GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus N56VZ review – Laptop multimedia de top

Testat pe data de 28 mai 2012
Pe scurt: Un laptop multimedia, asta este Asus-ul N56. Tocmai de aceea el pune accent pe aspect, pe calitatea ecranului si a sistemului audio si pe performante, aspecte unde cu greu i se va putea gasi nod in papura.
Produs testat: Asus N56VZ   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4.5/5    Pret: 3800 - 4200 Lei

Asus îşi împrospătează în acest an seria de laptopuri multimedia prin modelul Asus N56, care comparativ cu precedentul N55 propune o serie de schimbări majore în privinţa designului, pe lângă upgrade-ul la o nouă platforma hardware.

Asus N56 se alătură astfel unei game complet noi de portabile oferite de producătorul taiwanez în acest an.

Din aceasta mai fac parte Asus K55 dedicat segmentului mainstream şi pe care l-am testat anterior, dar şi Asus G55 adresat pasionaţilor de jocuri despre care vei putea citi un review detaliat în zilele următoare.

Aşa cum vei remarca şi pe parcursul review-ului de mai jos, Asus reuşeşte să ofere prin N56 un produs de calitate, care nu este însă lipsit de unele probleme destul de deranjante.

Specificaţii tehnice

Înainte de a intra în detalii, iată principalele caracteristici tehnice ale laptopului:

Asus N56VZ
Ecran15.6”, 1920×1080 pixeli, mat
Procesorquad-core Intel Ivy Bridge Core i7-3610QM
ChipsetIntel HM77
Placa videoIntel 4000 HD si Nvidia GT 630M 2GB
Memorie6 GB DDR3
Hard-diskHDD 750 GB, 7200 rpm
ConectivitateWireless N, Fast Ethernet, Bluetooth 3.0
Porturi4xUSB 3.0, VGA, HDMI, LAN, card-reader, webcam, Blu-ray
Acumulator6 celule, 54 Wh, 5200 mAh
Sistem de operareWindows 7 Home Premium
Dimensiuni380x255x33 mm
Greutate2.7 kg

Pe piaţa din România, modelul pe care l-am avut la test va fi prezent într-o versiune mai puternică, cu 8 GB memorie RAM DDR3 şi placă video dedicată Nvidia GT 650M. Aceasta din urmă oferă performanţe cam de două ori mai bune în jocuri decât placa Nvidia GT 630M cu care a fost dotată unitatea noastră de test.

Asus N56VZ – Review video

În clipul de mai jos poţi afla detalii importante despre Asus N56, cum ar fi modul în care rulează conţinut video HD şi comportamentul în jocuri, un element luat în calcul de mulţi utilizatori, chiar dacă modelul de faţă nu este dedicat gamerilor.

Design şi exterior

Aşa cum spuneam la început, noua serie de laptopuri multimedia de la Asus beneficiază de un design schimbat radical, care din multe puncte de vedere seamănă cu cel al unui MacBook Pro, în special după ridicarea capacului.

Asus N56 este un laptop multimedia bine construit

În plus, producătorul taiwanez a înlocuit banalul plastic cu un finisaj din aluminiu texturat pe capac, acelaşi material fiind prezent şi în jurul tastaturii. Astfel, plasticul se mai regăseşte în prezent doar pe partea de dedesubt a portabilului.

Ridicarea capacului scoate în evidenţă un design aparte în stânga şi dreapta părţii superioare, aceste zone fiind “bombardate” cu numeroase găuri sculpatate cu un laser de mare precizie, care dau senzaţia unui cerc al cărui punct central este butonul de pornire-oprire.

Designul ales pentru portiunea de deasupra tastaturii este atractiv si elegant

Poate că aceste detalii nu te impresionează, însă Asus nu a neglijat nici aranjarea porturilor. Nu mai puţin de patru porturi USB 3.0 se regăsesc pe laterale, alături de conexiunile VGA, HDMI şi LAN, în timp ce partea frontală a fost rezervată pentru LED-urile de stare.

Porturile prezente pe partea dreaptă a laptopului

Porturile prezente pe partea stângă a laptopului

Un alt plus l-am remarcat la partea din spate, care se poate detaşa uşor, oferind astfel acces nu numai la acumulator, ci şi la hard-disk şi modulul de memorie RAM. Totuşi, este puţin probabil să ai nevoie de un upgrade serios, întrucât laptopul este bine dotat la acest capitol.

Asus ofera acces la acumulator, memorie RAM si HDD

Tastatură şi trackpad

Tastatura este o altă componentă care aminteşte de MacBook Pro, iar cea oferită de Asus se ridică pe deplin la înălţimea pretenţiilor. Tastele au un finisaj dintr-un plastic moale în partea superioară şi sunt bine spaţiate, oferind o experienţă plăcută la utilizarea intensivă, chiar dacă iniţial ele mi s-au părut uşor prea înalte.

În plus, dacă obişnuieşti să scrii frecvent pe timpul nopţii, vei fi bucuros să afli că tastatura este iluminată, iar luminozitatea poate fi personalizată pe trei niveluri.

Tastatura si trackpadul sunt bine construite, chiar daca nu sunt perfecte

Cuvinte la fel de pozitive putem spune şi despre trackpad, în primul rând datorită dimensiunilor generoase şi a acurateţii. Nu există butoane dedicate pentru click stânga şi click dreapta, întrucât poţi efectua click pe întreaga suprafaţă a trackpadului, lucru care te-ar putea deranja în cazul în care preferi butoanele fizice clasice.

Ca singur punct negativ, trackpadul flexează destul de mult atunci când îl apeşi în partea sa superioară, motiv pentru care cel mai bine este să utilizezi preponderent partea de jos pentru a efectua click-uri.

Ideal pentru cei care scriu noaptea: tastatura este iluminata

Ecranul

Ecranul lapotopului primit în teste are diagonala de 15.6” şi rezoluţie Full-HD 1920×1080 pixeli. Vorbim despre un display îmbunătăţit de tip TN, care beneficiază de contrast bun, unghiuri de vizibilitate ridicate şi o reproducere mai fidelă a culorilor.

Rama display-ului este mată, iar balamalele de prindere de restul laptopului sunt rezistente, motiv pentru care ai posibilitatea de a apleca foarte mult ecranul pe spate. Întrucât şi unghiurile de vizibilitate sunt bune, acest lucru se poate dovedi util în anumite circumstanţe, chiar dacă este puţin probabil să foloseşti în pat un laptop de aproape 3 kg.

Ecranul lui Asus N56 este de buna calitate

Hardware şi performanţe

Asus N56 beneficiază de o configuraţie hardware puternică, care face faţă cu succes sarcinilor obişnuite de lucru. Acest lucru este evidenţiat şi de faptul că, în utilizarea de zi cu zi, laptopul va utiliza doar grafica Intel HD 4000 integrată pe platforma Ivy Bridge, inclusiv atunci când vei rula conţinut multimedia în format HD, întrucât tehnologia Nvidia Optimus dezactivează placa video dedicată.

Şi pentru că am ajuns la acest subiect, merită să menţionăm că placa video Nvidia GT 630M permite rularea fără probleme a unor jocuri precum Dirt 3 sau Call of Duty: Black Ops la rezoluţie nativă şi cu detaliile setate pe Medium.

Prin urmare, trebuie să ai aşteptări mari de la modelul care va fi livrat în magazinele din România, întrucât acesta va beneficia de placă video Nvidia GT 650M bazată pe noua arhitectura Kepler, care cel puţin la nivel teoretic este de două ori mai puternică decât GT 630M. Aceasta ar trebui să fie capabilă să ruleze practic aproape orice joc de pe piaţă, chiar dacă nu tot timpul la detalii maxime.

Bineînţeles, am efectuat şi câteva teste sintetice cu unitatea de test, iar rezultatele le poţi vedea în galeria foto ataşată mai jos:

Boxe

Sistemul de sunet oferit de Asus N56 este dezvoltat împreună cu cei de la Bang & Olufsen şi este unul dintre cele mai bune disponibile pe laptopuri în acest moment. Motivul? Pe lângă cele două boxe integrate, sistemul audio include un nou procesor de sunet şi un subwoofer extern care se poate conecta la laptop prin intermediul unui jack de 2.5 mm.

Calitatea sunetului este bună chiar şi fără subwoofer, însă după conectare acesta preia sunetele de joasă frecvenţă, astfel încât boxele se ocupă doar de frecvenţele medii şi înalte. Rezultatul este o calitate foarte bună a sunetului, printre cele mai bune pe care le-am auzit până în prezent pe un laptop.

În plus, ai posibilitatea de a utiliza şi un software numit Maxxaudio 3, în care te poţi juca cu anumite setări pentru a obţine o acustică potrivită nevoilor tale.

Sistemul audio Bang & Olufsen are un subwoofer extern de calitate

Zgomot şi căldură

Asus N56 nu este deranjant din punct de vedere al zgomotului pe care îl face nici măcar în jocuri sau la rularea conţinutului multimedia, însă pe de altă parte nu este nici complet silenţios.

În schimb, adevărata problemă o reprezintă încălzirea excesivă la utilizare intensivă, în special în jocuri. Într-o asemenea situaţie, zona situată în partea stângă a trackpadului şi corespunzătoare tastelor Z, X şi C se încinge destul de puternic, lucru deranjant în contextul în care exact în acel loc ţii mâna stângă.

În acest context, nu este tocmai o surpriză că temperatura componentelor interne atinge valori ridicate, de până la 80-85 grade.

Totuşi, trebuie menţionat că această zonă nu se încălzeşte foarte tare  în timpul utilizării obişnuite, astfel că singurii care vor fi afectaţi cu adevărat de această problemă sunt pasionaţii de jocuri.

Temperaturile atinse de laptop

Acumulator

Laptopul utilizează un acumulator de 6 celule şi 54 Wh, care oferă o autonomie de aproximativ 3 ore pentru o utilizare obişnuită. Evident, valoarea diferă în bine sau în rău în funcţie de activităţile specifice pe care le faci.

Prin urmare, Asus N56 nu este un campion la capitolul autonomie, însă în rarele ocazii când vei avea nevoie de el la drum îţi va oferi o durată decentă de viaţă a bateriei.

Acumulatorul rezista aproximativ 3 ore in regim normal de utilizare

Preţuri şi disponibilitate

Pe piaţa din România, Asus N56 va fi disponibil în perioada următoare în două versiuni. Cea mai puternică dintre acestea este aproape identică cu cea testată de noi, însă beneficiază 8 GB memorie RAM DDR3 şi placă video Nvidia GT 650M. Pentru această versiune, preţul recomandat de Asus este de circa 4200 lei.

Pentru utilizatorii cu buget ceva mai redus, Asus va oferi în următoarele luni şi o versiune care diferă de cea de mai sus exclusiv prin prisma procesorului ales: în loc de i7 avem un Intel Core i5 3210M, dual-core. Pentru această versiune, preţul recomandat de Asus este de circa 3900 lei.

Astfel, Asus N56 nu este un laptop ieftin, însă pe de altă parte raportul preţ/performanţe este unul foarte bun, motiv pentru care este una dintre soluţiile spre care trebuie să te îndrepţi dacă eşti în căutarea unui laptop multimedia cu performanţe de top.

Asus N56 va fi disponibil in doua versiuni

Concluzii

Trăgând linie, putem spune că Asus N56 aduce îmbunătăţiri majore în gama de laptopuri multimedia a producătorului taiwanez şi există puţine lucruri care i se pot reproşa noului model. În plus, singurul punct cu adevărat negativ este încălzirea excesivă a carcasei în partea de deasupra, cea ce intră în contact cu utilizatorul, însă şi acest lucru se întâmplă doar în cazul jocurilor.

Astfel, Asus N56 se anunţă a fi una dintre cele mai bune soluţii disponibile dacă eşti în căutarea unui laptop multimedia, la concurenţă cu soluţii precum Dell XPS 15z sau MSI GE60, ultimul mai greu de găsit cel puţin momentan pe la noi. În plus, se pot face unele comparaţii şi cu MacBook Pro, chiar dacă preţurile sunt radical diferite.

Fara indoiala, Asus N56 este unul dintre cele mai bune laptopuri multimedia

67 comentarii

  1. Mircea

    17 august 2012 la 15:28

    buna ziua

    nn76vz de la asus vine si cu slot de SSD. nu am gasit nicaieri specificat clar, se spune doar slot suplimentar SSD/HDD

    in general intre asus si acer ce recomandati?

    multumesc

    • Andrei Girbea

      26 august 2012 la 23:47

      Eu recomand Asus, dar nu e atat de simplu. depinde de model…

  2. Gabor

    20 august 2012 la 16:48

    Am vorbit astazi cu cei de la esal.ro. Au ajuns laptopurile in tara :) Am sa revin cu un comentariu cand l-am primit (aproximativ miercuri).

    • Gabor

      23 august 2012 la 19:46

      Am primit laptopul miercuri, asa cum au spus, totul a fost in regula, +1 Like pt esal.ro. Pot sa-i recomand.

  3. Cernega Vlad

    23 august 2012 la 22:36

    Confirm, am avut si eu comanda la esal, din clipa in care a aparut pe site.Dupe o lunga asteptare, marti am intrat in posesia lui. Principalul scop al laptopului este acela de a randa proiecte 3d si editare/creatie de imagini. Pana in momentul de fata nu am avut probleme cu el, nu am avut neplaceri cu sunetul (alti utilizatori straini sustin ca unele laptopuri ar avea o problema s ca boxele „tacanesc” frecvent.)

    Touchpad-ul este putin ciudat,partea din fata,cea mai apropiata de taste fiind putin ridicata, dar nu deranjant.

    Temperaturile sunt mai mult decat bune.Nu ma bazez pe programe de masura sau alte aparate ,ci pe simtul tactil. Este rece la atingere pe suprafata lui de contact. Singurul loc unde temperatura este foarte ridicata este in zona fantei de ventilatie, dar doar in full load,revenind foarte repede la o temperatura normala.

    Restul caracteristicilor se cunosc deja.Este un laptop foarte bun din punctul meu de vedere, performant si cu un aspect estetic placut,chiar reusit, care arata mai bine in realitate decat in poze.

  4. florin

    19 septembrie 2012 la 16:07

    spune-ti ca ati luat laptopul de la esal si nu au fost probleme?

  5. Catalin

    9 ianuarie 2013 la 23:05

    Salut.
    o intrebare.
    Am observat ca peste tot, in review_uri, acest laptop este catalogat drept unul multimedia si gaming.
    Insa scopul principal pentru care as avea nevoie sa il achizitionez ar fi dezvoltarea folosind aplicatii de tip Autocad (deci nevoie de grafica si putere in ceea ce priveste procesorul + RAM-ul)
    Cititnd specificatiile se pare ca am nimerit bine acest laptop, insa (in sfarsit intrebarea) de ce este catalogat ca fiind un laptop de gaming exclusiv, atata timp cat are (dupa parerea mea) si specificatii care l_ar integra bine intr_un laptop „all-purpose”?

    Merci.

    • Daniel Popescu

      10 ianuarie 2013 la 15:12

      Configuratia hardware a unitatii pe care am avut-o noi in teste este potrivita si pentru AutoCAD, asa cum ti-ai dat seama si sigur. De obicei, astfel de laptopuri sunt catalogate ca fiind adecvate pentru multimedia si jocuri tocmai pentru ca aceste activitati sunt cel mai des intalnite in randul utilizatorilor.

      Nu este un laptop exclusiv pentru jocuri (cele care intra in aceasta categorie beneficiaza si de un design specific), ci unul care poate fi utilizat pentru aproape orice fel de activitate.

      Credem insa ca se intelege mai bine targetul acestui laptop daca spunem ca este bun pentru multimedia si jocuri, decat daca spunem ca este potrivit pentru aplicatii profesionale gen AutoCAD, nu-i asa?

      • Catalin

        10 ianuarie 2013 la 21:56

        Adevarat.
        Nici marketing nu se poate face cu succes daca spui „laptop pentru apl. profesionale” :)
        Toate cele bune.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri