GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus ROG G752VT review – laptop multimedia cu serioase valente de gaming

Testat pe data de 2 decembrie 2015
Pe scurt: Asus-ul G752VT este un excelent laptop multimedia adresat celor ce doresc o maşinărie cu ecran de 17-inch, bine echipată şi capabilă de performanţe de top. Modelul testat are un preţ de plecare de circa 7000 de lei, unul corect pentru ce oferă. Pasionaţii de jocuri s-ar putea să fie interesaţi însă de modelele ROG G752VY, cu cipuri grafice Nvidia 980M, dacă le permite bugetul.
Produs testat: Asus ROG G752VT   Testat de: Andrei Girbea    Nota: 4.5/5    Pret: 7000-15000 Lei

Gama Republic of Gamers a celor de la Asus este asociată tot mai des în ultimii ani cu produse dedicate gamerilor ce oferă un bun raport preţ/performanţe. Laptop-urile de gaming sunt probabil cele mai populare dispozitive din familia ROG, iar în acest articol vom discuta despre modelul ROG G752VT.

Acesta este un notebook masiv, cu ecran de 17-inch şi specificaţii bunicele. Este în acelaşi timp şi modelul de baza în seria G752. Versiunea testată de noi include un procesor Intel Core i7-6700HQ şi un cip grafic Nvidia GTX 970M, însă doar 8 GB de memorie RAM şi un HDD de 1 TB. Acestora li se adaugă un ecran mat cu rezoluţie FHD, pentru un pachet ce costă circa 7.000 de lei.

Configuraţiile de top din gama G752 includ procesoare Intel Core i7-6820HK, ecrane UHD, până la 64 GB memorie RAM, stocare SSD NVMe şi grafică Nvidia GTX 980M, cu preţuri ce urcă până spre 15.000 de lei.

Asus ROG G752VT

Asus ROG G752VT

Bun, dar să revenim la versiunea testată de noi, un notebook multimedia performant, cu bune abilităţi şi în jocuri. El se adresează însă celor ce nu au la dispoziţie un buget care să le permită să se orienteze spre versiunile cu grafică mai potentă, superlativele în materie de gaming.

Review Video

Specificaţii tehnice Asus ROG G752VT

Asus ROG G752VT
Ecran17.3-inch, 1920 x 1080 pixeli, IPS, mat
ProcesorIntel Skylake Core i7-6700HQ CPU, quad-core 2.6 GHz
Placă videoNvidia GTX 970M 3GB
Memorie8 GB DDR4 2133 MHz (4xDIMM)
Stocare1TB 2.5″ 7200 rpm HDD
ConectivitateWireless AC Intel 7265 , Gigabit LAN, Intel Bluetooth 4.0
Porturi4x USB 3.0, 1x USB 3.1(Thunderbolt 3), HDMI, miniDP, mic, earphone, SPDIF, SD card reader, LAN
Baterie67 Wh (încastrată)
OSLinux
Dimensiuni428 mm (w) x 333 mm (d) x 43mm (h)
Greutate3.99kg
Extratastatură iluminată, sistem audio 2.1, unitate optică

Ce ne-a plăcut

După cum era de aşpteptat, noul G de 17-inch are o mulţime de puncte forte.

Dacă e să începem cu exteriorul, va trebui să remarcăm noul design, cu elemente de plastic argintii, negre şi portocalii, în general bine îmbinate unul cu altul, dar şi cu un capac metalic şi o fereastră din plexiglas pe partea din spate, un artificiu vizual menit să expună parţial sistemul de răcire privirilor curioase.

Asus ROG G752 fereastra plexiglas

Fereastra de plexiglas expune sistemul de răcire

Mai interesante pe parte din spate sunt picioarele din cauciuc, masive şi cu o aderenţa excelenţă, dar şi capacul ce permite accesul rapid la o bună parte dintre compontele hardware upgradabile, despre care vom vorbi ceva mai încolo.

Revenind la design, pot spune că G752-ul nu arată rău, însă pe mine unul tema argintie nu mă atrage foarte mult. Designul este oricum un aspect subiectiv. Unora dintre voi s-ar putea să le placă barele luminoase de pe exterior, ce încadrează logo-ul ROG, altora poate că nu. Veste bună e că ele pot fi stinse din software, dar logo-ul va rămâne întotdeauna iluminat. Mă bucur că măcar interiorul a rămas confecţionat din plasticul negru şi cauciucat utilizat de mai vechile G-uri, ce lasă o senzaţie plăcută la atingere, chit că atrage amprentele extrem de uşor.

Asus ROG G752 capac ecran

Designul lui ROG G752 a fost schimbat radical

Foarte important e că noul G este bine construit şi finisat. Capacul metalic flexează puternic, după cum veţi vedea din review-ul video, însă chiar şi atunci când apăsăm puternic asupra să, nu se observă nici un impact asupra ecranului, aşadar nu e nimic îngrijorător aici. Interiorul şi zona tastaturii sunt şi ele bine închegate, chit că prezintă un uşor flex la apăsare puternică, însă una peste altă cu greu i se va putea reproşa ceva acestui laptop la capitolul construcţie.

Atunci când vine vorba însă de utilizarea de zi cu zi m-au nemulţumit marginea frontală extrem de ascuţită şi plasarea porturilor cu precădere pe latura dreaptă, dar despre acestea vom discuta la timpul potrivit.

Să ne întoarcem acum atenţia asupra ecranului, un panel IPS mat, cu rezoluţie de 1920 x 1080 px, suport GSync şi rată de refresh de 75 de Hz, un display perfect adaptat configuraţiei hardware oferite de G752. Mai mult, ecranul este bun spre foarte bun, luminos, cu un contrast peste medie, unghiuri de vizualizare largi şi culori fidele, bine calibrate out-of-the-box (iar profilul de culoare calibrat de noi este disponibil aici, în caz că vreţi să îl utilizaţi).

Asus ROG G752 ecran ips

Ecranul IPS de 17.3 inch Full HD

Mai multe detalii sunt incluse în rândurile următoare:

  • Panel HardwareID: LG Philips LP173WF-SPF3;
  • acoperire: 94% sRGB, 70% NTSC, 72% AdobeRGB;
  • gamma: 2.2;
  • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 328 cd/m2 la priză;
  • contrast la luminozitate maximă: 650:1;
  • punct de alb: 7200 K;
  • negru la luminozitate maximă: 0.51 cd/m2;
  • DeltaE medie: 1.61 necalibrat, 1.20 calibrat.

Un alt aspect demn de remarcat este tastatură excelentă, moştenită de altfel de la G-ul 751, cu taste mari şi bine spaţiate, şi cu un layout complet. Am testat multe tastaturi în ultimii ani, însă aceasta mi se pare una dintre cele mai bune disponibile pe laptopurile existente pe piaţă românească în acest moment, cu un feedback bun, taste suficient de rigide şi o cursa de 2.5 mm.

Tastatură este şi destul de silenţioasă, iluminată, iar micile detalii precum Spacebar-ul de dimensiuni mărite sau tastele direcţionale spaţiate îmbunătăţesc şi mai mult experienţă utilizării zilnice. Un lucru nu e chiar pe gustul meu: faptul că scrisul de pe taste este roşu, lucru ce îl face greu descifrabil atunci când iluminarea nu este activă. Însă noul font, geeky, îmi place.

Asus ROG G752 tastatura touchpad

Tastatură excelentă pentru gaming şi tastat ore în şir

Trackpad-ul utilizat pe acest model de notebook pare bunicel la o prima vedere, cu o suprafaţă mare şi responsivă, bună interpretare a gesturilor şi butoane dedicate de click. Însă butoanele sunt prost finisate, iar suprafaţă răspunde defectuos la tap-uri, lucru ce nu poate fi ajustat din software, laptopurile Asus fiind dpmdv deficitare la acest capitol de când cu implementarea soluţiei Asus Smart Gestures.

Asus ROG G752 touchpad

Touchpad-ul ar mai putea fi îmbunătăţit

Dar cum probabil majoritatea dintre voi veţi conecta oricum un mouse unui astfel de dispozitiv, trackpad-ul imperfect nu e un aspect atât de deranjant.

Hardware şi perfomanţe

Bun, dar hai să trecem la lucrurile serioase: ce ştie să facă acest laptop. Configuraţia testată este cea de baza disponibilă în magazine, cu un procesor Intel Core i7-6700HQ şi grafică Nvidia GTX 970M 3GB, însă cu doar 8 GB de RAM şi un HDD mecanic de 1 TB. Un HDD cu 7200 rpm şi 32 MB cache, aşadar unul relativ rapid pentru categoria să, însă totuşi un HDD ce are un impact pe măsură asupra performanţelor zilnice.

Chiar şi aşa, modelul acesta este extrem de interesant, pentru că G752-ul este uşor de upgradat. Uşa de pe spate ascunde două dintre sloturile de memorie RAM, bay-ul HDD-lui şi cele două sloturi PCIe de generaţia a 3-a, ce suportă SSD-uri PCIe NVMe de 80 mm, cu performanţe excelente, şi preţuri pe măsură. Cert e că dacă veţi achiziţiona configuraţia de baza a G752-ului veţi putea să adăugaţi uşor mai multă memorie RAM şi să alegeţi SSD-ul pe care vi-l doriţi. De menţionat că dacă doriţi să accesaţi sloturile 3 şi 4 de memorie, va trebui să dezasamblaţi întregul computer, deoarece acestea sunt plasate pe partea superioară a plăcii de baza, un procedeu ceva mai complicat.

Asus ROG G752 componentele interne

Upgrade-ul memoriei RAM şi stocării se poate face foarte uşor

Bun, dar chiar şi în configuraţia de baza testată de aici, Asus-ul G752VT s-a dovedit rapid şi performant. El face faţă cu lejeritate utilizării de zi cu zi, fie că vorbim de browsing cu multiple taburi deschise, de conţinut multimedia de orice tip, editare Office, etc. În aceste situaţii laptopul rămâne şi foarte rece, oferă autonomie decentă pentru gama sa şi va fi şi tăcut. De fapt, cele două ventilatoare ale sistemului de răcire sunt inactive în task-urile uzuale, singură sursă de zgomot fiind HDD-ul. Dacă optaţi cumva pentru o soluţie ce elimina complet HDD-ul din ecuaţie, G752-ul va fi complet tăcut în utilizarea zilnică.

Ecranul de calitate şi sistemul audio 2.1, cu două boxe plasate în spatele ecranului şi un subwoofer plasat pe burtă, vin în completarea performanţelor hardware, termice şi acustice, transformând acest laptop într-o excelenţă opţiune multimedia.

Desigur, o astfel de configuraţie se descurcă bine şi în task-uri mai complexe, fie că vorbim de softuri de programare precum Eclipse, maşini virtuale, programe de editare grafică precum Photoshop, Premiere şi 3DSMax, şi nu în ultimul rând de jocuri.

Cipul grafic Nvidia GTX 970M este o soluţie capabilă să ruleze fluent jocurile moderne, atât timp cât nu se trece dincolo de rezoluţia 1080p. Tocmai de aceea va ziceam că ecranul ales de Asus pentru G752VT este o pereche ideală. Mai jos aveţi o serie de rezultate în jocurile testate de noi.

FHD HighFHD Ultra
Shadow of Mordor69 fps55 fps
FarCry 465 fps54 fps
Grid Autosport75 fps73 fps
Tomb Raider75 fps75 fps
Bioshock Infinite75 fps65 fps
Total War: Attila32 fps20 fps
Metro: last Light60 fps31 fps

Iar aici găsiţi şi o serie de rezultate în testele sintetice.

  • 3Dmark 11: P9043;
  • 3Dmark 13: Cloud Gate – 13046, Sky Diver – 14600, Fire Strike – 6700;
  • PCMark 08: Home Conventional – 3831;
  • CineBench 11.5: OpenGL 61.15 fps, CPU 7.47 pts, CPU Single Core 1.62 pts;
  • CineBench R15: OpenGL 74.07 fps, CPU 676 pts, CPU Single Core 140 pts.
  • GeekBench 3: Single Core – 3049 , Multi Core – 11884;
  • x264 Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 153.88 fps, Pass 2 – 42.14 fps;
  • x264 Benchmark 5.0.1 64-bit: Pass 1 – 68.74 fps, Pass 2 – 15.01 fps.

Nu în ultimul rând am pus la lucru G752-ul şi în condiţii de stress, pentru a vedea cum se comportă CPU-ul şi GPU-ul atunci când sunt împinse la maximum.

Procesorul nu intră în throttling, însă frecvenţa sa scade ocazional sub pragul maxim de TurboBoost de 3.1 GHz, în vreme ce cipul grafic rulează la o frecvenţa sub cea stock atunci când este menţinut la 100% pentru un timp mai îndelungat.

În utilizarea zilnică însă throttling-ul nu îşi face niciodată simţită prezenţa, indiferent de task-urile încercate, iar temperaturile externe ale carcasei se menţin în limite excelente, doar anumite porţiuni depăşind pragul celor 40 de grade, după cum puteţi vedea din pozele de mai jos.

temperatures-dailyuse temperatures-load*Daily Use (utilizare uzuală)– 1080p Youtube clip în Edge pentru 30 de minute
*Load  – rulare Need for Speed: Most Wanted pentru 30 de minute

Ce scârţâie

Puţine lucruri lasă de dorit atunci când privim acest laptop în ansamblu, dar şi pretenţiile mele sunt la nivel înalt, pentru că discutăm de un model de top din gama ROG.

Un singur aspect este cu adevărat enervant: muchia frontală, atât de ascuţită încât lasă urme adânci în zona încheieturii mâinii stângi, atunci când aceasta este poziţionată în zona tastelor WASD, cele atât de folosite în jocuri. Am mai întâlnit laptopuri cu muchia frontală ridicată şi ascuţită, însă G752-ul este cu adevărat barbar.

Soluţia ar fi probabil un birou mare, care să vă permită să plasaţi laptopul undeva mai adânc spre mijlocul sau, astfel încât unghiul dintre mâna şi suprafaţă să fie mai puţin ascuţit. Sau utilizarea unei perne pentru palm-rest, o protecţie care să se interpună între mâna şi muchie.

Bun, pe lângă aceasta, nu pot să zic că sunt un mare fan al design-ului sau unora dintre noile finisaje alese de Asus pentru gama G752. Nu discutăm despre design şi latura estetică, însă metalul folosit pe capac şi plexiglasul folosit pentru fereastră de pe spate sunt sensibile şi se vor zgâria uşor, lucru nedorit la un notebook ce nu va fi ţinut în puf. Pe lângă aceasta, rama argintie şi groasă a ecranului este chiar hidoasă şi îmi aminteşte de laptopurile anilor 2000, nu de un model abia lansat în 2015.

Un alt aspect ce poate fi trecut la capitolul neajunsuri este bateria G-ului 752, una cu o capacitate de doar 67 Wh, în vreme ce modelul G751 oferea una de 88 Wh. Autonomia nu este slabă, din contra, e chiar bunicică, după cum puteţi vedea şi mai jos, ţinând cont că soluţia hardware nu include Optimus, astfel că cipul Nvidia este întotdeauna activ:

  • 15 W (~5 h 15 min ) – idle, Power Saving Mode, ecran la 0%, Wi-Fi OFF;
  • 21 W (~4 h 15 min) – browsing lejer şi editare de text în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
  • 20 W (~4 h 20 min) – 1080p fullscreen video de pe Youtube în EDGE, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
  • 19 W (~4 h 30 min) – 1080p fullscreen .mkv video în aplicaţia Movies, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
  • 29 W (~3 h) – browsing intensiv în EDGE, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON.

Însă o baterie mai mică este un pas înapoi, mai ales în condiţiile în care G752-ul este chiar mai lung şi mai lat decât modelul precedent, chit că în acelaşi timp ceva mai subţire şi mai uşor.

Nu în ultimul rând, voi menţiona şi trackpad-ul la capitolul „mai e de lucru”, care în cazul modelului testat de noi nu se descurcă grozav cu tap-urile, mai ales cu cele subtile pe care le folosesc eu în mod normal, şi ale cărui butoane fizice de click lasă o impresie de ieftin, datorită faptului că nu sunt suficient de rigide, astfel încât să înregistreze click-urile chiar şi atunci când sunt apăsate spre colţuri. Desigur, trackpad-ul pe un laptop de gaming este un element relativ neimportant, majoritatea utilizatorilor urmând să conecteze oricum un mouse acestui laptop, dar asta nu înseamnă că trebuie neglijat.

Ah, şi că tot veni vorba de mouse, majoritatea porturilor acestui laptop sunt aranjate pe muchia din dreapta, astfel că dacă veţi conecta periferice, cablurile acestora vă vor incomoda mişcarea mouse-ului. Cei ce ţin însă mouse-ul în stânga, dacă există, vor fi extrem de fericiţi cu layout-ul acestui notebook.

Preţuri şi disponibilitate

După cum vă spuneam la început, modelul de Asus G752VT testat în acest articol este disponibil în România, şi pleacă de la circa 7000 de lei.

Dacă veţi opta pentru o versiune asemănătoare, însă cu un SSD NVMe de 128 GB şi 16 GB de RAM, va trebui să scoateţi din buzunar circa 8000 de lei, în vreme ce modelul de top din sub-gama G752VT include două SSD-uri de 256 GB, un HDD de 1 TB şi 32 de GB de RAM, costând circa 11.000 de lei.

Cei de vor opta pentru cipul grafic Nvidia 980M vor avea de ales o versiune cu 4 GB de memorie video, ce pleacă de la circa 8500 de lei, într-o configuraţie cu 8 GB de RAM şi HDD de 1 TB (asemănătoare celei testate de noi, dar cu cipul grafic mai capabil). Cei ce vor opta pentru procesorul deblocat Intel Core i7-6820HK vor trebui să scoată din buzunar circa 12.500 de lei, dar vor primi şi 32 GB memorie RAM, cipul grafic Nvidia GTX 980M 8 GB, două SSD-uri de 256 GB şi un HDD de 1 TB.

Mai multe detalii despre configuraţiile disponibile la momentul în care citiţi acest articol, precum şi preţurile lor actualizate, sunt disponibile aici.

Concluzii şi concurenţă

Una peste alta, Asus ROG G752VT este un laptop reuşit, un excelent notebook multimedia cu ecran de 17-inch şi valenţe de gaming, atât timp cât pretenţiile sunt adaptate specificaţiilor hardware. Cei ce vor dori însă un laptop cu adevărat potent în jocuri şi cărora bugetul le va permite, sunt sfătuiţi să se îndrepte spre versiunile G752VY, cu cip grafic Nvidia GTX 980M.

Versiunea testată în cadrul acestui articol excelează la capitolul performanţe, rulând în acelaşi timp tăcut şi rece. Acestui aspect i se adaugă un ecran de bună calitate, o tastatură excelentă şi autonomie bunicică, în ciuda bateriei mici pentru un notebook din această gama, toate împachetate într-o carcasa masivă, greoaie, însă în acelaşi timp bine închegată.

Desigur, laptopul testat nu e lipsit neajunsuri, ele fiind în mare parte legate de unele decizii de design greu de înţeles, precum muchia frontală extrem de ascuţită, porturile grupate majoritar pe latura dreaptă sau materialele destul de sensibile utilizate pentru unele porţiuni ale carcasei.

Asus ROG G752 iluminare logo si partea din spate

Asus ROG G752 – foarte multe accente de gaming

Concurenţa pentru G752 pe piaţa românească va fi reprezentată de nou lansatul Acer Predator 17, şi poate de mai bătrânul G751, chit că acesta nu oferă îmbunătăţirile tehnice ale platformei Skylake. Modelele MSI, Gigabyte sau Dell Alienware existente pe piaţă internaţională sunt greu de găsit la noi. Astfel că principalul concurent rămâne modelul celor de la Acer. Dar despre Asus-ul ROG G752 şi Acer-ul Predator 17 vom vorbi mai pe îndelete într-un articol viitor, deoarece le-am testat pe ambele şi aşteptăm ca ele să fie disponibile în magazine pentru a putea trage o concluzie legată de „care pe care”.

Până atunci, aruncaţi un unchi peste articolul în care discutăm despre cele mai bune laptopuri de gaming ale momentului, iar dacă aveţi nelămuriri legate de G752 sau adăugiri la articolul de faţă, secţiunea de comentarii vă este deschisă.

1 comentariu

  1. AlexM

    15 decembrie 2015 la 22:17

    Buna ziua.
    In primul rand tin sa va multumesc pentru acest articol, profesionist si bine documentat. In al II-lea rand as avea o intrebare la d-voastra: care credeti ca este mai bun si performant dintre modelele ASUS G751JY-T7422D si ASUS G752VT-GC078T? Merci!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri