GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

ASUS VivoBook S510 (S510UQ) review: ultraportabil cu ecran de 15-inch și preț atractiv

Testat pe data de 1 august 2017
Pe scurt: ASUS VivoBook S15 este un laptop ultraportabil cu ecran de 15-inch, cu un format compact și ușor, hardware puternic, ecran IPS și tastură iluminată, toate într-un pachet cu preț atractiv. Autonomia medie și ventilatoarele zgomotoase sunt însă unele dintre compromisurile pe care va trebui să le acceptați, după cum veți afla pe larg din articolul de mai jos.
Produs testat: ASUS VivoBook S15 S510   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 2500 - 4100 Lei

În acest articol vom discuta în amănunt despre unul dintre cele mai interesante laptop-uri multimedia full-size disponibile în acest moment, Asus-ul VivoBook Slim S510.

După cum sugerează și numele, acesta este un laptop cu ecran de 15-inch și o construcție compactă și ușoară.

El cântărește circa 1.65 kg, cu 300-800 de grame mai putin decât multe alte laptopuri similare din gama sa medie de preț, fiind disponibil în plaja 2500-4000 de lei. Pe lângă aceasta are și un profil subțire si un format compact, după cum se poate vedea după marginile înguste din jurul ecranului.

Printre punctele forte ale gamei Vivobook Slim se numără și tastatura iluminată, ecranul mat cu panel IPS, conectivitatea bună și o platformă hardware modernă construită pe cipuri Intel Core U. Pe de altă parte, anumite aspecte ce privesc rigiditatea construcției și autonomia au fost sacrificate într-o oarecare măsură pentru a putea obține greutatea și designul acestei serii.

Vivobook-urile Slim sunt disponibile în magazine în două subserii principale: Vivobook S510UQ (cu grafică Nvidia GT 940MX, versiunea de top testată în cadrul acestui articol) și Vivobook S510UA (cu grafică Inte HD 620). Cea din urmă se adrează celor neinteresați de jocuri, în vreme ce modelele UQ sunt mai performante în jocuri și alte aplicații ce necesită un cip grafic dedicat.

Specificațiile versiunii testate

  • Ecran: 15.6”, 1920 x 1080 pixeli, IPS, strat protector mat
  • Procesor: Intel Kaby Lake Core i7-7500U
  • Video: Intel HD 620 + Nvidia GTX 940MX 2 GB GDDR5
  • Memorie: 16 GB DDR4 (2x DIMMs, maxim 32 GB)
  • Stocare: 512 GB SSD (M.2 SATA) + 2 TB 5400 rpm HDD (2.5″)
  • Conectivitate: Intel AC 8265 Wireless AC , Bluetooth 4.1
  • Porturi: 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x USB 3.1 gen 1, HDMI, mic/earphone, card reader
  • Baterie: 42 Wh, încărcător de 65 Wh
  • OS: Windows 10
  • Dimensiuni: 362 mm x 242 mm x 18 mm
  • Greutate: 1,62 kg  + 0,24 kg încărcător
  • Altele: tastatură cu iluminare albă, difuzoare stereo, webcam, senzor amprentă

Seria Vivobook Slim S510 este diponibilă în diverse variante, cu procesoare Core U i5 sau i7, diverse opțiuni de memorie RAM și stocare, precum și cu sau fără cipul grafic Nvidia.

Ce ne-a plăcut

ASUS VivoBook S15 este un produs care va atrage imediat atenția celor care doresc un laptop standard cu ecran de 15” deoarece are dimensiuni și greutate reduse. Mai mult, ASUS a încercat să găsească un compromis cât mai bun între calitatea construcției și preț, iar rezultatul este un design atractiv și materiale care nu prea dezamăgesc.

ASUS-VivoBook-S15_01

Cheia dimensiunilor reduse ale carcasei este rama foarte îngustă a ecranului. Acest element este cunoscut de ceva vreme de la modele precum Dell XPS 15 sau ASUS Zenbook UX530, însă de data aceasta avem de-a face cu un laptop cu un preț sensibil mai scăzut.

Această scădere în dimensiuni și materialele de construcție anume alese au permis scăderea greutății totale până la 1,62 kg, VivoBook S510 fiind astfel un laptop ușor pentru clasa din care face parte și pentru gama de preț în care se încadrează.

ASUS-VivoBook-S15_04

Materialele de construcție alese de ASUS sunt aliajul de aluminiu și plasticul. Capacul superior este acoperit integral cu metal, acest sistem asigurând atât o rigiditate foarte bună a ecranului, cât și protecția necesară atunci când laptopul este pus prin bagaje. Finisajul metalului este bun, acesta având o culoare care ascunde bine atât urmele degetelor cât și eventualele zgârieturi care se vor acumula în timp.

ASUS-VivoBook-S15_10

Restul carcasei, adică interiorul, rama laterală și capacul inferior sunt fabricate din material plastic. Aceasta are un finisaj neted semi-mat și o culoare care se potrivește cu metalul capacului superior, impresia estetică fiind una foarte bună. Singura excepție, vizibilă de altfel și în imagini, este rama ecranului realizată din plastic de culoare neagră.

Calitatea construcției este bună, neobservându-se îmbinări prost aliniate sau insuficient de bine acoperite ca în cazul altor modele ieftine. Este adevărat, unele muchii sunt puțin cam ascuțite, însă materialul plastic face ca senzația contactului să fie mult mai puțin deranjantă decât în cazul unor muchii dure metalice.

Este clar că ASUS a subțiat carcasa cât mai mult posibil pentru a putea reduce greutatea și a obține un volum interior cât mai mare, însă probabil că a mers un pic prea departe. Carcasa laptopului flexează sesizabil, în special în zona de deasupra tastaturii, iar cei care sunt obișnuiți cu modele mai scumpe și mai rigide vor strâmba din nas.

ASUS-VivoBook-S15_28

Este adevărat, ASUS a încercat să rigidizeze tastatura cu o placă metalică, însă efectul este doar parțial satisfăcător, deoarece restul carcasei flexează ușor și subminează parțial acest efort. Acesta este însă singurul aspect negativ al construcției, iar faptul că prețul de comercializare începe de la circa 2500 de lei va scuza în bună parte problema.

Datorită dimensiunilor, greutății și designului, utilizarea lui VivoBook S15 este o adevărată plăcere. Laptopul poate fi ridicat ușor cu o singură mână, stă stabil pe masă datorită piciorușelor antiderapante eficiente și nu ocupă prea mult loc indiferent unde-l așezăm. În plus, balamaua cu deschidere de 150 grade a ecranului este fermă, display-ul putând fi astfel ajustat fără prea multe probleme.

ASUS-VivoBook-S15_12

Tastatura este afectată în mod direct de flexibilitatea zonei interioare a carcasei, placa sa metalică pentru ranforsare ajutând doar parțial la remedierea situației. Modul în care aceasta se lasă ușor dacă apăsați prea tare pe ea poate fi enervant, însă dincolo de acest aspect, tastatura este una de foarte bună calitate.

Aranjarea tastelor este una familiară pentru utilizatorii altor laptopuri de la ASUS, aceasta folosind taste cu dimensiuni standard spațiate generos, un rând de taste funcționale cu dimensiuni mai mici și taste direcționale cu înălțimea redusă la jumătate. La aceasta se adaugă un rând vertical de butoane amplasat în partea dreaptă, acestea necesitând un timp de acomodare pentru a evita apăsarea lor accidentală.

ASUS-VivoBook-S15_13

Butoanele au o cursă foarte elastică și foarte tăcută, însă necesită o apăsare ceva mai fermă pentru a învinge rezistența mecanismului, ceea ce ar putea frâna într-o oarecare măsură viteza de scriere. Sistemul de iluminare folosește LED-uri albe și oferă două trepte pentru ajustarea intensității.

Touchpadul este acoperit de o suprafață din material plastic și este compatibil cu driverele Microsoft Precision din Windows 10. Acesta nu este zgomotos, așa cum sunt alte modele fabricate din plastic în loc de sticlă sau metal, însă fricțiunea este cam mare și împiedică realizarea gesturilor fine. Nici viteza nu este prea ridicată, însă măcar acest aspect poate fi corectat din drivere.

Butoanele touchpad-ului sunt bune, acesta având o cursă fermă și un zgomot perceptibil plăcut. După cum se vede din imagini, ASUS a integrat în acest touchpad și un cititor pentru amprente care se integrează cu funcția de autentificare Hello din Windows 10, ușurând astfel viața celor care își protejează laptopul cu parole.

Ecranul are o diagonală de 15,6”, este acoperit cu un strat protector mat, care va fi o binecuvântare în mediile intens luminate, și are margini înguste în care sunt ascunse și camera Web și microfonul aferent acesteia.

ASUS oferă două variante, una ieftină cu ecran TN cu rezoluție de 1366 x 768 pixeli, și una puțin mai scumpă, cu ecran IPS cu rezoluție de 1920 x 1080 pixeli. Alegerea normală ar trebui să fie cea din urmă deoarece saltul de calitate este mare, fără a costa prea mult în plus.

ASUS-VivoBook-S15_23

Panoul IPS fabricat de LG Philips are un comportament onorabil ținând cont de segmentul de preț. Acesta oferă o luminozitate maximă satisfăcătoare de 250 nits, bună în interior dar prea slabă pentru exterior, contrast ridicat, uniformitate bună și unghiuri de vizualizare suficient de ample.

screen-brightness-coverage-vivobook-s510_1

Acuratețea coloristică este însă modestă, culorile fiind puțin cam spălăcite și cu un gamut cam mic. După o calibrare, acești parametrii devin ceva mai acceptabili pentru un laptop din acest segment de preț, ecranul putând oferi o acoperire de 68 de procente pentru spectrul sRGB și de 51 de procente pentru spectrul AdobeRGB.  Ecranul este astfel suficient de bun pentru multimedia sau jocuri, însă nesatisfăcător pentru activități foto/video pretențioase.

ASUS VivoBook S15 vine într-o multitudine de configurații, începând de la procesoare Intel Core i3 ULV cu grafică integrată și terminând cu procesoare Core i7 ULV cu procesor grafic dedicat.

Modelul testat de Giz.ro a oferit un procesor Core i7-7500U, placă video NVIDIA GT 940MX cu 2 GB de memorie dedicată, 16 GB de memorie RAM, o unitate de stocare SSD cu conectare M.2 și capacitate de 512 GB și o unitate de stocare HDD de 2,5” cu o capacitate de 2 TB.

Cu excepția procesorului și cipului grafic, toate componentele pot fi schimbate după înlăturarea capacului inferior. VivoBook-ul S510 poate fi astfel actualizat hardware destul de ușor în caz că ați ales o configurație ieftină și veți dori la un moment dat să o îmbunătățiți.

Configurația hardware s-a dovedit una performantă, chiar dacă procesorul Core i7 s-a încălzit ocazional prea mult și nu a putut atinge întotdeauna frecvențele maxime specificate de 3,4 GHz (Turbo Boost). Chiar și limitat de sistemul de răcire la 3,2 – 3,3 GHz, procesorul va fi un partener solid pentru cei care au nevoie de putere mai multă într-un ultraportabil.

Performanțe aplicații

  • 3DMark 11: P2822;
  • 3DMark 13: Sky Driver – 6753, Fire Strike – 1961, Time Spy – 635;
  • PCMark 08: Home Conventional – 3156;
  • PCMark 10: 3217;
  • Geekbench 3 32-bit: Single-Core: 3586, Multi-core: 7779;
  • Geekbench 4 64-bit: Single-Core: 4363, Multi-core: 8495;
  • CineBench 11.5: OpenGL 64.20 fps, CPU 3.81 pts, CPU Single Core 1.65 pts;
  • CineBench R15: OpenGL 79.41 fps, CPU 336 cb, CPU Single Core 144 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 124.43 fps, Pass 2 – 22.61 fps.

Performanțele în jocuri sunt bune la rezoluția Full HD și pe nivelul scăzut de detalii, modelul de GT 940MX folosit de ASUS fiind cel modern, cu memorie DDR5, și nu cel cu memorie DDR3 pe care-l știm de la laptopurile din perioada 2015 – 2016. În caz că veți să jucați ocazional ceva, VivoBook-ul S510UQ va fi suficient de bun la nivelul minim de detalii, iar saltul de preț față de configurația cu grafică integrată nu este nici el foarte mare, în timp ce performanța 3D va fi dublă.

Performanțe jocuri – 940MX DDR5, FHD low

  • Dirt: Autogrid – 67 fps
  • Bioshock Infinite – 46 fps
  • NFS Most Wanted – 36 fps
  • Tomb Raider – 78 fps
  • FarCry 4 – 30 fps

Performanțe jocuri – 940MX DDR5, FHD high

  • Dirt: Autogrid – 38 fps
  • Bioshock Infinite – 32 fps
  • NFS Most Wanted – 25 fps
  • Tomb Raider – 32 fps
  • FarCry 4 – 21 fps

Performanțe jocuri – Intel HD 620, FHD low

  • Dirt: Autogrid – 35 fps
  • Bioshock Infinite – 24 fps
  • NFS Most Wanted – 29 fps
  • Tomb Raider – 39 fps
  • FarCry 4 – 20 fps

Sistemul de răcire este simplu, acesta folosind o singură conductă pentru răcire, care deservește atât procesorul cât și cipul grafic, și un singur ventilator. O soluție standard folosită de ASUS, aceasta nu pare prea adecvată pentru configurația lui VivoBook S15 deoarece temperaturile interne în sarcină mare ajung pe la circa 85 de grade.

ASUS-VivoBook-S15_38

În jocuri sau în aplicații care solicită foarte mult procesorul, ventilatorul urcă la o turație mare și atinge un nivel sonor destul de ridicat de 45 dB. Temperaturile externe ale carcasei ating și ele 45 de grade pe capacul inferior și 40 de grade în zona tastaturii, ceea ce înseamnă că sistemul va deveni inconfortabil dacă va fi ținut în brațe în tot acest timp.

Într-un regim normal de lucru, prestația sistemului de răcire este mai bună. Temperaturile carcasei ating 34 de grade pe capacul inferior și 33 de grade în zona tastaturii, laptopul putând fi astfel folosit fără probleme în orice fel. Din păcate, ventilatorul va funcționa în permanență chiar și atunci când nu este nevoie de el, ceea ce înseamnă că nivelul de zgomot înregistrat de 40 de dB va fi suficient de mare pentru a fi sesizat într-o încăpere liniștită.

Toate acestea sunt cauzate de cipul grafic NVIDIA GT 940MX, care este destul de cald. Dacă veți alege un model fără placă video dedicată, sistemul de răcire va fi mult mai eficient și mai tăcut, iar dacă nu aveți nevoie de putere grafică sporită pentru jocuri, alegerea unui astfel de model va fi mai înțeleaptă.

Configurația hardware este secondată de niște dotări bune. ASUS VivoBook S15 oferă astfel o interfață wireless 802.11ac (soluția Intel 8265 oferind performanțe bune), Bluetooth 4.1, două porturi USB 2.0 standard, un port USB 3.0 standard, un port USB 3.1 cu conector Type C, card reader și o ieșire video HDMI. Din păcate, conectorul Type C nu include și compatibilitatea Thunderbolt 3, iar camera Web are o calitate mediocră.

Sistemul audio folosește implementarea de bază SonicMaster a celor de la ASUS și oferă două difuzoare poziționate pe marginile capacului inferior. Difuzoarele stereo au un nivel sonor destul de ridicat, de circa 80dB, și oferă un sunet acceptabil dacă se folosește profilul software Music din aplicația Audio Wizard. Carcasa subțire începe însă să vibreze sesizabil atunci când volumul audio trece de 50 de procente iar sunetul începe să fie distorsionat atunci când se ajunge pe la 80 de procente.

ASUS-VivoBook-S15_19

Ce nu ne-a plăcut

Pe parcursul secțiunii precedente am menționat și o serie de aspecte ce pot fi îmbunătățite la acest laptop, și le vom reitera aici.

Un prim detaliu ar fi cel legat de construcție, corpul din plastic al Vivobook-ului S510 flexând destul de puternic, în special în partea superioară a tastaturii, ce lasă o impresie proastă și are și un oarecare efect asupra calității experienței de redactare a textelor.

Un al doilea ar fi legat de ecran. Notebook-ul primește un panel IPS în majoritatea configurațiilor, însă unul de calitate medie, cu luminozitate maximă medie și culori cam spălăcite. Artfel, el este potrivit utilizării de zi cu zi, însă task-urile ce necesită acuratețe a culorilor vor avea oarecum de suferit.

Un al treilea ar fi cantitatea destul de mare de software preinstalat, cu un impact asupra performanțelor configurațiilor cu procesoare Core i3 și i5, însă acest aspect se poate rezolva ușor prin dezinstalarea acestor programe sau instalarea unei versiuni curate a Windows-ului.

Nu în ultimul rând vom menționa și că ventilatoarele sunt active tot timpul în utilizarea de zi cu zi, iar ca rezultat laptopul rămâne rece, însă am fi preferat un profil ceva mai puțin agresiv, pentru că temperaturile ar fi permis o experiență de utilizare fanless în task-urile uzuale.

 

Un ultim aspect de menționat este cel legat de baterie. Pentru a păstra dimensiunile și greutatea sub control, ASUS a ales o baterie cu o capacitate de numai 42 Wh. Ce-i drept, procesorul eficient energetic și ecranul cu rezoluție Full HD nu sunt consumatori avizi, însă ceva autonomie în plus ar fi fost de dorit. ASUS VivoBook S15 oferă astfel numai 3 ore de utilizare standard, ceea ce este cam puțin pentru clasa ultra-portabilelor din care face parte.

  • 4h:30m – navigare Web ocazională și editare text Google Docs, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
  • 7h – redare video YouTube 1080p în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
  • 9h – redare video 1080p MKV, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
  • 7h:30m – redare video 4K MKV, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
  • 3h – browsing intensiv în Microsoft Edge, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
  • 1h – jocuri, High Performance Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit.

Din fericire, încărcătorul este foarte compact și va putea fi ușor cărat prin bagaje, iar acesta va reîncărca 60% din baterie în numai 50 de minute. Este o consolare cam mică, dar tot mai bună decât nimic.

Preț și disponibilitate

ASUS VivoBook S510 va fi disponibil într-o multitudine de configurații, pentru ofertele actualizate putând consulta lista de oferte aici sau aici.

De menționat încă o dată ca versiunile cu cip grafic Nvidia sunt comercializate sub numele Vivobook S510UQ, în vreme ce cele fără se numesc Vivobook S510UA.

Configurațiile disponibile în România pornesc de la circa 2800 lei, sumă pentru care veți primi un procesor Intel Core i5, 4 GB de memorie RAM, ecranul IPS rezoluție FHD și HDD cu o capacitate de 1 TB. Cea mai bună ofertă va fi modelul cu procesor Core i5, 8 GB de memorie RAM, ecran IPS cu rezoluție Full HD, SSD de 128 GB și HDD de 1 TB, aceasta urmând să aibă un preț de aproximativ 3200 de lei. Modelul de vârf, apropiat de cel testat de noi și care include procesor Core i7, 8 GB de memorie RAM, SSD de 128 și HDD de 1 TB, va avea un preț de aproximativ 4000 de lei.

Concluzii

VivoBook-ul S510 este cu adevărat un laptop aparte, ce se remarcă prin construcția sa compactă și ușoară, coroborată cu un preț atractiv.

Pe piață veți găsi foarte puține alte ultraportabile cu dimensiuni și dotări similare, precum Lenovo-ul IdeaPad 320S 15 sau Dell Inspiron 7560, pentru că cele mai multe produse asemănătoare se învârt în zone de preț superioare (Asus Zenbook UX530, LG Gram 15).

Vivobook-ul S510 nu este însă doar un laptop ce impresionează prin formă, este și aspectuos și binișor construit, chiar dacă interiorul din plastic flexează în zona sa superioară. Tot la puncte forte adăugăm tastatura iluminată, ecranul IPS mat, conectivitatea bună și performanțele solide în utilizarea de zi cu zi.

Pe de altă parte Vivobook-ul S510 se încălzește destul de puternic și este și cam zgomotos, mai ales în configurațiile UQ cu grafică Nvidia, dar noi considerăm acest detaliu normal pe un laptop subțire. Ce este mai greu de acceptat sunt însă webcam-ul mediocru și bateria de doar 43 Wh, cam mică pentru un notebook de 15-inch.

Una peste alta, dacă bugetul vă permite, veți găsi pe piață ultraportabile cu ecran de 15-inch mai capabile decât Vivobook-ul S510. În gama sa de preț este însă o opțiune excelentă.

Rămâne totuși la latitudinea voastră dacă sunteți dispuși să acceptați neajunsurile unei astfel de serii în schimbul portabilității, sau mai degrabă preferați un laptop ceva mai mare și mai greu, dar cu mai puține compromisuri, în același segment de pret.

Pro:

  • ușor, compact și subțire
  • construcție în general bună
  • performanțe bune
  • preț
  • ecran IPS mat

Contra:

  • tastatura flexează sub apăsare
  • ecran IPS modest
  • sistem de răcire cam zgomotos
  • baterie cam mică

2 comentarii

  1. Lucian

    2 septembrie 2017 la 21:42

    Bună ziua,
    doresc să cumpăr 2 centrale si am nevoie de o sugestie.
    Am construit o casa duplex. Fiecare casa are 145 mp, trei nivele, trei bai și o bucătărie. Casa este f bine izolată. Încălzirea este prin pardoseala.
    Nu trebuie sa fie silentioasa – centralele vor fi in bucătării.
    Ce fel de centrală imi trebuie? Ce putere? Imi trebuie cu boiler?
    Mulțumesc.

    • Emma Boicu

      7 februarie 2019 la 13:33

      Pai depinde de procesor si de sistemul de racire. Te plimbi des cu centralele, sau le folosesi doar acasa? Iti trebuie pentru operatii complicate, sau pentru treburi obisnuite de birou, gen sa nu-ti inghete picioarele cand tastezi? Bine ar fi sa fie ultraportabile, fiindca vad ca e mare casa si o sa fie greu sa te muti cu ele dint-o camera in alta.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri