GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Internet pentru laptop fără abonament – Ce ofertă să aleg?

Operatorii de telefonie mobilă din România au încetat de mult timp să mai fie simpli furnizori de servicii de voce, întrucât miile de minute oferite în reţea în schimbul unei taxe modice au “muşcat” semnificativ din profit. Astfel, aceştia s-au reorientat spre serviciile de date, mai întâi dedicate pentru telefonul mobil, iar ulterior şi pentru PC-uri şi laptopuri.

Preţurile prohibitive ale abonamentelor, cuplate cu ofertele decente ale furnizorilor clasici precum RDS sau UPC, nu au generat prea mulţi clienţi, iar pasul următor a fost oferirea de internet “la cartelă”, similar cu conceptul prepay pentru telefonie mobilă.

Într-o perioadă în care te bucuri probabil de internet nelimitat la computerul personal, o ofertă de internet “cu porţia” pentru laptop pare cel mult o glumă nereuşită. Soluţia internetului pentru laptopuri fără abonament este însă ideală în câteva situaţii: îţi petreci weekendul în afara oraşului, pleci frecvent câteva zile pe luna din oraş în scopuri profesionale sau pleci în concediu două săptămâni în ţară.

Cu un simplu modem USB, te poti conecta la internet pe laptop fara dureri de cap

În oricare dintre aceste situaţii, dacă accesul la un hotspot Wi-Fi este dificil, internetul pe cartelă îţi permite să-ţi verifici mail-urile şi să navighezi pe site-urile preferate fără să ai grijă unui abonament lunar sau a unui furnizor tradiţional de date. Toţi cei trei operatori de telefonie vin cu oferte în această direcţie, iar Giz face o comparaţie între tarife pentru că tu să alegi cea mai bună opţiune pentru nevoile tale de navigare.

Cât costă pachetul cu Cartela Internet şi modem USB?

Indiferent de operator, pentru a utiliza internet pe laptop fără abonament ai nevoie de un pachet format dintr-o cartela SIM şi un modem USB. Cartela SIM se poate folosi doar pentru accesarea internetului şi pentru SMS-uri şi se introduce în modemul USB, modemul USB se introduce în laptop, PC sau tabletă şi, după ce urmezi instrucţiunile de utilizare, poţi naviga pe internet.

Pachet Modem Viteza (download / upload) Credit initial Pret cu TVA
Vodafone K3765 7.2 Mbps / 5.7 Mbps 0 EUR 34.22 EUR (~150 lei)
Orange Huawei E173 7.2 Mbps / 5.7 Mbps 8 EUR 35 EUR (~150 lei)
Orange Huawei E367 21.6 Mbps / 5.7 Mbps 8 EUR 45 EUR (~195 lei)
Cosmote Huawei E122 7.2 Mbps / 5.7 Mbps 10 EUR 179 lei
Cosmote ZTE MF637 7.2 Mbps / 2 Mbps 10 EUR 179 lei

Datele din acest tabel indică faptul că Orange are cea mai bună ofertă: la acelaşi preţ cu cel solicitat de Vodafone, operatorul francez oferă credit iniţial 8 EUR, iar pentru 45 lei în plus primeşti o viteză de trei ori mai mare de navigare. Între timp, Cosmote compensează prin creditul mai mare oferit iniţial, chiar dacă preţul este uşor mai ridicat.

Cât costă internetul pentru laptop fără abonament?

Toţi cei trei operatori taxează traficul de internet pe laptop fără abonament cu 0.02 EUR/MB, adică cu 2 EUR / 100 MB. Totuşi, este de preferat să activezi o extraoptiune care îţi oferă trafic inclus pentru o anumită taxă, întrucât în acest caz costul per MB este mai scăzut. După consumarea traficului inclus se revine la tariful de 0.02 EUR/MB, cu excepţia Cosmote, la care costul este de 0.01 EUR/MB

Alegerea extraopţiunii o faci în funcţie de traficul pe care estimezi că îl vei consuma şi de numărul de zile în care vei avea nevoie de o astfel de conexiune.

În plus, Vodafone şi Orange oferă o extraopţiune specială pentru cei care folosesc iPad, însă preţul este semnificativ mai mare decât în cazul extraopţiunilor obişnuite.

Iată ofertele propuse de Vodafone:

Vodafone Credit lunar Trafic inclus Valabilitate
Internet 10 zile 5 EUR 0.5 GB 10 zile
Internet 30 zile 9 EUR 2 GB 30 zile
Internet 30 zile Intensiv 12 EUR 4 GB 30 zile
Internet 30 zile Super 15 EUR 8 GB 30 zile
Internet iPad 11 EUR 2 GB 30 zile

Orange vine cu o diferenţiere a traficului inclus, prin care oferă şi trafic inclus separat pe parcursul nopţii între orele 00:00 – 07:00:

Orange Credit lunar Trafic inclus Trafic noapte Trafic total Valabilitate
Internet Prepay 6 6 EUR 0.5 GB 1.5 GB 2 GB 15 zile
Internet Prepay 8 8 EUR 1.5 GB 0.5 GB 2 GB 30 zile
Internet Prepay 10 10 EUR 2 GB 8 GB 10 GB 30 zile
Internet Prepay 13 13 EUR 4 GB 6 GB 10 GB 30 zile
Internet PrePay iPad 7 EUR 1 GB - 1 GB 30 zile

Cosmote are cea mai variată ofertă din punct de vedere al valabilitaţii extraopţiunii:

Cosmote Credit Trafic Valabilitate
Today and Tomorrow 2 EUR 0.5 GB 2 zile
1 Week 5 EUR 1 GB 7 zile
1 Month 7 EUR 1.5 GB 30 zile
1 Month 10 EUR 3 GB 30 zile

Care este soluţia potrivită pentru mine?

Conform datelor din tabelele de mai sus, ofertele celor trei operatori de telefonie se completează reciproc. Nu există un operator care să ofere cea mai bună soluţie în orice condiţii, motiv pentru care totul depinde de modul în care vrei să foloseşti internetul pe laptop. Noi am identificat câteva situaţii pentru a-ţi oferi câteva sugestii:

 • ai nevoie de internet pe laptop într-un weekend – Dacă pleci la munte sau la mare într-un weekend, extraopţiunea Cosmote de 2 EUR valabilă pentru 2 zile este cea mai bună soluţie, pentru că îţi oferă valabilitate exact cât ai nevoie, iar preţul este nesemnificativ.
 • ai nevoie de internet pe laptop pentru o săptămână – În această situaţie, există mai multe soluţii. Cosmote este alegerea potrivită dacă 1 GB este suficient pentru tine, în condiţiile în care Vodafone îţi oferă doar 500 MB pentru aceeaşi sumă de bani. Totuşi, dacă vei utiliza internetul preponderent noaptea, Orange devine operatorul preferat prin opţiunea de 6 EUR valabilă 15 zile, care include 1.5 GB de trafic între 00:00 – 07:00.
 • ai nevoie de internet pe laptop permanent, dar fără trafic mare – Dacă utilizezi internetul pe laptop doar ocazional în timpul zilei, dar ai nevoie de el în fiecare zi, alege opţiunea de 9 EUR de la Vodafone cu 2 GB sau chiar pe cea de 7 EUR de la Cosmote cu 1.5 GB. Dacă vei folosi internetul şi noaptea, opţiunea Orange de 10 EUR cu trafic de 8 GB inclus între 00:00 – 07:00 este de departe cea mai bună soluţie.
 • ai nevoie de internet pe laptop permanent, cu mult trafic inclus – Dacă vei folosi internetul intensiv preponderent ziua, Vodafone este practic singura soluţie, prin opţiunea de 8 GB care costă 15 EUR. Doar în cazul în care te vei conecta în special noaptea poţi opta pentru opţiunea Orange de 13 EUR cu 6 GB incluşi între 00:00 – 07:00, însă fii atent la cei numai 4 GB disponibili în timpul zilei. Cosmote nu are nicio ofertă adecvată la acest capitol.
 • ai iPad – Din păcate, ofertele sunt destul de sumare: dacă îţi ajunge 1 GB de trafic, alege opţiunea de la Orange de 7 EUR. Dacă vrei 2 GB, orientează-te spre opţiunea de 11 EUR de la Vodafone.

Acoperire

Dacă vei folosi laptopul în Bucureşti sau în marile oraşe nu vei avea probleme cu acoperirea reţelei 3G la niciunul dintre operatori. Dacă vrei să pleci însă pe munte ar fi bine să analizezi şi acoperirea oferită de fiecare operator în parte, pentru că este posibil ca unii dintre ei să nu stea prea bine la acest capitol.

Accesul la internet a devenit mult mai facil prin intermediul operatorilor de telefonie

Concluzii

Existenţa a trei operatori pe piaţa internetului pentru laptop fără abonament asigură o diversitate destul de mare a ofertei. În principiu, Cosmote este cea mai bună alegere dacă utilizezi internetul pe laptop pentru scurte perioade de timp, în timp ce Vodafone şi Orange se luptă cu oferte aproximativ egale pe segmentul de mijloc. Însă dacă nu poţi dormi noaptea, Orange devine fără îndoială partenerul ideal. În schimb, Vodafone preia conducerea pentru ofertele cu cât mai mult trafic inclus.

Decizia finală îţi aparţine în totalitate în funcţie de modul în care intenţionezi să utilizezi un astfel de serviciu. Sperăm că acest articol te va ajuta să iei cea mai bună decizie potrivit nevoilor tale de comunicare.

Daniel este Senior Editor la Giz.ro. Scrie prezentări şi ghiduri tematice despre telefoane, tablete, laptopuri şi alte produse electronice, precum şi articole despre ştiinţă. În timpul liber îi place să fie la curent cu ultimele evenimente din sport.

13 comentarii

 1. ion stanciu

  Aprilie 28, 2012 la 18:01

  Am un router huawei b560-orange, dar semnalul in yona este foarte slab. Imi puteti recumanda o antena, eventual un amplificator?
  Va multumesc.

 2. szabo alexandru

  Mai 2, 2012 la 10:06

  felicitari pentru articol! bine documentat, concis si la obiect!

 3. Augustin

  Decembrie 20, 2012 la 00:23

  am o intrebare……daca vreau pentru o saptamana , la cosmote e 5 euro. dar mai tre sa platesc si modemul ?

 4. bbbbbb

  Februarie 11, 2013 la 22:23

  internetul nelimitat pentru laptop de vodafone este varza

 5. marin

  August 11, 2013 la 13:33

  ce internet mobil pentru leptop ma sfatuiti sa-mi iau?

  • Daniel Popescu

   August 11, 2013 la 14:45

   Depinde foarte mult de modul in care vei folosi internetul mobil. In capitolul “Care este solutia potrivita pentru mine?” din acest articol am explicat pe larg ce operator sa alegi in functie de modul in care intentionezi sa utilizezi acest serviciu.

 6. nicu

  Septembrie 30, 2013 la 06:51

  un articol perfect, felicitari !

 7. mihai

  Octombrie 20, 2013 la 08:05

  Nu spuneti nimic de internetul cu stick de la operatorii prin cablu! Majoritatea au cablu si pot primi un stick internet pentru laptop. ex rds, romtelecom. Au tarife de 35 lei.

 8. Alexandru

  Noiembrie 14, 2013 la 21:52

  Am un Ipad la care Internetul Vf nu merge mai deloc înafara orașelor, iar la țară nici nu mișcă ! Cei de la reprezentanță nu cred , și-mi tot arată o hartă înroșită ,cum că vedeți ce bună-i acoperirea ? Nici n-aș renunța la abonament,dar nici să stau așa.Mă tem că nici restul rețelelor nu merg ca lumea. Chiar nu există soluții ? Mă gîndesc la un amplificator de semnal (dar unul ca lumea). Sediile Vf habar n-au.Mă puteți ajuta ? Cu Stimă ,Alexandru.

 9. Marc

  Iunie 28, 2014 la 04:00

  Articolul este util, dar doar pentru initiati
  d exemplu eu plec in vacanta prin tara doua saptamani si se suprapune cu wimbledonul si CM de fotbal. Cate meciuri pot vedea pe stream-uri sau mai bine cate Mega, Giga, sau cum le-or mai zice, o sa consum?

  • Daniel Popescu

   Iunie 28, 2014 la 11:32

   Cantitatea de date pe care o consumi cand te uiti la un meci de fotbal sau de tenis pe internet depinde mult si de calitatea transmisiei, intrucat o transmisie HD va genera mai mult trafic decat una SD.
   Un exemplu personal: o cursa de Formula 1 de circa 90 de minute vazuta pe internet pe platforma Dolce TV la calitate SD mi-a consumat 700 MB.
   Trebuie insa sa fii atent si la viteza maxima permisa de serviciul pe care il achizitionezi. De regula, viteza maxima este de 7.2 MBps, rareori de 21 Mbps, astfel ca si in cazul unei transmisii SD pot aparea intreruperi la streaming. De fapt, astfel de servicii sunt realizate mai mult pentru browsing si mai putin pentru streaming de continut video.

 10. durac Vasile

  Octombrie 30, 2014 la 06:58

  Interesanta opinia specialistului a acestui site.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.