GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Programe de curatare registri – Windows 7 si 8

Înainte de a ne apuca să îi curăţăm ar fi util să ştim câte ceva despre ce înseamnă de fapt regiştrii Windows-ului. În principiu, este vorba de o colecţie de date (asemănătoare unei baze de date) care conţine informaţii vitale pentru rularea sistemului de operare şi a sistemului în general.

Fie că este vorba de aspecte hardware, software, drivere, aplicaţii sau grupuri de utilizatori, toate aceste informaţii sunt reţinute în regiştri. Datele conţinute sunt organizate sub formă de chei, subchei şi valori corespunzătoare unor aplicaţii sau setări stabilite de utilizator. Puţin mai detaliat, putem găsi informaţii referitoare la următoarele:

 • Setări ale sistemului de operare (Windows)
 • Componente hardware
 • Setări din Control Panel
 • Preferinţele utilizatorilor
 • Asocieri de fişiere
 • Informaţii despre porturi de intrare/ieşire
 • Fişiere ce se încărca la startup
 • Informaţii referitoare la configurarea sistemului

Când este necesară curăţarea regiştrilor?

Un răspuns cât se poate de adevărat ar fi: întotdeauna. Cu toate astea, aş menţiona că printre lucrurile care ar trebui să va facă să vă gândiţi la o astfel de operaţiune se găsesc (şi am enumerat doar pe cele mai frecvente):

 • Startup/Shutdown lent- acesta este primul semn care să vă indice că ceva nu este în regulă cu regiştrii Windows-ului.
 • Mesaje de eroare frecvente- atunci când Windows-ul caută în regiştri intrarea corespunzătoare unei aplicaţii, acesta va genera erori dacă informaţiile găsite sunt corupte sau nu se găsesc în intrarea respectivă.
 • Performanţe reduse ale calculatorului- timp de răspuns neobişnuit de mare, rularea necorespunzătoare a unor aplicaţii.
 • Imposibilitatea de a instala sau dezinstala aplicaţii

Printre cele mai comune cauze care duc la probleme cu regiştrii din Windows se număra: prezenţa unor programe de tip spyware/adware, programe de tip tracking, instalări şi dezinstalari incomplete, număr foarte mare de aplicaţii instalate şi, poate cel mai important factor, trecerea timpului.

Cum curăţăm regiştrii?

Din punctul meu de vedere acţiunea de curăţare a regiştrilor ar trebui să fie o operaţiune comună pentru orice utilizator de PC la fel ca şi defragmentarea periodică a partiţiilor sau scanarea calculatorului cu un antivirus. Există două metode prin care putem realiza acest lucru: fie manual, fie utilizând programe special concepute pentru aceasta.

În acest articol mi-am propus să analizez cea de-a doua variantă evidenţiind soluţiile gratuite existente pe Internet la ora actuală. Va voi prezenta 4 astfel de aplicaţii pe care eu le consider printre cele mai apreciate şi pe care le folosesc periodic pe calculatorul meu personal. Acestea sunt Wise Registry Cleaner, Advanced System Care, Eusing Registry Cleaner şi Ccleaner. Toate patru sunt gratuite (însă poţi trece la varianta Pro pentru optimizări mai performante), au o interfaţă uşor de folosit pentru orice tip de utilizator şi toate creează un backup la setările iniţiale, înainte de a opera orice fel de schimbare.

Wise Registry Cleaner (descarca-l de aici) este un utilitar rapid şi sigur, care scanează regiştri pentru intrări corupte, incorecte sau neactualizate. Programul oferă utilizatorului posibilitatea de a curăţa toate intrările suspecte sau doar cele care sunt în mod cert nefolositoare. Un minus la acest program ar fi faptul că dacă nu eşti atent în timpul instalării poţi să te trezeşti cu pagina de start a browserului schimbată. Trebuie să debifezi această opţiune în timpul instalării. Este compatibil cu toate tipurile de Windows (momentan se dezvoltă o versiune ce va putea fi folosită şi pe Windows 7).

Wise Registry Cleaner

Wise Registry Cleaner

Advanced System Care (descarca-l de aici) oferă pe lângă funcţia de reparare a erorilor din regiştri mai multe opţiuni foarte utile. Printre acestea amintesc: înlăturarea aplicaţiilor de tip spyware/adware, ştergerea fişierelor nefolositoare, defragmentarea hard-disk-ului, optimizarea unor setări din Windows. După părerea mea reprezintă un program complet pentru întreţinerea calculatorului. Ultima versiune apărută a programului este compatibilă şi cu Windows 7.

Advanced System Care

Advanced System Care

Ccleaner (descarca-l de aici) este tot un utilitar complet de întreţinere. Un plus la acest program este faptul că te trece prin mai multe niveluri de prompturi înainte de a opera vreo modificare astfel încât este cel mai recomandat pentru utilizatorii neexperimentaţi. Ruleaza pe toate tipurile de Windows, inclusiv Windows 7.

CCleaner

CCleaner

Eusing Registry Cleaner (descarca-l de aici) este un program de curăţare a regiştrilor în 2 paşi. Lăsând la o parte promptul de înregistrare ce apare de fiecare dată când deschidem aplicaţia, este după părerea mea cel mai rapid dintre cele 4. Un eventual punct în minus poate fi aspectul interfeţei ce pare puţin demodat, dar acesta nu este un aspect definitoriu.

Eusing

Eusing

Se întâmplă de multe ori ca un program să detecteze unele erori pe care alt program nu le-a detectat, şi invers. De aceea concluzia ar fi să folosim nu doar unul, ci mai multe astfel de aplicaţii. Totul este ca aceste utilitare să îşi facă bine treaba şi să nu creeze mai mult rău decat bine.

Alexandru face parte din echipa de editori giz.ro, avand in grija in primul rand noutatile zilnice din domeniu. Este student la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, fiind pasionat de tehnologie in general.

1 comentariu

 1. Morphy

  Septembrie 10, 2009 la 08:31

  Cred ca inainte de a incepe orice actiune de curatare a registrilor ar trebui facut un back-up serios al acestora. S-ar putea ca vreun program mai “destept” sa stearga ce nu trebuie si te trezesti ca nici nu mai porneste windows-ul. (sa vezi atunci distractie :) )

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.