GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum să citeşti cărţi pe telefonul mobil – aplicaţii pentru ebooks pe smartphone

Autor: Echipa Giz.ro

Îţi place să citeşti cărţi, dar nu ai uneori timp de ele? O soluţie este să citeşti cărţi electronice pe telefon prin intermediul unor aplicaţii dedicate disponibile pentru toate sisteme de operare mobile.

Smartphone-urile de ultima generaţie au devenit instrumente de divertisment cu care poţi face aproape tot ce faci şi pe un computer obişnuit: să asculţi muzică, să vezi filme, să navighezi pe internet sau să foloseşti aplicaţii şi utilitare profesionale.

Tot smartphone-ul se poate dovedi o alegere inspirată şi pentru citirea unei cărţi, pentru ca drumul spre muncă sau casă să pară mai scurt.

Chiar dacă nu oferă aceeaşi uşurinţă în utilizare precum un ebook reader din cauza ecranului mai mic şi, mai ales, a lipsei tehnologiei e-ink care nu oboseşte ochii, smartphone-ul poate reprezenta un compromis ideal pentru cei care nu au resurse financiare sau dorinţa de a cumpăra un gadget separat pentru această activitate şi nici timp pentru a citi cărţi tipărite.

Din fericire, aplicaţiile care îţi transformă smartphone-ul în ebook reader sunt din ce în ce mai bogate în facilităţi şi oferă inclusiv servicii de sincronizare cu alte dispozitive mobile. În plus, pe acestea poţi citi inclusiv cărţi electronice în română, multe dintre ele fiind disponibile gratuit pe internet.

Aplicaţii pentru a citi cărţi electronice pe telefon

  • Kindle – Aplicaţia Kindle îţi permite să cumperi şi să citeşti cărţi de pe Amazon chiar şi fără să ai un ebook reader Kindle. Poate că meniul de căutare şi formularul pe care trebuie să-l complezi la cumpărarea unei cărţi nu sunt tocmai prietenoase, însă aplicaţia propriu-zisă este bine construită şi puternic configurabilă după preferinţe. În plus, poţi sincroniza cărţile citite pe orice alt dispozitiv pe care foloseşti aplicaţia Kindle (ebook reader Kindle, PC sau tabletă).  Printre alte opţiuni se numără un dicţionar complex Oxford care oferă explicaţii pentru aproape orice cuvânt din limba engleză. De asemenea, aplicaţia permite şi cumpărarea de ziare şi reviste în format electronic, deşi acestea sunt mai greu de citit pe un telefon. Aplicaţia este disponibilă pentru telefoane cu Android şi iPhone.
Kindle, pentru cei care citesc carti de pe Amazon, dar nu au ebook reader

Kindle, pentru cei care citesc carti de pe Amazon, dar nu au ebook reader

  • Aldiko Book Reader – Aplicaţia oferă numeroase opţiuni de personalizare, printre care se numără tipul şi mărimea fontului, culorile de background sau luminozitatea, existând şi un Night Mode. În plus, aplicaţia memorează pagina la care ai rămas şi îţi permite să imporţi fişiere epub şi PDF pe care le poţi încărca mai uşor. Aplicaţia are suport pentru tehnologia Adobe DRM şi oferă posibilitatea de a înţelege semnificaţia unui cuvânt prin intermediul dicţionarelor oferite de Wikipedia sau Google. Un alt avantaj al aplicaţiei este posibilitatea de a căuta cărţi într-un vast catalog care cuprinde în special cărţi gratuite din domeniul public (a se citi cărţi scrise de autori clasici). Pentru moment, Aldiko este disponibilă doar pentru smartphone-urile cu Android.
Aldiko este una dintre cele mai apreciate aplicatii pentru carti electronice

Aldiko este una dintre cele mai apreciate aplicatii pentru carti electronice

  • Moon+ Reader – Aplicaţia este compatibilă cu formatele epub, chm, html, txt, umd, fb2 şi chiar cu arhive zip şi permite personalizarea setărilor pentru spaţiul dintre rânduri, mărimea fontului, tipul fontului sau aliniere în funcţie de preferinţe. De altfel, aplicaţia este dedicată în special celor care vor să personalizeze cât mai mult interfaţa după bunul plac, existând inclusiv posibilitatea de a ajusta luminozitatea pe cinci nivele, activarea unor comenzi prin acţiuni de tip swipe sau afişarea a două pagini în format landscape. Din păcate, aplicaţia este disponibilă doar pentru Android, iar versiunea gratuită conţine reclame, iar pentru a scăpa de ele poţi cumpăra versiunea Pro de 16 lei, care include şi posibilitatea de a proteja o anumită carte prin parolă.
MoonReader impresioneaza prin numarul ridicat de optiuni

MoonReader impresioneaza prin numarul ridicat de optiuni

  • FBReader – FBReader este una dintre cele mai populare aplicaţii de acest tip din Google Play Store, datorită interfeţei simple şi a numeroaselor opţiuni pentru afişarea fontului sau parcurgerea cărţii. În plus, funcţia Night Mode este odihnitoare pentru ochi când citeşti pe timpul nopţii, iar aplicaţia include un browser pentru vizitarea mai multor magazine de cărţi electronice. Cu toate acestea, interfaţa este una destul de spartană şi va fi apreciată mai mult de utilizatorii care preferă un design clasic în detrimentul noutăţilor vizuale disponibile de regulă în aplicaţiile moderne. Aldiko este disponibilă doar pentru smartphone-urile cu Android.

  • Google Play Books – De ceva timp, aplicaţia Google Play Books a devenit disponibilă şi în România, însă oferă în principal cărţi electronice în limba engleză. Interfaţa este una destul de intuitivă şi curată, asemănătoare cu cea a altor aplicaţii din portofoliul Google. Aplicaţia poate fi utilizată şi offline şi poate fi personalizată prin modificarea fonturilor, layoutului sau a luminozităţii şi are avantajul de a sincroniza datele pe orice alt dispozitiv pe care este instalată. În plus, poţi încărca propriile cărţi în format Epub în librărie. Dezavantajul este că preţurile cărţilor sunt destul de mari, foarte asemănătoare cu cele ale versiunilor tipărite în limba română. Aplicaţia poate fi instalată pe dispozitive cu Android, dar şi pe iPhone.

  • Wattpad – Wattpad nu este un ebook reader în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă o reţea socială dedicată celor care citesc cărţi. În plus, orice utilizator poate scrie propriile cărţi de ficţiune care să fie citite şi comentate de ceilalţi utilizatori ai platformei Wattpad, aceasta fiind o bună ocazie pentru a-ţi determina talentul. Evident, principala preocupare va fi să citeşti cărţile scrise de alţi utilizatori, unele dintre ele având potenţialul să fie chiar captivante. Aplicatia este disponibilă pentru smartphone-urile cu AndroidWindows Phone si iPhone.

  • Freda – Freda este o aplicaţie compatibilă cu formatele epub, html şi txt, însă poate importa cărţi şi din surse externe precum Skydrive sau Dropbox. Software-ul permite personalizarea fonturilor şi culorilor, adăugarea de bookmark-uri şi integrarea cu reţele sociale precum Twitter sau Facebook. Aplicaţia este gratuită şi este disponibilă doar pentru Windows Phone, însă conţine reclame de care poţi scăpa dacă cumperi versiunea Freda-Unfree cu 0.99 USD.
  • Copia – Pe lângă funcţia propriu-zisă de ebook reader, Copia este şi o aplicaţie socială care îţi permite să interacţionezi cu membrii comunităţii despre cărţile tale preferate. De asemenea, îţi poţi crea o bază de date cu cărţile pe care le-ai citit sau intenţionezi să le citeşti în viitorul apropiat. este disponibilă doar pentru Windows Phone.

Concluzii

Indiferent de sistemul de operare pe care îl utilizezi, vei găsi cel puţin o aplicaţie care să se potrivească nevoilor tale de lectură pentru a putea citit cărţi electronice pe telefon. Totuşi, aşa cum ai putut observa în cadrul acestui articol, cele mai multe şi mai bune aplicaţii pentru citirea cărţilor electronice sunt disponibile pe platforma Android, astfel că utilizatorii acestui sistem de operare au de unde alege soluţia preferată.

Una dintre cele mai bune aplicaţii de acest gen pentru iPhone a fost Stanza, însă aceasta a fost eliminată din App Store, moment în care fanii Apple au rămas doar cu câteva opţiuni mai mult sau mai puţin bune. Nici sistemul de operare Windows Phone nu abundă în aplicaţii pentru citirea cărţilor electronice, însă există soluţii şi pentru aceşti utilizatori.

Mai multe pe subiectul cărților electronice puteți citi în cadrul acestui articol, în vreme ce aici aflați mai multe despre audiobook-uri, versiunea audio a celor mai multe dintre cărțile disponibile pe piață.

Ţie îţi place să citeşti cărţi electronice pe telefon sau tabletă? Ne-ar plăcea să ştim ce aplicaţie foloseşti pentru această activitate şi care sunt motivele pentru care ai ales-o.

5 comentarii

  1. Florin

    22 iunie 2014 la 17:12

    Eu folosesc MoonReader pentru PDF (carti tehnice) si Mantano pentru epub.

  2. Unu

    23 iunie 2014 la 16:03

    Cool Reader una din cele mai bune aplicaţii pt android.

  3. Gafon Romeo

    6 februarie 2017 la 01:08

    Salut ma numesc Gafon Romeo și as dori să vă rog să mă ajutați spunându-mi cum pot să fac că să descarc cărți de pe internet și să le ascult după aia off-line (să le ascult nu să le citesc ) ce aplicații trebuie sa folosesc și cum pe un smart Phone android.vă mulțumesc mult.

  4. pasztormaria

    30 octombrie 2017 la 11:12

    Ereader prestigio pt toate tipurile de ebook.uri

  5. Aky

    14 aprilie 2020 la 04:25

    Nici una din cele enumerate mai sus nu iti da voie sa citesti cartile tale. Doar te obliga sa cumperi de la ei la suprapret. Nu poti modifica fontul, iti trebuie lupa sa vezi text. Nici una nu nu e pt citit.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri