GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Lenovo Yoga 500 14 review – convertibil cu ecran de 14-inch

Testat pe data de 24 februarie 2016
Pe scurt: Lenovo Yoga 500 14 este un laptop convertibil în tabletă cu construcţie de calitate şi design sobru cu tastatură bună, dar cu probleme de performanţă care necesită restarturi frecvente.
Produs testat: Lenovo Yoga 500 14   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3/5    Pret: 3800-5000 Lei

Lenovo şi-a câştigat o bună reputaţie pentru produsele convertibile pe care le oferă, unul dintre modele apreciate fiind și Yoga 500 15, cu care ne-am jucat şi noi recent.

Acela este un notebook cu ecran de 15-inch, iar dimensiunile mari îl fac mai puţin pretabil pentru utilizarea pe post de tabletă. Producătorul chinez are însă în ofertă şi un model cu ecran de 14-inch, Lenovo Yoga 500 14, care datorită formei mai compacte este mai bine adaptat pentru cei care pun un accent mai mare pe portabilitate.

Produsul ne-a sosit la test într-una dintre versiunile de top şi este echipat cu procesor Intel Core i7 de ultima generaţie, 8 GB RAM şi ecran IPS Full-HD, astfel că aşteptările noastre înaintea testului a fost la înălţime.

Lenovo Yoga 500 14 este un laptop de 14 inch

Lenovo Yoga 500 14 este un laptop de 14 inch

Specificaţii tehnice Lenovo Yoga 500 14

Lenovo Yoga 500 14ISK (Flex 3 14 -80R30009US)
EcranIPS, 14 inch, 1920×1080 pixeli, touch
ProcesorIntel Skylake Core i7-6500U
Placa videoIntel HD 520 + Nvidia GeForce GT 920M 2GB
Memorie8 GB DDR3L
StocareHDD 500 TB 2.5″ 5400 rpm (Hitachi Travelstar 5K1000)
ConectivitateIntel 3165 Wi-FI AC, Realtek PCIe Gigabit Ethernet, Bluetooth 4.0
Porturi2x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI, SD card reader, Kensington Lock
Baterie45 Wh
OSWindows 10
Dimensiuni340x230x21.6 mm
Greutate1.95 kg
Extratastatura iluminata, camera HD, boxe stereo

Ce ne-a plăcut

În stilul său caracteristic, Lenovo a adoptat un design sobru pentru acest laptop. Carcasa este preponderent neagră, iar singurele zone argintii sunt balamalele şi cele două logo-uri Lenovo de pe capac şi de sub ecran. Totuşi, dacă vrei o pată de culoare, poţi alege şi versiuni cu carcasa roşie sau argintie.

Caracterul sobru este completat de construcţia de calitate. Întreaga carcasă este realizată dintr-un plastic moale care, chiar dacă la atingere nu se simte la fel de plăcut ca cel cauciucat de pe gama Thinkpad, oferă un compromis foarte bun între costuri şi rezistenţă în timp.

Rotirea ecranului la 360 de grade permite utilizarea convertibilului în numeroase moduri. În cea mai mare parte a timpului vei folosi produsul pe post de laptop, dar ocazional îi vei găsi o utilitate şi ca tabletă. În plus, poţi să-l aşezi ca stand sau într-un mod adecvat pentru prezentări. Marginile cauciucate joacă un rol important aici, întrucât sunt uşor mai înălţate decât palmrest-ul şi protejează interiorul laptopului în modurile tabletă şi de prezentare.

Balamalele sunt de buna calitate

Balamalele sunt de buna calitate

Teoretic, este destul de incomod să foloseşti dispozitivul pe post de tabletă (în fond, ecranul are 14”, iar greutatea ajunge la 2 kg), însă dacă îl sprijini pe picioare vei descoperi că navigarea pe internet şi citirea documentelor în format portrait este chiar plăcută. Experiența de utilizare este îmbunătățită şi de balamalele bine construite, care permit o comutare rapidă şi facilă între diversele moduri de utilizare.

Laptopul poate fi folosit si pe post de tableta

Laptopul poate fi folosit si pe post de tableta

Revenind la formatul de laptop, vei remarca spaţiul generos din jurul palmrestului, dar şi faptul că cele mai multe porturi au fost aglomerate pe partea stângă. În total, vorbim despre trei porturi USB, o ieşire HDMI, un conector LAN, un card-reader SD, butonul de volum şi cel de pornire. Ultimele două sunt suficient de rigide pentru a nu fi apăsate accidental, iar cel de pornire poate fi chiar dezactivat din setări.

Lenovo Yoga 500 14 este bine dotat la porturi

Lenovo Yoga 500 14 este bine dotat la porturi

Tastatura full-size are un layout destul de bun, însă vei avea nevoie de ceva timp să te obişnuieşti cu rândul suplimentar de taste din partea dreaptă. Tastele sunt moi şi plăcute la atingere, însă nu opun prea multă rezistenţă, astfel că este posibil să nu fie potrivite pentru unele persoane. Totuşi, în ansamblu, redactarea textelor decurge bine, iar tastele sunt silenţioase. În plus, poţi folosi fără probleme tastatura şi pe timp de noapte, datorită iluminării în două trepte.

Aşa cum spuneam, noi am primit la test versiunea de top a lui Yoga 500 14, echipată cu procesor Intel Core i7-6500U cu frecvenţa de 2.5 GHz, placă video Nvidia GeForce GT 920M, 8 GB RAM şi HDD de 500 GB.

Prin prisma acestor componente hardware, laptopul se descurcă bine în utilizarea de zi cu zi, inclusiv în browsing cu multe tab-uri deschise şi la redarea conţinutului multimedia. Din păcate însă ne-am lovit de unele probleme în utilizarea zilnică, despre care vom vorbi însă la momentul potrivit.

Până atunci, iată rezultatele obţinute în programele de benchmark:

  • 3DMark 11: P1839;
  • 3DMark 13: Cloud Gate – 5291, Sky Driver – 4018, Fire Strike – 1060;
  • PCMark 08: Home Conventional – 2303;
  • Cinebench 3 32-bit: Single-Core: 2535, Multi-core: 5838;
  • CineBench 11.5: OpenGL 23.32 fps, CPU 3.36 pct, CPU Single Core 1.08 pct;
  • CineBench R15: OpenGL 30.58 fps, CPU 303 cb, CPU Single Core 113 cb;
  • x264 Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 102.88 fps, Pass 2 – 20.02 fps.

Placa video Nvidia GeForce GT 920M este una de bază, motiv pentru care nu este cazul să te aştepţi la performanţe majore în jocuri. De altfel, această placă video este doar cu circa 20% mai rapidă decât unitatea grafică Intel HD 520 integrată în procesor, iar în practică diferenţa este şi mai mică, astfel că cifrele brute nu sunt spectaculoase.

FHD HighFHD Low
Need for Speed: Most Wanted13 fps26 fps
Grid Autosport22 fps42 fps
Tomb Raider16 fps33 fps
Bioshock Infinite16 fps25 fps

Îţi va fi confortabil să lucrezi cu acest laptop din punct de vedere al căldurii degajate de componente şi a zgomotului, sau mai bine zis datorită absenţei acestuia. Asta pentru că, deşi este activ în permanenţă, ventilatorul nu se aude aproape deloc în utilizarea zilnică şi ajunge la 43 dB doar în timpul jocurilor, când foarte probabil vei folosi căşti sau volumul sonor al boxelor va fi oricum suficient de mare pentru a-l acoperi.

lenovo-yoga-500-14-temp-dailyuse

lenovo-yoga-500-14-temp-load

De altfel, boxele integrate oferă un volum ridicat al sunetului şi sunt peste media sistemelor audio întâlnite în acest segment, chiar dacă suferă la capitolul bass.

Sistemul de racire este performant

Sistemul de racire este performant

Chipul Wi-Fi se descurcă onorabil şi ajunge la viteze de 60 Mbps în timpul utilizării obişnuite, însă partea cea mai bună este că menţine viteze de 30-50 Mbps chiar şi atunci când este departe de router, lucru de care nu sunt capabile toate laptopurile.

Din punct de vedere al autonomie lucrurile stau relativ bine. Spunem relativ pentru că, deşi vorbim despre o baterie de 45 Wh, adică o capacitate rezonabilă pentru un dispozitiv de 14-inch, rezultatele practice nu sunt la fel de impresionante. Acest lucru este sesizabil şi din cauza luminozităţii scăzute a ecranului (vezi explicaţii mai jos), care ne-a determinat să folosim laptopul cu o luminozitate de 80%.

Prin urmare, rezultatele de autonomie sunt decente, dar nu impresionează.

  • 8 ore şi 10 de minute – idle, Power Saving Mode, ecran la 0%, Wi-Fi OFF;
  • 5 ore şi 40 de minute – browsing şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 80%, Wi-Fi ON;
  • 6 ore – video 1080p fullscreen în Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 80%, Wi-Fi ON;
  • 6 ore şi 30 minute – video MKV 1080p fullscreen în VLC Media Player, Balanced Mode, ecran la 80%, Wi-Fi ON;
  • 2 ore – browsing intensiv în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 80%, Wi-Fi ON.
Autonomia este decenta, dar nu impresionanta

Autonomia este decenta, dar nu impresionanta

Ce scârţâie

Cam multe. Niciun dispozitiv electronic nu este perfect, însă Lenovo Yoga 500 14 are numeroase probleme mai mici sau mai mari care luate împreună afectează utilizarea de zi cu zi a produsului.

Primul neajuns l-am remarcat încă de la prima utilizare. Marginile înălţate asigură protecţie pentru carcasă la utilizarea ca tabletă, dar sunt destul de ascuţite şi, prin urmare, incomode pentru încheieturile mâinilor.

În al doilea rând, ecranul IPS este întunecat. Luminozitatea maximă masurată ajunge la numai 175 cd/m2, astfel că practic ecranul este aproape imposibil de utilizat în lumina naturală a soarelui. Iată şi datele sintetice obţinute cu colorimetrul Spyder 4 Elite:

  • acoperire: 67% sRGB, 48% NTSC, 50% AdobeRGB;
  • gamma: 2.1;
  • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 175 cd/m2 la priză;
  • contrast la luminozitate maximă: 600:1;
  • punct de alb: 7800 K;
  • negru la luminozitate maximă: 0.29 cd/m2;
  • DeltaE mediu: 2.38 necalibrat, 1.35 calibrat.

lenovo-yoga-500-14-ecran-luminoz-distri

De asemenea, este bine să foloseşti un mouse în detrimentul trackpadului, întrucât uneori funcţionează bine, iar alteori nu înregistrează deloc comenzile aşa cum ar trebui. Când apar astfel de situaţii, singura soluţie este un restart, însă problema va apărea din nou după un timp. Cel mai probabil este o problemă la driver, însă încercările noastre de a instala şi alte versiuni nu au avut un rezultat pozitiv. In plus, trackpadul nu ştie funcţia de tap cu două degete, astfel că trebuie să foloseşti în permanenţă click-urile fizice.

Inlocuieste trackpadul cu un mouse

Inlocuieste trackpadul cu un mouse

Acesta nu va fi însă singurul motiv pentru care va trebui să repornesti ocazional laptopul. Asta pentru că, din când în când, sistemul are momente când merge foarte greu, aparent fără nicio explicaţie logică, pentru că nici procesorul nici memoria și nici stocarea nu apar ca si suprasolicitate in astfel de cazuri, însă performanțele pus și simplu lasă mult de dorit, chiar și în taskuri uzuale precum browsingul.

De probleme ne-am lovit și în cazul chipului Wi-Fi, care ocazional se deconetează de la reţea, fără ca apoi aceasta să mai fie vizibilă pentru laptop. Din nou, restartul va remedia problema, însă doar pe termen scurt.

Pe lângă acestea, accesul la componentele interne este destul de dificil, inclusiv în privinţa modului memoriei RAM, ascuns sub o plăcuţă de metal ale carei piciorușe trebuie îndoite pentru a putea accesa DIMM-ul. În plus, unul dintre şuruburile care ţin HDD-ul este acoperit cu un sigiliu, astfel că înlocuirea componentei va duce la anularea garanţiei.

Upgrade-ul componentelor este destul de dificil

Upgrade-ul componentelor este destul de dificil

Preţ Lenovo Yoga 500 14 şi disponibilitate

Lenovo Yoga 500 14 este deja disponibil în magazine şi îl vei găsi în cel puţin trei variante, atât cu carcasa neagră, cât şi cu carcasa roşie.

Cea mai apropiată versiune de cea testată de noi, care are în plus o unitate de stocare SSHD cu 8 GB cache, costă 5.000 de lei, însă aceasta este cea mai scumpă dintre ele.

Alternativ, poţi opta pentru o configuraţie foarte apropiată, dar cu procesor Intel Core i5-6200U, care costă 4.500 de lei, sau pentru una cu Intel Core i5-6200U, 4 GB RAM, HDD de 1 TB şi fără placă video dedicată Nvidia GT 920M, pentru care trebuie să scoţi din buzunar 4.000 lei dacă alegi variantă pe roşu sau 3.800 lei dacă mizezi pe argintiu.

Acestea sunt prețurile valabile la momentul publicării articolului, însă ele pot varia simțitor în viitor.

Lenovo Yoga 500 14 este disponibil in mai multe versiuni

Lenovo Yoga 500 14 este disponibil în mai multe versiuni

Concluzii

Deși la o primă vedere Yoga-ul 500 14 lasă o impresie bună, de produs solid, dotat cu ecran IPS și hardware de ultimă generație, experiența utilizării modelului de test mă face reticient în a îl recomanda.

Și aceasta datorită ocazionalelor, dar în același timp deselor probleme de performanță și neajunsuri în utilizarea trackpadului și a conexiunii wireless, cărora li se adaugă ecranul întunecat și autonomia cel mult medie.

Produsul testat de noi este unul retail, indentic cu cel pe care îl puteți găsi în magazine, iar unele dintre problemele remarcate de noi au fost menționate și de unii cumpărători în review-urile postate online, pe site-uri precum emag.ro .

Mare parte dintre neajunsuri sunt însă de natură software, pentru că uneori laptopul funcționează perfect, iar alteori pur și simplu te va face să te urci pe pereți, fără nicio explicație logică. Dacă cei de la Lenovo vor reuși să rezolve aceste incoveniente, atunci Yoga-ul 500 14 ar putea fi o alegere bună. Până atunci însă, achiziționarea sa este o loterie, iar personal mi-aș îndrepta atenția spre un alt convertibil, fie din gama ultraportabilelor cu ecrane de 13-inch, fie din gama convertibilelor masive, cu ecrane de 15-inch, precum Yoga 500 15 sau Asus Vivobook TP501UA.

Pro

  • construcţie de calitate
  • design simplu şi sobru
  • ecran touch IPS
  • tastatură bună

Contra

  • ecran cu luminozitate scăzută
  • sincope de performanţă
  • probleme cu cipul Wi-Fi

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri