GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Ceasuri și brățări pentru fitness cu senzor pentru puls

Autor: Echipa Giz.ro

Senzorul pentru puls este una dintre facilitățile des implementate atât pe brățările pentru fitness cât și pe ceasurile inteligente, producătorii ambilor tipuri de produse punând accentul pe o facilitate din ce în ce mai cerută de amatorii de sport. Brățările pentru fitness și ceasurile inteligente au urmat însă drumuri diferite inițial, fiecare dintre acestea concentrându-se pe anumite facilități: monitorizarea pașilor făcuți și a distanței parcurse, respectiv afișarea orei și a notificărilor.

Sub presiunea pieței, ambele game de produse au început să adauge noi facilități, și una dintre primele adoptate a fost senzorul pentru puls. Disponibil în diferite implementări software și hardware, senzorul pentru puls permite de la verificarea la cerere a pulsului până la monitorizarea permanentă a acestuia, răspunzând astfel diferitelor cerințe sau preferințe.

Deoarece despre brățările de fitness am mai vorbit, în cadrul acestui articol vom încerca doar să clarificăm o parte din nedumeririle potențialilor cumpărători și vom vorbi despre necesitatea reală a unui senzor pentru puls precum și despre tehnologiile disponibile în acest moment pe piață.

Ca de obicei, nu vom uita și de tradiționalele recomandări, acestea încercând să vă aducă sub ochi cele mai bune opțiuni disponibile în puzderia de produse disponibile sau să vă ofere un punct de plecare în căutarea produsului dorit.

De ce am avea nevoie de un senzor pentru puls?

Dorința de a cumpăra un produs cât mai complex este una normală, cumpărătorul încercând astfel să facă o achiziție care să rămână relevantă de-a lungul unei perioade de utilizare cât mai lungi și să ofere facilități care ar putea deveni utile în timp. Un produs mai complex este însă și mai scump, iar în cazul brățărilor de fitness sau ceasurilor inteligente, care au oricum un preț cam piperat din cauza costurilor inițiale de dezvoltare și a promovării intense, utilizatorul trebuie să se gândească dacă saltul de preț generat de integrarea unui senzor de puls este justificat.

În funcție de necesități sau capricii, brățările de fitness sau ceasurile inteligente cu senzor pentru puls pot ajunge în posesia unui utilizator în următoarele trei mari situații:

Probleme de sănătate: bolile de inimă sunt des întâlnite în lumea modernă, iar una dintre metodele pentru verificarea stării acestui organ sunt aparatele care măsoară pulsul. Cum un aparat medical pentru EKG sau un tensiometru nu prea pot fi purtate în buzunar, senzorii de puls oferiți de accesoriile inteligente pot oferi indicații utile atunci când este nevoie de ele.

Atenție însă, nici unul dintre accesoriile inteligente disponibile astăzi pe piață nu are o acuratețe perfectă și nu este certificate pentru uzul medical. Persoanele care au probleme cardiace nu trebuie să-și bazeze deciziile decât pe sfatul medicului și pe aparatele specializate certificate, indicațiile date de o brățară de fitness sau un ceas inteligent cu senzor de puls având un rol cel mult consultativ.

Pentru aceste cazuri, un accesoriu inteligent care arată pulsul doar la cerere este suficient, monitorizarea permanentă nefiind necesară. Cum măsurătorile de acest fel se fac în stare de repaus, acestea vor fi în general și suficient de precise pentru a vă face o idee despre ritmul cardiac atunci când nu aveți la îndemână un aparat de măsură mai bun. Dacă veți opta pentru un astfel de produs, veți beneficia totodată și de o autonomie mai mare deoarece senzorul pentru puls este unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrică.

Garmin Running Watch

Activități sportive intense: Cei care iau în serios sportul și fac exerciții intense și îndelungate vor avea nevoie de un senzor de puls pentru a nu exagera cu eforturile. Indicațiile acestuia le vor permite să păstreze un ritm moderat în perioadă de încălzire și apoi, în funcție de tipul activității dorite, să urce și să se mențină în limitele personale ale zonei aerobice sau anaerobice dorite. În acest caz este necesar un senzor pentru puls cu funcționare continuă pentru a evita excesele, care pot avea uneori urmări foarte grave, dar și pentru a păstrat un ritm de lucru constant.

Zone-de-exercițiu-pentru-puls

Din păcate însă, nici unul dintre senzorii implementați în brățările de fitness sau ceasurile inteligente actuale nu are un comportament ideal. Aceștia oferă indicații bune în perioadele de repaus sau cu activitate sportivă redusă, însă pe măsură ce ritmul cardiac crește, și indicațiile au tendința să devieze din ce în ce mai mult de la realitate. De vină sunt atât tehnologia, după cum vom discuta mai pe larg imediat, cât și modul de poziționare a senzorului. Anul trecut, un grup de utilizatori a chemat în justiție compania Fitbit reclamând precizia slabă a senzorilor de puls folosiți, iar un eventual verdict nefavorabil producătorului va avea repercusiuni asupra întregii industrii de accesorii inteligente.

Curiozitatea: dacă nu vă încadrați în nici una dintre categoriile de mai sus dar ați achiziționat totuși un ceas inteligent sau o brățară cu senzor pentru puls, probabil că putem da vina pe simpla curiozitate. În acest caz nu ar trebui să vă faceți prea multe iluzii: dacă nu aveți probleme de sănătate sau nu luați în serios activitățile sportive, opțiunea de măsurare a pulsului va fi uitată în câteva săptămâni și va fi o achiziție inutilă. Este adevărat, în unele cazuri poate că ați ales un produs care v-a atras din alte motive iar funcția de măsurare a pulsului v-a fost băgată pe gât cu forța, însă rezultatul va fi același: fără o utilitate reală, funcția va fi ignorată din ce în ce mai des.

Ce senzori pentru puls există și cât de buni sunt?

Cei care practică sportul sunt deja familiarizați cu centurile de monitorizare pentru piept. Incomode de poziționat și purtat, acestea pot fi însă considerate niște rude mai simplificate ale aparatelor medicale pentru electrocardiogramă deoarece folosesc același principiu de funcționare. Electrozii plasați pe piele în imediata vecinătate a inimii măsoară curenții slabi generați de activitatea mușchiului cardiac, iar acest mod de lucru și mai ales poziționarea optimă le permite să ofere indicații exacte. Deoarece articolul nostru se referă doar la accesoriile inteligente cu senzori încorporați, aceste centuri nu vor fi tratate decât ca un etalon.

Senzorii optici: cei mai des întâlniți, aceștia folosesc unul sau mai multe LED-uri care emit intermitent cu o frecvență de zeci sau sute de ori pe secundă și un senzor foto care analizează rezultatul. În funcție de tehnologie, unii senzori folosesc LED-uri roșii care emit în spectrul infraroșu, alții folosesc doar LED-uri verzi, iar alții le folosesc pe ambele.

Deoarece sângele absoarbe radiațiile infraroșii și le reflectă pe cele din spectrul roșu vizibil, mișcările ritmice ale vaselor sanguine vor fi detectate pe fundalul constant al țesuturilor translucide și vor fi asociate cu bătăile inimii. În cazul tehnologiei cu LED-uri verzi, sângele va absorbi lumina din acest spectru, iar variațiile de luminozitate vor fi interpretate în același mod. Unele produse, precum Apple Watch, folosesc ambele metode deoarece sistemele cu LED verde tind să aibă o precizie mai bună, în special la temperaturi scăzute, în timp ce sistemele cu LED infraroșu tind să fie mai eficiente în lumina puternică.

Apple-Watch-senzor-puls

Senzorul de puls optic cu LED dual de pe Apple Watch

Având o acuratețe bună în repaus, acest senzor are însă probleme care-l împiedică să fie eficient în orice condiții. Purtat în general la încheietură, acest senzor va avea ocazional probleme cu detecția mișcării vaselor de sânge prea subțiri din această zonă, iar mișcarea continuă a pielii, mușchilor și tendoanelor va împiedica uneori și fixarea unei imagini de fundal a țesuturilor care să poate fi folosită ca etalon. Unii producători folosesc accelerometrul pentru a compensa aceste mișcări, însă acest sistem de stabilizare nu este întotdeauna eficient. În plus, și modul în care purtăm un ceas inteligent sau o brățara de fitness poate afecta precizia: strânsă prea tare, aceasta nu va avea suficientă lumină pentru a funcționa, în timp ce o legătura prea largă va lăsa prea multă lumină și va împiedica cu totul măsurarea.

Senzorii de bioimpedanță: mai rar întâlniți, aceștia sunt folosiți doar pe brățările de fitness deoarece sistemul de măsurare are nevoie de electrozi multipli care trebuie plasați la distanțe mari, ceea ce-i face improprii pentru implementarea pe capacul posterior al unui ceas.

O rudă îndepărtată a electrocardiografului, deci și a centurii sportive pentru piept, acesta nu măsoară curenții slabi din organism, ci îi generează pe cei proprii. Senzorul măsoară astfel conductivitatea electrică a țesuturilor, iar fluctuațiile sunt apoi analizate și interpretate. Spre deosebire de senzorul optic, senzorul de bioimpedanță este versatil, acesta putând măsura nu doar ritmul cardiac, ci și cantitatea de grăsime din corp, hidratarea și altele. Această polivalență nu este însă garantată, diferitele tipuri de măsurători necesitând curenți diferiți și poziționări diferite. De exemplu, brățările UP3 și UP4 de la Jawbone pot măsura hidratarea și pulsul, dar nimic altceva în plus.

Jawbone UP3

Electrozii senzorului de bioimpedantă de pe Jawbone UP3

Acest senzor are în general o acuratețe mai bună decât un senzor optic, inclusiv în timpul activităților intense, și are avantajul unui consum mai mic de energie, ceea ce-l face mai util pentru cei care au nevoie de o monitorizare continuă a ritmului cardiac.

Tehnologia nu este însă lipsită de probleme. Deoarece electrozii au nevoie de un contact ferm cu pielea, aceste brățări trebuie strânse ceva mai ferm și pot deveni obositoare sau iritante, iar pielea prea uscată sau prea umedă pot afecta drastic acuratețea măsurătorilor. În plus, în funcție de compoziția chimică a transpirației, electrozii se pot oxida destul de ușor, ceea ce-i va face inutilizabili. Versatilitatea este și ea o armă cu două tăișuri, producătorii putându-l îmbunătăți cu facilități noi doar printr-o actualizare software, însă, pe de altă parte, un software prost conceput va genera mai ușor rezultate anapoda decât în cazul unui senzor optic.

Chiar dacă modelele care măsoară bioimpedanța sunt mai bune în teorie, recomandarea noastră merge către senzorii optici deoarece varietatea este mult mai mare iar unii producători reușesc să obțină rezultate cu precizie ridicată. Subliniem însă că ambele tehnologii au problemele lor în acest moment, și până la îmbunătățirea situației, centura pentru piept poate fi considerată singura opțiune cu o precizie suficient de mare pentru sportivii serioși. Atunci când și confortul este important, senzorul optic este opțiunea recomandată.

Recomandări ceasuri inteligente cu senzor pentru puls

Deoarece ceasurile inteligente cu senzor pentru puls sunt destinate în mod vădit amatorilor de sport, nu toate produsele atractive precum Huawei Watch sau LG Urbane sunt capabile să concureze la acest capitol. Pentru mai multe opțiuni, aici găsiți o gamă mai largă de ceasuri inteligente.

garmin-fenix-3-hr

Garmin Fenix 3 HR

Garmin Fenix 3 HR – 2300 lei.

Cam voluminos și cu un design cam butucănos, Fenix 3 este în mod evident conceput pentru cei care doresc să facă mișcare și oferă o panoplie completă de senzori, inclusiv o monitorizare continuă pentru puls foarte bun, o autonomie excelentă, rezistentă la apă și praf, GPS cu hărți și programe complexe pentru activități sportive multiple.

Samsung Gear S3 – începând de la 1800 lei.

Puțin cam voluminos și cam greu, Gear S3 este un ceas inteligent impozant care oferă rezistență la praf și apă, GPS, compatibilitate cu platformele Android și iOS și un senzor pentru puls optic care este mai bun decât media.

Apple Watch și Watch 2 – începând de la 1650 lei.

Cea mai bună opțiune pentru utilizatorii telefoanelor iPhone, acesta oferă un senzor optic pentru puls cu LED dual (verde și infraroșu) care are o acuratețe ridicată și singura integrare cu adevărat bună cu platforma iOS.

Garmin Vivoactive HR – 1500 lei.

Chiar dacă nu este la fel de elegant ca ceasurile care pun accentul pe designul clasic, Vivoactive HR este o alegere pentru cei care fac sport deoarece oferă un senzor pentru puls foarte bun, o autonomie ridicată și faimoasele programe pentru sport ale companiei.

Recomandări brățări de fitness cu senzor pentru puls

Deși majoritatea brățărilor de fitness disponibile pe piață încă sunt ancorate în trecut și oferă doar un simplu accelerometru sau giroscop pentru măsurarea pașilor, produsele superioare oferă senzori pentru puls, GPS și alți senzori avansați. O ofertă completă de brățări pentru fitness puteți găsi aici.

garmin-vivosmart-hr-plus

Garmin Vivosmart HR+

Garmin Vivosmart HR+ – 800 lei.

Ușoară și elegantă, brățara de fitness de la Garmin oferă un senzor pentru puls foarte bun, GPS, altimetru, carcasă rezistentă la apă sau praf și un ecran OLED monocrom tactil.

TomTom Touch – 800 lei. 

Brățara de fitness oferă un senzor pentru puls suficient de bun și un senzor de bioimpedanță care măsoară grăsimea corporală, însă autonomia de circa trei zile s-ar putea să dezamăgească.

Garmin VivoSmart HR – 450 lei.

În cazul în care monitorizarea traseului cu ajutorul GPS-ului nu vă este utilă, puteți faceți economie de bani optând pentru Vivosmart HR, care are toate calitățile fratelui mai mare cu + în coadă la jumătate din preț.

Xiaomi Mi Band 2 – 180 lei.

Un produs mai accesibil pentru cei care încearcă abia acum să descopere utilitatea unei brățări de fitness, Mi Band 2 oferă un ecran OLED și o autonomie mare, însă acuratețea senzorului pentru puls nu este prea grozavă iar software-ul este mediocru.

Concluzii

Piața oferă în acest moment destule opțiuni pentru cei care doresc să cumpere un ceas inteligent sau o brățară pentru fitness care permit și monitorizarea pulsului. Devenind an de an tot mai bune, tehnologiile pentru monitorizarea pulsului nu sunt însă pe deplin mulțumitoare, iar utilizatorii sunt deseori nevoiți să facă alegeri care nu se ridică la înălțimea așteptărilor sau nevoilor.

Sperăm că micul nostru ghid de cumpărători și recomandările noastre vor elimina măcar o parte din neclarități.

Pe același subiect, vă vor interesa și ghidurile noastre care vă ajută să alegeți echipamente fitness pentru acasă, cele despre biciclete eliptice sau despre benzi de alergare, precum și cel despre alegerea unui cântar digital adecvat cerințelor voastre.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri