GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Unde şi cum să-ţi vinzi telefonul mobil

Autor: Echipa Giz.ro

A venit momentul să-ţi vinzi telefonul mobil pe care l-ai folosit în ultimele luni sau în ultimii ani? Te ajutăm să alegi cea mai bună modalitate de vânzare pentru telefoane şi să obţii cel mai bun preţ.

Progresele platformelor hardware şi numeroasele modele lansate lunar de producători ne determină să ne schimbăm telefonul din ce în ce mai des, iar unele studii arată că un utilizator obişnuit îşi înlocuieşte telefonul, în medie, o dată la doi ani.

Prima întrebare pe care trebuie să ţi-o pui după ce ai cumpărat un nou telefon este ce vei face cu cel vechi. Cu excepţia cazului în care eşti o persoană mai nostalgică sau una care îşi construieşte diverse colecţii, cel mai probabil vei dori să vinzi telefonul cât mai repede, la un preţ cât mai bun.

Acest lucru nu este tocmai uşor de realizat, întrucât piaţa telefoanelor second hand este foarte bogată, parţial tocmai datorită schimbării frecvente a terminalului. Prin urmare, este de la sine înţeles că trebuie să te diferenţiezi de concurenţă, iar aici trebuie să îndeplineşti două condiţii: să afle cât mai multă lume că îţi vinzi telefonul şi să accepţi un preţ corect pentru el.

Unde să-ţi vinzi telefonul mobil

În plină eră digitală, internetul îţi oferă cele mai multe şi mai bune opţiune de a vinde un telefon mobil: mesajul ajunge rapid exact la persoanele interesate de o astfel de achiziţie şi ai posibilitatea de a verifica preţul solicitat de alţi utilizatori pentru produs.

Totuşi, primul pas pe care ar trebui să-l faci este să anunţi prietenii şi cunoştinţele că ai un telefon de vânzare. Este posibil ca un apropiat să fie interesat de telefonul tău, caz în care rezolvi rapid şi uşor vânzarea, poate cu dezavantajul că obţii un preţ ceva mai mic (“doar suntem prieteni, nu-i aşa?”).

Prin urmare, poţi anunţa prietenii că-ţi vinzi telefonul prin intermediul reţelelor sociale pe care le foloseşti, cele mai indicate pentru aşa ceva fiind, evident, Facebook şi Twitter. Poţi apela şi la Instagram, dar în niciun caz la LinkedIn, acolo unde un astfel de mesaj nu este deloc potrivit şi poate fi privit ca spam.

Dacă nu reuşeşti să găseşti cumpărător în acest mod, poţi apela la numeroasele site-uri de specializate care s-au dezvoltat puternic în ultimii ani.

Până de curând, cel mai popular dintre ele era Okazii, în primul rând datorită faptului că nu avea un concurent de calibru. Principalul avantaj al serviciului oferit de Okazii este încrederea mai mare în potenţialii clienţi, care beneficiază de calificative în funcţie de modul în care au derulat precedentele tranzacţii.

Okazii ofera numeroase servicii pentru vanzarea telefoanelor mobile

Okazii ofera numeroase servicii pentru vanzarea telefoanelor mobile

În plus, Okazii a introdus numeroase servicii pentru îmbunătăţirea securităţii tranzacţiilor, de la Vânzător Premium, calitate recunoscută pentru vânzătorii cu vechime de minim 12 luni şi calificative pozitive în proporţie de 98%, până la Garanţia de Livrare, care permite cumpărătorului să vireze banii întâi celor de la Okazii, care îi transferă vânzătorului doar dacă produsul expediat prin curier este cel solicitat.

Există însă şi dezavantaje, cel mai important fiind că trebuie să plăteşti un comision de 2.8% din preţul de vânzare al telefonului. În plus, există şi comision de listare de 0.01 EUR, iar anunţul poate include doar două poze gratuit, lucru deranjant în condiţiile în care pentru un telefon trebuie să publici de regulă mai multe fotografii din toate unghiurile.

Alternativele sunt reprezentate de site-urile Mercador şi Tocmai. Ambele îţi oferă posibilitatea de a plasa anunţuri complet gratuit, fără niciun fel de comision, şi îţi permit să incluzi o descriere amănunţită a produsului şi să adaugi până la 8 şi, respectiv, 6 fotografii.

Există totuşi şi opţiuni contra cost: Mercador îţi promovează anunţul în lista de căutări în schimbul a 3 EUR, în timp ce Tocmai îţi reînnoieşte anunţul săptămânal pentru 2 EUR sau 6 EUR, în funcţie de perioada aleasă.

Mercador, solutia gratuita la Okazii

Mercador, una dintre solutiile gratuite la Okazii

Cum să-ţi vinzi telefonul mobil

După ce ai ales serviciul prin care vrei să-ţi vinzi telefonul, pasul următor este să construieşti un anunţ cât mai atractiv de vânzare.

Pentru a evita întrebările potenţialilor clienţi, este bine să oferi din start cât mai multe detalii despre telefon. Prin urmare, nu uita să menţionezi dacă ai factură, dacă telefonul mai este în termenul de garanţie sau dacă produsul este blocat într-o anumită reţea.

De asemenea, publică cât mai multe fotografii cu produsul din toate unghiurile posibile la o rezoluţie cât mai bună şi în condiţii de iluminare cât mai bune, pentru ca potenţialul client să poată observa telefonul în toate detaliile. Este important ca acesta să ştie cum arată partea frontală, spatele şi lateralele, dar nu uita să pui şi o fotografie cu ecranul pornit.

În plus, dacă vinzi un smartphone, menţionează sistemul de operare instalat şi dacă telefonul are root şi un alt ROM (în cazul telefoanelor cu Android) sau jailbreak (în cazul iPhone-urilor).

Daca iti vinzi smartphone-ul, nu uita de detalii precum sistemul de operare si root

Daca iti vinzi smartphone-ul, nu uita de detalii precum sistemul de operare si root

Un alt aspect important este să menţionezi în anunţ toate defectele vizibile ale telefonului, de care cumpărătorul îşi va da sigur seama atunci când testează produsul înainte de achiziţie. În acest mod dovedeşti că eşti un vânzător de încredere şi, în plus, eviţi posibilitatea ca persoana interesată de telefon să solicite o reducere a preţului din cauza unui defect neprecizat.

Şi pentru că tot am pomenit de preţ, este esenţial ca suma solicitată de tine pentru telefon să fie una corectă, la nivelul pieţii. Prin urmare, când stabileşti preţul nu trebuie să te gândeşti numai la suma pe care ai plătit-o tu pentru produs, ci mai ales la preţul cu care se vinde telefonul pe piaţă.

Astfel, cercetează piaţa second hand pentru modelul de telefon pe care vrei să-l vinzi şi stabileşte un preţ adecvat în funcţie de suma cerută de alţi vânzători, luând în calcul şi modul în care arată produsele lor.

De exemplu, dacă pe piaţă se vinde un telefon similar cu al tău cu 800 lei, dar acesta este zgâriat puternic margini şi pe spate, iar un alt vânzător cere 1.000 lei pentru un produs care arată ca nou, tu poţi solicita 900-950 lei dacă telefonul are urme obişnuite de uzură.

Concluzii

Acestea sunt principalele aspecte pe care trebuie să le iei în calcul în cazul în care intenţionezi să-ţi vinzi telefonul tău. Sperăm că sfaturile noastre ţi-au fost de folos şi te vor ajuta să concepi un anunţ prin care să-ţi vinzi telefonul repede la un preţ bun.

Dacă, din contră, eşti interesant să achiziţionezi un telefon la mâna a doua, îţi recomandăm să citeşti şi sfaturile despre cumpărarea unui telefon second hand.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri