zone care nu erau curate, normal ca și invers găseam urme în rezervorul celui mare, dar ideea e ca face treaba bine, chiar surprinzător de bine.

    Bafta.

    • Andrei Girbea

      8 iunie 2016 la 13:27

      Salut. La mine a avut unele probleme pe la colturi si anumite margini ale peretilor. Si s-a incurcat destul de mult intre picioarele scunelor de birou si ale celor de bucatarie, care au o forma mai atipica, l-am gasit de doua-trei ori blocat complet acolo, de aceea am zis de partea cu scaunele.

      Acum, legat de nevoia de a da cu aspiratorul mare, nu stiu unde locuiesti tu, dar la mine in Bucuresti e nevoie sa il scoti la minim 2 saptamani zic eu. Roomba-ul se ocupa de podele, dar pe mobila, scaune, canapele, pe la colturi, trebuie dat cu celalalt aspirator. Praful se aduna foarte repede aici. Oricum, pentru mentenanta este excelent, insa mi se pare important ca potentialii cumparatori sa inteleaga exact ce poate face si care ii sunt limitele, pentru a nu fi dezamagiti.

      Si eu sunt aproape, aproape convins ca vreau un Roomba 651.

  2. Flori

    23 iunie 2017 la 22:48

    Buna,
    Vreau sa va intreb daca la voi se aude cate un pacanit periodic, la un interval de aprox 40-60 min, in timp ce sta in dock. Am un 651, il folosesc de o luna si nu stiu daca e normal sa se auda asa in timp ce sta la incarcat.
    Multunesc anticipat pt raspuns.

  3. Pop Vlad

    5 iulie 2017 la 11:37

    Am un 880. In 2 camere, hol si baie are nevoie cam de 1:30 sa faca curatenie de unul singur folosind 2 faruri. De aspirat, curata pot spune de nota 9,5 – 9,7. Inteligenta "NASA" cum spun producatorii, vai de mama ei. E un dobitoc in toate sensurile. Are doar un algoritm dupa care ia decizii de evitare si/sau intoarcere, iar dupa un timp vine inapoi la baza de incarcare la care nu totdeauna reuseste sa se conecteze corect (chiar daca e fixata) si asta de regula cand ai curatat roata din fata (ALB/NEGRU), sau trece in urmatoarea locatie de aspirat. Daca ai multe obiecte il incurci atat de tare ca nu mai stie unde sa se intoarca la statie. Pragurile de 5 mm. le trece relativ bine, dar producatorul spune ca merge pana la 20mm. ceea ce este cu totul fals. In principiu nu merita sa dati banii, ca mine, pe variantele "premium". Cea mai ieftina varianta va va satisface f. bine. Nici de docstation nu aveti nevoie. Il puneti la incarcat si cand doriti il porniti in locatia unde doriti sa aspirati, iar asa e super-folositor. Variantele de top sunt … mai exact ptr. fraierii cu bani. Pe site-urile producatorilor http://www.irobot.com/ sau https://www.irobot.ro/ nu se gasesc explicatii detaliate cu tot ceea ce fac si ce nu fac aceste aspiratoare robotice. Iar modelele mai vechi nu apar deloc cu informatiile de rigoare. Penibila atitudinea fata de clienti a acestora, iar marketingul lor este: noi punem in pachet una, doua, trei sau patru obiecte, dam un cod la ele si punem un pret pe masura. La practic acelasi model de aspirator se ataseaza 2 turnuri sau numai unul si se vand cu coduri diferite. :)) Dupa care Dumnezeu cu mila, ca fraieri sunt destui.

    • Teal

      22 ianuarie 2018 la 20:58

      Inteligenta NASA e la modelele de top. Adevarat, modelul 880 nu prea difera de 650 (desi as zice ca usurinta de curatare oferita de periile de cauciuc utilizata la 880 ce nu aduna firele de par aproape merita toti banii), dar 880 totusi este un model mid-range. Pana ce nu ai vazut un model seria 9 (960-980) nu stii ce inseamna robot adevarat. Roomba 980 al meu cunoaste perfect locuinta, si navigheaza cu o usurinta de zici ca cineva o controleaza. E uimitor cand vezi ca se intoarce la baza, si merge perfect unde trebuie, chiar la trei camere distanta. Iar curatenia e de nota 10, chiar si pe covor "shaggy" de 2cm, pe care se urca fara probleme.

  4. Cătălin

    25 iunie 2018 la 20:49

    Am achiziționat si eu un Roomba 696 și e un real ajutor în casă. Am un câine și o pisică care lasă păr la fiecare respiratie. În fiecare sâmbătă fac curățenie (aspirat și spălat pe jos, că vreau că nu vreau). Până să-l cumpăr pe roboțel, a doua zi, adică duminică, aveam sentimentul că nu făcusem curățenie deloc. Acum, e altceva. Eu mă ocup de covoare și colțuri iar "Ruby" (ca așa am botezat robotelul) se ocupă de restul. Si nu exagerez cu nimic când spun că e un real ajutor. Ba mai mult. Faptul că e util, a convins-o și pe fiica mea să-și cumpere și ea doar că a luat Roomba 681 (cel fără internet) pentru că era mai ieftin cu 200 lei. Sigur că la început părea că se învârte fără logică însă am constatat că e reală afirmația că "învață" topografia camerei pe care o curăță. La început, livingul, bucătăria si baia (openspace) le făcea în 1h si vreo 10 minute (asta în mai). Acum a ajuns la performanta de a termina în 37 minute (nu am cum să postez print screen cu informatiile din soft). Referitor la faptul că uneori, dar chiar rareori dă chix cu "parcarea" la bază se datorează contactelor care se murdaresc si care mai trebuie si ele curățate din când în când. Celui care a spus că nu e mulțumit cum aspira, îl întreb doar atât: de câte ori nu s-a întâmplat să te întoarcă soția (dacă ai) și să te întrebe "pe aici n-ai dat cu aspiratorul?".

  5. IOANA

    28 noiembrie 2018 la 14:35

    sunt niste produse ffoarte scumpe la o calitate proasta . eu am luat un scooba si dupa 1 an de fiecare data cand aspira mai cadea cate o bucatica de plastic din el. nu a fost lovit sau altceva pur si simplu se dezintegra .
    am trimis in service simi-au spus ca sigur i-am aplicat socuri mecanice ( de parca eu aveam chef sa dau pumni si picioare in aspirator … scuze …) am primit produsul inapoi din service si ghici.. nu mai functioneaza deloc … nu mai pot incarca nu mai pot sa il deschis.. plus ca inainte sa il trimit in service l-am spalat si l-am primit inapoi de parca a fost bagat intr-o perna plica cu praf si pus sa aspire .. pe bune .. niciodata nu a fost asa infundata sita pe care xpres am spalat-o inainte sa o trimit.
    in fine.. nu mai merge produsul dup 2 ani de folodinta ocazionala .. NU RECOAND!!!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri