GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Sony Vaio Pro 13 review – ultrabook business cu Intel Haswell

Testat pe data de 12 iunie 2013
Pe scurt: Sony Vaio Pro 13 este unul dintre cele mai zvelte, usoare si performante ultrabookuri de pe piata. El impresioneaza atat prin aspect, cat si prin dotari si functii menite sa faca viata utilizatorului mai usoara. Insa Vaio-ul 13 nu este un produs fara cutume, asa cum veti afla din cadrul acestui review.
Produs testat: Sony Vaio Pro 13   Testat de: Andrei Girbea    Nota: 4/5    Pret: de la 5200 Lei

Cred ca laptopul ce m-a impresionat cu adevarat acum multi, multi ani, pe vremurile cand dadeam cu semnatura inca la Go4it, a fost Vaio-ul Z, la vremea sa un etalon in randurile ultraportabilelor.

Anii au trecut si Vaio Z a fost tras pe linie moarta, insa in acest articol va voi vorbi despre Sony Vaio Pro 13, intr-un fel poate un urmas al Z-ului, chiat ca doar prin prisma faptului ca este cel mai interesant laptop business oferit in acest moment pe piata de cei de la Sony.

Desigur, diferentele intre cele doua dispozitive sunt mari, Vaio Z-ul impresionand la vremea sa nu doar prin corpul usor si zvelt, ci si prin performantele extraordinare. Modelul despre care vom discuta in cadrul acestui review, Pro-ul de 13 inch, nu mai ofera un procesor full-voltage (destinat laptopurile mai mari, multimedia), ci este motorizat de cea mai noua platforma low-voltage a celor de la Intel, Haswell. Chiar si asa insa, el face fata cu brio majoritatii taskurilor la care l-am supus. Iar in cazul in care aveti nevoie de ceva in plus… cei de la Sony vor oferi si configuratii ceva mai muschiuloase.

Dar nu mi-am propus sa va plictisesc, asadar, haideti sa va povestesc cateva dintre lucrurile pe care le-am apreciat la acest ultrabook, dar si cate ceva despre detaliile unde e loc de imbunatatiri.

NOTA INFORMATIVA: produsul testat este un sample, nu chiar modelul final. Este foarte apropiat de acesta, insa e un lucru ce trebuie mentionat, pentru ca ar putea avea anumite mici probleme ce ar putea fi rezolvate pe modelele disponibile in magazine.

Ce este Sony Vaio Pro 13?

Un laptop ultraportabil, un ultrabook chiar, conform celor mai noi specificatii Intel. Cu alte cuvinte, un notebook subtire, extrem de usor, performant si capabil sa ofere o autonomie medie de 6+ ore.

Pe langa aceasta, este un portabil dotat cu un ecran tactil de buna calitate si functii ce vor fi apreciate in mediul business, dar si de cei ce calatoresc foarte mult si au nevoie de un computer alaturi.

Sony Vaio Pro 13 - un ultrabook business

Sony Vaio Pro 13 – un ultrabook business

Specificaţii Sony Vaio Pro 13

Sony Vaio Pro 13 SVP13
EcranIPS, 13.3”, 1920 x 1080 px, Triluminos, ecran tactil
ChipsetIntel HM87
ProcesorIntel Core i5-4200U, 1.6 GHz
GraficaIntel HD 4600
Memorie RAM4 GB DDR3
Stocare128 GB SSD
PorturiWi-Fi, USB, HDMI
Baterie6600 mAh
Dimensiuni322 x 216 x 17.2 mm
Greutate1.1 kg
AlteleWindows 8, tastatura iluminata, dongle Wireless inclus

Sony Vaio Pro 13 video review

Ce ne-a plăcut

Multe.

Chiar de cand am scos Pro-ul prima data din cutie am ramas placut impresionat de cum arata si de cat de usor este. Cantareste putin peste un kilogram si nu e de jucarie. Din contra, stie sa faca o multime de lucruri.

Carcasa Pro-ului este realizata din fibra de carbon, cu un finisaj mat, placut la atingere. Intregul laptop este cenusiu, cu putine elemente pompoase (marginea arginitie de la baza ecranului si sigla mare Vaio de pe capac) care sa strice aspectul sobru. Liniile ascutite si marginile taioase contribuie si ele la aerul spartan al laptopului si cu alte cuvinte, Vaio-ul Pro arata exact asa cum trebuie sa arate un portabil business.

Aspecy sobru, linii ascutite - exact cum ar trebui sa arate un laptop business

Aspect sobru, linii ascutite – exact cum ar trebui sa arate un laptop business

Vaio-ul pro ofera un ecran de 13.3 inch tactil Full HD, cu panel IPS ce inglobeaza tehnologia Triluminos, perfectionata pe televizoarele Sony lansate in acest an. Display-ul este luminos, ofera un contrast bun si culori vibrante, stralucitoare, chiar usor suprasaturate (ma duc cu mintea la ecranele AMOLED folosite de Samsung pe telefoanele lor de top).

Touchscreenul raspunde ferm comenzilor si nici nu joaca derajant in balamale atunci cand este atins, un lucru de apreciat la un laptop atat de subtire. Insa are un neajuns, despre care vom vorbi mai pe larg in sectiunea „Ce Scartaie”.

Ecranul tactil ofera culori vii

Ecranul tactil ofera culori vii

Suprinzator pentru un laptop atat de subtire echipat cu un ecran tactil (mai gros si mai greu decat unul clasic) este si excelentul echilibru pe care il are Vaio-ul Pro 13. Puteti ridica foarte usor ecranul doar cu o singura mana, baza ramanand ferma pe pozitii, in contact cu biroul. Un detaliu poate mic, dar ce ne asigura ca laptopul nu se va duce peste cap atunci cand folosim touchscreenul.

Inainte de a va spune si ce poate face acest notebook, trebuie sa mentionez si tastatura, una ce mi-a lasat o impresie suprinzator de buna. Iar acest lucru m-a suprins cu adevarat placut, in conditiile in care am criticat la vremea lor tastaturile intalnite pe ultimele portabile Sony testate (Vaio Z si ultrabookul Vaio T13).

Cei de la Sony au imbunatatit cursa tastelor si fermitatea lor, astfel ca nu am avut nici o problema in a ma adapta rapid si a scrie acest review. In plus, tastatura este iluminata si Vaio-ul vine cu un senzor ce stie cand sa o aprinda sau nu, in functie de nivelul luminii ambientale. Acelasi senzor are si rolul de a ajustat automat luminozitatea si contrastul ecranului, cu rezultate satisfacatoare.

Tastatura este suprinzator de buna, date fiind experientele din trecut

Tastatura este suprinzator de buna, date fiind experientele din trecut

Bun, toate bune si frumoase, insa sunt sigur ca va intereseaza si ce poate sa faca Vaio-ul Pro 13. Iar raspunsul e simplu: cam de toate.

Dupa cum va spuneam la inceput, el este motorizat de o platforma Intel Haswell, cea mai noua linie de procesoare low-voltage de la Intel. Modelul testat este echipat cu un procesor Intel Core i5-4200U, 4 GB de RAM si un SSD de 128 GB si face fata cu brio taskurilor uzuale (browsing, editare de texte si poze, muzica, etc), dar si indatoririlor multimedia (poate rula orice tip de fisiere FHD) sau chiar si unor jocuri, chiar daca nu este facut pentru aceasta, dupa cum puteti vedea din clipul de mai jos.

Mai multe despre performante, inclusiv rezultate in teste, veti gasi si in clipul urmator, dar si in review-ul meu in engleza de pe ultrabookreview.com .

Pe langa aceasta, Vaio-ul ruleaza in general fara a se incalzi excesiv si fara a fi foarte zgomotos. Sistemul de racire este eficient, insa atunci cand puneti laptopul la treburi mai serioase (filme FullHD, jocuri, editare video), ventilatorul isi va face puternic auzita prezenta. Insa in general sistemul audio, suprinzator de bun si puternic pentru un laptop din aceasta clasa, este capabil sa acopere zgomotul de fundal.

Sony-ul Vaio Pro 13 reuseste sa impresioneze si atunci cand vine vorba de autonomie. Recunosc, este primul ultrabook Haswell testat si rezultatele sunt clar imbucuratoare. Desi nu are o baterie foarte mare, ci una de doar 38 Wh, Vaio-ul Pro 13 in configuratia testata reuseste sa ruleze pana la 8 ore cu o singura incarcare.

8 ore am obtinut in cazul utilizarii domoale (editare de texte, cu 2-3 taburi in Chrome deschise), cu luminozitatea ecranului coborata spre 30%. In utilizarea zilnica, autonomia se situeaza undeva intre 5 si 7 ore, in functie de cum veti utiliza portabilul, iar in cazul rularii continue a unui film 1080p cu luminozitatea ecranului undeva la 60%, Pro-ul a reusit sa functioneze pentru aproape 6 ore. Impresionant, si daca nu va multumeste, Sony ofera si baterii slice pentru Pro, ce ar trebui sa ii dubleze autonomia.

Nu in ultimul rand, Sony ofera un incarcator cu slot USB, util in zilele noastre, cand avem atat de multe device-uri ce se incarca pe USB. Insa Vaio-ul Pro 13 primeste si un accesoriu interesant: un mic dongle Ethernet-Wireless ce se integreaza cu acumulatorul, conectandu-se in slotul USB, ce poate transforma in cateva secunde o conexiune la Internet pe fir, intr-una wireless, proprie si securizata.

Incarcatorul inglobeaza un slot USB, iar Sony ofera un dongle Ethernet-Wireless gratuit

Incarcatorul inglobeaza un slot USB, iar Sony ofera un dongle Ethernet-Wireless gratuit

Bun, cam astea ar fi in mare lucrurile pe care le-am apreciat la Sony-ul Vaio Pro13. Insa cum nici un laptop nu este perfect, e timpul sa vedem si ce se ascunde pe cealalta fata a monedei.

Ce scârţâie

Nu multe, din fericire.

Voi incepe cu senzatia de fragilitate pe care o lasa laptopul, ce flexeaza si se indoaie mai ceva ca orice alt portabil vazut in ultima vreme. Capacul se curbeaza cand apuc laptopul in mana si intregul corp se lasa si flexeaza atunci cand tastez si am mainile sprijinte pe rest-pad, intr-un mod ce nu lasa o prima impresie prea grozava.

Cei de la Sony spun insa ca Pro-ul a fost conceput special pentru a fi flexibil, pentru a amortiza socurile si a face fata utilizarii de zi cu zi. Eu nu pot sa ii contrazic, asadar, pana la proba contrarie, ramane sa ii credem. Insa chiar si asa, in mintea mea, un laptop business parca ar trebui sa fie ceva mai rigid, mai tapan.

Muchiile si colturile ascutite sunt cu dus si intors

Muchiile si colturile ascutite sunt cu dus si intors

Va spuneam ca Vaio-ul are un design agresiv, cu forma ascutite, iar asta e cu dus si intors. Pe de o parte, arata splendid, pe de alta, mainile si degetele mele nu au fost prea fericite atunci cand au venit in contact cu aceste muchii. Am apreciat ca buza palm-restului este usor tesita, astfel ca nu lasa vreo impresie neplacuta. Colturile laptopului insa s-au infipt cu sadism in incheieturile mainilor mele, lasand urme adanci in timp ce scriam chiar review-ul acesta. Sunt poate carcotas, dar cand vorbim de portabile din aceasta clasa, orice mic detaliu conteaza si poate face diferenta.

Dar nici corpul flexibil si nici colturile periculoase nu m-am deranjat atat de tare pe cat a facut-o clickpad-ul. Sa nu se inteleaga ca e prost. Din contra, e chiar bun in majoritatea cazurilor, dar are doua bube: uneori nu recunoaste tapurile, si tot uneori, da rateuri atunci cand vine vorba de scroll-ul cu doua degete. Ambele sunt dpmdv extrem de importante si am sperat sa le pot corecta prin setarile Synpatics-ului. N-am reusit. Sa speram ca aceasta problema va fi rezolvata pe modelele finale.

Bun, si acestea fiind spuse, ar mai fi un ultim aspect de mentionat, tot unul care scartaie. Probabil multi nu-l vor observa, dar eu folosesc in viata de zi cu zi un laptop cu un ecran excelent. Nu dam nume, ca nu asta conteaza. Ecranul de pe Vaio Pro este la randul sau foarte bun, asa cum va spuneam mai sus, dar are o buba: sticla ce il acopera. Precum multi altii inaintea lor, cei de la Sony au lasat spatiu intre panel si sticla de deasupra. Iar aceast fapt atrage doua inconveniente: reflexii deranjante in lumina puternica (acestea sunt intalnite in oarecare masura in cazul oricarui ecran tactil, dar sunt amplificate de spatiul dintre ecran si sticla) si degradarea rapida a imaginii pe verticala atunci cand inclinati ecranul.

Daca sunteti obisnuiti cu laptopurile obisnuite, cele cu ecran TN, nici nu veti sesiza acest ultim aspect. Dar pretentiosii vor vedea, in special pe imagini albe sau mai deschise, cum culorile si contrastul se degradeaza rapid atunci cand misca ecranul catusi de putin in sus sau jos. Lucrand cu laptopul pe birou, sa zicem ca nu e un lucru foarte deranjant. Dar eu imi folosesc portabilul in tot felul de conditii, lucrez in masina, in avion si chiar in pat, asadar in conditii ce nu imi permit tot timpul sa privesc ecranul intr-un unghi perfect drept. Si aici se face simtita „problema”, accentuata si de faptul ca ecranul nu se poate culca complet pe spate, o dotare ce ar trebui sa fie „un must” dpmdv pe un ultraportabil.

Bun, si cu astea am terminat cu lucrurile cu adevarat deranjante la acest Sony. Dupa cum vedeti, sunt detalii fine, pe care altii poate nici nu le vor observa. Dar lucruri ce strica in oarecare masura experienta zilnica de utilizare, fineturi ce pentru mine, ca utilizator de ultraportabile din aceasta gama, conteaza extrem de mult.

Mi-as fi dorit ca Vaio-ul Pro 13 sa fie ceva mai rigid

Mi-as fi dorit ca Vaio-ul Pro 13 sa fie ceva mai rigid

Preţ Sony Vaio Pro 13 şi disponibilitate

In tara noastra, Pro-ul de 13 inch va pleca de la 5500 de lei. Modelele de varf, cu procesoare Core i7, 8GB RAM si stocare SSD de 256 sau 512 GB, vor urca insa spre 8000-10000 de lei.

Sony va oferi si o serie de accesorii, insa nu va pot spune prea multe despre preturile acestora, dar voi reveni.

Concluzii

Tragand linia, Sony-ul Vaio Pro 13 sta bine, bine de tot.

In gama sa de pret, Vaio-ul Pro 13 concureaza cu alte ultraportabile de top, precum Lenovo Carbon X1 Touch, Asus Zenbook Touch, Acer Aspire S7 sau Macbook Air (acesta neavand un ecran tactil). Desi in prezent Vaio-ul este probabil primul ultrabook cu Haswell ajuns in Romania, in viitor si modelele concurentei vor primi update-uri hardware, asadar toate se vor lauda cu performante asemanatoare.

Diferenta o fac astel detaliile. Vaio-ul Pro 13 are de partea sa designul, atentia pentru finisaje, greutatea redusa, ecranul tactil de buna calitate, tastura excelenta si probabil gama de accesorii (baterii externe, docking stations). De partea cealalta a baricadei stau corpul flexibil, ce lasa impresia de fragilitate si celelalte mici inconveniente pe care vi le-am pomenit in cadrul acestui review.

Una peste alta, Sony-ul Vaio Pro 13 este in acest moment unul dintre cele mai interesante ultrabook-uri existente pe piata, si va ramane o optiune demna de luat in seama pe parcursul anului 2013, chiar daca concurenta va deveni mult mai acerba odata cu trecerea lunilor.

Mie mi-a placut Vaio-ul Pro 13, de aceea l-am si premiat

Mie mi-a placut Vaio-ul Pro 13, de aceea l-am si premiat

Daca este portabilul potrivit pentru voi sau nu, asta ramane la latitudinea voastra, cantarind plusurile, minusurile si bugetul. Mie unul mi-a placut si mi se pare un excelent pas facut de Sony in segmentul ultrabookurilor premium cu un design clasic, din care a lipsit pana acum, tocmai de aceea Sony Vaio Pro primeste din partea Giz.ro distinctia „Produs Gold”.

Voi ce parere aveti despre el? Va astept opiniile si intrebarile mai jos. In plus, va sugerez sa stati pe aproape, ma astept sa avem o vara plina pe „frontul laptopurilor”, odata cu lansarea platformei Haswell la inceputul lunii Iunie.

Pro:

  • ecran de calitate
  • foarte zvelt si usor
  • performante bune
  • tastatura precisa
  • autonomie foarte buna

Contra:

  • corp ce lasa impresia de fragilitate
  • trackpadul si ecranul au unele probleme

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri