GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Samsung Galaxy Tab S3 review – o tabletă puternică și costisitoare

Testat pe data de 2 iulie 2017
Pe scurt: Samsung Galaxy Tab S3 este o tabletă Android impresionantă și oferă cel mai bun ecran disponibil în acest moment pe o tabletă, un stylus excelent, o platformă hardware bună, un sistem audio puternic și o carcasă frumoasă
Produs testat: Samsung Galaxy Tab S3   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3,75/5    Pret: 3400 Lei

Lansată în primăvara acestui an, Samsung Galaxy Tab S3 este cea mai puternică tabletă Android din portofoliul sud-coreenilor și una dintre cele mai puternice disponibile pe piață în prezent, aceasta fiind în mod evident o replică la faimosul iPad Pro 9.7 al rivalilor de la Apple. Îmbinând cele mai bune tehnologii văzute de-a lungul timpului pe tabletele Samsung și condimentând-o cu ceva în plus, Galaxy Tab S3 este un produs impresionant, însă nu lipsit de anumite probleme.

Este bine cunoscută deja recesiunea care a lovit piața tabletelor acum vreo doi-trei ani. După ce s-au bucurat de un început fulminant care a fost urmat de niște creșteri amețitoare ale vânzărilor, producătorii de tablete s-au lovit de o diminuare treptată, dar fermă, a vânzărilor. Cauzele sunt multiple, printre cele mai evidente fiind succesul telefoanelor cu ecrane mari, utilitatea sub așteptări și ritmul mai lent de actualizare suportat de cumpărători. Până și compania Apple, lideră a pieței tabletelor de la început și până în prezent, a fost nevoită să accepte această tendință și a încercat să o contracareze prin lansarea gamei iPad Pro.

Pentru cei care preferă platforma Android, lucrurile au evoluat și mai dezamăgitor. Pe rând, producătorii de tablete majori precum ASUS, LG, Sony sau Motorola au renunțat să mai lanseze tablete scumpe sau s-au oprit de-a binelea, iar cei rămași, precum Samsung sau Huawei, au început să actualizeze mai rar vârfurile de gamă. Lansată la un an și jumătate după predecesorul său, Galaxy Tab S3 este o tabletă puternică și dotată făcută așa cum eram obișnuiți în perioada de glorie a tabletelor Android, însă rămâne de văzut cât succes va avea Samsung pe această piață suferindă.

Specificații Samsung Galaxy Tab S3

  • ecran: 9,7”, AMOLED, 2048 x 1536 pixeli
  • procesor: Qualcomm Snapdragon 820, 2×2.15 GHz Kryo + 2×1.6 GHz Kryo, Adreno 530
  • memorie: 4 GB RAM
  • memorie internă: 32 GB, MicroSD (maximum 256 GB)
  • cameră foto: 13 MP, F/1.9, înregistrare video 4K, 5 MP frontal
  • conectivitate Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac 2×2, Bluetooth 4.2, opțional LTE
  • sistem de operare: Android 7.0
  • acumulator: Li-Ion de 6000 mAh, nedetașabilă, încărcare rapidă
  • dimensiuni: 237,3 x 169 x 6 mm
  • greutate: 429 grame
  • altele: difuzoare audio quad, S-Pen, USB 3.1 Type-C, senzor amprentă, GPS

Ce ne-a plăcut

La o primă vedere, Samsung Galaxy Tab S3 nu se deosebește prea mult de predecesorul Tab S2 9.7. Într-adevăr, cele două tablete au un design foarte apropiat și dimensiuni frontale identice, doar greutatea și grosimea noului model fiind puțin mai mari.

La a privire mai atentă, construcția tabletei Galaxy Tab S3 marchează însă un progres clar de la vechiul model din aceeași gamă. Carcasa este construită tot în jurul unui sașiu cu ramă metalică, însă aceasta are acum un profil rotunjit și un finisaj mat, elemente particulare de design pe care le cunoaștem deja de la telefoane precum Galaxy S7 sau Galaxy A5 2017.

Samsung-Galaxy-Tab-S3 (1)

Samsung Galaxy Tab S3: o tabletă elegantă

Mai importantă este însă abandonarea vechiului spate din material plastic în favoarea unuia confecționat din sticlă. Astfel, urmând tendințele cunoscute de la telefoane, tableta celor de la Samsung a devenit un sandviș de metal și sticlă cu un aer proaspăt și luxos. Având margini ușor rotunjite, însă nu suficient de rotunjite pentru a merita denumirea 2.5D, cele două foi de sticlă care acoperă fețele tabletei sunt îngropate în ramă și se îmbină fluid cu metalul din jur.

Rezultatul este o tabletă cu un design extrem de simplu, dar foarte elegantă. Galaxy Tab S3 nu este prima tabletă învelită în sticlă, modelele mai vechi Xperia Tablet de la Sony fiind probabil cele mai celebre, însă renunțarea definitivă la plastic și optarea pentru linii rotunjite și îmbinări discrete o face mult mai impresionantă decât acestea.

Samsung-Galaxy-Tab-S3 (2)

Samsung Galaxy Tab S3: spate acoperit cu sticlă

Odată cu trecerea la spatele din sticlă, Samsung a renunțat și la enervantul sistem de prindere pentru huse sau tastaturi. Cele două locașuri cu prindere mecanică de pe spate au dispărut, acestea fiind înlocuite de o prindere magnetică cu două locașuri mici amplasate direct pe rama laterală și un conector pogo cu 6 pini pentru contactele electrice și electronice.

Samsung-Galaxy-Tab-S3 (4)

Samsung Galaxy Tab S3: o ramă metalică între două straturi de sticlă

Ușoară, subțire și cu o priză foarte bună în mână grație aderenței bune a suprafețelor din sticlă, Galaxy Tab S3 este o tabletă care impresionează. Aceasta poate fi ținută fără probleme cu o singură mână, nu alunecă și este suficient de ușoară pentru a nu deveni obositoare nici măcar după câteva ore de utilizare. Din păcate, această ergonomie este parțial subminată atât de unele decizii Samsung, cât și de interfața platformei Android.

La fel ca în cazul telefoanelor sau tabletelor Samsung anterioare, butoanele de control sunt amplasate în partea inferioară a ecranului. Ceea ce este optim pe telefon nu este însă optim și pe tabletă, deoarece aceasta este ținută cu totul altfel în mână, iar desele mișcări necesare pentru accesarea butonului hardware Home sau a celor capacitive Recent Apps și Back sunt destul de frustrante.

Apple a ocolit această problemă folosind un singur buton Home, care poate fi chiar ignorat dacă folosim gesturile multi-touch specifice iPad, iar dezvoltatorii au folosit butoane software Back acolo unde au crezut de cuviință. În cazul Galaxy Tab S3, atât timp cât dezvoltatorul aplicației nu a implementat o funcție Back prin gesturi, nu avem de ales decât să apelăm la acest dans al schimbării mâinii cu care ținem tableta și apăsarea butoanelor fizice.

Samsung-Galaxy-Tab-S3 (5)

Samsung Galaxy Tab S3: butoane de control și senzorul pentru amprente

O victimă colaterală este și senzorul de amprente ascuns în butonul Home, gestul de extindere laterală a degetului mare fiind mai puțin precis decât atingerea naturală din altă direcție din cazul unui telefon.

Chiar dacă are o suprafață mult mai mare decât cea a unui telefon mobil care folosește aceeași soluție constructivă, carcasa tabletei este extrem de rigidă și nu flexează nici măcar la torsiuni puternice. Așa cum am fost deja obișnuiți, butoanele sau tăviță SIM/MicroSD sunt fabricate și ele din metal, și sunt integrate perfect atât vizual cât și mecanic.

Reversul este, bine înțeles, sensibilitatea la apăsările extreme: în loc să se îndoaie ușor, așa cum făceau suratele sale fabricate din plastic, Galaxy Tab S3 probabil că se va deforma definitiv și va face praf în acest proces amplele suprafețe de sticlă. O problemă cunoscută și de la telefoane, aceasta este însă prețul plătit pentru o carcasă elegantă din metal și sticlă.

Pentru o lungă perioadă de timp, cam toate tabletele Android au oferit ecrane cu raport 16:9 sau 16:10, producătorii gândindu-se în principal la consumatorii de conținut video. Odată cu Galaxy Tab S2, Samsung a adoptat însă formatul 4:3 pe care-l cunoșteam atât de bine de la iPad, iar Galaxy Tab S3 păstrează în continuare acest tip de ecran. Probabil că cei care vizionează în general filme vor fi dezamăgiți, însă toți ceilalți se vor bucura mai mult de un ecran cu un raport de aspect mult mai potrivit pentru aplicații, navigație Web sau lectura cărților electronice.

Samsung-Galaxy-Tab-S3 (6)

Samsung Galaxy Tab S3: un ecran AMOLED excelent

Ecranul OLED de la generația anterioară a fost păstrat, iar Galaxy Tab S3 se poate lăuda cu cel mai bun ecran disponibil în acest moment pe o tabletă. Așa cum este de așteptat, ecranul oferă un nivel de negru perfect, o luminozitate maximă excelentă, un contrast excepțional, unghiuri de vizualizare foarte largi și o lizibilitate bunicică în lumina solară directă. Rezoluția de 2048 x 1536 pixeli duce densitatea la 264 ppi, o valoare cam mică aparent, dar care este în realitate foarte bună deoarece și distanța la care ținem un ecran de 9,7″ este mult mai mare decât în cazul unui telefon.

Culorile oferite de ecranul AMOLED sunt foarte bune, iar cei nemulțumiți de saturația cam mare a profilului implicit Adaptive au la dispoziție încă trei setări, dintre care Photo este probabil cel mai bun. Pe lângă aceste patru profiluri de culoare, ecranul oferă și filtrarea luminii albastre, o setare care încearcă să elimine dereglarea ritmurilor circadiene. Deja cunoscut de la telefoanele recent lansate de companie, Blue Light Filter are însă o problemă, enervantă în special pe tabletă deoarece aceasta este folosită preponderent pentru lecturi îndelungate în pat: activarea funcției duce la dezactivarea profilurilor de culoare AMOLED, deci trebuie să alegem între o calibrare mai plăcută și atenuarea luminii albastre.

O noutate este în acest an compatibilitatea cu HDR Video. Ecranul oferit de Samsung este certificat Rec. 2020 HDR10, însă nu și Dolby Vision, și este gata astfel pentru a oferi o experiență video superioară. În acest moment însă, sursele de filme cu suport HDR Video sunt încă rare pe Netflix sau Amazon Prime, primele servicii care au anunțat compatibilitatea cu aplicațiile lor Android.

Spre deosebire de ecranul de pe Galaxy Tab S2, cel de pe noul Galaxy Tab S3 aduce însă ceva semnificativ în plus: digitizorul încorporat Wacom și stylus-ul cu 4096 de niveluri de presiune. Un accesoriu cu care nu ne-am mai întâlnit de pe vremea tabletelor din gama Galaxy Tab Pro, adică de prin 2014, stiloul digital al celor de la Wacom oferă un vârf cu o grosime de numai 0,7 milimetri, un digitizor foarte bun cu o latență neglijabilă și o integrare foarte bună cu software-ul Samsung.

Samsung-Galaxy-Tab-S3 (7)

Samsung Galaxy Tab S3: digitizor Wacom și stylus confortabil

Indiferent dacă vorbim de scrisul de mână, care nu prea necesită niveluri de presiune, sau de desenul artistic, unde Wacom este un nume legendar, stylus-ul este o adiție bine venită. Am testat produsul în Microsoft OneNote, Autodesk Sketchbook Pro, Adobe Draw, Samsung Notes și alte câteva aplicații de acest fel, iar compatibilitatea a fost foarte bună. Mai mare decât vechile stilouri digitale S-Pen, cel oferit la pachet cu Galaxy Tab S3 este ușor de ținut în mână, are o agățătoare utilă, oferă un buton programabil ergonomic și are o fricțiune insesizabilă, cei pasionați de desen sau simplă adnotare urmând să fie foarte fericiți de combinația excelentă între hardware și software.

Amatorii de multimedia vor fi răsfățați nu doar de ecranul excelent, cunoscut însă deja de la generația anterioară, ci și de un sistem audio superior. Galaxy Tab S3 oferă acum patru difuzoare, câte două la marginile fiecărei laturi mai scurte ale ramei carcasei, iar integrarea cu accelerometrul tabletei asigură stereofonia corectă indiferent de poziția în care ținem tableta.

Deoarece tableta este subțire, incintele audio nu pot fi prea mari, însă cele patru difuzoare asigură o prestație mai mult decât bună. Cei interesați în primul rând de volum vor descoperi o tabletă cu adevărat gălăgioasă, sunetul fiind suficient de curat pentru a putea fi ascultat în bune condiții chiar și la volum maxim. Sunetul redat va fi excelent pentru jocuri sau filme și suficient de bun pentru muzica la calitate cât de cât acceptabilă.

Samsung-Galaxy-Tab-S3 (3)

Samsung Galaxy Tab S3: difuzoare stereo puternice și cu fidelitate rezonabilă

Cei interesați mai degrabă de calitate vor descoperi un sunet cu medii bune, înalte inteligibile și distorsiuni ignorabile, văduvit însă de frecvențe joase din motive evidente de spațiu. Sistemul audio încearcă cât de cât să acopere și basul, însă dimensiunea mică a carcasei și vibrațiile bruiante ale spatelui din sticlă nu permit atingerea unei redări satisfăcătoare și la capătul interior al spectrului audio.

Platforma hardware a fost îmbunătățită, tableta folosind acum un puternic cip Qualcomm Snapdragon 820 în locul vechilor Exynos 5433 sau Snapdragon 652 care au motorizat generația anterioară. Samsung încă optează să folosească procesoare ceva mai slabe decât cele folosite pe telefoane, spre deosebire de Apple, care procedează exact pe dos, însă Snapdragon 820 rămâne un procesor excelent care nu va dezamăgi. După cum se vede din rezultatele testelor, acesta este destul de departe de puternicele Apple A9X și A10X folosite pe iPad Pro, însă în lumea tabletelor Android, Snapdragon 820 este una dintre cele mai rapide opțiuni disponibile în acest moment.

Acest procesor este însoțit de o platformă puternică: 4 GB de memorie RAM, interfață Wi-Fi rapidă 802.11ac cu arhitectură 2×2, modem LTE opțional Cat 6, două microfoane cu atenuare a zgomotului de fundal și un set bogat de senzori.

Camera foto nu a fost niciodată punctul forte al tabletelor, însă senzorul de 13 MP si obiectivul cu deschidere mare F/1.9 fac o pereche bună. Galaxy Tab S3 capturează imagini bune în lumina naturală, în cazul în care intenționați să faceți poze cu o paletă de ping-pong, însă mai important este faptul că este foarte bun pentru captura de aproape. Camera foto poate focaliza la o distanță foarte mică de 3-4 centimetri și oferă un nivel foarte bun al detaliilor, tableta fiind astfel capabilă să devină un scanner de documente foarte bun.

La fel ca în cazul telefoanelor Samsung lansate recent, și interfața tabletei Galaxy Tab S3 este bazată pe recentul Grace UX, cea mai nouă iterație a interfeței TouchWiz. Acest mediu grafic preia acum multe din elementele clasice cunoscute de la Android 5.0 încoace, folosind astfel fundaluri albe aerisite, fonturi lizibile și elemente de control mai bine definite care-l fac mai ușor și mai plăcut de folosit.

Extinsă pe un ecran mare de tabletă, Grace UX își păstrează calitățile pe care le-am remarcat la Galaxy A5 2017 și Galaxy S8, aceasta fiind în mod incontestabil cea mai bună interfață de tabletă dezvoltată vreodată de Samsung. Sunt utilizator de iPad de mai bine de cinci ani și, cu excepția tabletelor Nexus cu Android 5.0 sau superior, Galaxy Tab S3 mi-a oferit cea mai bună experiență Anroid pe un ecran mare.

Din păcate, dacă suportul Samsung este bun, cel al producătorilor de aplicații software este mai puțin grozav. Unii dintre ei își dau interesul, în acest caz găsind aplicații care arată la fel ca cele de iPad sau uneori chiar mai bine, însă alții oferă doar produse inferioare care par, sau chiar sunt, doar versiuni expandate ale celor de telefon. Aceasta este o problemă veche pe Android și, ținând cont de scăderea interesului pentru tablete, nici nu cred că se va rezolva prea curând sau vreodată.

Samsung a oferit suport pentru lucrul cu două aplicații încă de acum doi-trei ani, însă Android 7.0 a adus într-un final un suport bun pentru această funcție, iar mediul grafic de pe Galaxy Tab S3 preia noutățile și le mixează cu ce oferea în plus anterior. Accesibil din Recent Apps, suportul pentru ferestre multiple permite deschiderea a două aplicații în paralel, redimensionarea oricărei aplicații Ful Screen în fereastră, așezarea unei ferestre flotante peste una Full Screen sau lucrul cu două sau mai multe ferestre în paralel.

Nu toate aplicațiile sunt compatibile cu acest mod de lucru, unele nefiind compatibile deloc cu Split Screen, altele neafișând butoanele de control pentru fereastră iar altele închizându-se cu eroare când sunt redimensionate așa, însă de cele mai multe ori am avut parte de experiențe plăcute.

Din fericire, Samsung nu a aglomerat tableta cu aplicații inutile. Există trei foldere cu câteva aplicații, Google, Microsoft și Samsung, iar tot ce vreți în plus trebuie să descărcați din Google Play sau Samsung Galaxy Apps.

Ce nu ne-a plăcut

Deși managementul energetic nu tocmai grozav al platformei Android este o problemă de mult timp cunoscută, Samsung nu a încercat nici în acest an să implementeze o baterie cu o capacitate mai mare. Sincer să fiu, aș fi preferat o tabletă mai groasă cu 2 milimetri dar cu un acumulator cu o capacitate de 9000 mAh, însă inginerii sud-coreeni au marșat pe același model de 6000 mAh.

Amatorii de filme vor fi încântați deoarece decodarea hardware și consumul scăzut al ecranului AMOLED atunci când se afișează nuanțe închise permit atingerea unei autonomii care poate trece ușor de 14 ore. La utilizarea curentă, nu am reușit însă să obțin un timp de ecran mai bun de 8-9 ore, iar consumul în stand-by este și el sesizabil, ceea ce înseamnă că foarte greu am reușit să obțin două zile de autonomie. Din fericire, bateria se încarcă foarte repede, în mai puțin de trei ore, însă aceasta nu este chiar soluția pe care mi-aș fi dorit-o.

Autonomia nu este slabă, dar există alte tablete Android puternice, cum ar fi de pildă Nexus 9, care pot oferi mai mult. Atunci când este pus însă față în față cu rivalul pe care vrea să-l concureze, adică cu Apple iPad Pro 9.7, Samsung Galaxy Tab S3 nu poate atinge nici cele 12-14 ore de timp de ecran ale acestuia, nici autonomia în stand-by extrem de mare.

Cea de-a două problemă enervantă este memoria internă. Nu doar că aceasta este prea lentă pentru o tabletă atât de scumpă, dar și singura capacitate disponibilă este de 32 GB. Tableta oferă un slot MicroSD, iar combinația este optimă pentru o tabletă multimedia. Atunci când vrei însă să concurezi o tabletă „profesional”, forțarea utilizatorului către un lent card MicroSD în locul utilizării unei rapide memorii eMMC nu este deloc o idee isteață.

Disponibilitate și preț

Samsung Galaxy Tab S3 este disponibilă în România la un preț de circa 3400 lei, în cazul variantei Wi-Fi, și circa 4000 de lei în cazul variantei LTE.

Tableta este astfel puțin mai scumpă decât Apple iPad Pro 9.7, și el în variantă de 32 GB cu și fără LTE. Este drept, în cazul în care veți alege varianta Apple, va trebui să achiziționați separat și stylus-ul Apple Pen, care mai adaugă vreo 500 de lei la nota de plată, însă veți beneficia în plus de un ecosistem de aplicații superior, o autonomie mai bună și un procesor mai rapid.

Dacă nu sunteți interesat de stylus, noul iPad 9.7 este o versiune mai interesantă deoarece are un preț vizibil mai mic, la prețul cerut pentru Samsung Galaxy Tab S3 Wi-Fi putând achiziționa un Apple iPad 9.7 128 GB LTE. Dacă doriți să rămâneți la platforma Android, ofertele de tablete de vârf cu diagonală mare nu sunt deloc grozave, după cum spuneam și în introducere, eventualele opțiuni inferioare putând fi considerate Huawei MediaPad M3 sau ASUS ZenPad Z500M.

Concluzii

Samsung Galaxy Tab S3 este o tabletă Android impresionantă, aceasta fiind probabil cea mai atractivă opțiune a momentului. Tableta oferă cel mai bun ecran disponibil în acest moment pe o tabletă, un stylus excelent, o platformă hardware bună, un sistem audio puternic și o carcasă frumoasă, însă este trasă în jos de preț, de autonomia sub așteptări și de oferta software mai slabă disponibilă în acest moment pe tabletele Android.

Pro:

  • Cel mai bun ecran disponibil pe o tabletă
  • Stylus excelent
  • Carcasă frumoasă și elegantă
  • Sistem audio quad puternic
  • Platformă hardware bună

Contra:

  • Autonomie sub așteptări
  • Preț
  • Memorie internă puțină și lentă
  • Android nu poate concura ecosistemul pentru tablete Apple

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri