GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Internet pentru laptop fără abonament – Ce ofertă să aleg?

Numeroşi utilizatori au nevoie uneori de o conexiune la internet chiar şi atunci când se află în mişcare, iar în această situaţie nu se pot baza întotdeauna pe reţele Wi-Fi.

Internetul oferit de operatorii de telecomunicaţie prin intermediul unui modem reprezintă una dintre cele mai bune soluţii într-o astfel de situaţie.

Pe de altă parte, dacă ai nevoie de o astfel de conexiune doar sporadic, de exemplu atunci când pleci în concediu timp de două săptămâni, când ieşi două zile în weekend la munte sau când pleci frecvent din oraş câteva zile în scop profesional, un abonament la internet pe laptop nu este tocmai justificat, mai ales că şi preţurile sunt destul de piperate.

Într-o astfel de situaţie, soluţia ideală este să intri pe internet pe laptop printr-un serviciu prepay asemănător cu cel al cartelelor preplătite pentru telefonie mobilă. Vodafone şi Telekom oferă astfel de servicii, însă din păcate cei de la Orange au în ofertă doar abonamente.

Cu un simplu modem USB, te poti conecta la internet pe laptop fara dureri de cap

Cât costă pachetul cu Cartela Internet şi modem USB?

Indiferent de operator, pentru a utiliza internet pe laptop fără abonament ai nevoie de un pachet format dintr-o cartela SIM şi un modem USB. Cartela SIM se poate folosi doar pentru accesarea internetului şi pentru SMS-uri şi se introduce în modemul USB, modemul USB se introduce în laptop, PC sau tabletă şi, după ce urmezi instrucţiunile de utilizare, poţi naviga pe internet.

PachetModemVitezaCredit initialPret cu TVA
VodafoneK4201 (USB)N/A1 EUR29 EUR (~135 lei)
VodafoneR206 (Wi-Fi)N/A1 EUR49 EUR (~220 lei)
TelekomHuawei E3131H-221.6 Mbps0 EUR119 lei

Telekom are cel mai ieftin modem, care se conectează la internet cu 21 Mbps, în timp ce cei de la Vodafone nu precizează pe site-ul oficial viteza de download ale celor două modemuri disponibile. În prezent, Orange nu are în ofertă niciun modem.

Este usor sa te conectezi la internet pe laptop printr-un modem USB

Este usor sa te conectezi la internet pe laptop printr-un modem USB

Cât costă internetul pentru laptop fără abonament?

Dintre cei doi operatori cu oferte de internet la cartelă, Vodafone are cel mai bogat portofoliu. Pe lângă faptul că poţi cumpăra internet pe laptop chiar şi pentru perioade scurte de timp (3 zile), există numeroase opţiuni în funcţie de traficul de date pe care estimezi că îl vei face.

Dacă nu utilizezi serviciul zilnic, poţi chiar să cumperi valabilitate pentru două luni la un preţ accesibil cu o cantitate rezonabilă de trafic.

VodafoneCredit lunarTrafic inclusValabilitate
Internet 3 zile1 EUR250 MB3 zile
Internet 30 zile5 EUR1 GB30 zile
Internet 30 zile Plus9 EUR4 GB30 zile
Internet 30 zile Intensiv10 EUR6 GB30 zile
Internet 30 zile Intensiv Plus15 EUR11 GB30 zile
Internet 60 zile Extensiv10 EUR3 GB60 zile
Internet 60 zile Extensiv Plus12 EUR5 GB60 zile

În schimb, Telekom oferă doar trei opţiuni pentru acest serviciu, cu avantajul că aici primeşti şi cantităţi ceva mai mari de trafic inclus, care poate ajunge chiar şi la 13 GB.

TelekomCreditTraficValabilitate
Internet Nelimitat M+7 EUR3 GB30 zile
Internet Nelimitat L+10 EUR6 GB30 zile
Internet Nelimitat XL+15 EUR13 GB30 zile

Chiar dacă nu are propriu-zis servicii prepay la internet pe laptop, merită să menţionăm şi gama de servicii a operatorului RCS-RDS. Acesta oferă posibilitatea de a utiliza gratuit un stick USB pentru conectarea la internet de pe laptop cu o viteză maximă de 21 Mbps. Clienţii abonamentelor de internet fix începând cu Fiberlink 200 au 5 GB de trafic inclus gratuit sau 10 GB de trafic cu numai 10 lei pe lună, în timp ce utilizatorii care nu au şi internet fix de la operator trebuie să plătească 15 şi, respectiv, 25 lei pe lună.

RCS-RDSInternet fixTraficPret
Standardnu5 GB15 lei
Standard 1Fiberlink 1005 GB10 lei
Standard 2>Fiberlink 2005 GB0
Standard Plusnu10 GB25 lei
Standard Plus 1Fiberlink 10010 GB20 lei
Standard Plus 2>Fiberlink 20010 GB10 lei
Vodafone si Telekom au oferte interesante la internetul pe laptop

Vodafone si Telekom au oferte interesante la internetul pe laptop

Care este soluţia potrivită pentru mine?

Conform datelor din tabelele de mai sus, ofertele celor doi operatori de telefonie se completează reciproc. Nu există un operator care să ofere cea mai bună soluţie în orice condiţii, motiv pentru care totul depinde de modul în care vrei să foloseşti internetul pe laptop. Noi am identificat câteva situaţii pentru a-ţi oferi câteva sugestii:

 • ai nevoie de internet pe laptop într-un weekend – Dacă pleci la munte sau la mare într-un weekend, extraopţiunea Vodafone Internet 3 zile de 1 EUR valabilă pentru 3 zile este cea mai bună soluţie, pentru că îţi oferă valabilitate exact cât ai nevoie, iar preţul este nesemnificativ.
 • ai nevoie de internet pe laptop pentru o săptămână – În această situaţie, există mai multe soluţii. Nu poţi alege decât o valabilitate de 30 de zile, iar opţiunea ideală depinde de traficul de date pe care îl vei consuma. Dacă ai nevoie de internet doar pentru o verificare a mailurilor şi browsing pe site-uri de ştiri, extraopţiunile Vodafone Internet 30 de zile de 5 EUR şi Telekom Internet Nelimitat M+ de 7 EUR vor fi cele mai bune soluţii.
 • ai nevoie de internet pe laptop permanent, dar fără trafic mare – Dacă utilizezi internetul pe laptop doar ocazional în timpul zilei, dar ai nevoie de el în fiecare zi, alege opţiunea de 9 EUR de la Vodafone cu 4 GB sau chiar pe cea de 7 EUR de la Telekom cu 3 GB.
 • ai nevoie de internet pe laptop permanent, cu mult trafic inclus – Într-o astfel de situaţie va trebui să plăteşti 15 EUR pentru o valabilitate de 30 zile. În cazul celor de la Vodafone vei primi 11 GB de trafic, în timp ce rivalii de la Telekom oferă 13 GB. Tu decizi dacă cei 2 GB în plus primiţi la Telekom vor face diferenţa, noi îţi spunem doar să analizezi şi acoperirea celor doi operatori înainte de a lua o hotărâre, mai ales dacă pleci undeva la munte.

Acoperire

Dacă vei folosi laptopul în Bucureşti sau în marile oraşe nu vei avea probleme cu acoperirea reţelei 3G la niciunul dintre operatori. Dacă vrei să pleci însă pe munte ar fi bine să analizezi şi acoperirea oferită de fiecare operator în parte, pentru că este posibil ca unii dintre ei să nu stea prea bine la acest capitol.

Concluzii

Existenţa a doioperatori pe piaţa internetului pentru laptop fără abonament asigură o diversitate destul de mare a ofertei. În principiu, Vodafone este cea mai bună alegere dacă utilizezi internetul pe laptop pentru scurte perioade de timp, în timp ce Vodafone şi Telekom se luptă cu oferte aproximativ egale pe segmentul de trafic mediu şi mare.

Decizia finală îţi aparţine în totalitate în funcţie de modul în care intenţionezi să utilizezi un astfel de serviciu. Sperăm că acest articol te va ajuta să iei cea mai bună decizie potrivit nevoilor tale de comunicare.

Daniel este Senior Editor la Giz.ro. Scrie prezentări şi ghiduri tematice despre telefoane, tablete, laptopuri şi alte produse electronice, precum şi articole despre ştiinţă. În timpul liber îi place să fie la curent cu ultimele evenimente din sport.

46 comentarii

 1. ion stanciu

  Aprilie 28, 2012 la 18:01

  Am un router huawei b560-orange, dar semnalul in yona este foarte slab. Imi puteti recumanda o antena, eventual un amplificator?
  Va multumesc.

  • Ema

   Ianuarie 13, 2015 la 00:32

   Hey, ma puteti ajuta . am un laptop si as vrea net prin modem, eu am un modem de Vodafone. dar nu prea ma pricep cum e cu cartela. si as vrea pe perioada nedeterminata. avand modemul asta de Vodafone ,zic sa ma duc la vodafone. ce optiune ar fi potrivita, sa mearga bine netul si potrivita si la pret ? si sa fie si pe intelesul meu, multumesc anticipat (nu prea ma pricep )

   • Daniel Popescu

    Ianuarie 13, 2015 la 12:33

    Alege optiunea in functie de traficul inclus si de pretul pe care este dispusa sa il platesti pentru acest serviciu.

    • Ema

     Ianuarie 14, 2015 la 02:35

     m-ati lamurit…

 2. szabo alexandru

  Mai 2, 2012 la 10:06

  felicitari pentru articol! bine documentat, concis si la obiect!

 3. Augustin

  Decembrie 20, 2012 la 00:23

  am o intrebare……daca vreau pentru o saptamana , la cosmote e 5 euro. dar mai tre sa platesc si modemul ?

 4. bbbbbb

  Februarie 11, 2013 la 22:23

  internetul nelimitat pentru laptop de vodafone este varza

  • Sapphire

   Decembrie 12, 2014 la 23:24

   Ai dreptate! Si eu sunt Stan Patitul!!!

 5. marin

  August 11, 2013 la 13:33

  ce internet mobil pentru leptop ma sfatuiti sa-mi iau?

  • Daniel Popescu

   August 11, 2013 la 14:45

   Depinde foarte mult de modul in care vei folosi internetul mobil. In capitolul “Care este solutia potrivita pentru mine?” din acest articol am explicat pe larg ce operator sa alegi in functie de modul in care intentionezi sa utilizezi acest serviciu.

 6. nicu

  Septembrie 30, 2013 la 06:51

  un articol perfect, felicitari !

 7. mihai

  Octombrie 20, 2013 la 08:05

  Nu spuneti nimic de internetul cu stick de la operatorii prin cablu! Majoritatea au cablu si pot primi un stick internet pentru laptop. ex rds, romtelecom. Au tarife de 35 lei.

 8. Alexandru

  Noiembrie 14, 2013 la 21:52

  Am un Ipad la care Internetul Vf nu merge mai deloc înafara orașelor, iar la țară nici nu mișcă ! Cei de la reprezentanță nu cred , și-mi tot arată o hartă înroșită ,cum că vedeți ce bună-i acoperirea ? Nici n-aș renunța la abonament,dar nici să stau așa.Mă tem că nici restul rețelelor nu merg ca lumea. Chiar nu există soluții ? Mă gîndesc la un amplificator de semnal (dar unul ca lumea). Sediile Vf habar n-au.Mă puteți ajuta ? Cu Stimă ,Alexandru.

 9. Marc

  Iunie 28, 2014 la 04:00

  Articolul este util, dar doar pentru initiati
  d exemplu eu plec in vacanta prin tara doua saptamani si se suprapune cu wimbledonul si CM de fotbal. Cate meciuri pot vedea pe stream-uri sau mai bine cate Mega, Giga, sau cum le-or mai zice, o sa consum?

  • Daniel Popescu

   Iunie 28, 2014 la 11:32

   Cantitatea de date pe care o consumi cand te uiti la un meci de fotbal sau de tenis pe internet depinde mult si de calitatea transmisiei, intrucat o transmisie HD va genera mai mult trafic decat una SD.
   Un exemplu personal: o cursa de Formula 1 de circa 90 de minute vazuta pe internet pe platforma Dolce TV la calitate SD mi-a consumat 700 MB.
   Trebuie insa sa fii atent si la viteza maxima permisa de serviciul pe care il achizitionezi. De regula, viteza maxima este de 7.2 MBps, rareori de 21 Mbps, astfel ca si in cazul unei transmisii SD pot aparea intreruperi la streaming. De fapt, astfel de servicii sunt realizate mai mult pentru browsing si mai putin pentru streaming de continut video.

 10. durac Vasile

  Octombrie 30, 2014 la 06:58

  Interesanta opinia specialistului a acestui site.

 11. vasile

  Decembrie 1, 2014 la 00:58

  daca plec la tara unde semnalul de la vodafone e f slab pentru telefon ce varianta sa aleg pt. laptop? multumesc .si apropo interesant si bun articolul.

  • Daniel Popescu

   Decembrie 1, 2014 la 22:27

   Incearca sa afli cum stau cu semnalul ceilalti operatori. Acoperirea variaza mult de la o zona la alta.

 12. Sapphire

  Decembrie 12, 2014 la 23:22

  Cu Vodafone am avut o experienta destul de trista in iulie-august 2013. Am cumparat un stick 80 lei aprox. de la Mall Lujerului – Bd.Timisoara nr.26, Complex Comercial Plaza Romania, Sector 6, apoi au zis ca n-au decat oferte si pt 15 euro/lunar sunt inclusi 3 gb in ab, dar nu aveam semnal in apartament-parter. Pr ca cei de la magazin nu-mi puteau rezolva problema semnalului, am trimis un e-mail, nu mi-au raspuns, in schimb dupa aprox. 3 luni ma somau sa-mi platesc ab. Eu locuiesc in strainatate, cu 15 euro (la curs normal, nu 1euro la 5,5 sau 6 lei) am o luna cu nelimitat. In fine, mi-au trimis si recuperatorii la usa, normal ca nu a raspuns nimeni. Eu le explicasem situatia, dar au tacut ca mortu-n papusoi, trebuia sa ma intorc la munca, nu puteam astepta pana se hotarau ei…. Plus ca cei de la vanzari iti dau informatii gresite numai sa te convinga sa cumperi. Dupa 2-3 zile, de la deschiderea ab, am fost blocata cu un site Vodafone publicitate. A trebuit sa merg la centru Vodafone si cu chiu cu vai au acceptat sa mi-l deblocheze. In loc sa/mi verifice cheita-stick-ul, ei imi cereau laptop-ul, hahaha! Cand au vazut ca n-au cum sa ma convinga, pacaleasca sa mai platesc alti 15 euro, au zis ca n-au intrare usb la PC-ul lor. Atunci m-am infuriat si le-am zis ca “gaura aia cum se numeste…” Am platit abonament pt 1 AN fara sa folosesc macar o saptamana internet-ul. Am fost nevoita sa stau pe la rude…
  Nu cumparati de la vodafone, nu sunt seriosi si dau dovada si lipsa de profesionalism. Profita de situatie. In schimb, mi s-a spus ca telekom este mult mai serios.

 13. alina

  Ianuarie 30, 2015 la 23:09

  Foarte bun articolul! Un rezumat foarte bun al ofertei de pe piata. M-ar interesa ce pachet recomanzi cuiva care ar lucra 2 zile intensiv in Home Office si ar avea nevoie nevoie de internet numai pt cele 2 zile? Asta ar insemna nu numai Outlook, dar si Excel (VBA), conectare la server si asa mai departe. Merci!

  • Daniel Popescu

   Ianuarie 31, 2015 la 11:44

   Daca ai nevoie de internet doar pentru a salva online unele documente de tip Office, pachetul de 3 zile de la Vodafone este suficient, chiar daca include doar 250 MB.

 14. popescu ada

  Februarie 4, 2015 la 12:01

  Rugaminte: Ma conectez la Internet cu un stick de la RDS-RCS.
  Problema cu care ma confrunt de cateva zile, si pentru care va solicit un sfat: accesul la Internet a devenit extreme de lent. De multe ori nu pot deschide nici mailurile, in cazul fericit in care reusesc sa ma conectez. Ar putea avea legatura cu utilizarea Skype-ului?
  Cum ar trebui sa procedez?
  Exista vreo varianta de Internet care sa nu imi creeze probleme?
  Incercand sa gasesc explicatii am dat peste acest articol, care mi-a placut prin stilul concis si concret. Va multumesc frumos pentru o surpriza atat de placuta. Succes!

  • Daniel Popescu

   Februarie 4, 2015 la 21:26

   Si eu folosesc ocazional stick-ul RDS pentru conectare la internet. Uneori merge bine, alteori viteza este foarte mica. Cel mai probabil este de la reteaua RDS, insa puteti incerca sa inchideti Skype-ul pentru a vedea daca exista o diferenta de viteza.
   Oficial, viteza prin stick-ul RDS este de pana la 21 Mbps, adica semnificativ mai mica decat cea prin cablu si mai mica decat cea disponibila pe telefoanele moderne.

   • vaida elena

    Februarie 9, 2015 la 14:17

    Buna ziua,as dori si eu o adresa in Timisoara de unde se pot achizitiona stick-urile acestea pt ca azi am fost trimisa de la Ana la Caiafa. La sediul central mi s-a spus ca la ei nu se fac doar abonamente.Am fost trimisa la Germanos,unde nu au avut asa ceva niciodata,doar niste stickuri de 7,. dar nici din acelea nu mai au pe stoc.Eu am un stick,dar din Italia pt.TIM.Ma gandesc ca nu e valabil si pt.Telekom.

    • Daniel Popescu

     Februarie 9, 2015 la 21:00

     Numai cei de la Telekom te pot ajuta cu aceasta informatie, in functie de locatiile unde au stick-uri pe stoc.

 15. biro adina

  Februarie 8, 2015 la 22:57

  imi trebuie net nelimitat pentru germani pe stik. cu viteza buna

  • biro adina

   Februarie 8, 2015 la 23:00

   netul va fi zilnic folosit pentru germania . imi trebuie sa am viteza . nu sa imi cada, va rog frumos

 16. aurel

  Februarie 11, 2015 la 10:34

  Buna Daniel. In articol se vorbeste doar despre posibilitati de internet pentru Romania; eu muncesc in UK, si as vrea sa stiu daca exista vreo oferta de internet pentru laptop pentru strainatate(in mod aparte UK). Aici daca nu ai abonament (si deocamdata nu vreau sa-mi fac abonament) nu prea ai oferte, iar la cele existente viteza este mult sub ce exista in Romania. PS: o sa vreau de la tine detalii despre Silverstone, dar asta pe Automarket(intentionez sa merger la cursa).

  • Daniel Popescu

   Februarie 18, 2015 la 18:04

   Vodafone si Orange au oferte pentru roaming, dar sunt eficiente doar pentru calatorii de scurta durata in strainatate.
   vodafone.ro/personal/servicii-si-tarife/internet/roaming/vodafone-connect-abroad/#tab-2
   orange.ro/roaming/gprs-roaming-ro.html
   Daca locuiesti permanent in UK, cred ca este totusi mai ieftin sa accesezi o oferta locala.

 17. Simona

  Februarie 11, 2015 la 16:39

  Sunt curioasa daca stiti sa achizitionez vreun stick modem internet mobil pentru a l utiliza inafara tarii?Multumesc

  • Daniel Popescu

   Februarie 18, 2015 la 18:05

   Vezi te rog raspunsul de mai sus la intrebarea lui Aurel.

 18. nicol

  Februarie 12, 2015 la 20:04

  voi pleca in olanda acolo unde voi fii cazata nu au internet. daca voi cumpara un usb de la vodafone sau de la telekon, ma voi putea conecta ?/

  • Daniel Popescu

   Februarie 18, 2015 la 18:09

   Da, poti folosi internetul pentru laptop si in roaming. Detalii despre tarife gasesti aici: vodafone.ro/personal/servicii-si-tarife/internet/roaming/vodafone-connect-abroad/#tab-2

 19. Adi Vochita

  Martie 12, 2015 la 17:47

  Salut, as dori si eu un sfat in legatura cu Sitck-urile de internet . Stau la camin si viteza este foarte slaba , plus ca de curand ne-au pus server proxy , nu mai putem sa descarcam torrent-uri si nici sa jucam nimic online . As vreau sa stiu daca Gb de pe stick sunt consumabili si daca as putea sa ma joc online , mai precis “Tera”. Cata viteza ar consuma si care sunt cele mai bune companii pentru asta .

 20. beatrice

  Martie 20, 2015 la 17:35

  as crea sa cumpar un modem usb fara cartela ca eu am cartela as putea

 21. constantin luminita

  Mai 1, 2015 la 20:45

  am semnal in italia?

 22. ady

  Mai 16, 2015 la 21:56

  daca vreau si eu wi-fi pe telefon cu faceti? Mi-l activati voi de acolo sau trebuie sa umblu eu la laptop? Sau vine cineva si mi-l face?

 23. neamtu

  Mai 19, 2015 la 14:22

  doresc sa am net mobil permanent pe un laptop cu trafic mare si viteza buna dar nu prea ma intereseaza acoperirea il voi folosi numai in oras, ce-mi recomandati? multumesc anticipat pt raspuns

 24. cristina

  Mai 24, 2015 la 12:24

  Am o intrebare:eu nu locuiesc in romania,vin cam o data la 3 luni in Bucuresti.
  Nu am antena tv si nu vreau nici sa pun,nu am telefon fix si nici n-am intentie
  sa pun dar as vrea cand vin sa pot folosi internetul pe laptop.Exista vreo solutie pentru mine,macar prin modem?
  Multumesc pentru raspuns!

 25. Alex

  Iunie 17, 2015 la 20:53

  Am o intrebare.. pentru utilizarea internetului 2-3 ore pe zi doar pentru un joc-league of legends abonamentul de 7 euro de la telekom mi.ar fi suficient?

 26. Mircea Popovici

  Iunie 17, 2015 la 22:15

  Este interesanta expunerea ,dar nu se iau in calcul si alte aspecte ale locatiei in care se foloseste net-ul mobil.Adica in Bucuresti unde se presupune ca este o acoperire fara probleme sunt mari probleme de FUNCTIONARE – nu de viteza- a net-ului (adica in zone de tip parter-demisol -subsol-metrou -pasaje subterane-etc… nu functioneaza de loc).Aspectul nu este prezentat de nici un furnizor explicit,dar….)

 27. George Albulescu

  Iulie 14, 2015 la 21:01

  Spuneti-mi va rog cum se numeste slotul de la laptop pentru cartela SIM pentru internet? Iata la un laptop Toshiba Satellite L-50 – B se spune ca suporta carduri SD,Mini SD, Micro SD, SDHC, SDXC, MMC. Este vreunul dintre acestea pentru cardul SIM ? Care dintre acestea este pt.cartela SIM? Astept un raspuns, as dori sa cumpar un laptop care sa aib astfel de slot pt. SIM.
  Va multumesc!

 28. Doina Apateanu

  August 13, 2015 la 22:29

  Am folosit in vacanta cheia pentru laptop de la Vodafone Romania,simplu ,fara sa aiba nevoie de soft propriu,te conectezi si gata ai acoperire continua desi eram in Apuseni,ieftin la 9 euro/luna.As vrea sa stiu daca modemul,deci suportul de cartela se poate folosi identic si pe Vodafone Italia,bineinteles accesand cu cartela italiana.

 29. Alexandra M

  August 24, 2015 la 16:09

  Felicitari pentru articol si pt timpul acordat raspunsurilor! Foarte util.
  Va rog, ce-mi recomandati pt un work from home de 2 saptamani? Lucru de 8 ore, descarcari de loguri si analiza, trimitere de documente pe mail, conferinte tel, chat si remote session etc Conexiunea treb sa treaca si prin AT&T sau VPN.
  Multumesc!

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.