GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Zenbook 3 UX390UA review – un ultra-portabil între ultra-portabile

Testat pe data de 28 septembrie 2016
Pe scurt: Estetica sa, greutatea şi construcţia fac Zenbook-ul 3 UX390 UA unic în rândul ultraportabilelor existente în acest moment, însă tocmai această ultra-portabilitate atrage după sine multiple aspecte pe care trebuie să le luaţi în considerare, precum bateria ceva mai mică, performanţele oarecum limitate în aplicaţii cu cerinţe serioase sau conectivitatea spartană, dar nu în ultimul rând şi preţul ceva mai ridicat decât cel al altor Zenbook-uri. Pe larg, în cadrul acestui articol.
Produs testat: Asus Zenbook UX390UA   Testat de: Andrei Girbea    Nota: 4/5    Pret: 6200 - 8000 Lei

2016, toamna. Dacă sunteţi în căutarea unui laptop ultra-portabil, un dispozitiv ce oferă peformanţe, autonomie, construcţie de calitate într-un corp subţire şi uşor, opţiunile nu mai sunt atât de limitate ca în anii trecuţi, producătorii de notebook-uri lansând tot mai multe astfel de computere în ultimele luni.

Între acestea însă, Zenbook-ul 3 UX390UA al celor de la Asus iese în faţă prin ceea ce noi numim statutul de ultra-portabil între ultra-portabile, fiind mai compact şi mai uşor decât toţi competitorii cu dotări şi specificaţii similare, dar nefăcând rabat de la atributele menţionate mai sus.

Am testat acest laptop pe parcursul a circa două săptămâni şi am adunat impresiile în cadrul acestui articol, sau mai pe larg, în acest review în limba engleză.

În doar câteva cuvinte, Zenbook-ul 3 este un produs reuşit, însă în acelaşi timp un produs ce se adresează unei nişe înguste de potenţiali cumpărători, prin prisma preţului de achiziţie cuprins între 6200 şi 8000 de lei şi a dimensiunii compacte, ce atrage după sine un ecran cu diagonală de doar 12.5-inch, o baterie de dimensiuni mici şi o tastatură cu o cursă limitată, acestea fiind aspecte pe care un potenţial cumpărător trebuie să le înţeleagă şi să le accepte.

asus zenbook 3 ux390ua

Asus Zenbook 3 UX390UA – un ultraportabil remarcabil

Mai multe despre acestea, şi multe altele, veţi afla în paragrafele următoare.

Asus Zenbook UX390UA
Ecran12.5 inch, 1920 x 1080 px, IPS, non-touch, lucios
ProcesorIntel Skylake Core i7-6500U CPU (Kabylake Core i5-7200U şi i7-7500U pe versiunea retail)
VideoIntel HD 520 (Intel HD 620 cu Kabylake)
Memorie16 GB LPDDR3 2133 MHz (sudată)
Stocare512 M.2 NVMe SSD (80 mm)
ConectivitateWireless AC (Intel AC 8260), Bluetooth 4.1, WiDi
Porturi1x USB 3.1 Type-C gen 1, microfon/căşti
Baterie40 Wh
Sistem de operareWindows 10
Dimensiuni296 mm  (L) x 191 mm (l) x 11.9 mm (î)
Greutate910 g
Extratasatatură iluminată, webcam VGA, disponibil în trei culori: Rose Gold, Royal Blue sau Quarts Gray, adaptor IO inclus în cutie

De mentionat că versiunea testată de noi este una pre-producţie, cu hardware Intel Skylake, dar altfel identică cu modelele retail, care vor veni în schimb cu hardware Intel Kaby Lake.

Prima impresie şi aspect

Zenbook-ul 3 seamănă extrem de mult cu Macbook-ul celor de la Apple, atât ca dimensiuni cât şi ca şi construcţie.

Este un laptop foarte subţire, cu o grosime maximă de 12 mm, dar mai important, compact şi foarte uşor, cântărind circa 900 de grame. Aceste detalii, împreună cu o solidă carcasă metalică unibody, fac UX390-ul un ideal ultra-portabil, perfect pentru a fi transportat de colo colo. În pachet veţi găsi şi o husă de bună calitate, menită să protejeze laptopul atunci când este transportat.

Carcasa sa este realizată integral din aluminiu, cu un finisaj tipic Zenbook-urilor actuale (cercuri concentrice pe capac, logo Asus, interior mat simplu) şi câteva elemente aparte, precum marginile aurii. Finisajele sunt fără cusur, iar Asus oferă acest laptop în trei variante de culori: Rose Gold (cel aici de faţă), Royal Blue şi Quarts Gray, toate însă au marginile aurii, un aspect ce personal îl consider kitchios. De gustibus.

Trecând peste elementele de design, Zenbook-ul 3 se simte excelent în utilizare şi manevrare. Ecranul poate fi ridicat uşor cu o singură mână şi se deschide circa 140 de grade pe spate (mi-ar fi plăcut să se deschidă mai mult), interiorul este suficient de spaţios pentru un dispozitiv atât de compact iar profilul subţire îl face comfortabil de utilizat pe birou sau pe braţe, marginile sale destul de ascuţite nefăcându-şi simţiţi colţii. Laptop-ul are însă un ecran lucios, despre care vom vorbi ceva mai jos.

Conectivitatea este pe de altă parte un aspect unde UX390UA-ul suferă, cei de la Asus mergând încă o dată pe reţeta Macbook-ului şi oferind un singur port USB-C pe acest laptop, plasat în partea din dreapta, şi un jack pentru căşti în stânga. Important de menţionat că portul USB-C nu oferă capabilităţi Thunderbolt 3, însă ca şi element pozitiv, în pachet veţi găsi un adaptor cu un port USB 3.0 şi un HDMI, sau veţi putea achiziţiona separat un adaptor ceva mai complet, cu 2 x USB 3.0, HDMI, VGA, LAN şi card-reader, contra cost.

În concluzie, Zenbook-ul 3 este un dispozitiv ultra compact, uşor şi bine închegat, un dispozitiv confortabil de utilizat şi în mare parte ergonomic, însă suferă la capitolul porturi, potenţialii cumpărători fiind nevoiţi să utilizeze un adaptor pentru a putea conecta periferice la singurul port USB-C existent.

Ecran

Zenbook-ul UX390UA oferă un ecran de 12.5-inch cu margini subţiri, panel IPS, rezoluţie 1920 x 1080 px şi un strat de Gorilla Glass pe deasupra. În ciuda acestui fapt însă, display-ul nu este şi tactil, fapt ce face reflexiile asociate sticlei destul de greu de acceptat. Eu unul aş fi preferat un finisaj mat ce ar fi eliminat reflexiile şi ar fi făcut laptopul utilizabil şi în condiţii de lumină puternică, unde se chinuie în acest moment, atât datorită reflexiilor cât şi a luminozităţii scăzute a panelului, de circa 270 de candele (măsurate).

screen brightness coverage

Aşadar, în lumina puternică sau în lumina soarelui Zenbook-ul 3 va fi dificil de utilizat, fapt ce se bate cap în cap cu statutul de ultraportabil. Dacă sunteţi însă OK cu acest aspect, ecranul utilizat pe UX390UA nu este deloc rău. Rezoluţia mi se pare bine adaptată diagonalei de 12.5 inch, contrastul este bun, unghiurile de vizulizare la fel, iar culorile suficient de precise pentru utilizarea zilnică, mai ales dacă îl veţi calibra (sau puteţi folosi profilul ICC disponibil aici) pentru a corecta gamma şi tenta albăstruie cu care vine by-default.

ecran lucios

Mai multe detalii găsiţi mai jos:

  • Panel HardwareID: AU Optronics AUO306D (B125HAN03.0);
  • Acoperire cromatică: 99% sRGB, 72% NTSC, 76% AdobeRGB;
  • Gamma măsurată: 2.3;
  • Luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 270 cd/m2 în mod A/C;
  • Contrast la luminozitate maximă: 760:1;
  • Punctul de alb: 7900 K;
  • Punctul de negru la luminozitate maximă: 0.35 cd/m2;
  • DeltaE mediu: 3.78 necalibrat, 0.88 calibrat.

Tastatura și trackpad-ul

Laptop-urile ultra subţiri vin de obicei cu meteahna unor tastaturi de slabă calitate, cu o cursă foarte scurtă şi feedback ciudat, Macbook-ul fiind un excelent exponent al acestor neajunsuri. Zenbook-ul aici de faţă însă oferă o tastatură suprinzător de bună.

Cursa tastelor este limitată, de doar 0.8 mm, însă feedback-ul oferit este bun, tastele fiind suficient de rigide şi având şi o formă pe care personal am apreciat-o, rectangulare, cu dimensiuni de 17 x 14 mm. Layout-ul este bunișor, însă butonul de Power este integrat în cadrul tastaturii şi vă sfătuiesc să îl dezactivaţi din Windows dacă nu vreţi să trimiteţi laptopul în Sleep în căutarea tastei Delete. Tastele direcţionale Sus şi Jos sunt ceva mai ciudate şi personal mi-a luat destul de mult timp să mă acomodez cu ele, însă nu reprezintă un impediment peste care să nu se poată trece.

Tastatura este iluminată, cu 3 nivele de intensitate. De menţionat însă că scrisul de pe taste este auriu, fapt ce îl face destul de slab vizibil atunci când iluminarea este activată, în anumite condiţii, cel puţin pe modelul de faţă şi pe cel argintiu, unde contrastul dintre scris şi corpul tastelor este scăzut. Modelul albastru, cu taste închise la culoare, nu va întâmpina acest neajuns.

Sub tastatură se găseşte un trackpad de mari dimensiuni, cu o suprafaţă plăcută la atingere şi performanţe bune, mai ales în condiţiile în care este o suprafaţă Microsoft Precision cu opţiuni limitate de customizare şi în contextul în care implementările trackpad-urilor pe Zenbook-uri au cam lăsat de dorit dea lungul anilor.

Totuşi, deşi experienţa de utilizare a fost în mare bună, tot m-am lovit de un cursor ocazional „jumpy” şi de click-urile fizice puţin cam rigide pentru gustul meu.

Per total însă, trackpad-ul de pe Zenbook nu e deloc rău, iar tastatura la rândul său este suprinzător de bună pentru un laptop cu dimensiunile celui aici de faţă.

Hardware şi utilizarea zilnică

Zenbook-ul 3 va fi disponibil în magazine cu procesoare Intel Kaby Lake Core i5-7200U şi Core i7-7500U, până la 16 GB de RAM şi stocare SSD de tip NVMe de până la 1 TB. Memoria RAM nu este upgradabilă, însă SSD-ul este, şi cu ajutorul unei şurublenite Torx T5 el este şi relativ uşor de accesat, capacul spate fiind fixat în doar 10 şuruburi (atenţie, nu există şuruburi sub picioarele din spate ale laptopului, precum pe alte Zenbook-uri).

SSD-ul disponibil pe modelul de test este destul de rapid, însă există pe piaţă modele mai performante (hint: Samsung 950 şi 960 Pro), în caz că veţi dori să vă orientaţi spre un model cu un SSD de mică capacitate pe care să îl upgradaţi ulterior.

În ceea ce priveşte performanţele, modelul de test a venit echipat cu un procesor Skylake Core i7-6500, care spre deosebite de modele Kaby Lake este tactat ceva mai jos şi nu oferă anumite optimizări pe partea de redare de conţinut multimedia şi grafică. Aşadar, modelele Kaby Lake se vor descurca mai bine în task-urile uzuale, însă chiar şi aşa modelul testat a făcut faţă cu brio cam oricărei cerinţe, de la browsing cu multiple taburi deschise, la conţinut multimedia de orice tip (inclusiv 4K sau HEVC), editare de domcumente, editare foto de nivel nu foarte complex în Photoshop şi chiar şi jocuri, în limitele capabilităţilor cipului Intel HD integrat.

componente interne

Foarte important este să vă ocupaţi de bloatware-ul considerabil cu care vine acest laptop, dezinstalând multitudinea de aplicaţii inutile, sau şi mai bine, reinstalând Windows-ul pe curat, operaţiune ce nu durează mai mult de o oră.

De menţionat că în task-urile ce pun hardware-ul cu adevărat la treabă laptop-ul îşi va arată limitele, procesorul intrând în throttling în anumite momente. Modelele Kaby Lake ar trebui să se descurce ceva mai bine, însă chiar şi aşa mă aştept ca versiunile Core i7 să nu funcţioneze la maximul abilităţilor în load-uri continue. Tocmai de aceea eu nu văd Zenbook-ul 3 ca pe o opţiune pentru cei ce necesită putere de procesare într-un format ultra-compact şi personal nu aş opta pentru o configuraţie cu procesor Core i7, ci una cu procesor Core i5 ce va rula la temperaturi mai reduse şi va intra în throttling mai rar.

Trecând mai departe, trebuie menţionat că Zenbook-ul 3 este un laptop cu răcire activă, cu un ventilator de mici dimensiuni, însă unul pe care îl veţi auzi cam tot timpul, foarte rare fiind situaţiile în care el se dezactivează, cel puţin pe modelul Core i7 testat, un alt motiv pentru care prefer configurațiile Core i5. În utilizarea de zi cu zi ventilatorul nu este foarte zgomotos, şi nici în load nu este extrem de deranjant, zgomotul său fiind acoperit cu uşurinţă de sistemul audio.

Temperaturile carcasei în utilizarea normală şi în load sunt exemplificate mai jos şi se plasează, surprinzător, sub media ultraportabilelor cu hardware asemănător. Modelele Core i5 vor atinge temperaturi chiar mai scăzute, aşadar un alt argument în favoarea lor.

temperaturi in utilizare zilnica temperaturi LOAD

În ceea ce priveşte conectivitatea, Zenbook-ul 3 oferă Wireless AC, Bleutooth şi WiDi, iar performanţele conexiunii wireless sunt de top, atât în apropierea routerului cât şi la distanţă, UX390-ul descurcându-se admirabil în locuri în care multe alte laptopuri încep să dea semne de slăbiciune.

Un alt aspect important de menţionat îl reprezintă performanţele audio. 4 boxe au fost montate pe acest minion, două deasupra tastaturii şi două pe burta sa, iar volumul şi calitatea audio oferite sunt peste medie în rândul ultraportabilelor.

Boxe si buton de Power

Boxele de sub ecran si butonul de Power

Camera WEB pe de altă parte este mediocră, cu rezoluţie VGA, un alt aspect unde Zenbook-ul 3 se aseamănă izbitor de mult cu Macbook-ul.

Autonomie

Datorită formei sale compacte Zenbook-ul UX390UA oferă o baterie mică, de doar 40 Wh, aşadar autonomia sa nu poate fi excelenţă. Însă chiar şi aşa rezultatele nu sunt rele:

  • 6.6 W (~6 ore de utilizare) – browsig usor şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;
  • 7 W (~5 ore 40 minute de utilizare) – video fullscreen 1080p pe Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;
  • 4.5 W (~8 ore 45 minute de utilizare) – video fulscreen .mkv 1080p în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;
  • 5.5 W (~7 ore 15 minute de utilizare) – video fullscreen .mkv 4K în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;
  • 13.5 W (~3 ore de utilizare) – browsing puternic în Edge, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit.

Configuraţiile Core i5 Kaby Lake vor fi ceva mai eficiente, dar nu vă aşteptaţi la mai mult de 4-5 ore de utilizare medie de la acest laptop.

Încărcătorul inclus în pachet este compact şi cu o capacitate de 45 W, o încărcare totală durând circa 2 ore, din care 60% din baterie se încarcă în circa 50 de minute. Cum încărcarea se face via USB-C însă, veţi putea utiliza şi un power-bank pentru a încărca acest laptop atunci când nu aveţi o priză prin preajmă.

Preţuri şi disponibilitate

Zenbook-ul 3 UX390UA este diponibil în magazinele din România începând cu începutul lunii Octombrie 2016, doar în versiunea pe albastru (cel puţin în prima fază) şi în câteva configuraţii diferite:

  • 6200 lei – Core i5-7200U, 8 GB RAM, SSD 256 GB M.2 SATA;
  • 7000 lei – Core i5-7200U, 8 GB RAM, SSD 512 GB M.2 NVMe;
  • 8000 lei – Core i7-7500U, 16 GB RAM, SSD 512 GB M.2 NVMe.

Configuraţia de bază mă atrage cel mai mult, cu un eventual upgrade al SSD-ului SATA, însă acesta nu este neapărat necesar.

Versiunea de top are că principal selling-point cei 16 GB de RAM, însă personal nu prea văd cum veţi beneficia cu adevărat de aceştia, în condiţiile în care throttlingul îşi va face simţită prezenţa în aplicaţiile cu adevărat solicitante. Dacă sunteţi OK cu ideea folosirii unui cooling-pad şi nu vă deranjeză să lucraţi în astfel de programe pe un ecran de 12.5-inch însă, nu prea veţi găsi un concurent direct pentru acest model, la noi.

Principalul competitor de altfel pentru Zenbook-ul 3, dintre opţiunile disponibile în România, este Dell-ul XPS 13, un produs cu care sunt familiar, fiind laptop-ul meu de zi cu zi de foarte mult timp. XPS-ul este un computer ceva mai mare, mai gros şi mai greu, însă în acelaşi timp oferă un ecran de 13.3-inch, baterie mai mare şi performanţe mai bune în load, tocmai datorită spaţiului ceva mai generos în interior.

Concluzii

Una peste alta, personal îmi place Zenbook-ul 3 UX390UA, însă după cum vă spuneam de la început, nu consider că este un laptop pentru utilizatorul obişnuit.

Estetica sa, greutatea şi construcţia îl fac unic în rândul ultraportabilelor existente în acest moment, însă tocmai această ultra-portabilitate atrage după sine multiple aspecte pe care trebuie să le luaţi în considerare, precum bateria ceva mai mică, performanţele oarecum limitate în aplicaţii cu cerinţe serioase (însă impecabile în taskurile uzuale, cu un Windows curat) sau conectivitatea limitată, dar nu în ultimul rând şi preţul ceva mai ridicat decât cel al altor Zenbook-uri, precum modelele UX305UA sau UX330UA.

Tocmai de aceea consider că UX390UA-ul se potriveşte celor ce pun pe prim plan portabilitatea, celor ce doresc un laptop bine făcut şi rapid care să funcţioneze fără cusur în task-urile zilnice şi pe care să îl poată uşor transporta de colo colo. Chiar şi aşa însă, ecranul lucios şi nu foarte luminos sau autonomia cel mult medie sunt detalii de care trebuie să fiţi conştienţi înainte de a decide dacă acest notebook este pentru voi sau nu.

Vedere de ansamblu

Pe de altă parte consider că utilizatorii mai practici, care nu vor nepărat cel mai uşor şi compact laptop, sau cei un buget ceva mai redus, vor găsi un partener mai echilibrat în seriile Zenbook UX330UA (cu ecran mat) sau Zenbook Flip UX360UA (cu ecran touch convertibil), ce oferă baterii mai mari şi performanţe solide într-o plajă mai largă de utilizare, fără a sacrifica foarte mult portabilitatea. Despre acestea şi despre multe alte laptopuri compacte puteţi citi în secţiunea dedicată de pe site.

Bun, cam atât am avut de spus despre Zenbook-ul UX390UA, dar dacă aveţi nelămuriri sau întrebări, secţiunea de comentarii vă aşteaptă mai jos.

2 comentarii

  1. CHP

    7 octombrie 2016 la 22:13

    Buna ziua,

    In care magazin gasesc acest model?
    Il caut de doua zile.

    Multumesc,
    CHP

    • Daniel Popescu

      8 octombrie 2016 la 08:17

      Nu a aparut inca in magazine, dar trebuie sa-si faca aparitia in urmatoarele zile.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri