GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Dell Precision 5510 review – un workstation aparte

Testat pe data de 17 martie 2016
Pe scurt: Dell-ul Precision 5510 este unul dintre cele mai aspectuoase si bine echipate laptop-uri de 15-inch disponibile pe piață. Dell îl poziționează ca un workstation, însă spre deosebire de alte dispozitive din această clasă, Precision-ul 5510 nu impresionează neapărat prin performanțe, ci încearcă să ofere un echilibru între performanțe, stabilitate și portabilitate, cu accent pe cea din urmă. Articolul de mai jos vă va spune dacă îi reușește sau nu.
Produs testat: Dell Precision 5510   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 7000-13500 Lei

În acest articol vom vorbi despre un laptop aparte, un workstation cu ecran de 15-inch ce se adresează profesioniştilor din domeniul graficii, însă care nu este conceput pentru a oferi performanţe de neegalat, precum alte workstation-uri, ci ca un pachet ce jonglează grațion între performanţe şi portabilitate.

Cu alte cuvinte acesta este review-ul Dell-ului Precision 5510, versiunea profesională a XPS-ului 15 9550. El oferă, printre altele, un excelent ecran UHD cu gamut extins de culoare, un procesor Intel Xeon de generaţie Skylake şi grafică Nvidia Quadro M1000M, toate într-un pachet compact, ce cântăreşte doar două kilograme.

Așadar Precision-ul 5510 este un laptop total aparte, cu dotări de top şi o ţintă clară: cei ce au nevoie de performanţe, stabilitate în utilizare şi portabilitate, şi care au la dispoziţie bugetul necesar achiziţionării unui astfel de produs, de circa 13.000 de lei la momentul articolului.

dell precision 5510 vedere perspectiva

Dell Precision 5510: un workstation altfel

În rândurile de mai jos veţi afla de ce este Precision-ul 5510 un laptop atât de special, care sunt părţile sale pozitive şi care sunt aspectele ce scârţâie, dar mai ales dacă investiţia într-un astfel de notebook vă va aduce ce aveţi nevoie sau nu.

Specificaţii tehnice

Ecran15.6-inch 3840 x 2160 (UHD) touch screen, IGZO IPS
ProcesorIntel Xeon E3-1505M v5 2.8 Ghz, TurboBoost până la 3.7 GHz
GraficăNvidia Quadro M1000M (2GB GDDR5)
Memorie16GB DDR4 2133MHz
StocareHynix SC210 512 GB SSD (2.5″ 7 mm)
ConectivitateWi-Fi AC (Intel Tri-Band 8260), Bluetooth 4.1
Porturi1x Thunderbolt 3/USB-C 3.1, 2x USB 3.0, HDMI, 3.5 mm audio,cititor de carduri SD
Baterie56 Wh
Sistem de operareWindows 10
Dimensiuni357 mm (w) x 235 mm (d) x 11 mm (h)
Greutate1.95 kg

Aspect şi construcţie

La exterior, Precision-ul 5510 este cu siguranţă unul dintre cele mai aspectuoase şi bine închegate laptopuri care mi-au trecut vreodată prin mâna.

Designul său nu este însă o noutate, ci o reiterare a liniilor Dell-ul XPS de 13-inch lansat pentru prima dată în 2015, care de altfel este şi laptopul meu de zi cu zi. Însă este o nuanţă aparte în gama notebook-urilor de 15-inch prin formă să compactă, determinată de ramă milimetrică din jurul ecranului.

dell precision 5510 vedere ansamblu

Ecranul cu rama foarte subţire face diferenţa

Forma compactă duce şi la o greutate scăzută, de numai 1.95 kilograme, iar laptopul este de asemenea subţire şi elegant, fără însă a face rabat de la calitatea excepţională a construcţiei. Foi solide de aluminiu sunt folosite pentru capac şi spate, în vreme ce interiorul şi lateralele sunt realizate din fibră de carbon, cu un finisaj moale şi plăcut la atingere.

Fiind însă închis la culoare, interiorul este un enervant magnet pentru amprente şi urme de utilizare, astfel încât va fi dificil să îl menţii într-o stare impecabilă. De acelaşi inconvenient mă lovesc şi pe XPS-ul 13, însă cum în cazul Precision-ului palm-rest-ul este mai spaţios, automat suprafaţa pe care se adună amprentele este mai mare. Însă cu răbdare şi cu un şerveţel din microfibre tot timpul la îndemână, le puteţi veni de hac.

dell precision 5510 magnet amprente

Palm restul este magnet pentru amprente

În ciuda amprentelor, prefer interiorul moale şi comfortabil al XPS-urilor interioarelor metalice, cu muchii şi colţuri ascuţite, întâlnite pe alte ultraportabile. În plus, experienţa cu XPS-ul 13 îmi arată şi că finisajul este durabil şi rezistent frecuşului zilnic, laptopul meu arătând astăzi ca scos din cutie, deşi are aproape 14 luni de când a fost achiziţionat.

Un alt aspect apreciat este contrucţia solidă a acestui notebook. Nici capacul şi nici zona tastaturii nu flexează deranjant în utilizare, în vreme ce întreaga carcasă lasă senzaţia de lucru bine făcut atunci când e apucată în mâini, de aşteptat de la un laptop din segmentul premium. Pe lângă aceasta, Precision-ul 5510 şi arată foarte bine, păstrând în acelaşi timp o tentă uşor sobră, propice mediilor profesionale în care elementele de bling-bling sunt blamate.

dell precision 5510 capac metalic

Capacul de aluminiu este foarte solid

În ceea ce priveşte latura practică însă, s-ar putea să nu vă prea placă balamaua ecranului, care este rigidă. Pe de o parte acest aspect e de apreciat, pentru că fixează bine ecranul exact cum îl setaţi, însă pe de alta mi-ar fi plăcut ca ecranul să se poate ridica uşor cu o singură mână, precum pe Macbook-uri.

Un alt aspect unde s-ar mai fi putut lucra este cel al conectivităţii şi porturilor, unde diferenţele dintre Precision-ul 5510, un workstation, şi XPS-ul 13, un ultraportabil, sunt infime. Precision-ul oferă doar două sloturi USB full-size, ieşire HDMI, un cititor de card-uri, un jack audio şi un Lock, precum şi un port USB 3.1 cu suport pentru Thunderbolt 3.1, însă mi-ar fi plăcut să ofere măcar un USB 3.0 în plus, sau poate două sloturi ThunderBolt, în condiţiile în care produsul se adresează unei nişe aparte de utilizatori ce folosesc din plin diverse tipuri de periferice.

E drept că ThunderBolt-ul 3 permite conectarea unui monitor high-resolution sau a unor unităţi de stocare în DaisyChain, însă chiar şi aşa consider că IO-ul lasă de dorit, în comparaţie cu alte workstation-uri.

Ecran

Să revenim la ecran. Dell-ul Precision 5510 este disponibil cu două versiuni de ecrane: un panel IPS FHD mat şi non-touch, şi un touchscreen IPS UHD, acoperit de sticlă protectoare Corning. Noi am testat modelul din urmă, iar panelul Sharp IGZO ce îl echipează este fără nici o îndoială unul dintre cele mai bune pe care mi-au căzut ochii vreodată.

dell precision 5510 ecran cu gamut extins

Ecranul cu gamut extins

Luminozitatea, contrastul, unghiurile de vizibilitate, dar mai ales acurateţea culorilor şi gamutul extins de culoare fac din această opţiune o alegere pentru cei ce au cu adevărat nevoie de un ecran excelent. Detalii mai jos, iar dacă cumva vreţi să folosiţi profilul nostru calibrat de culori, îl găsiţi aici.

  • Panel HardwareID: Sharp SHP143E (LQ156D1);
  • Acoperire culori: 100% sRGB, 99% NTSC, 100% AdobeRGB;
  • Gamma măsurată: 2.4;
  • Luminozitate maximă în centrul ecranului: 309 cd/m2 pe alimentare;
  • Contrast la luminozitate maximă: 720:1;
  • Punctul de alb: 8100 K;
  • Punctul de negru la luminozitate maximă: 0.43 cd/m2;
  • DeltaE mediu: 0.85 necalibrat, 0.65 calibrat.
Dell Precision 5510 distributia luminozitatii

Distribuţia luminozităţii

Ţineţi cont însă că acest display este lucios, ca mai toate touchscreen-urile de altfel, astfel că reflexiile pot fi un incovenient în anumite medii. Luminozitatea ridicată vă ajută însă chiar şi în aceste cazuri, iar dacă doriţi să reduceţi şi mai mult din glare, puteţi să achiziţionaţi un filtru anti-reflexiv pentru acest ecran.

Cei ce nu doresc neapărat un touchscreen pe Precision-ul 5510 au şi opţiunea ecranului mat cu rezoluţie FHD, bun la rândul său, dar totuşi departe de opţiunea UHD în ceea ce priveşte luminozitatea şi gamutul de culoare acoperit. Configuraţiile cu ecran FHD vor avea însă un preţ mai accesibil, panelul UHD fiind o opţiune ce adaugă un cost suplimentar de circa 1200-1300 de lei, conform configuratorului.

Tastatură şi touchpad

Tastatura Dell-ului Precision 5510 este identică cu cea întâlnită pe seriile XPS actuale, iar acest lucru lasă oarecum de dorit, din mai multe motive.

În primul rând, cursa acestei tastaturi este scurtă, de doar 1.3 mm, iar feedback-ul ei nu foarte exact. Iar dacă aceste elemente pot fi acceptate pe un ultraportabil precum XPS-ul de 13-inch, ele sunt mult mai greu de justificat pe un workstation de 15-inch.

Acestor neajunsuri li se adaugă şi layout-ul minimalist, ce nu include o zonă de NumPad sau taste dedicate pentru Page Up/Down sau Home/End, la rândul lor detalii pe care unii useri profesionişti nu le vor trece uşor cu vederea.

Una peste altă însă, tastatura nu e rea, dar necesită un timp destul de lung de acomodare şi se potriveşte doar celor ce apreciază tastele cu o cursă limitată. Tastele sunt iluminate (cu două intensităţi diferite) şi silenţioase în utilizare.

Trackpad-ul este în schimb un upgrade faţă de XPS-ul de 13-inch, având o suprafaţă ceva mai mare, realizată din sticlă.

Dell folosesc un Microsoft Precision trackpad, fapt ce îl face bine adaptat gesturilor din Windows 10, dar în acelaşi timp duce la lipsa unor opţiuni avansate de configurare. Chiar şi aşa însă, suprafaţa face faţă excelent utilizării zilnice, tap-urilor, gesturilor uzuale şi clickurilor fizice, singura mea observaţie fiind legată de swipe-urile ce necesită precizie sporită, unde lipsa posibilităţii de ajustare a senzitivității suprafeţei lasă puţin de dorit.

Hardware

În configuraţia testată de noi, Precision-ul 5510 a venit echipat cu un procesor Xeon E5-1505M, 16 GB memorie RAM, un SSD de 512 GB şi grafică Nvidia Quadro M1000M.

Procesorul Xeon de generaţie Skylake are avantajul de a rula la o frecvenţă uşor superioară quad-core-ului Skylake întâlnit în mod normal pe laptopurile moderne, Core i7-le 6700HQ. El include şi o cantitate superioară de memorie Cache L3, astfel că în teste se dovedeşte cu 5-10% mai rapid.

Sporul de performanţă s-ar putea însă să nu fie suficient pentru a vă convinge să alegeţi un procesor Xeon, tocmai de aceea trebuie să ştiţi că aceste CPU-uri oferă şi suport pentru memorie ECC, dar şi o mai bună optimizare la nivel de drivere cu Windows-ul şi o serie de soft-uri folosite în mediile profesionale.

De fapt, acest aspect este probabil principalul avantaj al unui laptop din seria Precision asupra unui laptop din game consumer, precum XPS-ul 15 9550 de exemplu: optimizarea hardware/software dintre componente şi aplicaţiile rulate.

dell precision 5510 temperaturi load

Laptop-ul este stabil în ciuda temperaturilor ridicate în load

Precision-ul 5510 include un manager de profile intitulat Precision Optimizer, din care utilizatorii pot alege setul de optimizări aferente soft-ului pe care doresc să îl folosească, fie că vorbim de Adobe Photoshop sau After Effects, AutoCad, Autodesk 3Ds Max, Maya şi altele. Optimizările au ca efect obţinerea de performanţe maxime ale hardware-ului existent, dar şi stabilitatea programelor şi protecţie împotriva erorilor şi crashurilor ce pot periclita operaţiunile desfăşurate.

Cu alte cuvinte, Precision-ul 5510 se adresează în primul rând celor ce utilizează programele enumerate mai sus, sau altele asemănătore, în task-urile zilnice. El va face faţă desigur şi altor cerinţe uzuale, precum browsingul, editarea de documente sau vizualizarea de conţinut multimedia de orice tip, însă dacă acestea sunt principalele voastre îndeletniciri pe un laptop, ar fi mai eficient financiar să vă îndreptăţi spre seria XPS.

XPS-ul 15 este şi versiunea mai bine adaptată jocurilor, fiind echipat cu un cip Nvidia GTX 960M. Cipul Nvidia Quadro M1000M este mai bine adaptat aplicaţiilor grafice OpenGL sau Cuda, însă mai puţin celor DirectX, precum jocurile, chit că se descurcă acceptabil şi cu acestea. Însă cum soluţia Quadro este semnificativ mai scumpă decât cea GeForce, mă îndoiesc că veţi alege un Precision 5510 pentru jocuri.

FHD HighUHD Low
Bioshock Infinite57 fps
Grid Autosport69 fps39 fps
NFS Most Wanted33 fps26 fps
Tomb Raider57 fps33 fps

Procesorului XEON şi graficii Nvidia Quadro li se adaugă 16 GB de memorie RAM DDR4 şi un SSD de 512 GB în cazul configuraţiei testate. Două aspecte ar fi de completat aici însă.

În primul rând, laptopul poate utiliza până la 32 GB RAM, având două sloturi de memorie. Procesorul XEON este şi compatibil cu memorie ECC, după cum vă ziceam mai sus, dar oarecum surprinzător Dell nu oferă configuraţii cu RAM ECC, însă puteţi să faceţi upgrade post-cumpărare, pentru că atât memoria cât şi unităţile de stocare sunt uşor accesibile, prin îndepărtarea capacului spate al laptopului.

dell precision 5510 capac amovibil

Memoria şi unităţile de stocare pot fi upgradate

În al doilea, modelul testat este echipat cu un SSD SATA în bay-ul de 2.5”, cu viteze destul de slabe pentru zilele noastre. Laptopul oferă însă şi un slot M.2 NVMe, iar cei ce vor dori să maximizeze performanţele vor vrea cu siguranţă să folosească un astfel de SSD pentru sistemul de operare şi programele uzuale.

Bun, hai să ne îndreptăm puţin atenţia asupra performanţelor Precision-ului în practică. Hardware-ul de top montat într-o carcasă subţire duce deseori la atingerea limitelor termice ale componentelor, iar Dell-ul aici de faţă nu face nici el excepţie de la regulă. Procesorul atinge temperaturi de circa 100 de grade atunci când este pus serios la treabă pentru un timp îndelungat, lucru ce duce la scăderea frecvenţei de utilizare sub cea standard, cu alte cuvinte la ceea ce se numeşte ”throttling”.

dell precision 5510 sistem de racire

Sistemul de răcire evacuează aer spre ecran

Noi l-am putut izola în cazul unor benchmark-uri, însă mă aştept că el să îşi facă simţită prezenţa şi în unele aplicaţii solicitante, în special în cele care pun la lucru atât CPU-ul, cât şi GPU-ul, simultan.

  • 3Dmark 11: P4522;
  • 3Dmark 13: Cloud Gate – 14818, Sky Diver – 10467, Fire Strike – 3265;
  • PCMark 08: Home Conventional – 2931;
  • CineBench 11.5: OpenGL 44.22 fps, CPU 7.74 pts, CPU Single Core 1.69 pts;
  • CineBench R15: OpenGL 50.26 fps, CPU 729 pts, CPU Single Core 158 pts.
  • GeekBench 3: Single Core – 3740 , Multi Core – 13514;
  • SPECviewperf 12: Catia – 32.50 , Creo – 28.17 , Maya – 21.02;
  • x264 Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 166.35 fps, Pass 2 – 45.21 fps;
  • x264 Benchmark 5.0.1 64-bit: Pass 1 – 76.34 fps, Pass 2 – 14.63 fps.

Pe lângă aceasta, atunci când notebook-ul nu este conectat la o priză, procesorul rulează la o frecvenţă inferioară celei standard, chiar şi pe modul High Performance, astfel că performanţele pe baterie lasă de dorit.

Mai multe detalii despre throttling şi comportamentul acestui laptop în condiţii de stress-testing găsiţi în review-ul în engleză.

O altă consecinţă a faptului că Precisionul este o maşinărie compactă sunt şi temperaturile resimţite la nivelul carcasei, coroborate cu zgomotul produs de ventilatoare.

În utilizare normală ventilatoarele sunt active în majoritatea cazurilor, chiar şi atunci când realizăm task-uri de baza şi puţin solicitante, însă nivelul zgomotului se menţine scăzut, în vreme ce temperaturile exterioare urcă spre 35 de grade, ceva mai mari decât în cazul altor laptopuri de 15-inch, dar totuşi suportabile.

Temperaturile în utilizare normală

Temperaturile în utilizare normală

În load însă temperaturile depăşesc 45 de grade în anumite puncte, partea cea mai fierbinte fiind cea din interior, deasupra tastaturii, însă ele nu depăşesc 50 de grade, aşadar se păstrează în limite acceptabile pentru un astfel de dispozitiv. Ventilatoarele devin însă foarte gălăgioase (52 dB la nivelul urechii), atât de gălăgioase încât speakerele cu greu le vor putea acoperi.

Temperaturile în load

Temperaturile în load

Sistemul audio integrat pe acest laptop este decent, dar nu impresionează. Mai mult, la început s-ar putea chiar ca speakerele, plasate pe burta laptopului, să vă lase o impresie proastă, însă sunetul poate fi “îmbunătăţit” prin intermediul setărilor software oferite de aplicaţia Dell Audio, preinstalată.

În ceea ce priveşte conectivitatea, Precision-ul 5510 oferă wireless AC şi Bluetooth, prin intermediul unui cip Intel Tri-Band 8260, ce s-a dovenit un excelent performer atât timp cât m-am aflat în apropierea routerului. La distanţă de 10-12 metri însă viteza şi calitatea semnalului scad simţitor.

Webcam-ul şi calitatea audio oferită de acest dispozitiv în apeluri video lasă de dorit. Camera frontală este plasată undeva sub ecran, datorită desingului cu ramă subţire, astfel că poziţia de filmare este una atipică, iar microfoanele sunt plasate pe muchia din faţa a laptopului şi distorsionează vocile destul de puternic.

Baterie

Precison-ul 5510 este disponibil pe piaţă în două variante, una cu o baterie de 56 Wh şi unitate de stocare pe 2.5”, şi a doua cu o baterie de 81 Wh, dar fără o unitate de stocare suplimentară.

dell precision 5510 indicator baterie

Indicatorul pentru încărcarea bateriei

Modelul testat de noi foloseşte prima abordare, iar bateria relativ mică în raport cu dotările hardware şi ecranul duc la o autonomie de circa 3-4 ore în utilizare normală, şi circa o oră şi ceva în taskuri solicitante. Detalii mai jos:

  • 5.2 W (~10 h 45 min of use) – idle, Power Saving Mode, ecran la 0%, Wi-Fi oprit;
  • 13 W (~4 h 15 min of use) – browsing usor şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
  • 12.5 W (~4 h 30 min of use) – video 1080p fullscreen pe Youtube in Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
  • 10.5 W (~5 h 15 min of use) – video .mkv 1080p fullscreen in Movie app, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
  • 19.5 W (~2 h 50 min of use) – browsing puternic în Edge, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit.

Laptop-ul este oferit cu un încărcător de 130 Wh, iar o încărcare durează în jur de două ore.

Preţ şi performanţe

După cum vă spuneam de la început, Precision-ul 5510 este un laptop aparte cu un preţ pe măsură. În acelaşi timp, este un laptop destul de greu de găsit în magazinele românețti cunoscute, adresându-se în primul rând clienţilor business.

Aruncând un ochi pe configuratorul de pe site-ul dell.com/de/, vedem că modelul de bază pleacă de la circa 1500 de euro, aşadar circa 6700-7000 de lei, incluzând un procesor Intel Core i5-6300HQ, 8 GB de RAM, ecranul FHD, grafică Nvidia Quadro M1000M şi o unitate de stocare de tip HDD.

Modelul testat de noi urcă spre 2400 EUR, iar dacă doriţi să adăugaţi şi un SSD NVMe veţi mai plăti circa 150 EUR în plus.

Preţurile în România pare a fi ceva mai mari decât cele din Germania, chiar dacă nu am găsit listată versiunea cu procesor Xeon E3-1505M la noi. Configuraţia cu procesor Intel Core i7-6820HQ, 8 GB RAM, 512 GB SSD SATĂ şi ecran UHD este însă disponibilă la PcGarage, pentru circa 12700 de lei, astfel că un model cu 16 GB de RAM şi procesor Xeon ar trebui să se îndrepte spre 13500 de lei.

Update: Am întrebat reprezentanții Dell ce ar putea face un potențial client care dorește o configurație anume a acestui laptop, pe care nu o găsește în magazine. Mi s-a răspuns că în limita disponibilității, este posibil să poată fi oferite clienților diverse configurații, chit că acest lucru poate duce la un timp de livrare ceva mai îndelungat. În cazul în care cineva dorește o configurație aparte, ar trebui sa se adreseze unui reseller care lucreaza cu distribuitorii autorizati Dell în România. Mai mult, este posibil ca si unele magazine online sa faciliteze asemenea comenzi, chiar daca produsul/configuratia nu se afla in oferta lor.

La final

Trăgând linia la finalul articolului, este evident că Precision-ul 5510 nu este un laptop pentru utilizatorii obişnuiţi, nici prin prisma dotărilor şi nici prin cea a preţului.

Cei ce doresc un laptop de 15-inch ultra-compact pentru taskuri uzuale, programare sau jocuri au la dispoziţie Dell-ul XPS 15, ce se învârte în gama de preţ 6500 – 11000 de lei, şi oferă ceeaşi construcţie solidă şi design atrăgător, acelaşi ecran, aceeaşi baterie, dar un procesor Intel Core i7-6700HQ şi un cip grafic Nvidia GTX 960M.

Precision-ul le rămâne profesioniştilor în CAD, Maya, Photoshop, Premiere sau After Effects, celor ce lucrează în domeniul graficii sau în cercetare, acolo unde stabilitatea este crucială, iar performanţele vin pe un imediat loc doi în lista de priorităţi.

dell precision 5510 poza final

Dell Precision 5510: un workstation prea frumos

Precision-ul 5510 este însă un workstation atipic, unul contruit în primul rând pentru a fi portabil şi elegant, şi abia în al doilea pentru a scoate ce se poate mai bun din hardware-ul înglobat, lucru demonstrat de performanţele limitate pe baterie şi the throttlingul cauzat de atingerea limitelor termice ale componentelor în load-uri prelungite.

Atât timp când înţelegeţi şi acceptaţi aceste limitări, notebook-ul celor de la Dell poate fi dispozitivul de care aveţi nevoie. Însă în cazul în care doriți cel mai performant workstation cu ecran de 15-inch, atunci vă puteți îndrepta atenția spre seria Precision 7510, despre care puteți afla mai multe detalii urmând acest link.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri