GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Lenovo IdeaPad Yoga 2 11 review – laptop 2-in-1 accesibil

Testat pe data de 18 iunie 2014
Pe scurt: Lenovo IdeaPad Yoga 2 11 este un convertibil 2-in-1 cu preţ accesibil care poate fi utilizat pe post de laptop sau tabletă cu diagonală de 11”. Dispozitivul arată bine, beneficiază de o platformă hardware decentă pentru utilizarea de zi cu zi şi oferă o experienţă plăcută de lucru, însă are o autonomie scăzută.
Produs testat: Lenovo IdeaPad Yoga 2 11   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.5/5    Pret: 2600-2800 Lei

Segmentul laptopurilor convertibile 2-in-1 este destul de bogat în oferte în ultima vreme, însă în mod obişnuit găseşti aici preponderent produse cu preţuri de 3.000 – 5.000 lei, mai puţin accesibile utilizatorilor obişnuiţi.

Producătorii au început însă treptat să ofere şi soluţii accesibile pentru o gamă largă de utilizatori, de regulă prin intermediul unor platforme hardware mai puţin pretenţioase şi a unei construcţii lipsite de materiale metalice.

Lenovo IdeaPad Yoga 2 11 tinde să intre în această ultimă categorie, întrucât este un laptop ultraportabil cu diagonala de 11” care iese în evidenţă prin construcţia solidă şi raportul calitate-preţ bun.

Sunt însă aceste detalii suficient de importante pentru ca producătorul chinez să câştige lupta cu rivalii săi din acest segment? Un posibil răspuns la această întrebare vom afla împreună în cadrul acestui review.

Un convertibil ce poate fi utilizat ca laptop si tableta

Ce este Lenovo IdeaPad Yoga 2 11?

Lenovo IdeaPad Yoga 2 11 este un convertibil cu diagonala de 11” care poate fi utilizat pe post de laptop şi tabletă. Propulsat de o platformă hardware Intel fără ventilator, produsul este dedicat activităţilor de zi cu zi, fără pretenţia de a rula jocuri sau alte aplicaţii complexe.

Specificaţii tehnice

Lenovo IdeaPad Yoga 2 11
EcranIPS, 11.6”, 1366×768 pixeli
ChipsetIntel BayTrail
Procesorquad-core Intel Pentium N3520, 2.16 GHz
Placa videoIntel HD
Memorie RAM4 GB DDR3
StocareHDD 500 GB, 5400 rpm
ConectivitateWireless N, bluetooth 4.0
Porturi1xUSB 2.0, 1xUSB 3.0, micro-HDMI
Acumulator34 Wh
Sistem de operareWindows 8.1
Dimensiuni297x206x17 mm
Greutate1.45 kg
AlteleWiDi, boxe stereo, camera HD

Ce ne-a plăcut

Unul dintre punctele forte ale convertibilului Lenovo este, fără îndoială, designul. Capacul şi spatele laptopului sunt confecţionate dintr-un plastic neted capabil să asigure o aderenţă suficient de bună atunci când iei produsul în mâini.

În plus, acest tip de plastic micşorează numărul de amprente vizibile pe capac după o utilizare îndelungată. Versiunea testată de noi are un exterior negru şi, implicit, sobru, însă Lenovo oferă produsul şi cu o carcasa de culoare portocalie.

Interiorul este confecţionat dintr-un plastic de culoare argintie care imită ca aspect aluminiul, ceea ce contribuie la designul plăcut, însă în acest caz plasticul este ceva mai dur şi mai simplu.

Construcţia generală este de calitate, mai ales că laptopul nu flexează aproape deloc, cu mici excepţii când apeşi pe capac sau pe tastatură.

Capacul lui Yoga 2 11 ofera o aderenta buna

Capacul lui Yoga 2 11 ofera o aderenta buna

Ecranul este fixat de restul laptopului prin două balamale metalice puternice, care permit rotirea ecranului la 360 de grade, pentru a-l putea folosi pe post de tabletă. Conform setărilor prestabilite de Lenovo, tastatura şi trackpadul devin inactive după ce roteşti ecranul la peste 180 de grade, pentru ca atunci când foloseşti dispozitivul ca tableta să nu le poţi apăsa accidental. De fapt, Lenovo a avut grijă ca tastele să fie bine încadrate în laptop tocmai pentru a minimaliza şansele de a le apăsa accidental.

Balamalele lui Yoga 2 11 sunt solide

Balamalele lui Yoga 2 11 sunt solide

Yoga 2 11 poate fi utiliazat şi în alte două moduri, ca stand şi pe post de cort, aşa cum poţi observa şi din imaginile de mai jos. Astfel de moduri de utilizare se pot dovedi utile în unele situaţii (cum ar fi, de exemplu, vizionarea unui film), chiar dacă nu le vei folosi prea des.

Ecranul IPS al lui Lenovo Ideapad Yoga 2 11 are o diagonală de 11” şi oferă o rezoluţie de 1366×768 pixeli, iar performanţele acestuia sunt bune pentru segmentul de preţ din care face parte. Luminozitatea este destul de mare, chiar dacă partea centrală este mai bine luminată decât părţile laterale, iar culorile sunt reprezentate destul de fidel.

Ecranul lui Yoga 2 11 este bun pentru acest segment de pret

Ecranul lui Yoga 2 11 este bun pentru acest segment de pret

De altfel, colorimetrul Spyder4 Elite pe care l-am folosit pentru măsurători a evidenţiat că ecranul acoperă 74% din standardul sRGB şi 56% din spectrul AdobeRGB. Iată şi alte valori obţinute cu acest colorimetru:

  • gamma: 2.3;
  • luminozitate maximă în centrul ecranului: 343 cd/m2;
  • contrast la luminozitate maximă: 710:1;
  • punct de alb: 6600 K;
  • negru la luminozitate maximă: 0.48 cd/m2;
  • valoare medie DeltaE: 2.04 necalibrat, 1.38 calibrat.

Un alt punct forte ale ecranului este reprezentat de unghiurile foarte bune de utilizare, lucru firesc în contextul în care dispozitivul permite rotirea display-ului la 360 de grade pentru a fi utilizat şi că tableta.

Tastatura lui Yoga 2 11 este decentă şi oferă o experienţă plăcută de utilizare, chiar dacă necesită o perioadă de acomodare din cauza cursei scurte a tastelor. Tastele individuale au margini uşor rotunjite, în special în partea de jos, şi sunt destul de bine spaţiate.

Tastatura lui Yoga 2 11 este  decenta

Tastatura lui Yoga 2 11 este decenta

La rândul său, trackpadul are o acurateţe bună şi este fiabil, însă unele persoane ar putea fi deranjate de faptul că are dimensiuni relativ mici, chiar şi în comparaţie cu alte laptopuri de 11”. Suprafaţa sa de rulare este destul de aspră la atingere, însă suportă şi gesturi (aparent, mai puţin gestul tap cu două degete, echivalentul clickului dreapta).

Trackpadul este mic, dar isi face bine treaba

Trackpadul este mic, dar isi face bine treaba

Lenovo IdeaPad Yoga 2 11 este propulsat de o platformă hardware Intel BayTrail cu procesor quad-core Intel Pentium N3520 cu frecvenţa de 2.16 GHz, placă video integrată Intel HD, 4 GB RAM DDR3 şi HDD de 500 GB.

Prin prisma acestor specificaţii, laptopul este potrivit în special pentru activităţi de zi cu zi, precum navigarea prin mai multe taburi în browser, rularea filmelor, a jocuri din Microsoft Store sau a titlurilor vechi pentru PC.

Iată şi rezultatele obţinute în câteva programe de benchmark:

  • PCMark 07: 1946 puncte;
  • 3DMark 11: P205;
  • 3DMark 13: Ice Storm – 13083, Cloud Gate –1026, Sky Driver – 483;
  • CineBench 11.5: OpenGL 7.85 fps, CPU 1.78 puncte;
  • CineBench R15: OpenGL – , CPU 147 cb.

Aşa cum spuneam, versiunea pe care am avut-o noi la test a fost echipată cu un HDD tradiţional de 500 GB cu numai 5400 de rotaţii pe minut. Acest lucru se traduce prin pornirea lentă a laptopului la rece şi prin rularea destul de greoaie la instalarea şi lansarea programelor, dar şi la copierea datelor de pe o partiţie pe alta.

Vestea bună este că, pe piaţa din România, Yoga 2 11 este disponibil în prezent numai într-o versiune uşor îmbunătăţită, care pe lângă HDD-ul de 500 GB şi 5400 rpm oferă şi un SSD de 8 GB pentru cache. Teoretic, acest lucru ar trebui să remedieze cel puţin parţial problemele de performanţă întâlnite.

Yoga 2 11 ofera performante bune in utilizarea de zi cu zi

Yoga 2 11 ofera performante bune in utilizarea de zi cu zi

Unul dintre avantajele platformei Intel Baytrail este absenţa ventilatoarelor, ceea ce permite laptopului să fie foarte silenţios, cu excepţia zgomotului ocazional al HDD-ului. În plus, în utilizarea curentă, laptopul se încălzeşte foarte puţin, iar acest lucru se întâmplă cu precădere în partea dreaptă a palm-restului, însă temperaturile nu sunt niciodată atât de mari încât să prevină lucrul. Doar în momentele în care forţezi laptopul cu aplicaţii complexe, cum ar fi un benchmark, carcasa ajunge să se încălzească mai puternic, însă oricum nu vei folosi prea mult laptopul în acest mod.

Cele două boxe oferă un sunet puternic şi suficient de bogat pentru utilizarea de zi cu zi, cu micul dezavantaj că sunt amplasate pe partea şi spate şi, implicit, îndreptate în jos. Din acest motiv, sunetul poate avea distorsiuni şi vibraţii la volum ridicat, pe care le vei observa în special când foloseşti dispozitivul ca tableta.

Conexiunea Wi-Fi a permis o experienţă bună în navigarea pe internet şi streaming video, însă viteza medie a fost de circa 20-24 Mbps, de aproape două ori mai mică decât cea a altor laptopuri în condiţii similare. Vei remarca însă această problemă numai dacă descurci cantităţi mari de date de pe internet.

Ce scârţâie

Am apreciat designul şi construcţia lui Yoga 2 11, însă există un aspect deranajant. Laptopul are o margine ascuţită în jurul întregii carcase, de culoare neagră, care e ceva mai înălţată decât corpul argintiu, pentru a susţine ecranul atunci când laptopul este închis, dar şi pentru a fi punct de sprijin atunci când laptopul este cu “capul” în jos, în modul tabletă sau stand. Totuşi, această margine este destul de tare şi de ascuţită şi, implicit, deranjantă atunci când treci cu mâna peste ea, adică destul de frecvent în utilizarea zilnică.

Marginea laptopului este prea ascutita

Marginea laptopului este prea ascutita

La nivel de porturi există două sloturi USB, un conector microHDMI şi un cititor de carduri SD, însă în pachet nu primeşti alte adaptoare, în ciuda faptului că Lenovo avea spaţiu suficient pentru a amplasa şi alte porturi utile.

Yoga 2 11 nu beneficiaza de multe porturi

Yoga 2 11 nu beneficiaza de multe porturi

De altfel, Yoga 2 11 are dimensiuni destul de mari pentru un dispozitiv de 11”, iar acest lucru se observă nu numai prin prisma dimensiunilor şi a greutăţii, ci şi a ramei generoase din jurul ecranului.

Nu în ultimul rând, autonomia oferită de laptop este destul de modestă. La utilizare normală, care include navigare în browser cu 6-8 taburi active, vizionarea unor clipuri pe Youtube sau editare de texte, acumulatorul de 34 Wh asigură o autonomie de aproximativ 5 ore. Iar acest rezultat a fost obţinut cu ecranul setat la luminozitate 40% şi modul Daily Power selectat din aplicaţia Power Manager. În plus, laptopul poate rula clipuri Full-HD pentru 5 ore şi jumătate. Încărcarea completă a laptopului (de la 5% la 98%) se realizează în circa două ore şi jumătate. Cifrele sunt însă inferioare altor laptopuri asemănătoare de 11”, care pot ajunge şi la o autonomie de 8 ore.

Convertibilul Lenovo nu impresioneaza la autonomie

Convertibilul Lenovo nu impresioneaza la autonomie

Preţ Lenovo IdeaPad Yoga 2 11 şi disponibilitate

Aşa cum am menţionat deja, pe piaţa din România, cel puţin pentru moment, Lenovo IdeaPad Yoga 2 11 este disponibil într-o singură versiune, uşor îmbunătăţită comparativ cu cea pe care am avut-o noi la test. Astfel, procesorul Intel Pentium N3520 a fost înlocuit de varianta Intel Pentium N3530, care are însă specificaţii foarte asemănătoare, cu deosebirea că frecvenţa poate ajunge până la 2.58 GHz în mod burst în loc de 2.42 GHz. Principala diferenţă este însă cooptarea unui SSD de 8 GB pentru cache alături de HDD-ul de 500 GB, ceea ce ar trebui să se traducă printr-un spor de performanţă.

În această variantă, Lenovo Ideapad Yoga 2 11 este disponibil în câteva magazine de comerţ electronic din România pentru preţuri care variază între 2.600 – 2.800 lei.

Dacă va apărea, varianta testată de noi va fi probabil ceva mai ieftină în absenţa SSD-ului de 8 GB, însă noi îţi recomandăm să alegi versiunea superioară pentru performanţe mai bune.

Lenovo IdeaPad Yoga 2 are un pret competitiv

Lenovo IdeaPad Yoga 2 are un pret competitiv

Concurenţa

În segmentul laptopurilor convertibile în tabletă, Lenovo Ideapad Yoga 2 11 nu are neapărat o concurenţă solidă, întrucât cele mai multe produse de acest gen sunt semnificativ mai scumpe.

Utilizatorii se pot însă îndrepta spre Asus Transformer Book T200TA, o tabletă de 11” care se poate transforma în laptop prin ataşarea unui docking station. Acesta are avantajul că poate fi utilizat ca tabletă de sine stătătoare, are o autonomie de circa 8 ore, îar preţul va fi considerabil mai mic atunci când va apărea în magazine, dar sp deyavatanul unei platforme hardware mai lente (Intel BazTrail-T).

Un alt concurent demn de luat în seamă ar fi Dell-ul Inspiron 3000, însă acesta nu este în prezent disponibil în România. De fapt, oferta ultraportabilelor de 11.6 inch este extrem de subţire în ţata noastră, lipsind din magazine şi laptop-urile compacte oferite de Acer sau Asus în alte ţări, dar şi Chromebook-urile.

Lenovo Yoga 2 11 are parte de concurenta buna

Lenovo Yoga 2 11 are parte de concurenta buna

Concluzii

Lenovo IdeaPad Yoga 2 11 este un convertibil 2-in-1 care poate fi utilizat ca laptop şi tabletă cu diagonală de 11”, dar şi în alte două moduri interesante, pe post de stand şi de cort.

În ansamblu, dispozitivul oferă un raport calitate-preţ bun, fiind adecvat pentru utilizarea de zi cu zi pentru navigare pe internet, streaming video şi jocuri fără pretenţii.

Din păcate, anumite decizii de design şi autonomia scăzută trag înapoi experienţa de lucru plăcută dispozitivul producătorului chinez.

Pro

  • design atractiv
  • convertibil 2-in-1
  • tastatură şi trackpad decente

Contra

  • marginea laptopului deranjantă
  • autonomie medie spre scăzută

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri