GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

ASUS Zenfone 3 Max: un smartphone Android accesibil, arătos și cu autonomie mare

Testat pe data de 27 ianuarie 2017
Pe scurt: ASUS Zenfone 3 Max este un smartphone Android accesibil cu construcție bună și autonomie mare
Produs testat: ASUS Zenfone 3 Max   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3,5/5    Pret: 850 Lei

Cel mai accesibil membru al celei de-a treia generații de telefoane Zenfone, ASUS Zenfone 3 Max este un smartphone din gama intermediară care atacă segmentul cu un preț mai mic de 1000 de lei. Concurând într-un segment aglomerat și dinamic, Zenfone 3 Max încearcă să atragă atenția prin designul elegant, bateria cu o capacitate generoasă și senzorul pentru amprente, dotări care nu sunt chiar așa de ușor de găsit la acest preț.

Prima generație de telefoane Zenfone a marcat reîntoarcerea companiei ASUS într-un domeniu pe care-l părăsise atunci când platforma Windows Mobile încă mai însemna ceva, dar a avut o disponibilitate cam limitată și nici nu prea a impresionat din punct de vedere tehnologic. Începând cu cea de-a două generație Zenfone, ASUS și-a diversificat și îmbunătățit oferta, iar generația Zenfone 3 marchează un nou progres.

Cea mai nouă generație de telefoane ASUS marchează atât o extindere ambițioasă a gamei de prețuri, care începe de la accesibilul Zenfone 3 Max și ajunge la piperatul Zenfone 3 Deluxe, dar și o schimbare bine venită de design. Chiar dacă nu poate rivaliza cu frații săi mai mari și mai scumpi, Zenfone 3 Max preia o bună parte dintre caracteristicile acestora și încearcă să se facă remarcat în segmentul de piață cu un preț de cel mult 1000 de lei, care este foarte aglomerat și dinamic prin apariția unui număr tot mai mare de producători ambițioși chinezi.

Specificații tehnice

  • Ecran: 5,2”, 1280 x 720 pixeli, IPS
  • Procesor: MediaTek MT6737, 4 x ARM Cortex-A53, ARM Mali-T720 MP2
  • Memorie: 2 GB
  • Memorie internă:  32 GB, MicroSD (max. 256 GB)
  • Cameră foto: 13 MP, F/2.2, frontal: 5 MP
  • Conectivitate: 3G, 4G, Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0
  • Sistem de operare: Android 6.0, ZenUI 3.0
  • Acumulator: 4130 mAh, nedetașabil, încărcare rapidă
  • Dimensiuni: 149,5 x 73,7 x 8,6 mm
  • Greutate: 149 grame
  • Altele: senzor amprente, funcție de baterie portabilă

Ce ne-a plăcut

Cea mai vizibilă schimbare adusă de Zenfone 3 Max este noul design, aspect care este de altfel caracteristic tuturor celorlalți membri din generația sa. Folosit începând cu hibridul Padfone, vechiul design nu a fost de la bun început prea atractiv, iar apelarea repetată a unor variații pe aceeași tema a devenit în timp cam enervantă.

asus-zenfone-3-max

ASUS Zenfone 3 Max: un telefon simplu și elegant

Zenfone 3 Max a adoptat un design la modă care este caracteristic celor mai multe telefoane lansate în ultimul an, acesta folosind o carcasă cu ramă rotunjită, spate plat și geam frontal cu muchii curbate. Noul telefon ASUS nu strălucește astfel atunci când vine vorba de originalitate, însă acest aspect este mai puțin important în cazul unui telefon care face parte dintr-o gamă inferioară, unde nici pretențiile nu sunt mari. Mai important este saltul vizibil făcut de la predecesorul Zenfone Max și de la toți ceilalți membri ai primelor două generații Zenfone, accesibilul Zenfone 3 Max fiind un telefon arătos pentru prețul de 850 de lei cerut de producător.

asus-zenfone-3-max

ASUS Zenfone 3 Max: o carcasă asamblată bine

Partea frontală este acoperită integral cu așa-numita sticlă 2.5D, acel material special cu reflexivitate internă mare și margini curbate cu care am luat cunoștință începând cu Nokia N9. Această foaie de sticlă este întreruptă doar de perforația căștii telefonice, în timp ce camera foto frontală, senzorii și sigla ASUS sunt integrate sub aceasta. ASUS nu precizează dacă a folosit un material rezistent la zgârieturi, însă este îmbucurător faptul că tratamentul oleofobic este bun iar urmele de grăsime nu se acumulează prea repede.

asus-zenfone-3-max

ASUS Zenfone 3 Max: spate plat din metal și plastic

Muchiile laterale și spatele telefonului sunt construite ca un ansamblu unitar. Cea mai mare parte a carcasei este fabricată din aliaj de aluminiu, două benzi fine în relief separând cele două capete fabricate din plastic sub care se ascund antenele LTE, Wi-Fi, Bluetooth și GPS. ASUS a ales bine culoarea materialelor, zonele metalice și cele din material plastic îmbinându-se atât de bine încât cu greu îți dai seamă că te uiți la două materiale constructive diferite.

asus-zenfone-3-max

ASUS Zenfone 3 Max – fețe plate și muchii curbate, un design la modă

Deși este un telefon cu un preț destul de mic, Zenfone 3 Max reușește să impresioneze prin construcția bună. Trecerea de la suprafața de sticlă la cea metalică este fluidă, butoanele metalice au o cursă plăcută și sunt ferm ancorate în locașul lor, iar carcasa nu poate fi torsionată și nici nu are zone care să flexeze sau să sune neplăcut a gol. Finisajul suprafețelor metalice este bine ales, carcasa fiind mai puțin alunecoasă decât ne-am fi așteptat de la un telefon metalic cu un spate perfect plat.

Ecranul de 5,2” folosește un panou IPS de bună calitate. Acesta oferă un gamut suficient de mare pentru a trece un test RGB standard, un contrast ridicat care-i permite să atingă un nivel de negru profund, unghiuri bune de vizualizare și o luminozitate de fundal cu o uniformitate bună.

Strălucirea maximă este bună, însă algoritmii de ajustare automată par uneori cam agresivi. Din fericire, în Notification Area există un buton care ne permite să activăm ușor nivelul maxim atunci când este nevoie.

asus-zenfone-3-max

ASUS Zenfone 3 Max: ecran IPS bun, dar cu o rezoluție cam mică

Rezoluția de 1280 x 768 pixeli ar putea dezamăgi însă unii utilizatori. Densitatea de 282 ppi se apropie de limita minim acceptabilă de 300 ppi, nefiind prea deranjantă din punct de vedere vizual, însă acesta este un compromis acceptat atunci când ne uităm la prețul de comercializare al telefonului. În acest segment există câteva telefoane cu ecran Full HD, însă acestea fac alte compromisuri, iar alegerea trebuie lăsată la alegerea cumpărătorului.

ASUS a ales pentru Zenfone 3 Max un procesor MediaTek MT6737, o soluție quad-core cu o arhitectură pe 64 de biți care folosește patru nuclee ARM Cortex-A53 cu o frecvență de 1,25 GHz și un procesor grafic ARM Mali-T720 MP2. Foarte asemănător cu Qualcomm Snapdragon 410, cu care de altfel și concurează, procesorul oferă o putere de calcul mai mult decât satisfăcătoare pentru gama de preț din care face pare Zenfone 3 Max. În plus, interfața grafică este ceva mai rapidă decât Adreno 306 din rivalul de la Qualcomm, acesta fiind suficient de rapid pentru atacarea jocurilor care nu fac exces de putere de calcul. Sistemul de răcire este și el suficient de eficient, temperatura ridicându-se arareori la un nivel suficient de ridicat pentru a deveni sesizabilă.

Din păcate, deși în cea mai mare parte a timpului am fost mulțumiți de experiența terminalului, software-ul îl trage în jos cu ocazionale sacadări enervante care nu ar trebui să existe. Mai multe însă despre problemă, în secțiunea următoare.

Este îmbucurător faptul că ASUS nu s-a zgârcit cu senzorii terminalului, așa cum fac adesea alți producători. Cu excepția giroscopului și a modulului NFC, care lipsesc uneori și pe modele de două ori mai scumpe, Zenfone 3 Max oferă cam toți senzorii de bază:  accelerometru, luminozitate, proximitate și magnetometru. Bine înțeles, nu trebuie să uităm de senzorul pentru amprente.

Amplasat pe spatele telefonului, senzorul pentru amprente este o surpriză plăcută. Nu doar că acesta este o prezență rară în acest segment de preț, însă modelul ales de ASUS are și o prestație foarte bună. În primele zile, singurele probleme vor fi cauzate de poziționare și dimensiune, însă după ce vă veți obișnui cu el, acesta va deveni o metodă de protecție de încredere. Putând stoca până la cinci amprente diferite, senzorul pentru amprente are o viteză mare de reacție, recunoaște fără probleme amprente chiar dacă degetul este pus într-un unghi mai ciudat și este mai puțin sensibil la transpirație decât prima generație Apple TouchID.

asus-zenfone-3-max

ASUS Zenfone 3 Max: un senzor pentru amprente de bună calitate

Partea de telefonie este mulțumitoare. Difuzorul are un nivel sonor suficient de ridicat și o fidelitate bună, în timp ce sistemul cu două microfoane asigură o atenuare a zgomotului de fond mulțumitoare. În plus, este îmbucurător că ASUS nu a uitat de LED-ul pentru semnalizare, acesta neputând fi din păcate și particularizat. Telefonul este oferit într-o configurație Dual SIM, însă cel de-al doilea locaș poate găzdui fie un Nano SIM, fie un card MicroSD, dar nu pe ambele în același timp, deci va trebui să alegeți când aveți nevoie de două cartele SIM și când aveți nevoie de spațiu suplimentar de stocare.

asus-zenfone-3-max

ASUS Zenfone 3 Max: Dual SIM sau SIM + MicroSD

Procesorul cu consum energetic redus și bateria generoasă cu o capacitate de 4130 mAh îi permit telefonului Zenfone 3 Max să ofere o autonomie foarte bună. În condiții normale de lucru, care implică utilizarea pentru un timp de ecran zilnic de circa 5 ore, activarea conexiunilor Wi-Fi și 4G câte 8 ore pe zi și folosirea sincronizărilor push pentru mail, Facebook, Twitter și altele, telefonul a depășit puțin bariera psihologică a celor două zile, cei care obișnuiesc să apele mai rar la Wi-Fi și 4G putând stoarce chiar ceva mai mult. În cutia telefonului este oferit un cablu OTG cu conector USB de tip A, telefonul putând fi folosit ca baterie externă pentru alimentarea sau încărcarea altui telefon sau periferic.

Ce nu ne-a plăcut

Ajunsă la versiunea 3.0, interfața grafică ZenUI a rezolvat o parte dintre neajunsurile versiunilor anterioare, însă este încă departe de a fi considerată satisfăcătoare și trage în jos un telefon de altfel foarte atrăgător.

Privind partea plină a paharului, software-ul de pe Zenfone 3 Max oferă un număr consistent de opțiuni pentru particularizare. Utilizatorii vor putea particulariza ecranele Home și Lock Screen, scurtăturile din Notification Area, mărimea fontului, transparențele, tranzițiile, spațierea și alte opțiuni de această factură. În plus, ASUS a implementat și alte opțiuni utile, cum ar fi o iluminare nocturnă cu lumină caldă, control prin gesturi, un manager pentru drepturile de acces și un egalizator audio bun.

Din păcate, interfața ZenUI are multe probleme. Aceasta pare mereu aglomerată, colorată și obositoare deși are la dispoziție un spațiu generos de ecran. Este drept, utilizatorii pot descărca teme de interfață, pachete de pictograme și fundaluri de ecran suplimentare, însă acestea păcătuiesc și ele deoarece au prea multe culori și grafii ciudate.

Cea de-a doua mare problemă software este cantitatea ridicată de aplicații suplimentare. Imediat după instalare, Zenfone 3 Max este aglomerat cu vreo 20 de aplicații pe care nu le-a cerut nimeni, și doar o parte dintre acestea pot fi dezinstalate. Speră că ASUS va înțelege într-o bună zi că investiția în aplicații pe care nimeni nu le vrea este atât o pierdere inutilă de bani cât și o sursă de frustrare pentru utilizator.

În final, nici performanțele ZenUI nu sunt prea grozave. Deși interfața are o fluență bună în general, ne-am lovit de sacadări la deschiderea tastaturii, accesării Notification Area sau la derularea în browser de mai multe ori decât ne-am fi dorit. Cum puterea hardware este suficientă, așteptăm să vedem optimizări utile în viitor.

Telefoanele din această gamă de preț arareori oferă camere foto de bună calitate, iar Zenfone 3 Max nu este o excepție. Folosind un senzor standard cu rezoluție de 13 MP și un obiectiv cu diafragmă F/2.2, camera foto este banală, iar rezultatele sunt pe măsură.

După cum se observă din capturile atașate, prestația diurnă se remarcă pozitiv doar prin culorile naturale, contrastul bun și expunerea în general corectă. Din păcate, senzorul are o dinamică slabă și este zgomotos, iar algoritmii de atenuare a acestuia din urmă distrug multe dintre detaliile fine. Nici obiectivul nu este strălucit, acesta având defocalizări la marginea orizontală a cadrului. Aplicația software este destul de simplă, dar este penalizată de o focalizare care cam dă chix și de un declanșator care are uneori întârzieri deranjante.

După cum era de așteptat, captura nocturnă este mediocră deoarece nici senzorul și nici obiectivul nu ajută. Imaginile sunt cam întunecate, detaliile lipsesc cu desăvârșire, iar lipsa unei stabilizări necesită o mână fermă pentru o captură cât de cât clară.

Zenfone oferă un mod suplimentar de captură dedicat pentru lumina scăzută, acesta făcând oversamplingul a patru pixeli adiacenți pentru a crea un senzor cu o luminozitate mult mai bună. Diferența este vizibilă, însă deoarece captura se face la o rezoluție de numai 2 MP, imaginile sunt bune doar pentru partajarea pe Facebook sau Instagram. În lumina diurnă, această opțiune este însă inutilă deoarece nu îmbunătățește parametrii de captură cu nimic și pierde în schimb foarte multe detalii.

Captura video, făcută la o rezoluție de numai 1280 x 720 pixeli, este la fel de neimpresionantă ca cea foto. Nivelul detaliile este acceptabil pentru o înregistrare HD, algoritmii de atenuare a zgomotului fiind mai puțin agresivi, însă cadrele sunt subexpuse, zonele cu diferențe mari de contrast au niște treceri excesiv de procesate iar sunetul stereo este neimpresionant.

Arătoasă, bine construită și cu un finisaj antiderapant suficient de bun, carcasa are însă nefericitul obicei de a se murdări extrem de ușor. Este drept, aceasta se poate curăța foarte ușor, însă viteza cu care partea metalică reușește să adune praf și scame este amuzant de mare.

asus-zenfone-3-max

ASUS Zenfone 3 Max: un difuzor cu fidelitate mediocră amplasat anapoda

O alegere constructivă nefericită este difuzorul extern. Acesta are un volum suficient de ridicat, însă fidelitatea este mediocră. Dacă ne-am putea împăca cu aceste deficiențe ținând cont că vorbim totuși de un telefon accesibil făcut cu atenție la costurile de producție, amplasarea pe un spate perfect plat face ca atenuarea nivelului sonor să fie foarte mare atunci când telefonul este lăsat cu ecranul în sus.

Preț și disponibilitate

ASUS Zenfone 3 Max este oferit la un preț de circa 850 de lei, acesta poziționându-se astfel la marginea dintre gama inferioară și cea intermediară. Pentru un telefon cu un astfel de preț, Zenfone 3 Max este impresionant, acesta fiind arătos, bine construit și oferind o autonomie bună. Rivalul său direct este Samsung Galaxy J5 2016 (review Giz aici), care beneficiază de un software mai bun și o cameră foto cu o prestație superioară, însă ASUS plusează atunci când vine vorba de design, construcție și autonomie.

În aceeași categorie de preț, Zenfone 3 Max se mai luptă cu alte modele interesante precum HTC One E9, Huawei P9 Lite sau Redmi Note 3 Pro.

Concluzii

Un telefon accesibil din gama intermediară, ASUS Zenfone 3 Max impresionează cu designul frumos, construcția bună, ecranul HD de bună calitate și autonomia foarte bună, însă este tras în jos de camera foto mediocră și software-ul prea aglomerat și insuficient de bine finisat.

Pro

  • design frumos și construcție de bună calitate
  • autonomie mare
  • ecran IPS de bună calitate
  • senzor amprente rapid și fiabil

Contra

  • rezoluție ecran
  • cameră foto mediocră
  • software-ul încărcat și aglomerat cu aplicații inutile

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri