GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Nitro 5 AN515-51 review – opțiune multimedia/budget-gaming de luat în calcul

Testat pe data de 10 iulie 2017
Pe scurt: Acer Nitro 5 este un laptop pentru multimedia și jocuri cu construcție solidă și linii estetice aparte, ecran mat IPS, tastatură iluminată, o configurație puternică și un preț bun. Activează însă într-un segmenet cu o competiție acerbă în care deficiențele sale sunt cam greu de acceptat. Pe larg în articolul de mai jos.
Produs testat: Acer Nitro 5 AN515-51   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3,75/5    Pret: 3500-7000 Lei

În acest articol discutăm despre unul dintre cele mai interesante laptopuri multimedia/gaming de buget disponibile pe piața din România, Acer-ul Nitro 5.

El reprezintă o alternativă pentru Acer-ul Aspire VX15, Aspire 7 sau Lenovo-ul Legion Y520 în segmentul notebook-urilor cu un preț de pornire de circa 3500 de lei și dotări moderne.

Printre acestea se numără un ecran IPS cu finisaj mat, o tastatură iluminată și o platformă hardware cu procesoare Intel HQ, grafică Nvidia GTX 1050/1050 Ti, stocare duală și o baterie de dimensiuni medii.

Liniile estetice sunt la rândul lor un element diferențiator important, în special față de celelalte două modele menționate anterior din oferta Acer. În vreme ce Aspire-ul 7 este simplu și sobru, iar Aspire-ul VX15 abundă de elemente de gaming, Nitro-ul 5 se plasează între cele două, cu un design în general curat, dar și cu câteva detalii roșii care sugerează performanțele de care este capabil.

Mai multe detalii despre punctele forte ale Acer-ului Nitro 5 și elementele sale ce scârțâie veți afla din rândurile de mai jos.

Specificații

  • Ecran: 15.6”, 1920 x 1080 pixeli, IPS, strat protector mat
  • Procesor: Intel Kaby Lake Core i7-7700HQ
  • Video: Intel HD 630 + Nvidia GT 1050 Ti 4GB
  • Memorie RAM: 32 GB DDR4 (2x DIMMs)
  • Stocare: 512 GB SSD (M.2 NVMe) + 1 TB 5400 rpm HDD (2.5″)
  • Conectivitate: Gigabit LAN, Wireless AC , Bluetooth 4.1
  • Porturi: 2 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, 1x USB 3.1 Type C gen 1, HDMI, LAN, SD card reader, mic/headphone, Kensington Lock
  • Baterie: 48 Wh
  • OS: Windows 10
  • Dimensiuni: 390 mm x 268 mm x 27 mm
  • Greutate: 2.48 kg ( +0,5 kg pentru încărcător)
  • Altele: tastatură cu iluminare roșie, webcam, microfon

Ce ne-a plăcut

Acer Nitro 5 este o combinație între un laptop multimedia foarte bun și un laptop pentru jocuri mediu, iar designul acestuia se poziționează undeva la granița dintre aceste două categorii. Carcasa rectangulară și plată este simplă și nu sare în ochi, însă Acer a strecurat unele elemente discrete care indică totuși că avem de-a face cu un sistem capabil să atace și jocurile.

Deși la o primă vedere pare un laptop simplu, Nitro 5 se remarcă prin câteva detalii de design interesante care-i dau un aer aparte. Astfel, colțurile carcasei sunt ușor tăiate, balamaua ecranului este ascunsă după un capac protector de culoare roșie, iar capacul inferior are colțuri și tăieturi cu un design ceva mai agresiv.

Acer-Nitro-5_01

Acer a reușit însă să păstreze un echilibru foarte bun între simplitate și excentricitate, Nitro 5 fiind unul dintre cele mai arătoase laptopuri din gama lui. Toate elementele decorative suplimentare sunt bine integrate în designul de bază și laptopul reușește astfel să atragă atenția și celor mai puțin aplecați către culori stridente, unghiuri agresive și LED-uri colorate.

Astfel, sigla Acer de pe capacul ecranului este netedă și se integrează bine cu materialul ușor striat din jur, bara balamalei ecranului are o culoare roșie închisă plăcută și este decorată doar cu sigla gravată Nitro, iar unicele și puținele indicatoare luminoase sunt amplasate pe rama laterală din dreapta.

Acer-Nitro-5_07

Carcasa este fabricată integral din material plastic. Capacul superior este acoperit cu un material al cărui finisaj imită destul de bine aluminiul șlefuit, însă acesta este destul de sensibil la amprente și murdărie. Interiorul este fabricat din material plastic mat cu finisaj neted, iar capacul inferior și rama laterală folosesc un material cu o textură reliefată.

Calitatea construcției este bună, singurul aspect negativ care poate fi semnalat fiind ușoara flexibilitate a capacului ecranului. Această flexibilitate nu diminuează însă prea mult soliditatea capacului și nici nu afectează ecranul din interior.

Restul carcasei este la înălțime, iar suprafața tastaturii este rigidă deoarece este ranforsată suplimentar cu o placă metalică.

Balamaua ecranului este fermă și are o deplasare lină care nu necesită prea mult efort, iar unghiul de deschidere maxim este de 150 de grade.

Acer-Nitro-5_09

Acer Nitro 5 este un laptop puțin cam greu deoarece are 2,5 kilograme, însă nu depășește cu prea mult rivalii din același segment, în timp ce este totodată și mai ieftin. Utilizarea este plăcută deoarece suprafața restpadului este amplă, priza cu suprafața de sprijin este bună grație piciorușelor cauciucate mari, iar colțurile și marginile nu sunt proeminente.

Tastatura este una standard pentru Acer, aceasta folosind butoane de 15 mm pentru blocul principal și taste ceva mai înguste pentru NumPad și tastele direcționale. Din păcate, aranjarea este cam înghesuită: săgețile direcționale sunt înghesuite în tastele Shift , Ctrl și Enter, iar butonul de Power este și el integrat în rândul superior de taste și poate fi apăsat accidental.

Butoanele tastaturii au o cursă lungă și silențioasă, însă răspunsul lor este cam prea moale, ceea ce le va face ușor imprecise pentru unii utilizatori.

Privind în ansamblu, tastatura nu este una rea, însă aranjarea tastelor necesită o perioadă de acomodare, iar cursa moale nu este tocmai grozavă.

Acer-Nitro-5_tastatura_3

Tastatura beneficiază de o iluminare de fundal de culoare roșie. Sistemul oferă o singură intensitate luminoasă și poate fi oprit sau pornit după dorință prin apăsarea unei buton dedicat. După cum se observă, Acer nu a uitat de marca neoficială a tastaturilor de gaming și a accentuat mai mult tastele W, A, S și D.

Acer-Nitro-5_tastatura_iluminare

Touchpadul este de bună calitate, acesta având o suprafață mare și oferind un suprafață de plastic cu fricțiune redusă. Precizia este bună, remarcându-se ocazional doar ratarea atingerilor foarte ușoare, însă mecanismul este puțin cam zgomotos la apăsare. Butoanele sunt rigide, ceea ce le face cam enervante atunci când este nevoie de viteză, însă au o declanșare silențioasă.

Acer-Nitro-5_touchpad

Acer Nitro 5 vine într-o multitudine de configurații cu procesoare quad-core, placă video NVIDIA GTX 1050 și diverse cantități de memorie și stocare internă.

Modelul testat de Giz.ro a inclus un procesor Intel Core i7-7700HQ, 32 GB de memorie RAM, o unitate de stocare SSD M.2 NVMe cu o capacitate de 512 GB și o unitate de stocare HDD cu o capacitate de 1 TB și 5400 de rotații pe minut. Cei care vor să facă economie de bani pot găsi configurații cu procesor Core i5-7500HQ, care oferă tot patru nuclee de procesare și o temperatură mai scăzută de lucru, și 16 GB de memorie RAM, care sunt suficienți în cele mai multe cazuri.

Așa cum era cazul, configurația testată oferă performanțe excelente pentru orice tip de activitate uzuală și este un candidat suficient de competent pentru jocuri. Rezultatele următoare confirmă afirmațiile, Nitro 5 dovedindu-se un sistem competent și puternic.

  • 3DMark 11: P8834;
  • 3DMark 13: Sky Driver – 18398, Fire Strike – 6443, Time Spy – 2371;
  • PCMark 08: Home Conventional – 3536;
  • PCMark 10: 4501;
  • Geekbench 3 32-bit: Single-Core: 3575, Multi-core: 13587;
  • Geekbench 4 64-bit: Single-Core: 4564, Multi-core: 13853;
  • CineBench 11.5: OpenGL 65.41 fps, CPU 6.79 pts, CPU Single Core 1.62 pts;
  • CineBench R15: OpenGL 94.26 fps, CPU 625 cb, CPU Single Core 148 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 164.54 fps, Pass 2 – 39.31 fps.

Performanțele în jocuri sunt și ele bune:

  • Shadow of Mordor: 56 fps
  • Grid Autosport: 90 fps
  • Tomb Raider: 63 fps
  • Bioshock Infinite: 74 fps
  • FarCry 4: 61 fps
  • Need For Speed Most Wanted: 60 fps

La o privire mai atentă, se observă că performanțele plăcii video NVIDIA GTX 1050 sunt consistente, însă performanțele în aplicații sunt uneori puțin sub medie. Explicația este temperatura de lucru în sarcină, care afectează procesorul și-l împiedică să atingă frecvențele maxime Turbo Boost, chiar dacă în mod normal acesta lucrează fără probleme la frecvențe mai mari decât cele de bază și nu intră în throttle. Mai multe despre problema căldurii, în partea a doua a articolului.

Configurația hardware puternică este completată de dotări bune. Acer Nitro 5 oferă un adaptor Wi-Fi 802.11ac produs de Intel, interfață de rețea gigabit, Bluetooth 4.1, două porturi USB 2.0, un port USB 3.0, un port USB 3.1 cu conector Type C gen 1, ieșire video HDMI și un card reader SD. Cei mai mulți dintre conectori sunt amplasați în partea stângă, ceea ce îi face mai puțin capabili să deranjeze, însă conectorul încărcătorului este amplasat în dreapta și va deveni uneori deranjant.

Bateria cu capacitate de 48Wh poate că nu pare prea mare, însă aceasta a oferit o autonomie bună. Pe piață există modele ceva mai dotate care merg până la 60Wh, însă Acer a reușit să ajusteze bine managementul de putere și să ofere astfel un laptop puternic cu autonomie bună.

Rezultatele obținute în teste:

  • 5h:0m – navigare Web ocazional și editare text în Docs, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 6h:20m – redare video Full HD YouTube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 9h:0m – redare video Full HD MKV în Movies, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 6h:40m – redare video 4K MKV în Movies, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 3h:30min – navigare Web intensivă în Microsoft Edge, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 1h:10m – jocuri, High Performance Mode,  ecran la 60%, Wi-Fi pornit.

Laptopul vine cu un încărcător de 135W care are o greutate de 500 de grame și care necesită circa două ore pentru reîncărcarea completă a bateriei.

Ce nu ne-a plăcut

Acer a ales pentru Nitro 5 un ecran doar parțial impresionant. Acesta se face remarcat prin suprafața mată, contrast bun, uniformitatea suficient de bună și unghiurile mari de vizualizare, însă dezamăgește la celelalte capitole.

Acuratețea coloristică este modestă, ecranul fabricat de Chi Mei fiind suficient de bun pentru multimedia și jocuri, dar impropriu pentru ceva mai pretențios. Panoul IPS oferă astfel o acoperire de 52% pentru spectrul AdobeRGB și 69% pentru spectrul sRGB.

Acer-Nitro-5-screen

În plus, nici luminozitatea maximă nu este grozavă, acesta oferind un maximum de 223 nits. Calibrarea implicită este acceptabilă, însă performanțele coloristice se pot îmbunătăți cu ajustări manuale, fără ca rezultate să depășească însă limitele deja menționate ale panoului. Chiar dacă Nitro 5 este un laptop puternic ceva mai ieftin, alegerea acestui tip de panou rămâne cam dezamăgitoare.

Acer-Nitro-5_ecran_1

Sistemul audio se încadrează în aceeași notă. Difuzoarele sunt amplasate pe capacul inferior, grilajele de deasupra tastaturii având doar rol decorativ, și pot fi ușor astupate dacă laptopul este pus pe o suprafață moale. Calitatea difuzoarelor este destul de modestă, aceasta neavând o fidelitate prea mare și neacoperind prea bine capetele gamei de frecvențe. Nivelul audio maxim înregistrat a fost de 75 db, suficient de puternic, dar insuficient de fidel pentru altceva decât audiții ocazionale.

Acer-Nitro-5_difuzoare

Sistemul de răcire din Nitro 5 folosește două conducte și două ventilatoare pentru răcire, acesta oferind performanțe foarte bune în modul normal de lucru. Ventilatoarele sunt active mereu, însă merg la o turație destul de redusă și pot fi auzite doar dacă sunteți poziționat pe direcția fantelor de răcire.

Acer-Nitro-5-răcire-interna

Acest sistem de răcire nu reușește să ofere însă o performanță tot atât de bună atunci când laptopul este în sarcină mare. În timp ce procesorul grafic reușește să se mențină la o onorabilă temperatură de 64 de grade, procesorul Core i7 atinge temperaturi de 83 de grade și se plafonează undeva la frecvențe de 2,7 – 2,9 GHz. Această căldură nu doar că limitează performanțele maxime ale platformei Intel, însă se face resimțită și în exterior.

Zona tastaturii se încălzește cel mai mult, temperaturile din zona WASD atingând deranjanta temperatură de 45 de grade, în timp ce centrul tastaturii este aproape la fel de cald.

La aceste temperaturi mari se adaugă ventilatoare extrem de gălăgioase. Tăcute în cursul activității obișnuite, aceste ating un nivel ridicat de 51 db în load, mult peste media altor sisteme cu configurații similare, iar acest lucru înseamnă că va trebui să apelați la căști dacă intenționați să vă jucați liniștit pe perioade mai îndelungate.

Preț și disponibilitate

Acer Nitro 5 va fi disponibil în România începând cu trimestrul al patrulea al lui 2017. Prețurile încep de la 3500 de lei pentru configurația minimă cu Intel Core i5 și 16 GB de memorie RAM, și vor urca până la 7000 de lei în cazul configurației de top cu procesor Core i7, 32 GB de memorie RAM, SSD mare și HDD de 1 TB.

Mai multe detalii în magazine.

Concluzii

Nitro-ul 5 este un produs destul de reușit, ce poate reprezenta o opțiune pentru cei ce doresc un laptop cu hardware performant și un preț bun.

Printre punctele sale forte se numără design-ul interesant și construcția solidă, ecranul IPS decent, tastatura iluminată, performanțele solide în utilizarea normală și autonomia peste medie. Pe de altă parte există o serie de aspecte ce scârțâie, precum feedback-ul destul de moale al tastelor, luminozitatea scăzută a panelului, ventilatoarele foarte zgomotoase și chiar și acele probleme de performanță în jocuri de care am vorbit în cadrul articolului.

E important de ținut cont că versiunea testată de noi este una pre-producție, așadar anumite aspecte s-ar putea schimba la momentul în care Nitro-urile 5 vor fi disponibile în magazine. Tocmai de aceea vă recomandăm să citiți și alte review-uri serioase, în special pe site-urile mari în limba engleză.

În cazul în care Nitro-ul 5 nu oferă ceea ce vă doriți, atunci puteți considera ca alternative Lenovo-ul Legion Y520, dar și modelele Asus ROG GL553, Acer Aspire 7 și Aspire VX15. Mai multe despre fiecare, cu punctele lor pozitive și lipsurile aferente, veți afla din cadrul review-urilor noastre detaliate.

Pro:

  • carcasa bine clădită cu detalii discrete
  • ecran IPS mat
  • tastatură și touchpad bune
  • răcire eficientă în activități standard
  • autonomie bună

Contra:

  • răcire ineficientă și zgomotoasă în jocuri
  • ecran cu acuratețe coloristică modestă
  • sistem de sunet banal

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri