GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegi cel mai bun scaun pentru gaming

Autor: Echipa Giz.ro

Scaunele pentru gaming au devenit de câțiva ani niște echipamente mediatizate și apreciate, amatorii de jocuri orientându-se și către un astfel de produs după ce și-au dotat calculatorul sau consola cu toate accesoriile specifice necesare. Dacă un scaun pentru gaming PC este practic similar cu scaun ergonomic de birou bun, piața oferă însă și modele care se îndepărtează de la designul standard și oferă uneori și câteva dotări specifice, iar în cadrul acestui articol vom vedea care sunt criteriile după care trebuie să ne conducem atunci când alegem un scaun pentru gaming.

Conform datelor comasate de instituțiile de cercetare medicală, generațiile actuale sunt cele mai sedentare din istoria umanității. Dependenți de calculatoare și de spațiile de lucru interioare, avem tendința să stăm pe scaun ore în șir, iar acest lucru se pare că ne afectează atât sănătatea fizică cât și cea psihică. Dacă cea din urmă nu este chiar atât de ușor de îngrijit, măcar în primul caz putem îmbunătăți situația alegând un scaun ergonomic de bună calitate.

Dacă întrebați un medic, pozițiile neergonomice pe scaun sunt cauza unor probleme serioase, cum ar fi tasarea organelor interne, micșorarea oxigenării în urma comprimării cuștii toracice, deformări ale coloanei și afecțiuni uneori definitive ale nervilor. Amatorii de jocuri nu sunt deloc feriți de aceste probleme, ba chiar sunt printre cele mai nefericite cazuri deoarece aceștia uită să se miște cu orele atunci când stau în fața ecranului. De aceea, alegerea unui scaun pentru gaming nu trebuie considerată  o fiță, ci o idee bună menită să ne protejeze sănătatea și să ne ofere un confort sporit.

Ce fel de scaun de gaming alegem

Pentru jucătorii de PC, orice scaun de birou ergonomic poate fi considerat un scaun de gaming, modul de așezare la birou și disponibilitatea imediată a accesoriilor precum tastatură, mouse, gamepad, căști sau boxe reducând și necesitatea alegerii dotărilor suplimentare specifice gamei. Pe lângă aceste modele clasice, piața oferă însă și modele speciale care sunt mai dificil de găsit sau care nu oferă funcțiile suplimentare necesare. O ofertă locală de astfel de echipamente găsiți aici.

Scaunul pentru PC

Fratele mai mic al cunoscutului scaun de birou ergonomic, acest model de scaun nu se remarcă decât prin câteva dotări suplimentare precum suportul mai bun pentru zona lombară sau posibilitatea de a se lăsa pe spate în unghiuri în care multe alte scaune s-ar răsturna. Fiind în final un scaun pe care-l vom folosi de fapt ore în șir și pentru toate celelalte activități făcute la calculatorul, acesta trebuie ales la fel ca orice alt scaun ergonomic, însă despre criteriile de alegere vom vorbi în secțiunea următoare a articolului.scaun-pentru-gaming-pc

În funcție de preferințe, puteți alege fie clasicul scaun cu rotile, care oferă o mobilitate foarte bună, fie modelele cu postament fix, mai bune în cazul în care obișnuiți să vă agitați cam mult și modelul clasic se deplasează pe podea în mod nedorit. În acest ultim caz, trebuie să vă asigurați însă că masa sau birou folosit permit ieșirea ușoară doar prin rotirea scaunului pentru a evita gimnastica inutilă și caraghioasă de a te strecura într-un scaun ca într-un cockpit de avion de vânătoare din al doilea război mondial.

Scaunul balansoar

Ideal pentru amatorii de jocuri pe consolă deoarece sunt poziționate la înălțimea la care sunt de obicei așezate și ecranele mari ale televizoarelor, aceste scaune se așează direct pe podea și nu au un postament sau rotile pentru sprijin.

Scaunele balansoar au design rigid în forma literei L, deci spătarul și suprafața pentru șezut sunt strâns fixate una de alta și nu permit aplecarea pe spate decât prin aplecarea întregului scaun. Din cauza formei simple, aceste scaune sunt și dificil de mutat, iar repoziționarea atunci când sunt așezați pe ele este dificilă. Confortul va fi obținut prin orientarea liberă a scaunului în funcție de preferințe prin simpla reorientare a corpului, însă nu toate aceste poziții sunt ergonomice, iar sprijinirea pe picioare pentru o perioadă îndelungată va deveni obositoare.scaun-pentru-gaming-balansoar

Deoarece au o bază voluminoasă, aceste scaune pot ascunde ușor sisteme audio, porturi USB sau audio și alte dotări specifice pe care amatorii de jocuri le pot găsi utile.

Scaunul cu piedestal

Un model care preia forma unui scaun ergonomic standard dar îl poziționează mult mai jos pentru a putea fura și ideea de bază a modelului de tip balansoar, acesta este ideal fie pentru jucătorii pe consolă, fie pentru jucătorii PC care doresc o poziție relaxantă pentru a se bucura de jocuri pe ecranul unui televizor.

Scaunul este amplasat pe un piedestal masiv, acesta fiind mai greu de deplasat și repoziționat fără a te ridica de pe el. Piedestalul oferă în schimb o stabilitate foarte bună, de aceea aceste scaune oferă uneori aceleași facilități de orientare a spătarului sau brațelor ca suratele lor pentru birou. În plus, acestea sunt și mai ușor de reorientat deoarece piedestalul este rotativ.scaun-pentru-gaming-piedestal

La fel ca scaunul balansoar, și acest model are o bază voluminoasă care poate ascunde difuzoare și conectori audio, uneori conectori USB pentru alimentare și alte dotări de acest fel. În plus, deoarece baza pentru șezut se poate doar roti, nu și apleca în față sau în spate, aceste scaune pentru gaming pot oferi și suporți speciali pentru tastatură sau mousepad.

Scaunul pentru simulatoare

Acest model are o destinație specifică deoarece este gândit pentru amatorii de simulatoare auto și, uneori, și pentru cele aviatice.

Forma scaunului este similară cu cea modelelor de birou sau a modelelor cu piedestal, însă cam aici se opresc asemănările. Suportul scaunului este fix și nu permite rotirea sau deplasarea ușoară, cei care optează pentru un astfel de model trebuind să se gândească în avans unde vor monta un astfel de scaun deoarece necesarul de spațiu este destul de mare.

De suportul fix de sub scaun este prinsă o bară cu lungime reglabilă pe care sunt amplasați suporții de care vom atașa volanul și pedalele. În cazul pedalelor, avem de-a face cel mai adesea cu o placă a cărei înclinare poate fi ajustată după dorință, această zonă putând fi folosită și pentru sprijinul picioarelor în cazul în care avem un volan simplu fără pedale.

În cazul volanului, avem de-a face cu un mecanism ceva mai complex făcut din trei sau mai multe bucăți care poate fi ajustat astfel încât să putem poziționa volanul la înălțimea și în unghiul optim.  Amatorii de simulatoare auto vor trebui să verifice dacă suprafața aceasta se sprijin poate fi orientată suficient de jos pentru a găzdui ergonomic un joystick, iar cei care au ales un sistem HOTAS complet vor trebui să caute modelele care oferă o a treia suprafață laterală de sprijin pentru maneta de gaz și butoanele aferente.

scaun-pentru-gaming-simulator

Scaunul sac

O opțiune populară nu doar în rândul jucătorilor, această alegere este ieftină și foarte confortabilă pe intervale scurte de timp. Pe timp îndelungat, acest tip de scaun va ține corpul într-o poziție nesănătoasă și neergonomică, deci recomandarea noastră este să-l utilizați doar pentru sesiuni de joacă scurte de cel mult jumătate de oră, eventual doar ca opțiunii pentru musafirii care sunt invitați la o partidă multiplayer în fața televizorului.

Cum alegem un scaun pentru gaming

Atunci când alegem un scaun pentru gaming, trebuie să avem în vedere două lucruri: ergonomia și materialele de construcție. Acestea diferă în funcție de forma aleasă în categoria anterioară, însă ideile de bază se păstrează în mare parte.

Ergonomia

În funcție de tipul de scaun ales, acesta va oferi mai multe sau mai puține opțiuni de ajustare care vor permite adaptarea la corpul utilizatorului. Pentru a găsi scaunul ideal, bifați următoarele criterii:

Spătarul

Trebuie să se poată lăsa pe spate fără a mișca și șezutul. Acesta trebuie să aibă o formă ergonomică cu un suport bun atât pentru spate cât și pentru atât de sensibila zonă lombară. În cazul în care preferați să stați pe spate atunci când vă jucați, nu uitați și de forma și ajustările pernei pentru ceafă.

scaun-pentru-gaming-zona-lombara

Brațele

Trebuie să se poată ajusta atât în înălțime cât și lateral, oferind astfel un sprijin confortabil pentru utilizator. Această dotare este utilă mai ales pentru cei care folosesc gamepad, mouse-ul și tastatura necesitând o poziție în care contactul cu aceste zone este mai rar.

scaun-pentru-gaming-brate-si-spate

Șezutul

Trebuie să se poată ajusta astfel încât zona lombară să facă un contact perfect cu spătarul dar genunchii să fie încă depărtați de marginea frontală a pernei pentru șezut. Un scaun cu o zonă pentru șezut prea mare îl va face pe utilizator să stea prea în față, negând astfel toate avantajele unui spătar ergonomic, în timp ce una prea mică va fi incomodă.

Piciorul

Trebuie să aibă un piston cu o cursă lungă, astfel încât utilizatorul să-și poate ajusta poziția astfel încât genunchii să fie flexați la 90 de grade. Un scaun prea jos va modifica poziția zonei inferioare a coloanei, în timp ce un scaun prea înalt va pune presiune pe partea inferioară a gambelor.

Materialele de construcție

Un scaun bun va avea o construcție bine gândită care îmbină tapițeria de bună calitate cu un schelet rezistent.

Tapițeria

Un material superior apreciat pentru scaune, pielea naturală este recomandată doar dacă sunteți siguri că aveți o temperatură optimă constantă în cameră. În cazul contrar, aceasta va absorbi transpirația, se va lipi de piele și se va păta, necesitând o curățare chimică specială la intervale regulate de timp. Alegeți doar piele Genuine, Top Grain sau Full Grain (în ordinea crescătoare a calității) deoarece nabucul (Suede) se îmbibă prea mult cu transpirație iar amestecul inferior numit Bonded Leather se va deteriora repede și va arăta oribil.

Pielea sintetică trebuie evitată deoarece, chiar și în cazul în care este de bună calitate și va rezista în timp, va avea tendința să se lipească de haine sub acțiunea transpirației. Materialele inferioare precum vinilinul sunt complet nerecomandate.

Cea mai bună alegere rămân materialele textile. Un scaun de gaming de bună calitate va folosi mai multe straturi de material, unul exterior care permite pielii să respire și unul interior rezistent, hidrofug și hipoalergic. Este recomandată alegerea modelelor cu spătar de tip plasă, însă această opțiune nu este prea des întâlnită în cazul modelelor balansoar sau cu piedestal.

scaun-pentru-gaming-material-textil

Pernele de sub material trebuie să fie făcute din spumă poliuretanică hidrofobă pentru a evita îmbibarea lor cu transpirație și mirosuri neplăcute, iar spuma cu memorie este o opțiune demnă de luat în seamă în special pentru zona lombară și a capului.

Structura de rezistență

În general, producătorii preferă materialele plastice rezistent precum policarbonatul sau polipropilena pe care le armează în zonele esențiale cu metal. Din păcate, este destul de greu de apreciată rezistența în timp a unui scaun doar privind la el, însă ar trebui să vă uitați cu atenție la modul de prindere al brațelor (care tind să se rupă primele), grosimea pistonului piciorului (un indiciu al calității lui) și la îmbinarea dintre șezut și spătar.

În cazul în care scaunul are rotile, nu uitați să alegeți modelele cu picioare cauciucate moi care nu zgârie parchetul sau să verificați că acestea pot fi ușor înlocuite cu modele superioare. În cazul modelelor de tip balansoar sau simulator, verificați că zonele mai mici de sprijin sunt antiderapante.

Ce dotări suplimentare alegem pentru un scaun de gaming

Pe lângă dotările descrise mai sus, scaunele pentru jucători oferă și alte facilități specifice activității pentru care sunt făcute. Printre acestea se numără:

Suprafețe speciale de sprijin

Disponibile în general doar pe scaunele cu piedestal sau cele pentru simulatoare, aceste suprafețe suplimentare permit utilizarea confortabilă a unei tastaturi și a unui mouse. Verificați însă că aceste suprafețe sunt ferme și oferă spațiu amplu pentru tastaturile de gaming masive sau pentru un mousepad de mari dimensiuni.

dx_tray-scaun-gaming

Sistem audio

Poate că aveți deja un sistem audio performant iar ideea unor difuzoare încorporate în scaun nu va atrage, însă acestea sunt interesante pentru cei care vor o sursă de sunet mai apropiată de urechi. Aceste sisteme audio încorporate pot oferi 2 sau 4 difuzoare, eventual și un subwoofer, iar acestea pot primi semnal analogic sau digital direct de la PC sau consolă, dar și din alte surse precum gamepad sau tastatură. Aceste dotări sunt specifice în general modelelor cu piedestal sau de tip balansoar.

scaun-pentru-gaming-audio

Conectică

Pe lângă conectorii analogici sau digitali obligatorii necesari pentru alimentarea sistemului audio, unele scaune pot oferi suplimentar conectivitate audio wireless sau Bluetooth, USB pentru încărcarea gamepad-ului sau perifericelor clasice de PC și chiar un card reader pentru redarea muzicii preferate în timp ce sistemul audio principal redă sunetul jocului. Aceste dotări sunt specifice în general modelelor cu piedestal sau de tip balansoar.

scaun-pentru-gaming-conectica

Recomandări scaune pentru gaming

  • Kring Kago – 399 lei. O opțiune accesibilă pentru jucătorii PC, Kago este un scaun simplu fabricat din aluminiu și piele ecologic. Acesta are un design care îi trădează specificul și are o suprafață pentru șezut amplă, însă nu oferă decât reglaj pe înălțime.
  • Arozzi Enzo – 600 lei. Un model pentru birou elegant dar totodată cu un design specific, Arozzi Enzo oferă tapițerie din piele sintetică, reglaj pe înălțime și pentru înclinare, brațe capitonate și roți de calitate care nu zgârie parchetul.
  • DXRAcer Racing Series – 1200 lei. Un producător faimos pentru scaunele sale pentru gaming, acest scaun oferă o structură solidă din metal, tapițerie din materiale textile solide cu structură de plasă în zonele sensibile, brațe ajustabile pe înălțime și adâncime, spătar care se înclină și un profil general cu o ergonomie bună.
  • Playseat Evolution Alcantara – 1490 lei. Un scaun de gaming pentru simulatoare, acesta este fabricat din aluminiu și este tapisat cu alcantara, un amestec sintetic similar nabucului dar cu proprietăți hipoalergice și hidrofobe superioare.
  • Noblechairs EPIC – 2950 lei. Un model de lux fabricat din aliaj de aluminiu și piele naturală care oferă o multitudine de reglaje, acesta este un model dedicat jucătorilor PC care doresc în același timp un scaun elegant luxos dar cu un design specific de gaming.

Concluzii

Dacă sunteți pasionați de jocuri, indiferent dacă este vorba de titluri pentru PC sau consolă, nu trebuie să ignorați opțiunea unui scaun dedicat. Modelele standard nu sunt diferite de tradiționalele scaune ergonomice pentru birou, însă piața oferă și modele cu design special concepute pentru anumite tipuri de jocuri sau anumite moduri de utilizare.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri