GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Aspire V17 Nitro VN7-792G review – laptop multimedia de top

Testat pe data de 10 februarie 2016
Pe scurt: Acer-ul Aspire V17 VN7-792G este un laptop multimedia subțire și bine închegat, echipat cu un excelent ecran 4K de 17-inch şi o platformă hardware puternică, însă per total este tras în jos de autonomia redusă și prețurile ușor mai mari decât cele ale competitorilor direcți.
Produs testat: Acer Aspire V17 VN7-792G   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 4500-11000 Lei

Până nu demult, Acer era recunoscut drept un producător care mizează preponderent pe produse cu prețuri accesibile, însă taiwanezii au schimbat radical foaia în ultima vreme şi au pătruns ce destul de mult succes inclusiv pe segmentul dispozitivelor premium.

Rezultatele au fost mai mult decât încurajatoare: Acer-ul Aspire V15 Nitro VN7-592G s-a dovedit a fi un laptop multimedia de 15” de bună calitate, astfel că, atunci când am primit în test varianta de 17-inch, am fost curioşi să vedem dacă Acer şi-a respectat noul blazon.

În cea mai mare parte, Aspire V17 Nitro Black Edition este genul de produs atractiv dacă eşti în căutarea unui laptop multimedia capabil şi de unele jocuri mai mult sau mai puţin recente, mai ales că diagonala mai mare a ecranului a permis un spaţiu mai generos pentru sistemul de răcire şi includerea unei unităţi optice. Inevitabil, am remarcat și unele probleme, cu precădere cele legate de autonomie, dar despre toate acestea vom vorbi în cadrul articolului.

Înainte de a începe, merită să menţionăm că unitatea de test a fost una de pre-producţie, motiv pentru care (sperăm că) unele deficienţe remarcate vor fi remediate până la apariţia produsului în magazine.

Acer a creat un laptop multimedia de calitate

Acer a creat un laptop multimedia de calitate

Ce este Acer Aspire V17 VN7-792G?

Acer Aspire V17 VN7-792G este un laptop multimedia cu o configuraţie hardware solidă şi ecran 4K, capabil să facă față oricăror taskuri uyuale, dar și jocurilor într-o oarecare măsură.

Specificaţii tehnice

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition VN7-792G
EcranIPS, 17.3″, 3840 x 2160 pixeli
ProcesorIntel Skylake Core i7-6700HQ, quad-core 2.6 GHz (3.5 GHz TBoost)
Placa videoIntel HD 530 + Nvidia GTX 960M 4GB
Memorie16 GB DDR4 2133Mhz (2xDIMMs)
StocareSSD 256 GB (M.2 SATA) + HDD 1 TB 2.5″
ConectivitateWireless AC Atheros QCA6174 , Gigabit LAN, Intel Bluetooth 4.0
Porturi2x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x USB 3.1, HDMI, SD card reader, LAN
Baterie52.5 Wh
OSWindows 10
Dimensiuni424 x 297 x 23 mm
Greutate3.06 kg
Extratastatura iluminata, 4 difuzoare, Blu-ray combo

Ce ne-a plăcut

Primul lucru remarcat la notebookul Acer este designul simplu şi sobru. Laptopul are o carcasă din plastic cauciucat foarte plăcut la atingere, iar culoarea predominantă este negru, cu o dungă argintie pe spate, balamale argintii şi logo-ul Acer lucios pe capac ca excepții de la regulă.

În plus, construcţia este una de bună calitate: notebookul este solid, iar balamalele sunt realizate în aşa fel încât ecranul poate fi ridicat cu o singură mână, dar în acelaşi timp rămâne într-o poziţie fermă pe parcursul utilizării.

Dimensiunile mari au permis apariţia unui palm rest generos, iar cele mai multe porturi au fost amplasate pe laterală dreaptă. Aici găsim două porturi USB 3.0, un port USB 3.1 cu suport pentru Thunderbolt, o ieşire HDMI, butonul de pornire şi jack-urile pentru microfon şi căşti. În partea frontală Acer a montat un cititor de carduri, iar pe stânga avem unitatea optică şi încă un slot USB 2.0. Pe muchia din spate regăsim două două guri de aerisire, una pentru procesor şi alta pentru placa video.

Cele mai multe porturi sunt pe partea stanga

Cele mai multe porturi sunt pe partea stanga

Tastatura şi trackpadul sunt similare cu cele întâlnite la versiunea de 15”, astfel că experienţa de utilizare a fost decentă, fără însă să exceleze. În redactarea textelor ne-am lovit de un feedback slab al tastelor și o experiență care a lăsat de dorit, însă cel mai probabil acestea sunt specifice unităţii de test, deoarece tastatura este similară cu cea de pe modelul de 15” testat în trecut, în cayul căruia nu ne-am lovit de aceleași probleme.

NumPad-ul este destul de îngust, iar tastele direcţionale sunt cam înghesuite, motiv pentru care sunt destul de dificil de apăsat.

Partea bună este că Acer a implementat un sistem de iluminare cu LED-uri roşii care permite tastelor să fie vizibile în orice condiţii, mai ales că literele sunt marcate cu alb, însă intensitatea luminii nu poate fi schimbată.

Tastatura laptopului este decenta

Tastatura laptopului este decenta

Trackpadul este generos în dimensiuni, iar suprafaţa din plastic are o textură plăcută, chiar dacă nu este atât de fină ca una de sticlă. În cea mai mare parte a timpului, trackpadul este responsiv şi are o acurateţe bună, însă în unele momente există o mică intarizere în recunoaşterea gesturilor și atingerilor. Opţiunile de personalizare sunt limitate, întrucât vorbim despre un trackpad ElanPad Precision, iar click-urile fizice sunt destul de zgomotoase.

Trackpadul raspunde in general bine la comenzi

Trackpadul raspunde in general bine la comenzi

Acer a echipat laptopul testat de noi cu un ecran IPS mat care impresionează prin rezoluţia 4K (3840×2160 pixeli) și acuratețea culorilor. Evident, rezoluţia îl face ideal pentru filme, citirea textelor, browsing sau alte task-uri care necesită o reproducere fidelă a conținutului. Culorile sunt reprezentate fidel, panelul acoperind 100% din spectrul AdobeRGB, luminozitatea este ridicată și iar contrastul bun.

Aceste lucruri sunt confirmate şi de cifrele obţinute cu colorimetrul Spyder 4 Elite:

  • acoperire: 100% sRGB, 98% NTSC, 100% AdobeRGB;
  • gamma: 2.1;
  • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 322 cd/m2 la priză;
  • contrast la luminozitate maximă: 670:1;
  • punct de alb: 7700 K;
  • negru la luminozitate maximă: 0.48 cd/m2;
  • DeltaE medie: 1.86 necalibrat, 1.73 calibrat.

acer-aspire-v17-ecran-luminozitate

Pe de altă parte, ecranul 4K s-ar putea să nu fie alegerea optimă pentru cei mai mulţi utilizatori din trei motive: creşte foarte mult preţul final de achiziţie al loptopului, necesită destul de multă energie şi pentru cei ce plănuiesc să se joace, nu este cea mai potrivită pereche pentru placa video Nvidia GeForce GTX 960M, care nu este capabilă să ruleze bine jocuri la rezoluţie 4K. Dacă te regăsești în vreunul din cazuri, îndreaptă-te spre ecranul FHD IPS, la rândul său o opțiune de bună calitate.

Lucrurile sunt pozitive şi atunci când vorbim despre specificaţiile tehnice, mai ales că noi am avut la test una dintre configuraţiile de top ale laptopului. Aceasta include un procesor Intel Core i7-6700HQ din generaţia Skylake, 16 GB RAM DDR4, placă video Nvidia GeForce GTX 960M şi stocare pe HDD de 1 TB şi SSD de 256 GB (M.2 SATA). Prin urmare, dispozitivul este rapid şi face faţă cu succes oricăror task-uri, de la cele uzuale de browsing şi editare de documente până la cele mai complexe, cum ar fi editare foto-video şi programare software.

Laptopul este potrivit pentru orice fel de activitate

Laptopul este potrivit pentru orice fel de activitate

Aceste impresii sunt confirmate şi de rezultatele obţinute în programele de benchmark:

  • 3Dmark 11: P5658;
  • 3Dmark 13: Cloud Gate – 16572, Sky Diver – 12530, Fire Strike – 3995;
  • PCMark 08: Home Convenţional – 2826;
  • CineBench 11.5: OpenGL 62.74 fps, CPU 7.47 pts, CPU Single Core 1.65 pct;
  • CineBench R15: OpenGL 96.28 fps, CPU 675 pts, CPU Single Core 146 pct.
  • GeekBench 3: Single Core – 3541 , Multi Core – 12626;
  • x264 Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 154.34 fps, Pass 2 – 41.28 fps;
  • x264 Benchmark 5.0.1 64-bit: Pass 1 – 70.21 fps, Pass 2 – 15.13 fps.

Aşa cum spuneam, ecranul 4K nu face casă bună cu placa video Nvidia GTX 960M, motiv pentru care în cele mai multe cazuri vei fi nevoit să rulezi jocurile la rezoluţie FullHD, aşa cum arăta şi statisticile de mai jos:.

FHD HighUHD Low
Bioshock Infinite68 fps
Farcray 436 fps20 fps
Grid Autosport74 fps49 fps
NFS Most Wanted44 fps31 fps
Shadow of Mordor37 fps22 fps
Tomb Raider70 fps41 fps

În ciuda performanţelor foarte bune, laptopul nu se încălzeşte excesiv nici măcar atunci când îl forţezi câteva ore. În mod surprinzător, cel mai mult se încălzeşte zona din interior, de deasupra tastaturii, nu spatele, motiv pentru care îţi recomandăm să nu pliezi ecranul atunci când vrei să laşi laptopul să realizeze diverse sarcini mai grele.

De asemenea, platforma hardware rulează bine şi în condiţii de utilizare excesivă, conform testelor realizate cu Prime95. Doar în momentul în care am combinat Prime95 cu Furmark am remarcat o scurtă perioadă de câteva secunde în care procesorul a avut nevoie de o mică scădere a frecvenţei de rulare înainte de a reveni la normal.

Cele două ventilatoare îşi intră în rol aproape în permanenţă, cu excepţia activităţilor foarte puţin consumatoare de resurse, iar zgomotul generat de acestea este acompaniat şi de cel al HDD-ului. Nivelul de zgomot ajunge la circa 48 dB, însă este acoperit relativ ușor de cele patru difuzoare poziţionate pe spate. Acestea au o calitate audio bună şi oferă un bass decent, singurul defect demn de remarcat fiind ușoarele vibraţii produse la volume ridicate

acer-aspire-v17-temperaturi-dailyuse

acer-aspire-v17-temperaturi-load

Conexiunea Wi-Fi la internet a funcţionat ireproşabil atât în apropiere, cât şi la depărtare de router, lucru pe care multe alte laptopuri nu reuşesc să îl facă.

Browsingul se face usor datorita nei conexiuni bune la internet

Browsingul se face usor datorita nei conexiuni bune la internet

Ce scârţâie

Pe lângă toate aceste aspecte pozitive, există şi câteva lucruri mai puţin plăcute. Cel pe care îl vei remarca probabil cel mai repede este că finisajul este un magnet pentru amprente şi alte urme, în special în zona palm restului.

Pe lângă aceasta, am remarcat că după un timp suprafaţa cauciucată de pe margini a început să se desprindă până la plasticul de sub ea. Probabil că acest lucru s-a întâmplat şi din cauza faptului că unitatea de test a fost destul de solicitată în cadrul testelor multiple la care a fost supusă, dar trebuie să reții că suprafața acestui notebook este destul de sensibilă, așa că încearcă să îl tratezi cu grijă.

Efectele uzurii asupra laptopului

Efectele uzurii asupra laptopului

O altă problemă pentru unii dintre voi pot fi limitările în calea realizării de upgradeuri proprii. Accesul la HDD şi modulul Wi-Fi se face relativ uşor, îndepărtând șuruburile de pe spate și ridicând yone tastaturii și palm-restului, însă sloturile pentru memoriile RAM şi SSD sunt amplasate sub placa de bază, iar scoaterea acesteia echivalează cu pierderea garanţiei.

Posibilitate de upgrade sunt reduse

Posibilitațile de upgrade sunt reduse

Totuşi, de departe, autonomia va fi aspectul care te va nemulţumi cel mai mult la Acer-ul Aspire V17 VN7-792G. Asta pentru că laptopul a primit o baterie de 52 Wh, similară cu cea de pe modelul de 15”, în ciuda faptului că ecranul consumă semnificativ mai mult curent. Practic, în utilizarea de zi cu zi vei reuşi să stai departe de priză doar 2-3 ore.

Pe de altă parte, în cazul în care alegi o versiune cu ecran Full HD, autonomia va fi probabil ceva mai mare decât datele obţinute de noi:

  • 4 ore şi 20 de minute – idle, Power Saving Mode, ecran la 0%, Wi-Fi OFF;
  • 2 ore şi 40 de minute – browsing şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 2 ore şi 40 de minute – video 1080p fullscreen în Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 3 ore şi 10 minute – video MKV 1080p fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 2 ore – browsing intensiv în Edge, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON.

Acumulatorul are nevoie de aproximativ 2 ore pentru o încărcare completă.

Autonomia este redusa

Autonomia este redusa

Preţ Acer Aspire V17 VN7-792G şi disponibilitate

Pe piaţa din România, Aspire-ul V17 Nitro este disponibil în diverse configurații, iar pentru moment ştim preţurile pentru cea de bază şi cea de top.

Astfel, varianta de bază este dotată cu procesor Intel Core i5-6300HQ, ecran FullHD, 8 GB RAM, placă video Nvidia GTX 960M şi HDD de 1 TB şi costă 4500 lei. O versiune similară cu cea pe care am avut-o la test şi ajunge la 8000 lei, iar cei ce doresc un SSD de 512 GB și 32 GB de RAM vor trebui să plătescă puțin peste 10000 de lei.

Concluzii

Acer Aspire V17 VN7-792G este un laptop multimedia care oferă numeroase avantaje, de la construcţia de calitate, carcasa subțire şi designul sobru până la performanţele foarte bune în orice fel de activităţi. Totuşi, reţine că este un laptop adecvat în special pentru utilizare acasă sau la birou și mai puțin în deplasări, întrucât autonomia sa este destul de scăzută.

Ecranul 4K cu care a fost echipat modelul de teste este impresionant, însă nu e opțiunea ideală pentru utilizatorul de rând, din motivele enumerate în cadrul articolului. Cei care au însă nevoie de un panel cu gamut extins si densitate sporită de pixeli nu vor regreta alegerea facută, chit că aceasta va lăsa o gaură serioasă în buget. Ceilalți ar trebui să își îndrepte atenția spre modelele cu display Full HD, cu prețuri mai bune și în general un raport calitate preț mult mai atractiv.

Acer a realizat un laptop de buna calitate

Acer-ul V17 Nitro Black Edition este un laptop de bună calitate

Printre rivalii acestui laptop disponibili pe piața din România se numără Asus GL752VW şi Lenovo Y700. Propunerea celor de la Asus beneficiază de aceleaşi specificaţii tehnice ca modelul de bază Acer, cu excepţia procesorului: în loc de Core i5-6300HQ este echipat cu un Core i7-6700HQ, cu un preț de 4.300 – 4.500 lei. Practic, acest model oferă specificații superioare la un preț ceva mai scăzut, însă din punctul nostru de vedere pierde puncte la capitolul estetică și contrucție, și în același timp vine cu o baterie de numai 48 Wh.

Modelul Lenovo are o configuraţie similară cu cea a lui Asus GL752VW, însă preţul său este semnificativ mai mare: circa 5500 lei. El oferă o tastatură de bună calitate și un design atipic acestui segment de preț.

Pro

  • construcţie de calitate și design slim
  • ecran superb
  • performanţe de top

Contra

  • autonomie scăzută
  • upgrade dificil
  • preţ mai mare ca al unor competitori direcți

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri