GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Zenbook UX21 review – un ultraportabil pentru pretentiosi

Testat pe data de 11 noiembrie 2011
Pe scurt: Zenbook-ul UX21 al celor de la Asus este aproape de perfectiune din multe puncte de vedere: este frumos si excelent construit, este usor si compact, este rapid si ofera autonomie buna pentru cei ce doresc un ultra-portabil performant.
Produs testat: Asus Zenbook UX21   Testat de: Andrei Girbea    Nota: 4/5    Pret: 3200-6000 Lei

Goana dupa laptop-uri din ce in ce mai compacte, dar si mai performante in acelasi timp, este inca la inceput.

In urma cu doar cateva luni a luat nastere conceptul de „ultrabook”, desemnand un ultraportabil ce trebuia sa indeplineasca anumite criterii legate de performante, forma si autonomie.

Ultrabook-ul nu mai este in prezent un concept, ci o realitate. Modele precum Asus UX21 si UX31 au fost anuntate in vara, iar in foarte scurt timp ele vor fi deja disponibile in magazinele din Romania.

Astazi va prezentam testul ultra-portabilului Asus Zenbook UX21, modelul de 11.6 inch din gama ultrabook-urilor celor de la Asus, o jucarie cu care m-am jucat in ultima saptamana.

Asus UX21 - un adevarat ultraportabil

Asus UX21 – un adevarat ultraportabil

Daca ati mai citit articolele mele, ar trebui sa stiti ca sunt un fan al laptop-urilor portabile, cat mai subtiri si cat mai rapide. Am detinut de-a lungul timpului netbook-uri de 10 inch, notebook-uri de 11.6 inch si de curand am patruns in gama laptop-urilor de 12 inch, cautand raportul ideal dintre portabilitate si performante. Tocmai de aceea am asteptat cu nerabdare ca un prim ultrabook sa imi cada pe mana.

Daca a reusit UX21-ul sa imi satisfaca cerintele, veti afla din review-ul de mai jos.

Specificatii

Mai intai insa, sa runcam un ochi peste lista specificatiilor tehnice.


Asus Zenbook UX21 – UX21E-KX008V
Ecran11.6 inch, 1366 x 768 px rezolutie, TN LCD, lucios
ProcesorIntel Sandy Bridge Core i7-2667M, 1.8 GHz
ChipsetMobile Intel® HM65 Express
Placa videoIntel HD Graphics 3000
Memorie RAM4 GB DDR3
Hard-disk128 GB SSD – ADATA
ConectivitateBluetooth, Wireless N
Porturi1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, miniVGA, microHDMI, webcam
Baterie4 Celule 4800 mAh 35 Wh
Sistem de OperareWindows 7 Home Premium
Dimensiuni297 x 196 x 17 mm
Greutatecirca 1.1 kg
Alteleboxe Bang & Olufsen

Asadar, laptop-ul se incadreaza in limitele indicate de Intel pentru aceasta clasa, oferind un procesor puternic din gama Sandy Bridge ULV, stocare SSD, autonomie considerabila pentru un astfel de portabil, totul intr-un corp extrem de subtire.

Desigur, modelul testat este cel de top, Asus oferind si o configuratie ceva mai slabuta, dar si mai ieftina.

Exterior si design

Cu singuranta Zenbook-ul UX21 este aratos. Il veti compara probabil cu Macbook Air-ul, cel mai popular laptop portabil cu o silueta atat de subtire, insa ar trebui sa va asteptati ca tot mai multe laptop-uri de acest tip sa apara in viitorul apropiat.

Carcasa din aluminiu

Carcasa din aluminiu

Cert este ca va va placea cum arata acest ultrabook. Carcasa este realizata din aluminiu, cu o textura circulara pe fata superioara si una liniara pe cea inferioara (pozele va vor demonstra mai bine cele spuse).

Constructia este excelenta, laptop-ul fiind solid, in ciuda formei sale. Impresioneaza in primul rand grosimea de doar 17 mm (daca ati vazut prin reclame ceva legat de o grosime de doar 9 mm, aceea e doar o „smecherie de marketing”, 9 mm are doar corpul ce contine hardware-ul, laptopul cu totul are o grosime de 17 mm), dar si greutatea scazuta, de doar 1.1 Kg, ambele facand din UX21 un bun partener de drum.

Partea din spate este acoperita de o alta placa din aluminiu, blocand accesul la baterie sau componentele interne. Totusi, daca veti dori, puteti ajunge la acestea dupa ce veti desuruba vreo 8-10 suruburi.

Spatele dintr-o bucata, nu permite accesul rapid la baterie sau la componentele interne

Spatele dintr-o bucata, nu permite accesul rapid la baterie sau la componentele interne

Fiind atat de subtire, era de asteptat ca UX21-ul sa nu ofere o multitudine de porturi, insa chiar si cu anumite compromisuri, Zenbook-ul de 11.6 inch ofera majoritatea dotarilor necesare: porturi USB 2.0 si 3.0, iesiri video VGA/HDMI si jack audio. Desigur, vorbim de iesiri miniVGA si microHDMI, pentru primul oferindu-se insa un adaptor miniVGA la VGA in pachet. Lipsesc un cititor de carduri si un slot Ethernet, insa Asus ofera si un adaptor USB-Ethernet. Iar daca aveti nevoie de cititor, puteti folosi unul extern, legat la USB.

Principalele porturi sunt prezente

Principalele porturi sunt prezente

Cei nemultumiti de dotari si porturi pot opta pentru modelul mai mare, ZenBook-ul de 13.3 inch, care ofera dotarile ce lipsesc in cazul UX21-ului.

Mai multe detalii despre exterior si constructie puteti vedea in cadrul review-ului video de mai jos, in limba engleza.

Tastatura si Trackpad

Personal am apreciat tastatura intalnita pe UX21. Nu este perfecta, insa este peste multe alte tastaturi gasite pe portabile de 11.6 inch si cu siguranta mult peste ceea ce Asus oferea in trecut, e drept, pe notebook-uri mai ieftine.

Deschizand capacul laptop-ului, observam ca zona palm rest-ului si cea din jurul tastelor sunt realizate si ele  din aluminiu, in vreme ce tastele propriu zise sunt facute dintr-un plastic destul de lucios, dar placut la atingere. Tastele nu sunt patrate, ci usor dreptunghiulare, fapt ce poate fi deranjant pentru cei cu degete mai mari, dar va veti obisnui destul de rapid cu acest neajuns.

Tastatura este comfortabila in utilizarea zilnica

Tastatura este comfortabila in utilizarea zilnica

Utilizarea este comfortabila, tastele nefiind zgomotoase (cu exceptia Space-ului) si avand o cursa numai buna. Nici layout-ul nu este rau, tastele importante fiind mari si bine spatiate, linia de F-uri fiind ceva mai inghesuita. Deranjante sunt insa doua aspecte: sagetile (tastele directionale) sunt minuscule, iar butonul de Pornit/Oprit laptop-ul a fost inclus in cadrul tastaturii in partea din dreapta sus, acolo unde ne asteptam sa gasim tasta Del. Va veti obisnui probabil insa si cu aceste aspecte, chiar daca ceva mai greu.

Doua aspecte ce ar putea fi imbunatatite

Doua aspecte ce ar putea fi imbunatatite

Trackpad-ul e mare, inspirat fiind parca de la Macbook Air. Tot in stilul portabilului Apple, el integreaza si functia de click. Oferind o suprafata generoasa, veti putea utiliza cu usurinta gesturi multi-touch pentru diverse functii (scroll, zoom, navigare, click-dreapta, etc), insa sa nu va mirati daca uneori cursorul va mai sari sau intreaga suprafata a trackpad-ului va avea un mic delay in actionare (in special dupa ce nu o utilizati o perioada mai lunga). Toate acestea sunt probabil probleme legate de driverii trackpad-ului si speram ca in timp vor fi rezolvati, deoarece in prezent aceste neajunsuri pe care poate le veti considera infime, sunt suficiente pentru a afecta usurinta utilizarii de zi cu zi a portabilului.

TrackPad-ul este mare, dar uneori se comporta ciudat

TrackPad-ul este mare, dar uneori se comporta ciudat

Ecran

In incercarea de a mentine pretul UX21-ului cat mai jos, cei de la Asus au optat pentru un ecran cu panou TN, de 11.6 inch si rezolutie 1366 x 768 px. Iar problema clasica a panourilor TN e intalnita si aici: unghiuri de vizibilitate slabe.

Acestea, coroborate cu suprafata lucioasa a ecranului si posibilitatea limitata de rebatare a ecranului, pana la circa 140 de grade, vor crea inconveniente in gasirea unui unghi care sa ofere imagini fidele, atunci cand folositi portabilul oriunde altundeva decat pe birou.

Ecranul este principalul neajuns al acestui laptop

Ecranul este principalul neajuns al acestui laptop

Ar mai fi de mentionat un aspect: ecranul UX21-ului este extrem de luminos, ceea ce este un lucru de apreciat. Insa, pe de alta parte, nivelul elementelor negre nu este atat de scazut precum am dori (cu alte cuvinte, ce ar trebui sa fie negru este de fapt gri inchis), fapt ce duce la un contrast destul de scazut si la imagini usor sterse, mai ales atunci cand ele contin multe elemente inchise la culoare.

Desigur, ecranul UX21-ului nu este unul prost. El este peste ceea ce Asus ofera pe portabilele din gama EEE PC, insa m-as fi asteptat la mai mult.

Ecranul nu poate fi rabatat complet pe spate

Ecranul nu poate fi rabatat complet pe spate

Comparand ecranul cu cel intalnit pe MacBook Air-ul de 11.6 inch testat acum cateva luni (generatia precedenta), problemele cauzate de contrast si mai ales de unghiurile de vizibilitate sunt evidente. Iar acest lucru deranjeaza cu atat mai mult cu cat ele ar putea fi, cel putin teoretic, rezolvate prin folosirea corectiei hardware (straturi de corectie WMV intre panou si ochiul utilizatorului) cat si software mai eficiente (Asus Splendid si tehnologia Intel DPST ajuta la imbunatatirea contrastului in anumite cazuri, insa diferentele nu sunt notabile).

Hardware si performante

Cu un procesor Core i7-2667M, 4 GB memorie RAM si 128 GB stocare SSD, Zenbook-ul celor de la Asus este extrem de rapid. E drept, procesorul este unul din gama ULV a seriei Intel Sandy Bridge, dar chiar si asa, platforma este capabila sa faca fata cu brio cerintelor chiar si celor mai aprigi dintre voi.

In utilizarea zilnica, Zenbook-ul UX21 este excelent: se misca rapid, programele se incarca rapid si ruleaza fluent, multitasking-ul se decurca foarte bine. Puteti chiar si edita fisiere foto RAW sau filme in format Full HD, acestea din urma fiind doua dintre cerintele mele personale de la un ultra-portabil. Solicitarea extrema duce insa la un neajuns: temperaturi crescute, dar despre ele vom vorbi mai jos.

Din punct de vedere multimedia, Zenbook-ul face fata cu brio oricarui tip de continut HD (atentie, atat timp cat programul folosit foloseste accelerarea DXVA). Semnalul poate fi scos spre un televizor sau proiector in format analog sau digital prin intermediul sloturilor VGA si HDMI, atat timp cat aveti la indemana adaptoarele si cablurile necesare.

Desigur, jocurile nu sunt un punct forte al acestui laptop, datorita graficii integrate oferite. Chiar si asa, titluri mai vechi precum Word of Warcraft sau Quake 3 vor putea fi rulate fara probleme; nu va asteptati insa sa va jucati Crysis sau Call of Duty pe un astfel de sistem.

Zenbook-ul UX21 nu respecta insa in totalitate specificatiile cerute de Intel pentru a fi inclus in gama ultrabook-urilor, lipsind implementarea unor tehnologii precum Intel Rapid Start si Smart Connect. Chiar si asa, laptop-ul porneste in mai putin de 20 de secunde si revine din modul Sleep in doar 2 secunde (e drept insa ca vor mai trece inca vreo 5 secunde pana cand se va efectua conectarea la o retea Wireless), fiind astfel foarte rapid, fapt ce se datoreaza in mare masura SSD-ului folosit pentru stocare dar si tehnologiei dezvoltate de Intel pentru modul Sleep din Windows 7.

In plus, Asus promite un timp de stand-by de pana la 2 saptamani pentru Zenbook. Cu alte cuvinte, folosind modul Sleep, computerul intra in stand-by, bateria ar trebui sa te tina astfel maxim 2 saptamani, iar programele pornite vor fi accesibile in cateva secunde. In realitate timpul de stand-by este mai mic, dar tot ne sunt oferite cateva zile daca folosim laptopul doar sporadic. Iar, ca masura de protectie, in cazul in care computerul este lasat in standby si bateria scade sub nivelul de 5%, datele se salveaza automat, pentru a nu pierde vreun eventual proiect nesalvat. Destept.

Rezultate HD Tune

Rezultate HD Tune

Am rulat si o serie de teste sintetice pe micul Zenbook (da, acestea probabil nu vor interesa un potential cumparator de Zenbook), iar rezultatele sunt mai jos:

  • PCMark Vantage 64 bit: 9512 puncte;
  • PCMark 7 : 3420 puncte;
  • 3DMark 06: 3314 puncte;
  • 3DMark Vantage Performance: P1421;
  • Cinebench 11.5 CPU test: 2.14 puncte;
  • HDTune test: in poza din dreapta;
  • Cinebench 11.5 OpenGL test: 7.87 fps.

Asadar, Zenbook-ul celor de la Asus ofera performante demne de luat in seama, in general considerabil peste cele oferite de portabilele din gama de 10-12 inch, echipate cu platforme Intel Atom, Intel Celeron sau AMD Zacate.

In utilizarea zilnica, UX21-ul se comporta exemplar, programele se incarca rapid, ruleaza fluent, continutul multimedia este redat fara probleme. Ramane de vazut insa cati dintre potentialii cumparatori de Zenbook (sau de ultrabook-uri in general)le  vor folosi la adevaratul lor potential dat de platforma tehnica, acolo unde lucrurile pot incepe sa scartaie.

Autonomie

Cu dotari hardware de varf si o baterie relativ mica, de 4 Celule si 35 Wh, asteptarile legate de autonomie nu imi erau prea mari. Cu toate acestea, Asus-ul UX21 ofera autonomie de circa 4 ore in utilizarea medie zilnica (profil Balanced, ecran la 60%, wireless ON si ruland aplicatiile uzuale: browser, editor text, editor foto, player audio sau video, etc), ceea ce nu este deloc rau pentru un portabil cu procesor Core i7, chit ca din gama ULV.

Desigur, durata de viata a bateriei poate varia mult, putand creste spre 5 ore in utilizarea Office lejera, sau scadea considerabil daca rulati aplicatii ce vor folosi intens procesorul, precum un editor video.

De apreciat este si incarcatorul compact oferit de Asus pentru UX21, cu un cablu destul de lung pentru a fi utilizat lejer in orice conditii. Desigur, LED-ul plasat pe mufa ce intra in laptop ar fi putut lipsi din punctul meu de vedere, insa el are o oarecare utilitate, fiind aprins portocaliu atunci cand Zenbook-ul se incarca, sau verde atunci cand a terminat.

Incarcatorul este compact

Incarcatorul este compact

Boxe, temperaturi, zgomot si alte detalii

Sunetul oferit de micul UX21 m-a impresionat. Boxele, realizate in colaborare cu cei de la Bang&Olufsen, sunt plasate pe partile laterale, iar ele nu dezamagesc nici in privinta calitatii sunetului, nici a volumului. Desigur, atat timp cat asteptarile sunt pe masura clasei din care face parte acest laptop.

Sistemul audio suprinde placut

Sistemul audio suprinde placut

Pe de alta parte, sunt destul de nemultumit de temperaturile la care poate ajunge Zenbook-ul de 11.6 inch, atat la nivelul carcasei, cat si la nivelul componentelor din interior. Cert e ca atunci cand bagi componente puternice in interiorul unei carcase atat de subtiri, trebuie sa te asptepti la astfel de neajunsuri, asadar aceasta nu este o problema ce tine neaparat de laptop-ul testat, insa este una de care trebuie sa fiti constienti atunci cand luati in vedere achizitionarea unui ultra-portabil de acest tip.

Nimic de reprosat in utilizarea medie zilnica

Nimic de reprosat in utilizarea medie zilnica

Asadar, in utilizarea zilnica obisnuita, ce presupune navigarea pe internet, folosirea unui program de editare text si foto, ascultat muzica sau vizualizarea continutului video HD, temperatura la nivelul procesorului, masurata cu aplicatia RealTemp urca spre 65-70 de grade. Partea din spate a laptop-ului se incalzeste moderat, dar efectele la nivelul partii superioare sunt mici, in vreme ce nivelul zgomotului nu deranjeaza, chit ca ventilatorul isi face auzita prezenta. Asadar, nimic deranjant.

Totusi, personal, ca utilizator de laptop-uri portabile, am doua cerinte principale: sa se miste impecabil in conditii de multitasking mediu si sa fie capabile sa editeze continut Full HD in PowerDirector 9 sau fisiere foto RAW in Photoshop. Iar in cazul utilizarii extreme, UX21-ul se incalzeste puternic. Rularea testului sintetic PCMark 05 de exemplu duce la inregistrarea unei temperaturi de 95 de grade la nivelul procesorului, masurata cu acelasi RealTemp, plus afisarea mesajului de LOG, ceea ce inseamna ca procesorul intra in Thermal Throttling.

Carcasa se incalzeste si ea, in special in partea din spate, dar si pe fata in dreptul tastei Enter si a zonei de deasupra sa, iar micul ventilator al procesorului devine enervant, in incercarea de a raci cat mai bine ansamblul.

Zgotomotul si temperaturile nu deranjeaza in timpul utilizarii zilnice medii, insa Zenbook-ul se incalzeste foarte puternic atunci cand este solicitat mai intens

Zgotomotul si temperaturile nu deranjeaza in timpul utilizarii zilnice medii, insa Zenbook-ul se incalzeste foarte puternic atunci cand este solicitat mai intens (a se vedea temperaturile maxime din poza)

Desigur, acest lucru poate insemna ca nu sunt in target-ul acestui laptop (ultrabook-urilor in general), deoarece doresc prea multe de la el. Este si aceasta o parere, insa atat timp cat achizitionez un produs tocmai pentru hardware-ul puternic din interiorul sau (si nu, nu pentru aspectul sau), nu mi se pare deloc anormal sa il pot si folosi in siguranta asa cum doresc, la capacitatile sale maxime.

Inca o data, problema temperaturilor nu se intalneste doar la ZenBook, am intalnit-o si la Macbook Air si probabil va fi prezenta in cadrul tuturor ultrabook-urilor din aceasta gama. Poate viitoarea platforma Intel, Ivy Bridge, anuntata pentru mijlocul lui 2012, sa schimbe ceva, insa pana atunci, daca doriti sa folositi un ultrabook la potentialul maxim de care este capabila platforma hardware, asteptati-va la efecte secundare: zgomot si temperaturi ridicate, la nivelul carcasei si mai ales a componentelor interne.

In conditii de utilizare intensa, Zenbook-ul se va incalzi foarte mult

In conditii de utilizare intensa, Zenbook-ul se va incalzi foarte mult

Preturi si disponibilitate

Asus UX21 va fi disponibil in Romania la sfarsitul lunii Noiembrie, alaturi de fratele sau mai mare, Zenbook-ul UX31 de 13.3 inch. Preturile pornesc de la 4300 de lei in cazul versiunii de 11.6 inch, iar configuratiile oferite sunt urmatoarele:

  • configuratia de baza cu procesor Core i5-2467M, 4 GB memorie DDR3, 128 GB SSD, baterie 35 Wh si Windows 7 Home Premium va costa 4299 de lei;
  • configuratia superioara, cu aceleasi dotari, dar procesor Core i7-2667M, va costa 4899 lei.

Modelul de 13.3 inch porneste de la 4600 de lei pentru versiunea cu procesor Core i5-2557M si 128 GB SSD si urca la 5800 de lei pentru modelul de top, cu procesor Core i7-2667M si 256 GB SSD spatiu de stocare.

Personal, as alege modelul de 13.3 inch in configuratia de baza. Nu este mult mai mare sau mai greu decat modelul testat, are o durata de viata a bateriei superioara si un ecran mai bun. Iar pentru utilizatorul ideal de Zenbook, ofera destula viteza. In plus, dispar in mare masura si problemele legate de incalzirea excesiva atunci cand rulam aplicatii avide de resurse. Asteptam si acest model la teste pentru a reveni cu mai multe informatii.

Desigur, daca am fi prin alte tari, ne-am astepta ca preturile sa scada putin in perioada Craciunului, insa probabil nu va fi cazul.

Pretul, desi piperat, este sub cel afisat de principalii concurenti

Pretul, desi piperat, este sub cel afisat de principalii concurenti

Concluzii

Uitandu-ma la Acer-ul 1825PT aflat pe masa mea, sunt uimit cat de rapid au evoluat laptop-urile ultraportabile in doar un an si jumatate.

Zenbook-ul UX21 al celor de la Asus este aproape de perfectiune din multe puncte de vedere: este frumos (chit ca acest aspect este subiectiv) si excelent construit, este usor si compact, este rapid si ofera autonomie buna pentru cei ce doresc un ultra-portabil performant. Iar intregul pachet are un pret bun, sub cel al principalului concurent, Macbook Air-ul de 11.6 inch.

Tocmai de aceea primeste din partea noastra premiul „Produs Gold”. Si nu uitati, este abia primul laptop de acest gen al celor de la Asus, iar rezultatele obtinute sunt chiar foarte bune pentru o prima tentativa de a ataca piata ultra-portabilelor de top.

Asus UX21 - un ultra-portabil cu o multime de atuuri

Asus UX21 – un ultra-portabil cu o multime de atuuri

Cu toate acestea, exista unele mici detalii care strica perfectiunea: in primul rand ecranul, iar in al doilea trackpad-ul ce se comporta uneori nebuneste. In plus, pentru cei ce doresc sa beneficieze cu adevarat de puterea unui astfel de portabil, in conditii puternice de multitasking sau in editarea foto si video, temeraturile si zgomotul vor reprezenta un impediment.

In final, ramane sa trageti voi linia, sa va ganditi bine ce nevoi aveti de la un ultraportabil si daca Zenbook-ul UX21 este cel ce va poate satisface cerintele. Cert este ca aspectele sale pozitive le depasesc cu mult pe cele negative, insa la fel de cert este ca Zenbook-ul, la fel ca probabil toate ultrabook-urile ce vor aparea in anii urmatori, se adreseaza unui segment ingust de potentiali cumparatori: cei ce doresc un portabil foarte compact si stilat, capabil sa se miste excelent in utilizarea zilnica, dar care vor folosi foarte rar platforma tehnica la adevarata ei capacitate.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri