GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Aspire Switch 12S SW7-272 review – tabletă de 12.5 inch cu tastatură ataşabilă

Testat pe data de 8 iunie 2016
Pe scurt: Acer Aspire Switch 12S este un detașabil 2-in-1: o tabletă construită pe o platformă hardware Skylake Core M ce rulează Windows 10, cu tastatură ataşabilă. El iese în evidenţă prin calitatea construcţiei şi performanţele bunicele pentru un produs fanless, însă nu excelează nici ca laptop și nici ca tabletă, iar preţul său piperat este un impediment major în ochii potențialilor cumpărători.
Produs testat: Acer Aspire Switch 12S   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.5/5    Pret: 6000 Lei

Platforma hardware Intel Core M a permis producătorilor să lanseze laptopuri portabile fără ventilator, care au ca avantaje lipsa zgomotului şi performanţe decente în multitasking.

În România, oferta de astfel de produse este destul de limitată,  iar cei de la Acer își pregătesc debutul pe această piaţă cu modelul Acer Aspire Switch 12S SW7-272.

Aşa cum sugerează şi numele, avem în faţă o tabletă ce rulează Windows 10, cu ecran de 12.5-inch, hardware suficient de potent pentru utilizarea zilnică și autonomie bunicică. Tabletei i se poate ataşa o tastatură pentru a putea fi folosită și într-un mod laptop, formatul în care mă aștept ca acest produs să fie de fapt folosit cel mai des.

Un astfel de dispozitiv are un potenţial ridicat în rândul utilizatorilor care îşi doresc un laptop 2-in-1 pe care să-l poată folosi ocazional pe post de tabletă, însă merită să cumperi acest model Acer? Noi am avut la test o versiune pre-producţie a modelului pentru a ne face o primă părere, pe care ți-o vom împărtăși în cadrul acestui articol.

Acer Aspire Switch 12S, o tableta cu tastatura atasabila

Acer Aspire Switch 12S, o tabletă cu tastatură atașabilă

Specificaţii tehnice Acer Aspire Switch 12S

Ecran12.5 inch, 1920 x 1080 pixeli, IPS
ProcesorIntel Core m3-6Y30 0.9 GHz, TurboBoost pana la 2.2 GHz
GraficaIntel HD Graphics 515
Memorie4GB LPDDR3
StocareSSD LiteON M.2 SATA de 128 GB
ConectivitateWi-Fi AC (Qualcomm Atheros QC6174), Bluetooth 4.1
Porturi1x Thunderbolt 3/USB-C 3.1, micro-HDMI, 2x USB 3.0
Baterie35 Wh
OSWindows 10
Dimensiuni313x206x17 mm
GreutateTableta: 800 g
Tableta + Dock: 1.5 kg
Altelecamera spate RealSense 3D

Ce ne-a plăcut

În ultima perioadă, Acer a început să lanseze din ce în ce mai multe notebook-uri cu o calitate superioară a construcţiei, astfel că brandul taiwanez nu mai este perceput doar ca unul asociat laptopurilor ieftine. Este şi cazul lui Acer Aspire Switch 12S SW7-272, o tabletă de 12.5 inch cu tastatură ataşabilă care iese în evidenţă inclusiv prin calitatea construcţiei.

Dispozitivul este acoperit cu aluminiu anodizat, singurele zone din plastic fiind cele din partea superioară necesare unui semnal bun pentru Wi-Fi. Asta nu înseamnă însă că vei observa o diferenţă de nuanţă, întrucât designul minimalizează puternic acest aspect.

In format de laptop, Switch 12S arata foarte bine

In format de laptop, Switch 12S arata foarte bine

În forma sa de tabletă, Aspire Switch 12S este solid, uşor de ţinut în mână şi nu scârţâie atunci când este prins cu putere, în timp ce docking-station-ul care include doar tastatura şi trackpad-ul este de asemenea bine construit şi se integrează perfect cu tableta. În partea de mijloc beneficiază de o “scobitură” utilă pentru a ridica cu uşurinţă ecranul, element care merită remarcat, mai ales că lipseşte de la numeroşi producători.

In format de laptop, ecranul se poate ridica foarte usor

In format de laptop, ecranul se poate ridica foarte usor

Docking station-ul se conectează la tabletă prin intermediul unui mecanism magnetic cu conectori realizaţi din aliaj de zinc, care permit alimentarea cu energie a tastaturii. Cu alte cuvinte, nu avem de-a face cu conectori fizici, iar docking station-ul poate fi utilizat doar ataşat la tabletă. Partea interesantă este că pinii de conectare sunt reversibili, astfel că poţi conecta docking station-ul în format de laptop sau de prezentare. În plus, mecanismul în sine este bine realizat şi uşor de folosit. La rândul lor, balamalele sunt bine construite şi permit înclinarea ecranului la 170 de grade.

acer-aspire-12s-capac-1

Cu excepţia spatelui confecţionat din plastic, materialul folosit pentru docking station este metalic, atât la interior, cât şi pe palm-rest şi în zona tastaturii. Pe laterale există două sloturi USB 3.0, însă în interior nu găsim unităţi de stocare sau vreo baterie suplimentară.

La fel ca în cazul celor mai multe dispozitve de acest tip, cele mai multe porturi sunt amplasate pe tabletă. Jack-ul pentru căşti, card-readerul microSD şi porturile microHDMI şi Thunderbolt 3 sunt disponibile în partea dreaptă, în timp ce pe stânga există butonul de Power, controlul volumului şi buton de home pentru Windows.

Tableta include şi speakerele, care au fost montate în partea frontală, sub ecran, însă ceea ce iese cu adevărat în evidenţă sunt lentilele care formează camera foto principală, de pe spate. Am spus lentile pentru că Switch 12S beneficiază de o cameră Intel RealSense, care include o cameră Full HD, o cameră cu infraroşu şi un proiector laser, combinaţie prin care camera poate citi expresiile feţei şi gesturile. Totuşi, utilitatea acestei camere este discutabilă în acest moment, atât prin prisma aplicațiilor software existente, cât și pentru că vprbim de o tabletă de 12.5-inch iar noi nu încurajăm efectuarea de fotografii cu tablete.

Gadgetul include camera foto Intel RealSense

Gadgetul include camera foto Intel RealSense

Tastatura are un layout standard pentru laptopurile Acer, cu taste de tip chiclet de 15×15 milimetri, un rând mai îngust de taste funcţionale, săgeţi direcţionale de mici dimensiuni amestecate cu tastele PageUp şi PageDown, dar fără tasta CTRL în partea dreaptă. Chiar dacă este mai puţin clasic, este un layout cu care te vei obişnui pe parcurs. În plus, tastatura este iluminată, dar nu permite ajustarea luminozităţii.

Tastatura are un design clasic pentru Acer

Tastatura are un design clasic pentru Acer

Trackpadul este un Microsoft TouchPoint cu opţiuni limitate de personalizare, însă este spaţios şi este foarte eficient, inclusiv în privinţa tapurilor delicate, a gesturilor de tip swipe cu un deget sau a unor gesturi. Suprafaţa acestuia are un design atracticv, este plăcută la atingere şi nu este zgomotoasă.

Trackpadul lui Switch 12S este de buna calitate

Trackpadul lui Switch 12S este de buna calitate

Acer Aspire Switch 12S utilizează un ecran Full HD cu diagonală de 12.5 inch în cazul versiunii testate de noi, însă există versiuni şi cu rezoluţie QHD. Calitatea ecranului este destul de bună, întrucât luminozitatea şi contrastul sunt puternice, unghiurile de vizualizare sunt largi şi nu există aproape niciun fenomen de bleeding în jurul ramei. Reproducerea culorilor este, totuşi, de nivel mediu. Iată datele obţinute cu un colorimetru:

  • acoperire: 71% sRGB, 52% NTSC, 54% AdobeRGB;
  • gamma: 2.1;
  • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 399 cd/m2 la priză;
  • contrast la luminozitate maximă: 730:1;
  • punct de alb: 6400 K;
  • negru la luminozitate maximă: 0.55 cd/m2;
  • DeltaE mediu: 1.98 necalibrat, 0.93 calibrat.

acer-aspire-12s-luminozitate

Ecranul beneficiază de tehnologia Zero Air Gap, prin care spaţiul dintre ecran şi suprafaţa de protecţie Gorilla Glass este diminuat, astfel că display-ul este lizibil şi în lumina soarelui. Totuşi, la atingerea ecranului cu degetul, apar warp-uri în panel, în special pe margini, o scăpare greu de acceptat pe un produs din gama premium.

De asemenea, ecranul poate fi folosit cu un stylus Acer realizat din aluminiu care suportă 256 de puncte de presiune, însă acesta nu a fost disponibil pentru laptopul de test.

Noi am primit la test versiunea de bază a lui Acer Aspire Switch 12S, care mizează pe o platformă hardware cu procesor Intel Core m3-6Y30, 4 GB RAM şi SSD M.2 SATA cu capacitatea de 128 GB. Nu poţi face niciun fel de upgrade hardware, motiv pentru care îţi recomandăm să decizi de la început dacă te mulţumeşti cu această configuraţie sau dacă te orientezi spre versiuni mai puternice, cu procesor Intel Core m5-6Y64, 8 GB RAM şi SSD de 256 GB.

În activitatea de zi cu zi, 12S s-a descurcat bine chiar şi în configuraţia de bază, atât timp cât nu l-am forţat. Astfel, poţi vedea conţinut video inclusiv în format 4K, edita documente şi naviga pe internet cu câteva taburi deschise, însă produsul îşi arată limitele când foloseşti simultan mai mult de 10 taburi în browser, deschizi Word şi Skype şi ai un antivirus care rulează în background.

Rezultatele din testele de benchmark nu sunt foarte relevante, în special din cauza driverelor imature pentru acest produs de pre-producţie. De altfel, cifrele sunt în general cu 15-20% mai mici decât cele furnizate de alte laptopuri cu acelaşi procesor, frecvenţa fiind limitată la 1.5-1.6 GHz în majoritatea testelor.

  • 3Dmark 11: P708;
  • 3Dmark 13: Cloud Gate – 3535, Sky Diver – 2029, Fire Strike – 503;
  • PCMark 08: Home Convenţional – 2134;
  • CineBench 11.5: OpenGL 20.01 fps, CPU 1.78 pct, CPU Single Core 0.69 pct;
  • CineBench R15: OpenGL 23.80 fps, CPU 169 pct, CPU Single Core 88 pct.
  • GeekBench 3: Single Core – 2098, Multi Core – 4080;

Întrucât această platformă hardware nu presupune existenţa unui ventilator, Switch 12S nu face niciun zgomot, mai ales că beneficiază de SSD. În acest context, temperatura carcasei sale ajunge la numai 35 de grade în utilizare obişnuită şi 40 de grade atunci când îl încarci sau îl forţezi. Probabil că versiunile finale vor fi ceva mai “încinse”, însă acest lucru nu ar trebui să reprezinte o problemă, în special când utilizezi produsul ca laptop, pentru că în acest caz nu vei intra în contact mai niciodată cu zonele fierbinți.

acer-aspire-12s-temperaturi

Switch 12S beneficiază de un modem Qualcomm Atheros QCA6174 Wi-Fi care oferă viteze bune de conectare atât în apropierea routerului, cât şi la o distanţă de 10 metri cu pereţi despărţitori, fără scăderi sau întreruperi la revenirea din sleep mode.

Hibridul dezvoltat de Acer foloseşte energia stocată pe o baterie de 35 Wh, destul de mică pentru standardele actuale. Prin urmare, autonomia este decentă, dar departe de a impresiona, întrucât ajunge la cel mult 3 ore în cazul unei utilizări intensive.

  • 8 ore şi 30 minute – idle, Power Saving Mode, ecran la 10%, Wi-Fi OFF;
  • 4 ore – browsing uşor şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 6 ore şi 30 minute – video 1080p fullscreen în Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 7 ore şi 30 minute – video 1080p fullscreen .mkv în the Movie app, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 3 ore – browsing agresiv în Edge, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON.

Încărcarea bateriei durează circa 2 ore, iar pinul de încărcare este poziţionat destul de incomod pe partea dreaptă.

Acer Aspire Switch 12S este un produs interesant

Acer Aspire Switch 12S este un produs interesant

Ce scârţâie

Chiar dacă beneficiază de o construcţie de calitate, tableta atrage amprentele, motiv pentru care este destul de dificil să o menţii într-o stare bună din acest punct de vedere. De asemenea, marginile sunt destul de ascuţite, în special în partea de jos, iar în format laptop, împreună cu dockingul, produsul cântăreşte 1.5 kilograme, fiind greu pentru un dispozitv cu ecran de doar 12.5-inch.

Marginile sunt destul de ascutite

Marginile sunt destul de ascuțite

Tastatura nu este nici ea excelentă, feedback-ul precar al tastelor lăsând destul de mult de dorit și necesitând o perioadă de acomodare. Viteza de tastare este bună, însă acuratețea suferă datorită feedbackului. Nu în ultimul rând, toate tastele sunt mai zgomotoase decât mi-aș fi dorit.

Tastatura este zgomotoasa

Tastatura este zgomotoasă

Difuzoarele amplasate frontal sub ecran nu oferă o calitate prea bună a sunetului, motiv pentru care cele mai bune rezultate le vei obţine la un volum mai mic de 50% şi prin selectarea modului Speech în aplicaţia Dolby Audio. În orice caz, sunetul pentru muzică, filme sau comentarii nu este natural şi clar, însă o posibilă explicaţie este că produsul este unul de pre-producţie.

Nu în ultimul rând, camera web nu este amplasată central deasuprăa ecranului, motiv pentru care va fi destul de dificil să te încadrezi bine în imagine dacă vrei ca simultan să foloseşti şi dispozitivul.

Preţ Acer Aspire Switch 12S şi disponibilitate

Acer Aspire Switch 12S va apărea în următoarea perioadă şi în magazinele din România. Din păcate, nu ştim încă preţul versiunii cu procesor Intel Core m3 pe care am testat-o, însă îţi putem spune că varianta cu Intel Core m5, 8 GB RAM şi SSD de 256 GB va costa 6.000 lei.

Vom updata această secțiune în momentul în care produsul va fi disponibil.

Acer Aspire Switch 12S, un produs atractiv, dar scump

Acer Aspire Switch 12S, un produs atractiv, dar scump

Concluzii

Îmi e destul de greu să trag o concluzie asupra Acer-ului Aspire Switch 12S, deoarece părţile sale pozitive sunt puse în balanţă de unele aspecte care îl fac greu de recomandat.

Pe de o parte este un produs aspectuos şi bine închegat, însă pe de alta este mai greu decât convertibile cu ecrane mai generoase, aspect ce dăunează portabilităţii. Pe lângă aceasta, oferă un ecran luminos cu digitizer, însă reproducerea culorilor este doar medie iar calitatea construcţiei lasă de dorit, warp-urile în panel fiind vizibile în utilizarea de zi cu zi. Mai mult, experienţa utilizării zilnice este bunicică şi mă aştept ca modelele finale să se comporte mai bine decât acest model pre-producţie testat de noi. Însă autonomia este cel mult medie, Switch-ul 12S înglobând o baterie destul de mică şi neincluzând una suplimentară în dock.

Acestor aspecte li se adaugă preţul, cel puţin cel pe care îl cunoaştem la acest moment, de circa 6000 de lei pentru configuraţia cu procesor Core m5, 8 GB RAM şi 256 GB SSD, unul piperat și  greu de justificat.

Switch-ul 12S are avantajul, dacă îl putem numi astfel, de a avea foarte puţini concurenţi pe piaţă. Practic, Lenovo-ul Miix 700 şi Dell-ul XPS 9250 sunt singurele detaşabile construite pe platforma Skylake Core M pe care le-am putut găsi în magazinele de la noi, lipsind modele consacrate pe pieţele internaţionale precum Microsoft Surface Pro 4, Samsung Galaxy Tab Pro sau HP Spectre X2, astfel că opţiunile pentru cei ce doresc cu adevărat un 2-în-1 fanless, bine închegat şi suficient de fâşneţ pentru taskurile uzuale, sunt limitate.

Pe de altă parte însă, consider că Switch-ul 12S suferă la capitolul ergonomie în utilizare. Ca şi laptop, e destul de greu şi calitatea tastaturii lasă de dorit, iar ca şi tabletă poate fi utilizat doar în cazul în care e ţinut în mâini, lipsindu-i un picior sau un kickstand pe care alte produse din clasă, sau chiar si precedentul Switch 12, le oferă. Switch-ul 12S încearcă cumva să împace şi capra şi varza, nereuşind să bifeze nici una, astfel că este un produs greu de recomandat. Ar putea fi o opţiune dacă cei de la Acer îi ajustează preţul, atât timp cât îi înţelegeţi limitările. Însă chiar şi aşa, consider că pe piaţă există alternative mai bune la acest moment.

Pro

  • design şi construcţie de calitate
  • ecran decent
  • hardware modern fără ventilator

Contra

  • greutate mare
  • tastatură zgomotoasă
  • preţ mare

1 comentariu

  1. John

    3 septembrie 2016 la 23:48

    O prezentare excelenta.review pentru cei ce stiu romgleza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri