GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegem cea mai bună plită pentru gătit: gaz, electrică sau inducție

Autor: Echipa Giz.ro

Evoluția aparatelor electrocasnice pentru gătit a fost rapidă în cursul secolului XX, atunci când au fost dezvoltate tehnologiile pe care le vedem acum în ofertele producătorilor. În acest moment, aceștia ne oferă plite care folosesc clasica alimentare cu gaz, o opțiune încă foarte populară în România, dar și plite electrice standard, mai modernele versiuni electrice vitro-ceramice și vârful tehnologiei actuale, plitele cu inducție.

Alegerea unui tehnologii, înainte de alegerea unui produs efectiv, nu este întotdeauna simplă. Fiecare dintre aceste tehnologii are avantaje și dezavantaje, iar instalarea lor necesită uneori pregătiri suplimentare care implică costuri suplimentare. În cadrul acestui articol, vom încerca să explicăm diferențele dintre tehnologii, evidențiind avantajele, dezavantajele și criteriile pe care trebuie să le evidențiem atunci când facem o achiziție.

Spre deosebire de alte electrocasnice, care sunt oferite în versiuni încorporabile și neîncorporabile aproape în egală măsură, plitele pentru gătit se adresează de cele mai multe ori doar celor care doresc să le încorporeze în mobila de bucătărie.

Într-adevăr, în oferte se găsesc și modele standard, însă numărul acestora este foarte redus, se adresează în general segmentului inferior de piață și au dotări care le fac apte mai degrabă ca soluții temporare sau portabile.

De aceea, în acest articol vom vorbi mai mult despre modelele încorporabile, însă toate detaliile despre tehnologii rămân valabile și pentru suratele mai mici cu design standard.

Ce fel de plită alegem: gaz sau electric?

Din punct de vedere al alimentării, plitele moderne se împart în două categorii: cu alimentare cu gaz și cu alimentare de la rețeaua electrică. Alegerea trebuie să țină cont nu doar de costul direct vizibil al gazului sau energiei electrice, ci și de o serie de particularități care pot fi uneori mai puțin vizibile.

Plite cu gaz: avantaje și dezavantaje

Cea mai comună alegere în România, plita cu gaz are o serie de avantaje incontestabile care o fac să fie încă foarte populară, însă, încetul cu început, cumpărătorii încep să fie atrași și de avantajele modelelor cu alimentare electrică.

gaz-natural

Gazul lichefiat, o soluție ieftină populară

Avantaje:

  • Prețul mic de achiziție: practic cele mai ieftine tipuri de plite, modelele pe gaz sunt o alegere bună în cazul în care bugetul nu este prea mare. Evident, există și modele pe gaz scumpe care folosesc materiale de bună calitate, însă și acestea sunt mai ieftine decât modelele electrice din aceeași clasă superioară.
  • Prețul mic al combustibilului: indiferent dacă este livrat prin rețeaua de distribuție sau într-o butelie, gazul lichefiat va fi mai ieftin decât energia electrică. Chiar și după viitoarea liberalizare a prețului gazului pentru consumatorii casnici, care va avea loc în vara lui 2021, este de așteptat ca acest avantaj să fie păstrat fără nici o problemă.
  • Temperatura mare și inițializarea rapidă: arzătorul cu gaz este o sursă de căldură cu temperatură ridicată și funcționează în regim optim de la bun început, spre deosebire de unele modele electrice, care au nevoie de timp pentru a ajunge la temperatura maximă. Atenție, acest avantaj este vizibil doar în cazul plitelor cu gaz, cuptoarele cu gaz se bazează pe convecție și sunt printre cele mai lente atunci când vine vorba de încălzirea inițială.
  • Ajustarea rapidă a puterii: căldura debitată de arzătorul cu gaz poate fi ajustată ușor, chiar dacă nu și cu o precizie foarte mare, iar schimbarea este imediat vizibilă deoarece nu există o inerție termică prea mare.

Dezavantaje:

  • Distrugerea treptată a vaselor: temperatura mare și flacăra deschisă vor degrada în timp vasele folosite, ceea ce poate fi deranjant dacă investiți în produse scumpe de bună calitate. În funcție de tipul de vas folosit, acest fenomen poate fi rapid sau nu, însă rezultatul final va fi același.
  • Căldura și noxele disipate: eficiența plitelor cu gaz este mică, de circa 35-45 de procente. Deoarece combustibilul este mai ieftin, această problemă nu se reflectă deranjant în costuri, însă căldura disipată este semnificativă și poate fi deranjantă în anumite condiții (spații închise, veri călduroase etc.). Mai mult, butanul ars se descompune în dioxid de carbon și vapori de apă, care trebuie evacuate. Din acest motiv, hota este utilă nu doar pentru îndepărtarea mirosurilor, ci și pentru evacuarea aerului cald și viciat.
  • Pericolul de explozii și incendii: indiferent dacă folosim o butelie sau un racord la rețeaua de gaze, o plită cu gaze neîntreținută poate fi un pericol. De aceea este recomandată verificarea periodică a funcționării sistemelor de siguranță și integritatea furtunului de alimentare. Deoarece este un sistem de flacără deschisă, plita cu gaz poate deveni și o sursă de incendii.

Plite electrice: avantaje și dezavantaje

Deoarece există mai multe tehnologii (standard, vitro-ceramică sau cu inducție), plitele electrice pot avea caracteristici particulare care vor fi detaliate în partea a doua a articolului. În continuare, vom prezenta avantajele și dezavantajele generice ale plitelor cu alimentare electrică.

electricitate

Electricitatea, mai eficientă, dar și mai scumpă

Avantaje:

  • Eficiența ridicată: în funcție de tehnologia folosită de plită aleasă, aceasta va avea un randament mai mic sau mai mare, însă acesta va fi mereu mai ridicat decât randamentul plitelor cu gaz. Pe lângă economia de curent, un randament cât mai mare aduce cu sine și avantajul eliminării unei cantități din ce în ce mai mici de căldură reziduală în bucătărie.
  • Lipsa noxelor:  valoros mai ales în cazul spațiilor cu volum limitat și/sau cu aerisire slabă, avantajul lipsei oricăror fel de noxe degajate în timpul utilizării este indiscutabil.
  • Lipsa fluctuațiilor de căldură: chiar dacă unele modele de plite electrice ajung mai greu la temperatura dorită, toate vor livra un flux constant de căldură din momentul în care ajung la regimul standard de funcționare. În cazul gazului, variațiile de debit și eventuale fluctuații de densitate pot afecta puterea flăcării.
  • Protejarea vaselor: fie că este vorba de o plită electrică simplă standard, fie că este vorba de un model cu inducție de top, utilizatorul va constata că vasele folosite nu se afumă, ard sau degradează precum în cazul plitei cu gaz.

Dezavantaje:

  • Prețul ridicat al energiei electrice: utilizarea unei plite electrice, în special în cazul celor care găsesc mult și/sau des se va vedea bine pe factura primită de la furnizorul de energie electrică. De aceea, este recomandată atât cumpărarea unui model cu eficiență energetică ridicată cât și a unui model cu tehnologie avansată (inducție), însă asta mărește prețul de achiziție.
  • Modificarea instalației electrice: în funcție de modelul ales, o plită poate depăși puteri de 6kW, iar acest consum ridicat necesită modificarea instalației electrice pentru a permite alimentarea unui consumator atât de gurmand pe o singură fază. Construcțiile moderne încep să țină cont de acest aspect, însă în cazul clădirilor vechi va trebui să suportați costurile și deranjul refacerii instalației.

Nu trebuie să uitați însă că pe piață există plite mixte care oferă atât arzătoare cu gaz standard cât și zone de încălzire electrice, acestea îmbinând astfel avantajele ambelor tipuri de alimentare.

Ce model de plită alegem: cu gaz, electrică standard, vitro-ceramică sau cu inducție?

Dacă ai decis deja care este alimentarea optimă pentru bucătăria ta, este timpul alegerii tipului de plită dorit. Iar dacă alegerea unui model cu gaz este destul de simplă pentru că nu există practic diferențe tehnologice, în cazul modelelor electrice există o varietate mai mare de tehnologii.

Plita cu gaz

Asemănătoare din foarte multe puncte de vedere cu banalul aragaz, plitele cu gaz se diferențiază însă prin trei aspecte importante: arzătoarele sunt disponibile în configurații și dimensiuni cu o varietate mult mai mare, aprinderea electrică (și uneori chiar automată) este omniprezentă iar sistemele de protecție sunt aproape întotdeauna disponibile.

plita-cu-gaz

O plită cu gaz încorporabilă standard

Criterii pentru alegerea unei plite cu gaz:

Numărul de arzătoare: în funcție de necesități, poți găsi pe piață modele care oferă doar două ochiuri simple, dar poți găsi totodată și modele cu cinci sau șase arzătoare cu formă specială pentru wok, cu dimensiuni supradimensionate pentru vase mari sau cu formă specială pentru gătit fripturi.

plita-cu-gaz-2

Arzătoarele pot fi oferite în mai multe forme sau dimensiuni

Tipurile de arzătoare: pe lângă arzătorul standard, care este similar cu cel cunoscut de la aragaz, plitele oferă unul sau mai multe arzătoare cu triplă coroană. Având o formă specială, acestea ard mult mai eficient gazul și au o putere sensibil mai ridicată.

plita-cu-gaz-3

Un arzător cu triplă coroană oferă o putere mult mai mare și o ardere mai eficientă

Materiale de construcție: cele mai simple plite cu gaz folosesc oferă o suprafață fabricată din oțel emailat, o soluție asemănătoare cu cea aragazurilor obișnuite, aceasta având avantajele curățării relativ ușoare și a prețului mic. În general, producătorii preferă însă oțelul inoxidabil deoarece acesta are un aspect elegant, însă materialul este mai sensibil la variațiile de temperatură și este mai ușor de zgâriat. Sticla termorezistentă, vitro-ceramica sau alte materiale similare sunt o opțiune atractivă și rezistentă, însă și prețul este mai piperat. În cazul arzătorului propriu-zis și al cadrului, este recomandată opțiunea sigură și fiabilă a fontei.

Sisteme de siguranță: spre deosebire de aragazuri, plitele dispun aproape întotdeauna de sisteme de protecție cu termocuplu care opresc alimentarea cu gaz în cazul în care flacăra se stinge. Dacă dorești o protecție mai bună, unele modele dispun de protecție împotriva copiilor sau de protecție la supraîncălzire.

Recomandări:

HANSA BHGI63112035 – 675 lei

Un model superior cu suprafață din sticlă, arzător cu triplă coroană, supape de siguranță și aprindere automată.

Whirlpool AKM 226 IX – 300 lei

Un model standard fabricat din inox cu aprindere electrică și grilaj din fontă.

Plita electrică

Primele plite electrice apărute de piață, acestea folosesc pentru încălzire o rezistență fabricată din aliaj de nichel și crom. Deoarece atât tehnologia cât și materialele sunt în general simple și ieftine, aceste plite au și cel mai scăzut preț de achiziție. Din acest motiv, deși sunt posibil de implementat, funcțiile mai avansate precum programarea sau senzorii de temperatură sunt arareori disponibile.

În funcție de model, arzătoarele sunt fie de tip spiralat, o soluție care în general nu mai este disponibilă decât pe modelele portabile, fie de tip disc, o soluție care este omniprezentă în cazul plitelor standard încorporabile. Modelul cu arzător de tip spiralat tinde să ofere o încălzire mai rapidă, însă este mai greu de spălat și mai puțin rezistent în timp. Modelul cu arzător de tip disc este mai ușor de întreținut și mai rezistent în timp, însă are o temperatură maximă mai scăzută.

plită-electrică-standard

O plită electrică standard în format încorporabil

Având o eficiență energetică de circa 65 – 75 de procente, plitele electrice standard au un consum energetic mai ridicat decât suratele vitro-ceramice sau cele cu inducție. În plus, acestea au nevoie de ceva timp pentru a ajunge la temperatura normală de lucru și reacționează mai lent la ajustările de putere.

Criterii pentru alegerea unei plite electrice standard:

Puterea maximă: aceasta este specificată pentru fiecare arzător în parte, iar pentru un gătit în condiții bune trebuie să alegi un model care are cel puțin un ochi cu o putere de 2kW.

Trepte de putere: pentru ajustarea mai bună a temperaturii de lucru, caută modelele care oferă 3 sau 4 trepte de putere diferită pentru fiecare ochi în parte.

Numărul și dimensiunea ochiurilor: deoarece energia termică a acestui tip de plită este transmisă preponderent prin conducție, este recomandat să alegi un model cu mai multe ochiuri cu dimensiuni diferite deoarece un vas mic pus pe un ochi mare aduce cu sine o scădere drastică a eficienței.

Indicatoare și protecții: pe lângă sistemul care semnalizează funcționarea, este recomandată alegerea unui model care oferă și protecție la supraîncălzire sau blocarea butoanelor pentru evitarea declanșării sau opririi accidentale.

Recomandări:

Whirlpool AKM 330 IX – 480 lei

O plită electrică standard cu putere totală de 5500 W, patru arzătoare, suprafață superioară din inox și comenzi frontale.

Hansa BHEI30130010 – 200 lei

Un model compact cu doar două arzătoare, lampă de veghe și carcasă din inox.

Plita electrică cu vitro-ceramică

Ruda mai modernă a plitelor electrice descrise anterior, plita electrică cu vitro-ceramică este un progres tehnologic indubitabil deoarece izolează elementului de încălzire în spatele unui strat protector perfect neted care previne accidentele, îmbunătățește contactul cu vasele și ușurează curățarea suprafeței de lucru. Cheia acestei evoluții este vitro-ceramica, un material compozit fabricat din oxizi de siliciu, aluminiu și litiu care este foarte asemănător cu sticla, dar care are totodată și multe dintre proprietățile ceramicii.

plita-electrica-vitroceramica

O plită electrică vitro-ceramică încorporabilă și încălzire cu halogen

Elementul de încălzire este, la fel ca în cazul plitei electrice simple, o rezistență închisă într-un tub spiralat. Spre deosebire de plita electrică simplă, plita electrică cu vitro-ceramică transmite căldură prin radiație, nu prin conducție. De aceea, unele modele mai noi folosesc ca sursă de căldură lămpi cu halogen, aceasta având o emisie mai bună în spectrul infraroșu. Deoarece vitro-ceramica este transparentă la radiațiile infraroșii, transmisia energiei este foarte bună, iar conductivitatea termică extrem de scăzută a materialului face ca zonele încălzite să fie foarte bine delimitate, evitându-se astfel încălzirea întregii suprafețe superioare, așa cum este cazul modelelor cu gaz sau electrice simple.

plita-electrica-vitroceramica-2

Plitele electrice vitro-ceramice folosesc adesea rezistențe spiralate standard

Față de plita electrică simplă, modelele cu vitro-ceramică au și alte avantaje: se încălzesc mai repede, răspund mai ușor la schimbările de putere, sunt ușor de curățat și au un aspect estetic elegant. Singurul dezavantaj major este prețul, care este sensibil mai mare.

Criterii pentru alegerea unei plite electrice vitro-ceramice:

Puterea maximă: aceasta este specificată pentru fiecare arzător în parte, iar pentru un gătit în condiții bune trebuie să alegi un model care are cel puțin un ochi cu o putere de 2kW.

Trepte de putere: ceva mai complexe decât plitele electrice standard, modelele vitro-ceramice pot oferi chiar și zece trepte de putere pentru fiecare zonă de gătit în parte.

Numărul și dimensiunea zonelor de gătit: caută un model care oferă cel puțin o zonă de gătire de mari dimensiuni.

Booster: o funcție utilă, aceasta va încălzi foarte repede zona de gătit, după care va reveni la temperatura normală de lucru.

Indicator căldură reziduală:  această funcție indică zonele calde ale plitei chiar și după oprire, eliminând astfel accidentele.

Semnalizare, programare și protecție: pe lângă sistemul care semnalizează funcționarea, este recomandată alegerea unui model permite programarea pentru oprirea după un anumit interval de timp, care oferă și protecție la supra-încălzire și care permite blocarea butoanelor pentru evitarea declanșării sau opririi accidentale.

plita-electrica-vitroceramica-3

Butoane de control tactile și sistem de blocare a tastelor

Recomandări:

Hansa BHC63508 – 690 lei

Un model performant de cu o putere maximă de 2,1 kW pentru zona de gătit mare, acesta mai oferă funcții Boost, temporizator, indicator de căldură reziduală și protecție împotriva copiilor.

Whirlpool AKT 8210 – 1280 lei

Un model din gama superioară, acesta oferă o putere totală de 6,3 kW, rezistențe electrice de mare putere, temporizator, Child Lock și indicații pentru căldura reziduală.

Plita electrică cu inducție

Cel mai modern aparat electrocasnic pentru gătit, plita cu inducție seamănă foarte mult la exterior cu modelele vitro-ceramice: aceeași suprafață de contact din sticlă ceramică, aceleași marcaje pentru delimitarea zonelor de gătit și cam aceleași butoane. Spre deosebire de aceasta, plita cu inducție funcționează total diferit.

În locul rezistenței electrice, plita cu inducție folosește o bobină din cupru prin care trece un curent alternativ. Câmpul magnetic oscilant generat de către bobină produce un flux magnetic, acesta este interceptat de suprafața metalică a vasului de gătit, și se transformă din nou într-un curent electric. Deoarece vasul metalic are o rezistență electrică foarte ridicată, această energie electrică este transformată în energia termică care încălzește vasul de gătit.

plita-inductie

Plită electrică cu inducție: elegantă și puternică

Acest mod de lucru face ca eficiența plitelor cu inducție să fie foarte mare, de circa 90 de procente. Aceste plite ating foarte repede temperatura dorită de lucru, iar răspunsul la schimbarea de putere este și al foarte bun. Deoarece energia termică este disipată direct în masa metalică a vasului, nu există căldură radiată direct, iar suprafața de gătit rămâne atât de rece încât atingerea accidentală nu provoacă accidente.

Dezavantajele tehnologiei sunt prețul ridicat și nivelul sesizabil de zgomot generat de ventilatoarele interne de răcire sau de bobina de inducție. Cel mai deranjant aspect este însă obligativitatea utilizării vaselor fabricate din aliaje feromagnetice, adică oțel sau fontă, deoarece cuprul, aluminiul sau sticla nu pot fi încălzire de fluxul magnetic indus. La nevoie, acest neajuns poate fi ocolit prin amplasarea unui disc metalic din oțel pe suprafața de găsit, vasul necorespunzător putând fi amplasat apoi deasupra acestuia, însă metoda este cam greoaie.

plita-cu-inductie-3

Bobina masivă a unei plite cu inducție

Există câteva modele care permit și utilizarea aliajelor de aluminiu sau cupru, însă acestea folosesc bobine cu dimensiuni vizibil mai mari, ceea ce va face ca și plita să fie mai voluminoasă și mai scumpă.

Criterii pentru alegerea unei plite electrice vitro-ceramice:

Puterea maximă: aceasta este specificată pentru fiecare arzător în parte, iar pentru un gătit în condiții bune trebuie să alegi un model care are cel puțin un ochi cu o putere de 2kW.

Trepte de putere: modelele vitro-ceramice pot oferi chiar și zece trepte de putere pentru fiecare zonă de gătit în parte.

Numărul și dimensiunea zonelor de gătit: caută un model care oferă cel puțin o zonă de gătire de mari dimensiuni.

Booster: o funcție utilă, aceasta va încălzi foarte repede zona de gătit, după care va reveni la temperatura normală de lucru.

Indicator căldură reziduală:  această funcție indică zonele calde ale plitei chiar și după oprire, eliminând astfel accidentele.

plita-inductie-2

Funcții avansate de control: boost, programare, blocare și ajustarea liberă a puterii

Decuplare automată: deoarece încălzirea pornește automat atunci când vasul de gătit este așezat și se oprește de la sine atunci când acesta este îndepărtat, plita cu inducție nu are nevoie de butoane de control pentru pornire și oprire. Este recomandată însă alegerea unui model care oprește zona de gătit după o perioadă de inactivitate pentru a reduce consumul energetic.

Semnalizare, programare și protecție: pe lângă sistemul care semnalizează funcționarea, este recomandată alegerea unui model permite programarea pentru oprirea după un anumit interval de timp, care oferă și protecție la supraîncălzire și care permite blocarea butoanelor pentru evitarea declanșării sau opririi accidentale.

Recomandări:

Whirlpool ACM 828 LX – 1300 lei

Un model elegant, plita oferă zone de gătit cu putere de 1,8 kW, Booster, control tactil, Child Lock, indicator de căldură remanentă, temporizator.

Hansa BHI68368 – 930 lei

O plită cu inducție ceva mai accesibilă, aceasta oferă Booster cu putere maximă de 3 kW, temporizator, detecția dimensiunii și prezenței vaselor de gătit, reducerea automată a temperaturii, nouă game de putere și Child Lock

Concluzii

Piața oferă în acest moment o multitudine de opțiuni care acoperă cam toate preferințele și necesitățile. Indiferent pentru ce optați, sperăm că micul nostru ghid pentru cumpărători vă va fi util și vă va ajuta să vă decideți asupra tehnologiilor și produselor care vă vor ajuta să gătiți modern.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri