GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Chrome pentru Android – Browser Google pentru smartphone şi tablete

Autor: Echipa Giz.ro

Google Chrome pentru Android este versiunea cunoscutului browser de internet Chrome pentru sistemul de operare Android, ambele produse fiind dezvoltate de compania care a plecat în 1998 de la un simplu motor de căutare.

Lansat pentru început în variantă beta, Google Chrome pentru Android este compatibil cu smartphone-urile şi tabletele care utilizează noul sistem de operare Google Android 4.0 IceCream Sandwich, care va înlocui pe parcursul acestui an “demodatele” Android 2.3 Gingerbeard şi Android 3.x Honeyomb.

Google promite că browserul Chrome pentru Android va fi la fel de rapid ca şi versiunea desktop şi uşor de utilizat, prin introducerea câtorva concepte disponibile deja la concurenţă: afişarea taburilor în fereastra principală inclusiv pe display-ul mic al smartphone-urilor şi navigarea printre acestea printr-un simplu swipe (tragi cu degetul dintr-o parte în alta a ecranului).

Una dintre cele mai interesante opţiuni este însă Link Preview, care te ajută să selectezi link-ul corect pe care vrei să-l urmezi printr-o operaţiune de zoom automat a acelei zone din pagină care include o listă de link-uri.

Stanga: Navigarea pe taburi. Dreapta: Istoricul de navigare

De asemenea, dacă eşti logat în contul de Google îţi vei putea sincroniza nu numai bookmarkurile, ci şi taburile deschise în browser pe alte dispozitive. De exemplu, dacă pe desktop ai un tab deschis cu site-ul GiZ, când deschizi Chrome pentru Android pagina GiZ se va încărca automat.

Nu lipseşte nici posibilitatea de a naviga în mod incognito pentru ca browserul să nu reţină site-urile vizitate, însă opţiunea este mai puţin importantă pe smartphone-uri.

Google Chrome pentru Android se alătură astfel unei concurenţe destul de serioase pentru acest sistem de operare.

Browserul default din Android este în prezent principala opţiune a utilizatorilor datorită performanţelor bune, însă nu este exclus ca pe viitor să fie înlocuit chiar de Google Chrome. Firefox a lansat de asemenea o versiune pentru smartphone-urile de top cu ecran mare, în timp ce Opera nu a reuşit încă să ofere un produs apropiat ca performanţe de versiunea desktop sau de cea pentru telefoane mai slabe.

De aceea, unul dintre cei mai temuţi rivali este Dolphin Browser, care cuprinde numeroase opţiuni care nu au fost incluse în Google Chrome pentru Android, printre acestea numărându-se Webzine, care elimină elementele grafice pentru a afişa pagina doar în format text, sau Add-on, care cuprinde câteva zeci de Add-on-uri care funcţionează asemănător cu cele ale browserelor desktop.

Google Chrome pentru Android poate fi descărcat din Android Market, însă este disponibil doar în anumite ţări şi numai pentru sistemul de operare Google Android 4.0 IceCream Sandwich.

Chrome pentru Android poate fi utilizat si pe tablete

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri