GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Transformer Book T300FA review – convertibil 2-in-1 cu Intel Core M

Testat pe data de 24 noiembrie 2014
Pe scurt: Asus Transformer Book T300FA este un convertibil 2-in-1 care poate fi utilizat pe post de tableta şi, mai ales, laptop. Performanţele bune în utilizarea de zi cu zi îl recomandă pentru achiziţie, însă autonomia este modestă şi există şi alte mici defecte.
Produs testat: Asus Transformer Bpook T300FA   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.5/5    Pret: N/A Lei

Seria Transformer Book a producătorului taiwanez Asus este compusă din tablete care pot fi utilizate şi pe post de laptopuri prin ataşarea unui docking-station care include în principal tastatura şi, eventual, un spaţiu suplimentar de stocare.

Ce are însă special noul model Asus Transformer Book T300FA care îşi face apariţia inclusiv în magazinele din România?

Este primul dispozitiv convertibil Asus care utilizează noua platformă hardware Intel Core M, caracterizată teoretic de performanţe suficient de bune pentru utilizarea de zi cu zi fără a necesita ventilator, o autonomie ridicată şi preţuri decente pentru o gamă largă de utilizatori.

Prin urmare, interesul pentru T300FA este unul ridicat, însă înainte de a începe review-ul merită să-ţi atragem atenţia că noi am avut la test o versiune pre-productie. Prin urmare, unele aspecte negative pe care le-am remarcat pe parcursul testelor ar putea fi remediate până la lansarea efectivă în magazine a produsului.

Asus T300FA este un convertibil 2-in-1

Asus T300FA este un convertibil 2-in-1

Ce este Asus Transformer Book T300FA?

Asus Transformer Book T300FA este o tabletă cu diagonala de 12.5” care se poate transformă în laptop prin ataşarea unui docking station cu tastatura şi, opţional, HDD suplimentar pentru stocarea datelor.

Specificaţii tehnice Asus Transformer T300FA

Iată principalele specificaţii tehnice ale convertibilului:

Asus Transformer Book T300FA
EcranIPS, 12.5″, 1366×768 pixeli
ProcesorIntel Broadwell Y Core M-5Y10
GraficaIntel 5300 HD
Memorie4 GB
Stocare64 GB + HDD 1 TB
ConectivitateWireless N, Bluetooth
Porturimicro-HDMI, micro-USB, microSD card reader
Baterie30 Wh
OSWindows 8.1
DimensiuniTableta: 311x209x10 mm
Cu docking-station: 311x218x24 mm
GreutateTableta: 812 grame
Cu docking + HDD: 1625 grame
Extradocking station with keyboard, trackpad siHDD

Review video Asus Transformer Book T300FA

Înainte de a începe review-ul propriu-zis, iată un test în format video:

Ce ne-a plăcut

Transformer Book T300FA este în esenţă o tabletă cu diagonală de 12.5”, în corpul căreia regăsim componentele hardware şi acumulatorul. Carcasa este realizată din plastic texturat care din păcate reprezintă un magnet pentru amprente, în timp ce partea frontală este acoperită cu sticlă, dar şi cu o rama din plastic în jurul ecranului.

Pentru un dispozitiv de 12.5”, T300FA este destul de compact şi este relativ uşor de ţinut în mâini şi de utilizat, atât în mod portrait, cât şi în format landscape. La această impresie contribuie şi marginea inferioară mai groasă, întrucât poţi lua tableta în mână în această zonă pentru a citi confortabil documente sau pentru a neviga pe internet.

Asus T300FA este mai dificil de utilizat pe post de tableta

Asus T300FA este mai dificil de utilizat pe post de tableta

Adevărul este însă că diagonală de 12.5” este mult mai pretabilă pentru laptopuri, astfel că cel mai probabil vei avea docking-station-ul conectat în cea mai mare parte a timpului. În cazul lui T300FA, acesta include o tastatură, un trackpad şi două porturi USB, dintre care unul USB 3.0. Opţional, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul variantei noastre de test, docking-station-ul include şi un HDD de 1 TB.

Conectarea docking-station-ului la tabletă este uşoară, iar sistemul de prindere în sine este realizat dintr-un material oarecum textil care protejează tableta de zgârieturi. Dispozitivul complet cântăreşte aproximativ 1.6 kg, dar este destul de portabil, mai ales dacă alegi versiunea fără HDD inclus, care te scuteşte de ceva grame.

Carcasa docking-station-ului este de asemenea confecţionată din plastic, iar finisajul este cauciucat, ceea ce înseamnă că îl poţi lua cu uşurinţă în mână. În varianta noastră de test, carcasa este albastră şi include porturi USB, dar şi un port microUSB şi un conector microHDMI.

Ecranul IPS al lui Transformer Book T300FA are o diagonală de 12.5” şi oferă o rezoluţie de 1366×768 pixeli.Pentru segmentul de preţ căruia i se adresează, culorile afişate au o acurateţe surprinzător de bună, iar contrastul este de asemenea unul bun. Cuvinte de laudă avem şi în privinţa unghiurilor de vizualizare, dar şi a modului în care funcţionează comenzile touch pe ecran. Luminozitatea obţinută a fost de 270 nits, una suficient de bună pentru utiloizarea în interior.

Luminozitatea ecranului lui T300FA

Luminozitatea ecranului lui T300FA

  • acoperire: 77% sRGB, 55% NTSC, 57% AdobeRGB;
  • gamma: 2.3;
  • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 267 cd/m2 la priză;
  • contrast la luminozitate maximă: 720:1;
  • punct de alb: 6600 K;
  • negru la luminozitate maximă: 0.37 cd/m2;
  • DeltaE mediu: 2.64 necalibrat, 1.17 calibrat.

Tastatura este una decentă şi nu include elemente inovatoare din punct de vedere al designului. Vorbim despre o tastatură de tip clichet cu taste full-size de formă pătrată, cu excepţia tastelor direcţionale, care au dimensiuni mai mici. Experienţa de lucru la tastatură este decentă, iar feedback-ul tastelor este de asemenea suficient de bun, în special după o perioadă de acomodare.

Trackpadul este realizat din plastic şi oferă o bună acurateţe, singurele mici inconveniente fiind că are dimensiuni ceva mai mici şi că sunetul la click-uri tradiţionale este destul de puternic.

Aşa cum spuneam şi la începutul acestui review, T300FA este primul convertibil Asus care utilizează platforma hardware Intel Core M. În cazul de faţă vorbim despre un procesor Core M-5Y10, modelul de bază din gamă, care are o frecvenţă de numai 0.8 GHz, dar care ajunge până la viteze de 2 GHz prin TurboBoost.

Procesorul este acompaniat de o placă video internă Intel HD 5300 şi 4 GB de memorie RAM, în timp ce memoria internă este de 64 GB. Versiunea noastră de test include însă şi un HDD tradiţional cu capacitatea de 1 TB.

Evident, nu vorbim despre o platformă hardware puternică, însă aceasta se descurcţ decent atunci când vine vorba despre sarcini mai puţin pretenţioase.  De exemplu, poţi naviga cu uşurinţă pe internet dacă foloseşti browserele Firefox sau Internet Explorer, poţi vedea clipuri FullHD şi 4K în Youtube, te poţi uita la clipuri FullHD în format MKV şi, în anumite limite, poţi apela chiar la multitasking. Toate acestea sunt posibile în special prin prisma faptului că procesorul rulează frecvent la viteză maximă de 2 GHz.

Gadgetul ofera performante bune in utilizarea de zi cu zi

Gadgetul ofera performante bune in utilizarea de zi cu zi

În anumite limite, platforma hardware este suficient de puternică inclusiv pentru jocuri. Noi am încercat titluri precum Dirt 3 la rezoluţie 1366×768 pixeli pe detalii Very Low cu 30-35 fps, însă Need For Speed a ajuns doar la 12-15 fps. Prin urmare, ocazional, te poţi delecta şi cu jocuri, dacă înţelegi care sunt limitele platformei.

Docking station-ului permite un acces uşor la HDD, astfel că acesta poate fi înlocuit cu un SSD. Sau, dacă cumperi convertibilul fără HDD, poţi cumpera separat un SSD.

Iată şi rezultatele obţinute în câteva programe de tip benchmark:

  • 3DMark 11: P610;
  • 3DMark 13: Ice Storm – 26246, Cloud Gate – 2765, Sky Diver – 1324, Fire Strike – 346;
  • PCMark 08: Home Convenţional – 1948;
  • CineBench 11.5: OpenGL 12.61 fps, CPU 1.62 pts;
  • CineBench R15: OpenGL 16.72 fps, CPU 131 pts.

Conexiunea Wi-Fi a funcţionat bine pe parcursul testelor, atât pe perioadele în care am utilizat convertibilul în apropierea routerului, cât şi atunci când m-am îndepărtat la circa 10 metri, cu trei pereţi în drum.

Conexiunea Wi-Fi a functionat ireprosabil

Conexiunea Wi-Fi a functionat ireprosabil

Sistemul audio este alcătuit din două boxe amplasate pe spatele tabletei, iar volumul este destul de ridicat, fără să existe vibraţii sau distorsiuni. Practic, vorbim despre un sistem decent pentru acest segment de preţ, însă calitatea nu este una prea bună.

Sistemul audio este decent, dar nu impresioneaza

Sistemul audio este decent, dar nu impresioneaza

Nu în ultimul rând, există şi o cameră web frontală utilă pentru convorbiri prin Skype care oferă o calitate decentă a imaginii.

Unul dintre principalele avantaje ale platformei Core M este absenţa ventilatoarelor, motiv pentru care tableta nu scoate niciun sunet, aşa cum se întâmplă în cazul iPad-urilor sau dispozitivelor cu Android.

Docking station-ul ofera acces facil la HDD-ul din interior

Docking station-ul ofera acces facil la HDD-ul din interior

Ce scârţâie

Chiar dacă am apreciat designul adoptat pentru T300FA, există un neajuns la ataşarea docking-station-ului. Acesta este prins de două balamale, însă nu beneficiază de niciun suport pe partea din spate, astfel că ecranul nu este ferm fixat în mecanism.

Pe lângă părţile sale bune, ecranul are şi o lacună majoră: fonturile şi alte detalii nu sunt foarte precis redate, ci uşor tremurate, iar această problemă nu are drept cauză rezoluţia ecranului, ci se datorează calităţii panelului folosit. Problema nu este remarcată la vizionarea fotografiilor sau clipurilor video şi poate fi remediată parţial în aplicaţia ClearType din Windows, dar asta numai pentru aplicaţiile care suportă această funcţie.

La nivel de performanţe, navigarea în browserul Chrome este foarte lentă, lucru observat atât în cadrul unor pagini cu articole, cât şi pe Youtube. Practic, procesorul se încarcă la maxim la simpla rulare a unui film pe Youtube, iar problema vine de la codecul VP9, utilizat de Google în locul codecului H.264/265 de pe Firefox şi Internet Explorer. Prin urmare, Chrome nu este încă suficient de bine optimizat pentru noua platforma Core M.

T300FA este silenţioasă în mod de tabletă, dar zgomotoasă atunci când ataşezi docking station-ul din cauza HDD-ului tradiţional din interiorul acestuia. O soluţie ar fi renunţarea la HDD în favoarea unui SSD, dacă bugetul îţi permite.

De asemenea, absenţa unui ventilator face că temperatura ecranului şi a spatelui tabletei să ajungă uşor la 35-40 de grade la utilizare obişnuită şi chiar mai mult în filme FullHD şi jocuri.

Harta temperaturilor pentru Asus T300FA

Harta temperaturilor pentru Asus T300FA

Nici autonomia nu este cea aşteptată în mod obişnuit pentru un astfel de dispozitiv, mai ales că vorbim despre un acumulator de 30 Wh integrat în tabletă, iar docking station-ul nu oferă nicio baterie suplimentară.

Astfel, în mod obişnuit vei atinge o autonomie de 4-5 ore. Iată la ce te poţi aştepta în funcţie de modul în care foloseşti dispozitivul, cu menţiunea că prima valoare este pentru combinaţia tabletă + docking station, iar a doua valore pentru folosirea exclusivă a tabletei:

  • 10 ore, respectiv 13 ore: idle, HDD inactive Power Saving Mode, ecran 0%, Wi-Fi OFF;
  • 6 ore şi 40 de minute: idle, HDD activ, Power Saving Mode, ecran la 0%, Wi-Fi OFF;
  • 4 ore şi 50 de minute: browsing şi editare texte în Google Drive cu HDD inactiv, Balanced Mode, ecran at 40%, Wi-Fi ON;
  • 4 ore şi 40 de minute, respectiv 6 ore: clip vide 1080p pe Youtube în Internet Explorer (HDD inactiv), Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
  • 4 ore, respectiv 5 ore şi 20 de minute: video 1080p MKV cu VLC Player rulat pe HDD, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
  • 3 ore şi 30 de minute, respectiv 5 ore şi 25 de minute: browsing în Internet Explorer (HDD inactiv), Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
  • 3 ore, respectiv 4 ore şi 15 minute: video 1080p pe Youtube în Chrome, Balanced Mode, ecran 40%, Wi-Fi ON.
Autonomia lui Asus T300FA este modesta

Autonomia lui Asus T300FA este modesta

Preţ Asus Transformer Book T300FA şi disponibilitate

Asus Transformer Book T300FA va fi disponibil în magazinele din România până la sfârşitul anului, iar pentru moment avem preţurile valabile pentru Europa. Versiunea testată de noi, cu HDD de 1 TB, va costa aproximativ 700 EUR, astfel că în România ne putem aştepta la un preţ de 3.000 – 3200 lei.

În schimb, versiunea de bază, care nu include HDD de 1 TB, va avea un preţ de comercializare de 600 EUR, adică circa 2.700 lei în România.

Vom reveni cu detalii concrete despre preţurile pentru România când acestea vor fi făcute publice de Asus.

Asus T300FA este un convertibil interesant la un pret adecvat

Asus T300FA este un convertibil interesant la un pret adecvat

Concluzii

Asus Transformer Book T300FA este un dispozitiv interesant care poate fi utilizat pe post de tabletă şi laptop. Se adresează în special celor care îl vor utiliza pe post de laptop şi care apreciază liniştea asigurată de absenţa ventilatoarelor, performanţele obţinute în aplicaţii uzuale, dar şi posibilitatea de a încerca anumite jocuri.

Pe de altă parte, unele probleme ale ecranului, care sperăm să fie remediate în versiunea finală care va apărea în magazine, dar şi autonomia scăzută şi încălzirea excesivă, pot reprezenta defecte importante pentru anumiţi utilizatori. Dacă te numeri printre aceştia, îţi poţi îndrepta atenţia spre Asus Transformer Book T200TA, care asigură o autonomie de lucru de 8-10 ore şi este mai accesibilă.

Asus T300FA, intr-o ipostaza in care va fi folosit probabil mai putin

Asus T300FA, intr-o ipostaza in care va fi folosit probabil mai putin

Pro

  • construcţie interesantă
  • performanţe decente
  • rulare silenţioasă fără ventilator

Contra

  • autonomie scăzută
  • încălzire excesivă

1 comentariu

  1. Alexandru

    25 noiembrie 2014 la 11:18

    Mereu mi-au placut Transformer-urile de la Asus. Si e normal, cand vrei sa-l folosesti ca laptop il folosesti ca laptop iar atunci cand il vrei tableta il faci tableta. Mai pui ca este si la un pret cu mult mai mic decat laptopurile de tip converter care isi rotesc si isi dau peste cap ecranele ca sa se transforme in ceva oarecum similar.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri