GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cele mai bune filme documentare pe care nu trebuie sa le ratezi

Autor: Echipa Giz.ro

Documentarele sunt acel gen de filme bune care relatează anumite evenimente cu impact major asupra oamenilor care au avut loc şi în realitate.

De multe ori, astfel de “pelicule” reprezintă cea mai bună modalitate pentru ca oamenii obişnuiţi să înţeleagă mai uşor ce s-a întâmplat, întrucât sunt relatate în detaliu cu opiniile directe ale persoanelor implicate.

Văzute uneori drept plictisitoare, documentarele reprezintă o alternativă cel puţin interesantă la adrenalina filmelor de acţiune, la glumele mai mult sau mai puţin inspirate din filmele de comedie, la civilizaţiile extraterestre care cuceresc Pământul în filmele SF sau la sperieturile din filmele de groază.

Totul depinde, bineînţeles, de a alege documentarele potrivite. În condiţiile în care este destul de dificil să identifici acele documentare importante, ne-am gândit să-ţi oferim o mână de ajutor şi să-ţi propunem o listă subiectivă a celor mai bune documentare.

Shoah (1985)

Documentarele istorice merită întotdeauna urmărite cu atenţie, mai ales atunci când abordează problema Holocaustului. Este şi cazul lui Shoah, un documentar de nouă ore şi jumătate care prezintă numeroase mărturii ale supravieţuitorilor polonezi ai Holocaustului. Spre deosebire de alte documentare, acesta iese în evidenţă şi prin interviurile realizate cu cei care au contribuit mai mult sau mai puţin voit la actele de cruzime din acea perioadă.

Harlan County USA (1976)

Mineritul a fost una dintre activităţile de bază ale economiei româneşti şi continuă să aibă o importanţă majoră şi în zilele noastre, chiar dacă la o scară mult mai mică. Acest documentar vine să ofere ca exemplu viaţa minerilor din Harlan County, care pe lângă munca grea a trebuit să îndure şi salariile mici şi comportamentul şefilor. Una dintre secvenţele cheie este cea în care muncitorii decid să facă grevă, iar şefii lor reacţionează prin ameninţări voalate cu armele.

The War Game (1965)

Atacurile nucleare americane de la Hiroshima şi Nagasaki din 1945 au reprezentat cea mai dură formă de război cunoscută vreodată de omenire. Pe baza acelor evenimente, documentarul The War game propune un astfel de scenariu pentru Marea Britanie. Realizat sub forma unui reportaj de ştiri, documentarul explică principalele efecte ale unui atac nuclear într-un oraş cu o populaţie de câteva milioane de locuitori, de la distrugerile fără precedent, la panica ce urmează atacului şi la efectele resimţite pe termen lung.

Man on Wire (2008)

Considerat unul dintre cele mai bune documentare din istorie, Man on Wire spune povestea reală a acrobatului francez Phillippe Petit în vârstă de 24 de ani. Acesta a montat o sârmă între cele două turnuri World Trade Center din New York, s-a urcat pe ea şi a efectuat numeroase acrobaţii: a mers pe sârmă, a dansat şi aefectuat numeroase exerciţii gimanastice, totul prin sfidarea autorităţilor locale din New York. După o oră de spectacol, acrobatul a fost arestat, iar acţiunea sa a devenit cunoscută drept “crima artistică a deceniului”.

An Inconvenient Truth (2006)

Încălzirea globală este unul dintre cele controversate subiecte, care a împărţit oamenii de ştiinţă şi opinia publică în două tabere. Prin acest documentar, fost vicepreşedinte american Al Gore a încercat să tragă un semnal de alarmă asupra efectelor încălzirii globale asupra climei. În plus, aşa cum sugerează şi numele inspirat al filmului, documentarul explică modul în care omul a poluat planeta şi care vor fi efectele acestor acţiuni. Documentarul a câştigat două premii Oscar.

9/11: The Falling Man (2006)

Tot din 2006 vine şi documentarul 9/11: The Falling Man, care analizează unul dintre cele mai dramatice evenimente din timpul atacurilor teroriste de la World Trade Center din 11 septembrie 2001: un bărbat se aruncă în gol dintr-unul dintre turnurile World Trade Center. Gestul său a fost unul relativ obişnuit în timpul atacului, întrucât pentru multe persoane alternativa era să moară din cauza incendiului, însă fotografia care a făcut înconjurul lumii a generat numeroase controverse.

Bowling For Columbine (2002)

Una dintre principalele probleme ale naţiunii americane este reprezentată de frecventele atacuri armate din locuri publice, care au loc preponderent la licee sau în universităţi. Documentarul Bowling For Columbine prezintă atacul armat de la Liceul Columbine din 1999 şi explică motivele pentru care una dintre cauze este libertatea fiecărui cetăţean american de a purta o armă. Realizat în 2002, filmul documentar a obţinut şi un premiu Oscar.

Senna (2011)

Ayrton Senna a fost unul dintre cei mai mari piloţi pe care i-a avut Formula 1, cea mai importantă competiţie din lumea sporturilor cu motor. Documentarul Senna prezintă viaţa pilotului brazilian de la începerea carierei şi până la tragedia de la Imola din 1994, prin intermediul unor imagini de arhivă care nu mai fuseseră date publicităţii până atunci. Filmul analizează nu numai cariera pilotului, ci şi viaţa personală şi caracterul acestuia.

Woodstock (1969)

Nu puţini sunt cei care tind să creadă că prezentul oferă cele mai bune şi mai multe oportunităţi de distracţie pentru tineri. Chiar dacă acest lucru este parţial adevărat prin prisma dezvoltării tehnologiei, anii ‘60 nu duceau lipsa de petreceri somptuoase. Documentarul de faţă prezintă povestea Festivalului Woodstock din 1969, acolo unde 500.000 de copii s-au reunit pentru o distracţie de trei zile. Pe parcursul a trei ore şi jumătate, vei intra în contact cu oamenii, muzica şi ideologiile de la sfârşitul anilor ‘60.

The Thin Blue Line (1988)

O banală reconstituire a unui caz de crimă a condus la o descoperire şocantă: Randall Dale Adams, condamnat la închisoare pentru crimă, nu se făcea vinovat de această infracţiune. La reconstituirea cazului, regizorul şi scenaristul Errol Morris a utilizat tehnici noi prin care a reuşit să demonstreze că omul condamnat nu era, de fapt, vinovat, iar Adams a fost în cele din urmă eliberat la aproximativ un an de la apariţia documentarului.

Concluzii

Documentarele reprezintă combinaţia perfectă dintre filme şi realitate, iar pe parcursul ultimelor decenii au fost realizate numeroase producţii care merita toată atenţia.

Există documentare istorice despre cel de-Al Doilea Război Mondial, despre evenimente care au marcat vieţile oamenilor, despre încălzirea globală sau chiar despre eroii sportului.

Ţie ce gen de documentare îţi place cel mai mult şi care sunt cele mai bune documentare pe care le-ai văzut până acum?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri