GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Laptop sau tabletă – care e cea mai bună alegere?

Autor: Echipa Giz.ro

Tabletele se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare inclusiv în România şi au început să erodeze cota de piaţă a laptopurilor.

În prezent, pe lângă “clasicele” iPad sau iPad mini, utilizatorii au la dispoziţie numeroase tablete Android, iar tabletele care apar sub brand românesc sunt în general foarte ieftine.

Tocmai de aceea, mulţi dintre cei care intenţionează să cumpere un portabil se întreabă acum dacă o tabletă este mai potrivită pentru nevoile lor decât un laptop, în special dacă au nevoie de un instrument pentru consum de conţinut (verificare mail, browsing, muzică şi filme) şi mai puţin de unul pentru creare de conţinut (editare documente, editare foto).

Răspunsul nu este însă atât de simplu precum pare la prima vedere.

De aceea, Giz îţi prezintă în acest articol avantajele şi dezavantajele tabletelor şi laptopuri pentru ca tu să poţi lua decizia potrivită, iar primul pas este să înţelegem exact care sunt particularităţile celor două tipuri de produse.

Definiţii pe scurt: ce este tableta, ce este laptopul

Tableta este un computer portabil dotat cu display touchscreen, de regulă cu diagonala cuprinsă între 7” şi 10”, care poate fi utilizat numai prin atingerea ecranului. Cele mai multe tablete utilizează un sistem de operare complet diferit de Windows, dar interacţiunea cu acesta este intuitivă, indiferent că este vorba despre iOS (disponibil pe iPad şi iPad mini) sau Android. Există însă şi tablete cu Windows 8, OS similar cu cel mai recent lansat de Microsoft pentru desktopuri. Dimensiunile relativ reduse şi absenţa oricărei tastaturi fizice şi a mouse-ului asigură o portabilitate foarte mare, în special în cazul celor de 7”.

În schimb, laptopurile reprezintă versiunea portabilă a computerelor clasice de tip desktop. În principiu, acestea îţi oferă acelaşi tip de funcţionalităţi ca un PC, însă portabilitatea are un preţ: costurile pentru acelaşi tip de hardware sunt sensibil mai mari în cazul laptopurilor comparativ cu achizita unui PC, iar de multe ori portabilul nu poate fi utilizat pentru anumite activităţi. După lansarea sistemului de operare Windows 8, au început să apară şi laptopuri cu ecran touchscreen, însă acestea sunt mai greu de utilizat decât în cazul tabletelor.

Tabletele si laptopurile sunt folosite in mod diferit

Tabletele si laptopurile sunt folosite in mod diferit

Dotări hardware

Teoretic, tabletele nu au nevoie de o putere de calcul la fel de mare ca laptopurile, însă şi în acest segment sunt frecvente platformele hardware cu procesoare quad-core. Cel mai important producător de chipseturi pentru tablete este Qualcomm, care oferă chipseturi Snapdragon 200, 400, 600 şi 800 pentru toate segmentele de piaţă. Intel a debutat recent pe această piaţă cu procesoare dual-core Intel Atom Z2560, iar MediaTek este probabil cel mai cunoscut producător pentru tablete ieftine de genul celor care apar şi sub brand românesc.

Memoria RAM este de cel puţin 1 GB, însă vei întâlni frecvent tablete cu minim 2 GB. Stocarea datelor se realizează pe memorie flash a cărei capacitate începe de regulă de 16 GB pentru tabletele premium sau de la 8 GB pentru cele de nivel mediu, cele mai multe oferind inclusiv slot pentru carduri microSD (cu excepţia gamelor iPad şi Nexus).

În schimb, laptopurile mizează în general pe versiunile mobile ale componentelor hardware întâlnite pe PC-uri. Oferta este mult mai generoasă la toate capitolele, însă cele mai populare opţiuni ale momentului sunt procesoarele Intel din familiile IvyBridge şi Haswell (Core i3, Core i5 şi Core i7), care lucrează în paralel cu plăci video integrate de la Intel şi/sau placi video dedicate de la AMD şi Nvidia. Există şi notebook-uri cu procesoare AMD, însă acestea sunt destul de rare, în timp ce Intel are încă în ofertă procesoare ieftine din gamele Celeron şi Pentium.

Un laptop modern este dotat în prezent cu cel puţin 4 GB RAM pentru a putea fi utilizat în mod fluent, în timp ce stocarea datelor se realizează, de regulă, pe HDD-uri. Totuşi, SSD-urile câştigă tot mai mult teren şi sunt întâlnite fie de sine stătător (în special pe ultrabook-uri), fie într-o variantă cu capacitate mai mică (16-24 GB) în „parteneriat” cu HDD-ul.

Ambele gadgeturi se pot conecta la internet prin intermediul tehnologiei Wi-Fi şi, eventual, prin 3G şi dispun ocazional de port HDMI.

Tabletele beneficiaza de platforme hardware puternice

Tabletele beneficiaza de platforme hardware puternice

Autonomie

Prin prisma construcţiei şi a platformelor hardware, autonomia unei tablete poate ajunge chiar şi la 10 ore, însă de cele mai multe ori vei putea sta departe de priză pentru 6-8 ore la o utilizare obişnuită. Unele tablete au autonomie chiar mai mică.

În schimb, laptopurile au o autonomie de 3-6 ore în cazul unei utilizări obişnuite, care scade până la aproximativ o oră în cazul unor jocuri solicitante. De aceea, din punct de vedere al autonomiei, o tabletă este mai eficientă şi te ajuta mai mult timp înainte să ajungi la priză.

Software

În cele mai multe cazuri, tableta vine cu un sistem de operare complet diferit faţă de cel utilizat pe PC, şi anume iOS în cazul tabletelor iPad şi iPad mini şi Google Android pentru cele mai multe tablete non-Apple. Utilizarea sistemului de operare se bazează pe aplicaţii, care sunt intuitive şi mult mai uşor de utilizat decât programele software disponibile pe PC, iar instalarea şi dezinstalarea lor se face rapid şi eficient, prepoderent din magazine online specializate (AppStore, respectiv, Play Store). În ambele cazuri, sistemul de operare este similar cu cel folosit pe smartphone-urile Apple şi cele cu Android.

În plus, există şi sistemul de operare Windows 8, disponibil pe câteva tablete şi care este foarte asemănător cu Windows 8-ul disponibil pe PC. Totuşi, popularitatea acestuia nu este foarte mare.

În schimb, laptopul mizează pe acelaşi sistem de operare întâlnit pe PC-uri, în general Windows 7 sau Windows 8. Practic, nu există o diferenţiere între software-ul disponibil pe laptop şi cel de pe PC, motiv pentru care compatibilitatea este foarte ridicată. Singura problemă este că procesele relativ greoaie pentru utilizarea acestor softuri rămân valabile şi pentru laptopuri.

Laptopul iti ofera mai multe posibilitati din punct de vedere software

Laptopul iti ofera mai multe posibilitati din punct de vedere software

La ce poţi folosi tableta şi, respectiv, laptopul?

Este de la sine înţeles că două gadgeturi atât de diferite au grade de utilizare complet opuse. Prin prisma simplităţii sale, tableta este mult mai prietenoasă cu utilizatorul final, întrucât îţi permite un acces rapid la funcţiile elementare: porneşte mult mai repede, îţi verifici imediat e-mailul, iar navigarea pe internet este mult mai uşoară decât pe un telefon datorită display-ului generos. De asemenea, poţi urmări clipuri online, filme Full HD sau te poţi juca titluri dezvoltate special pentru această platformă. Tabletele sunt de asemenea mai uşor de transportat decât laptopurile, în special cele de 7″ pentru care poţi folosi o geantă de mici dimensiuni.

În schimb, laptopul îl poţi folosi în bună măsură ca pe un PC obişnuit, cu avantajul portabilităţii. Poţi edita mailuri şi texte lungi, poţi utiliza programe de editare grafică primară şi poţi viziona un film în format Full HD. În plus, dacă laptopul îţi permite să utilizezi numeroase programe mai mult sau mai puţin profesionale care prin prisma complexităţii lor nu există încă pentru tablete. Unele nici nu vor exista vreodată, pentru că nu se pretează pentru acestea.

O tableta de mici dimeniuni are o portabilitate mult mai mare decat un laptop

O tableta de mici dimeniuni are o portabilitate mult mai mare decat un laptop

Preţ: tableta, mai scumpă decât laptopul

Dacă ne raportăm la preţuri, tabletele sunt în general mai ieftine decât laptopurile. O tabletă de 7″ cu performanţe bune are preturi ce pornesc de la 1000-1200 (gama Nexus), iar pentru cele de 10″ trebuie să scoţi din buzunar cel puţin 1500-1700 lei. Tabletele din gama iPad sunt însă semnificativ mai scumpe, preţul de pornire fiind de circa 1600 lei pentru un iPad mini de 7.9″.

În schimb, un laptop cu performanţe cât de cât decente costă 1700-2000 lei, chiar dacă există şi modele foarte ieftine de până în 1500 lei. Cei care vor însă un laptop performant cu placă video dedicată vor ajunge cu uşurinţă la costuri de peste 3000 lei. Tocmai de aceea, unii utilizatori vor aprecia mai mult o tabletă în detrimentul unui laptop, dacă vor considera că nu trebuie să realizeze creare de conţinut.

Concluzie: tableta sau laptop?

Dacă vrei un gadget pe care să îl transporţi uşor, pe care să îl porneşti imediat, cu care să poţi naviga facil pe internet şi, eventual, să te relaxezi cu jocuri elementare de tip Angry Birds sau chiar cu unele mai puternice de tip Real Racing 3, atunci o tabletă este ideală pentru tine. Este un gadget dedicat în primul rând distracţiei şi relaxării.

Totuşi, pentru activitatea de zi cu zi care implică şi editare de texte şi utilizarea unor software-uri profesionale, inclusiv cele mai puţin sofiscate precum aplicaţiile office, vei avea nevoie de puterea unui laptop. În plus, acesta îţi permite vizionarea filmelor Full HD pe un display mai mare.

54 comentarii

  1. Alyna

    3 decembrie 2011 la 21:28

    pt functionarea internetului pe tableta ne trebuie modem sau cartela SIM?????

    • Daniel Popescu

      4 decembrie 2011 la 16:03

      Pentru internet poti folosi conexiunea wireless. Daca tableta are 3G, te poti conecta la internet si prin reteaua 3G a unuia dintre operatorii de telefonie mobila din Romania, prin achizitionarea unui modem.

      Pentru conexiuni 3G citeste articolul https://www.giz.ro/internet/internet-pentru-laptop-fara-abonament-ce-oferta-sa-aleg-13905/ . Informatiile de acolo sunt valabile si pentru laptopuri, si pentru tablete.

    • Paul

      27 februarie 2017 la 19:19

      Eu sincer, consider ca exista doar un singur castigator : Laptopul. Defapt, nici nu exista o batalie intre cele 2. Fiecare sunt destinate pentru cu totul alte lucruri. Din punctul meu de vedere, ce faci cu o mini tableta, poti face si pe un smartphone cu o diagonala de 5inch, care a devenit usor usor, o dimensiune standard a telefoanelor.
      Laptopul ofera in schimb, memorie de stocare mai mare, putere de procesare mai buna, porturi multe pentru diferite iesiri, si autonomie mai mare a bateriei. Sa nu uitam ca exista si acele laptopuri care se fac tablete, sau netbookuri de mici dimensiuni, cam 15 inchi, foarte performante, si vin intr-un pachet slim.
      Cu alte cuvinte, decat sa iti iei o tableta scumpa (care sa te ajute catusi de putin), mai bine iti iei un laptop mediu, si iesi cam tot pe acolo. Android-ul nu va putea sa bata Windows-ul daca vorbim de creare de continut. Cel putin, MAC-ul, are versiune si pentru PC (ca-i laptop sau desktop) e alta discutie.
      Defapt, lupta se da intre laptop si desktop.

  2. dragos

    6 iulie 2012 la 12:21

    Eu vreau sa stiu care este mai eficient …samsung galaxy tab 10.1 sau un laptop.?? Ca nu vreau decat pentru jocuri ..dar si sa folosesc polarisul(power point …world…si
    altele…)caee
    care spui ca este ….bun pentru asta???

    • Daniel Popescu

      6 iulie 2012 la 16:14

      Daca vrei sa utilizezi programe de tip Office, cea mai buna recomandare este laptopul. Productivitatea unui program de tip Word, Excel sau PowerPoint pe o tableta este foarte scazuta, intrucat este dificil sa utilizezi tastatura touch pentru a scrie texte sau formule.

      Cat despre jocuri… depinde la ce fel de jocuri te referi. Si pe tableta te poti juca jocuri din ce in ce mai bune, iar cele dezvoltate pentru platforma Tegra 3 sunt chiar foarte reusite din punct de vedere grafic. Daca insa vrei Call of Duty, Crysis sau altele de genul asta, laptopul este din nou (singura) alegere optima, cu conditia sa iei unul cu dotari care sa le si suporte.

      Tableta se preteaza mai mult pentru entertainment si consum de continut: navigare pe internet, Twitter si Facebook, verificat mail-uri si unele jocuri dezvoltate special pentru aceste gadgeturi.

      • Cristian

        27 august 2013 la 22:36

        Sau ar mai fi varianta unei tablete cu Windows 8, daca portabilitatea este importanta pentru utilizator.

  3. luca

    20 decembrie 2012 la 19:16

    multumesc pentru informatii. Mi au fost utile.Am o problema personala , insa.
    Am un laptop vechi hp omnibook x1000.
    UNITATEA DE CD-DVD E STRICATA. NU GASESC DEOCAMDATA ALTA.
    NU MI AM PUTUT INSTALA HI-SPEED HOST CONTROLLER DE PE DEVICE MANAGER.
    PENTRU CAMERA WEB.
    CE POT FACE?
    IMI CEREA PACHETUL SP3. DAR N AM UNITATE CD. DA MI UN SFAT.
    MULTUMESC. PE EMAIL DACA AI TIMP.
    NU SUNT FOARTE PRICEPUTA.

  4. Andreea Vasile

    17 august 2013 la 19:17

    Buna , din moment ce pari expert in gadgeturi , am si eu o intrebare !
    Mi.am luat o tableta Samsung Galaxy Tab 2 7″ , de la Domo, varianta cu 3G ( cea putin mai scumpa) . Eu vizionez filme si seriale pe siteurile 990.ro si vplay.ro, iar pe laptop si PC merg foarte bine aceste siteuri , iar filmele si serialele sunt de o calitate buna. Insa pe tableta nu merg. Pur si simplu. La 990.ro imi apare pagina unde trebuie sa fie filmul , gata de pornit, cu toate elementele care apar la laptop , doar ca fara film , iar la vplay.ro imi spune ca nu am acces.
    Te rog , ajuta-ma , fiindca fara seriale si filme, achizitionarea unei tablete e deloc convenabila

    • Daniel Popescu

      18 august 2013 la 20:26

      Filmele de pe cele doua site-uri mentionate de tine sunt redate in format Flash, iar acest format nu mai este suportat oficial de sistemul de operare Android de pe tablete. Acesta este motivul pentru care nu poti vedea filmele.

      Totusi, exista o solutie prin care poti instala manual Flash. Am scris mai demult un ghid detaliat pas cu pas pe care il gasesti aici: https://www.giz.ro/internet/cum-sa-instalezi-flash-pe-android-25649/

      Pentru tableta ta urmeaza pasii descrisi pentru sistemul de operare Android 4.x. Daca urmezi corect toti pasii din acel articol, filmele ar trebui sa mearga fara probleme.

  5. Bertha

    31 august 2013 la 17:33

    Buna ziua.Am citit articolul dvs. si multe altele si inca nu m-am convins:laptop sau tableta.Am nevoie de laptop/tableta ptr. jocuri , filme , e-mailuri etc. dar si pentru prezentari power-point si word&excel pentru scoala.Cu un buget de maxim 1300 de lei , ce mi-ati putea recomanda?
    As mai avea dubii in legatura cu netul.Trebuie sa fie wirreles si nu prea stiu multe lucruri in legatura cu acest subiect.Sper sa ma ajutati.

    • Daniel Popescu

      1 septembrie 2013 la 20:28

      Daca ai nevoie de un gadget pentru Word, Excel si PowerPoint, atunci iti recomand un laptop, pentru ca iti va fi mult mai usor sa editezi documente. Exista aplicatii office de calitate si pentru tableta, dar acestea sunt destul de rudimentare la editare si nu cred ca vrei sa scrii formule pe tableta. Nu pentru ca nu poti, ci pentru ca este dificil.

      Daca nu ai si un PC prin casa, poti conecta cablul de direct direct la laptop, daca are port Ethernet (adica unul identic cu cel de la PC in care introduci mufa de internet). Daca nu, iti trebuie un router, care are rolul de a oferi wireless conexiunea venita pe cablul furnizorului tau de internet. Multe routere costa sub 100 lei.

      Pentru bugetul tau gasesti cateva laptopuri, dar evident specificatiile sunt destul de modeste. Cateva exemple gasesti aici: https://www.giz.ro/laptop-notebook/laptop-uri-ieftine-noi-10307/

    • nuconteaza

      17 august 2015 la 22:29

      Tableta este probabil cel mai inutil device scos vreodata pe piata ,este un smartphone mai mare cu sau fara optiune de a vorbi la el .
      Nu o sa-ti mearga in viata ta un android cum merge un windows de pc , laptop , poate sa aiba 20 core android-ul iar laptop-ul un simplu dual core , tot laptop-ul e mai rapid , are mai putine bug-uri .
      Daca iti cumperi tableta cu android , e ca si cum ti-ai cumpara un telefon imens ( nu iti merge absolut nimic in plus mai bine decat iti merge pe telefon , daca iti cumperi tableta ipad cu mac instalat nu ti se blocheaza dar nu ai aplicatii gratuite , este foarte stabil , dar nu poti sa te joci un joc cum te joci pe laptop pc .
      In general 99,9% din persoane care au tablete si le-au cumparat pentru ca le-au vazut la vecinu si vor sa fie in trend cu restul

  6. Anca

    20 septembrie 2013 la 13:37

    Buna ziua,
    cautand pe net informatii pad vs laptop/notebook am descoperit articolul, foarte util, multumesc!
    Totusi as dorii sa cer parerea ta, mai exact, am nevoie de ceva sa tina copilul ocupat o perioada in masina cand mergem la drumuri mai lungi. Deci, in principiu ar fi folosit pentru vizionari desene animate :) Bineinteles neavand wireless in masina desenele ar trebuii sa le stochez pe ceva (dvd, stick, memorie externa?)
    Multumesc pentru sfat,
    Anca

    • Daniel Popescu

      20 septembrie 2013 la 20:55

      Pentru un copil ar fi mai indicata o tableta, pentru ca este mai usor de utilizat. In acest caz, desenele animate (si nu numai) pot fi stocate pe carduri microSD, intrucat aproape toate tabletele (cu exceptia iPad si Nexus) au slot pentru astfel de carduri. Alternativ, poti transfera fisierele prin intermediul unei aplicatii precum Dropbox (le copiezi de pe PC pe Dropbox, iar apoi le descarci pe tableta prin Wi-Fi).

      Partea buna este ca exista si tablete pentru copii, dar si aplicatii educative special create pentru acestia. Mai multe detalii despre acest subiect gasesti intr-un articol dedicat: https://www.giz.ro/tablete/top-5-tablete-pentru-copii-26341/

      • Anca

        27 septembrie 2013 la 13:23

        Multumesc pentru raspuns! :)

  7. Silviu

    3 noiembrie 2013 la 20:32

    Salut Daniel. Felicitari pentru articol! Foarte util pentru cei care nu stiu ce sa aleaga dintre o tableta sau laptop. Si eu mai am cateva dubii din punctul de vedere al profitabilitatii pe termen lung. Vrem cu totii sa tinem pasul cu noutatile din domeniu, insa tehnologia a ajuns la un nivel in care trebuie sa inlocuiesti produsul cu totul. Nu stiu cat de convenabil este. La banalul desktop, mai poti sa inlocuiesti componentele vechi cu altele noi, la laptop-uri doar o parte din componente pot fi inlocuite pentru a obtine o performanta mai buna. In cazul tabletelor ce facem? Le aruncam, pur si simplu, in cativa ani cand vor aparea altele mult mai performante!!!?

    In alta ordine de idei, ce am inteles eu din articolul tau, diferenta majora sau mai bine spus dezavantajul principal al tabletelor fata de laptop-uri este productivitatea scazuta la editarea de texte sau formule (tip Office). Cred ca aceasta problema se poate rezolva prin atasarea unei tastaturi special creata pentru tablete.

    • Daniel Popescu

      4 noiembrie 2013 la 13:59

      O tastatura atasata tabletei rezolva doar partial problema. Android nu este (inca) o platforma software potrivita pentru editarea unor documente office complexe.

  8. Laura

    28 noiembrie 2013 la 20:28

    Buna,imi cer scze daca o sa par venita dupa alta lume dar sunt putin mai mult paralela cu dezvoltarea tehnologiei:))
    si sincer nu am folosit o tableta niciodata :-s
    Dar de ceva timp ma gandesc ca pentru comoditatea transportului imi este necesara una.
    Nu ma pricep la termenii folositi tehnologic vorbind deci am sa intreb mai ca la tara asa :D
    In prezent folosesc un laptop si cu acesta pot folosi toate opriunile unei pagini facebook si
    ma intreb daca la fel se poate face si dpa o tableta,respectiv distribuirea fotografiilor sau a statusurilor
    in timeline (ma intereseaza strict acest lucru pentru ca astfel imi fac publicitate online micii mele afaceri) si doar pentru acest lucru doresc o tableta.Sa pot
    accesa si distibuii fotografiile sau sa actualizez statusurile mai des.
    Va multumesc si imi cer mii d scze daca va deranjez cu necunostiinta mea in domeniu.

    • Daniel Popescu

      29 noiembrie 2013 la 13:05

      Da, poti folosi Facebook pe tableta cu aceleasi functii si optiuni pe care le ai si pe laptop. Pentru tablete, trebuie doar sa descarci aplicatia oficiala Facebook din Google Play Store. Aplicatia iti permite sa actualizezi statusul, sa publici fotografii, inclusic sa gestionezi pagini de Facebook. Pe scurt, sa faci orice faci deja si pe laptop.

  9. Silviu

    14 decembrie 2013 la 22:34

    Salut Daniel.A m si eu o intrebare;isi merita banii noua tableta de la Allview viva i8? E chiar atat de bun pe cat se arata p net?Sper sa ma ajuti cu un raspuns bun.Iti multumesc !

    • Daniel Popescu

      15 decembrie 2013 la 19:52

      Din pacate nu am avut ocazia sa butonez un Allview Viva i8, asa ca nu stiu exact cum se comporta tableta in utilizarea de zi cu zi si cat de buna este constructia. Pe hartie, specificatiie sunt bune. Daca nu ma insel, e prima tableta „romaneasca” cu procesor Intel, care asigura un raport bun calitate-pret, plus ca are 2 GB RAM, pe cand mai toate tabletele din segmentul asta de pret au 2 GB. Prin urmare, teoretic, e o achizitie buna, dar iti recomand sa cauti tableta la un magazin si sa te joci un pic cu ea inainte sa o cumperi.
      Alternativ, poti merge pe un Nexus 7 din prima generatie care costa cam 700 lei sau pe un Samsung Galaxy Tab 3 care costa circa 1.100 lei.

      • Silviu

        18 decembrie 2013 la 18:07

        Salut Daniel.Am cumparat Allview viva i8 si pot spune k se misca destul de bine.Daca avea si mufa Hdmi era super.Ms pt sfaturile date.Cu respect!

        • Daniel Popescu

          19 decembrie 2013 la 12:58

          Cu placere. Felicitari pentru achizitie.

  10. bogdan

    16 decembrie 2013 la 20:39

    Salut pe o tableta poti juca jocurile De pe calculator cele mmorpg adica online ?
    Poti sa imi dai ex de tableta ?

    Mersic

    • Daniel Popescu

      17 decembrie 2013 la 14:10

      Pe tableta poti juca jocuri online de tip MMORPG dezvoltate sub forma unor aplicatii. Cateva exemple de jocuri sunt Warspear Online, Pocket Legends, Star Legends sau Dark Legends.

      Teoretic, jocurile MMORPG de pe desktop pe care le joci intr-un browser ar putea fi jucate si pe tableta, tot intr-un browser, dar aproape sigur te vei lovi de unele probleme: compatibilitate cu tehnologia Flash, controlul deficitar, pentru ca pe desktop folosesti tastatura si mouse, in timp ce pe tableta ai doar control touchscreen.

  11. IRINA CONTI

    26 decembrie 2013 la 15:36

    Buna Daniel!
    Am si eu o intrebare apropo de ce sa aleg, tableta sau laptop: pe mine m-ar interesa sa am ceva cu care sa pot naviga pe net, sa ma uit la un film online, pe adresa de email, sa caut pe google, dar si sa stochez mai multa muzica. Sunt muzician si am nevoie sa o iau la lucru cu mine, sa pun muzica , dar sa se si auda clar , stereo si dinamic, puternic pe statie.
    Pana acum am folosit un mp4 sony, n-are internet, insa pe statie pus, o dau pe aceasta la maxim si tot nu se aude foarte tare, ca un calculator, desi i-am facut setarile de volum sa fie fara limita.
    Ce sa aleg?

    • Daniel Popescu

      30 decembrie 2013 la 12:53

      Pentru navigare pe internet o tableta este suficienta, dar pentru muzica iti recomand un laptop. Cele mai multe tablete au un singur difuzor, iar calitatea este medie. Adica se aude bine pentru un utilizator obisnuit, dar pentru cerintele tale nu este suficient. Exista laptopuri multimedia care pun accent pe o calitate cat mai buna a sunetului, un exemplu fiind laptopuri Asus din seria N.

  12. simo

    6 ianuarie 2014 la 20:11

    Un laptop este totusi mai bun deoarece poti descarca continuturi de pe internet ceea ce nu poti face cu o tabletă.Ajutor!Nu ma pot decide o tableta este foarte usor de utilizat dar laptopul este perfomant.La tab cu s. o. Android ma pot conecta la video proiector fara hdmi?Multumesc!

  13. graur

    19 februarie 2014 la 15:24

    pe tableta pot viziona meciurile live ca si pe un pc ori laptop?

    • Daniel Popescu

      19 februarie 2014 la 19:06

      Oarecum. De exemplu, daca ai internet de la RDS poti folosi aplicatia Digi Online, care iti ofera acces online la posturile DigiSport. In rest, exista unele aplicatii (cauta in Google Play Store) care pretind ca ofera posibilitatea de a vedea meciuri in direct, dar in multe cazuri acestea nu functioneaza.

  14. alin homoc

    7 aprilie 2014 la 18:55

    salut,
    pt. o persoana care calatoreste si doreste doar strictul necesar este indeajuns un ipad mini..ma refer la vizionarea unui film online sau instalarii unui skype pentru video conferinta, sau este necesar un laptop mai ales pt. partea flash.
    multumesc

  15. Daniel Popescu

    8 aprilie 2014 la 12:28

    Pe tableta, inclusiv pe iPad mini, poti vedea filme si poti folosi Skype pentru videoconferinte. Pentru a vedea filme online in format Flash trebuie insa sa folosesti un alt browser/aplicatie, intrucat Safari nu suporta tehnologia. Printre optiuni se numara Photon Flash Player, Skyfire Web Browser sau Cloud Browse. Primele doua costa 5 USD, ultimul 3 USD.

  16. Andi

    24 iunie 2014 la 15:19

    Salut, Daniel! Cautand informatii despre „laptop vs. tableta” am gasit acest articol foarte interesant si foarte bun pentru cei care nu stiu ce sa-si achizitioneze.
    Vreau sa te intreb daca se mai merita achizitionarea tabletei Google Nexus 7 gen. I, fiind pe piata si Google Nexus 7 gen. II ? Ai scris un articol despre asa ceva? Am un PC destul de vechi (~6 ani) si ma gandesc sa-mi cumpar o tableta cu Windows 8.1 de 10″ (sau pentru acest OS este mai potrivit Nokia Lumia)…?

    • Daniel Popescu

      25 iunie 2014 la 17:37

      Eu detin un Nexus 7 de prima generatie de peste un an si inca merge decent. Merita sa o cumperi, mai ales daca o gasesti la 400 lei, cat este in aceste zile la eMAG.
      Despre Nexus 7 de noua generatie a scris colegul meu Ionut un review pe care il gasesti aici: https://www.giz.ro/tablete/google-nexus-7-2013-review-33814/
      In orice caz, daca nu mai gasesti Nexus 7 de prima generatie la pretul asta sau la 600 lei, cat este de obicei, merita sa cumperi un Nexus 7 de noua generatie, pentru ca are un raport calitate-pret foarte bun.

      • Andi

        25 iunie 2014 la 17:54

        Multumesc pentru informatii! Si despre a doua parte a intrebarii mele ce-mi poti spune?

  17. Anthony

    10 iulie 2014 la 20:10

    Buna ziua.Am o tableta GoClever si pot spune ca o folosesc nu doar pentru jocuri,ci o folosesc si pentru vizionare de filme full HD,editare texte(a venit si cu o husa cu tastatura).

  18. Mihaela

    24 iulie 2014 la 01:40

    Buna, Daniel! te rog sa ma sfatuiesti si pe mine privitor la achizitionarea unei tablete. stau sa aleg intre un ipad4/air si Samsung Galaxy Tab Pro T325. Sunt necunoscatoare si ma pierd in specificatii, iar o opinie mi-ar fi foarte utila. as folosi-o mai ales pentru navigare pe internet, word, poze (mai rar,in vacante, cand m-ar lasa bateria telefonului). Care consideri ca ar fi alegerea cea mai buna? Multumesc!

  19. Mihaela

    24 iulie 2014 la 01:51

    Imi cer scuze, voiam sa scriu Samsung Galaxy Tab 4 T535.

    • Daniel Popescu

      25 iulie 2014 la 18:57

      Pentru ceea ce ai tu nevoie, ambele tablete sunt foarte bune din punct de vedere al specificatiilor. Ba chiar ai putea folosi tablete mai ieftine. Alegerea intre cele doua tablete tine de mai multi factori, iar pretul este unul dintre ei (Samsung-ul este cam 1600 lei, iPad Air cam 2.200). Cel mai important este insa sistemul de operare: Android pe Samsung, iOS pe iPad Air. De exemplu, daca ai telefon cu Android s-ar putea sa vrei o tableta tot cu Android si invers. In plus, depinde ce iti place mai mult ca design. Alegerea depinde de multi factori subiectivi si depinde de la utilizator la utilizator.

  20. Ana-maria

    28 august 2014 la 17:42

    Buna ziua. Pot sa conectez o tableta la calculator pt a scoate ceva la imprimanta?

    • Daniel Popescu

      29 august 2014 la 12:19

      Poti printa de pe tableta chiar si fara sa o conectezi la calculator. Pentru asta, trebuie sa ai o imprimanta cu Wi-Fi si sa folosesti aplicatia Google Cloud Print. Practic, conectezi imprimanta la Google Cloud Print prin reteaua Wi-Fi si dai comanda Print direct de pe tableta. Daca ai iPad sau iPad mini poti folosi, in locul Google Cloud Print, si aplicatia Air Print dezvoltata de Apple.

  21. narciss

    1 septembrie 2014 la 21:31

    salut!am si eu 2 intrebari?
    as vrea sa-mi iau ceva dar nu ma decid?
    laptop sau notebook? (e bun notebookul)…folosesc pt muzica,filme si internet
    asus sau hp?
    ms mult

    • Robert

      11 octombrie 2014 la 12:20

      Laptop sau notebook tot aia e…

  22. Hadrian

    8 noiembrie 2014 la 00:15

    Buna, Daniel ! Apelez la bunavointa ta cu următoarea problema: Oscilez intre achizitia unei tablete iPad air 2 ,respectiv Sony xperia Z3. Dilema e legată de faptul ca nu stiu care dintre ele e mai nimerita pt. download direct pe device (filme) ,respectiv redare prin conexie wi-fi direct pe tv, raportat la potentialele aplicatii existente (iOS sau android),care sa-mi permită asta…Cu multă stima !

    • Andrei Girbea

      11 noiembrie 2014 la 19:35

      Ambele iti vor permite. Pe Android este ceva mai simplu si mai ieftin. Sony Xperia Z3 este telefopn,. nu tableta. Probabil te referi la Xperia Tablet Z? Ia in calcul si Ipad Air-ul de prima generatie, acum are un pret bun si s-ar putea sa il gasesti si la diverse oferte saptamanile astea.

  23. Hadrian

    13 noiembrie 2014 la 14:35

    Mi-ai putea recomanda ceva aplicatii specifice celor doua platforme (download direct, redare wifi, fara a depinde de laptop sau un dispozitiv separat gen -apple tv sau chromecast) ? Sony xperia Z3 compact se numește tableta, ca sa fiu mai exact, ca si smartphonul mic… Sa nu razi de mine, m-a atras faptul ca o pot folosi cand lenevesc in vană ,fiind watetproof (lol). Multumesc pentru răspunsuri si sugestie. O zi buna !

    • Daniel Popescu

      19 noiembrie 2014 la 22:56

      Eu am incercat prin Dropbox. Adica am copiat filmele de pe PC pe Dropbox si apoi le-am accesat direct pe tableta prin aplicatia Dropbox. Nu este insa cea mai buna solutie, pentru ca pentru o rulare fluenta ai nevoie de o conexiune buna la internet prin Wi-Fi, altfel pot aparea intreruperi. Dar este probabil cea mai rapida solutie.

  24. Toade Hadrian

    4 decembrie 2014 la 14:52

    Am optat pentru tableta Sony xperia Z3 (de care sunt foarte mulțumit -fara urma de lag, foarte compacta, baterie excelenta etc.). Am reusit sa fac download direct pe tableta, streaming foarte fluent inspre tv(un Samsung smart), insa nici in ruptul capului nu vrea sa-mi redea si subtitrarea(externa), pe care o vad pe tableta, mi-o încărca fara probleme, o ia , insa nu mai apare pe tv. Am încercat n’ aplicatii ,nu merge nimic. Același film cu aceeași subtitrare este redat in streaming de pe tableta prietenei mele, un Samsung Galaxy Tab 3…lol. Am citi chestii legate de protocolul DLNA si implementarea lui pe diverse produse. Mă intreb daca exista vreo varianta de a evita folosirea acestui protocol(sa interactioneze produsele prin alte reguli). Sper ca nu bat campii, si daca o fac îmi cer scuze. Multumesc pt. timpul acordat ! Orice sugestie e binevenita… O zi buna !

  25. Claudiu

    11 martie 2015 la 06:04

    Salut Daniel.
    În primul rand felicitări pentru articol.Am și eu o nelamurire, în 3 săptămâni o sa plec în Belgia la muncă și o sa am nevoie de un laptop sau tableta ( încă nu sunt hotărât ce sa aleg ), menționez ca principala lor utilizare ar fi: browsing, muzica și filme.În aceste condiții ce mi-ai recomamda?

  26. Baibolea Andreea

    14 decembrie 2015 la 20:42

    Buna! Ma tot gandesc… laptop sau tableta… samsung galaxy tab a T555 e buna pt filme, facebook si skipe sau mi.ar trebui un laptop? Ms frumos!

  27. Bordeianu Ionel

    13 ianuarie 2016 la 14:42

    Foarte interesant si educativ din punct de vederea a informatiei, deoarece tehnologiile in informatica evolueaza continu.Multumesc.

  28. Gabriel

    17 ianuarie 2016 la 20:32

    Salut.Ma intereseaza si pe mine o tableta sa pot viziona filme in format mkv 720p dar fluent.Am incercat un nexus 7 prima generatie dar descarc destul de greu filmele din pc si ma gindeam ca este mai usor prin card microsd.Multumesc

  29. andreea

    20 februarie 2016 la 15:39

    Vă rog să-mi spuneți dacă se poate folosi internet pe cartelă de la Vodafone pentru laptop utilizat nesistematic, în general, pentru Skype, email, diverse informații de pe net (medicale, etc).
    Ce dezavantaje sunt?
    Vă mulțumesc.
    Andreea

    • Daniel Popescu

      21 februarie 2016 la 17:50

      Da, se poate folosi internet pe cartela de la Vodafone pentru astfel de activitati. Totusi, atentie la Skype, intrucat sesiunile de chat video consuma o cantitate mare de date.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri