GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Alternative gratuite la Microsoft Office

Autor: Echipa GiZ

Suita Office este printre cele mai de succes produse ale Microsoft, aplicații ca Word, Excel sau PowerPoint fiind binecunoscute celor mai mulți utilizatori. În timp, editoarelor pentru text, calcul tabelar și prezentări le-au fost adăugate o multitudine de funcții noi, iar suita Office a fost completată cu alte programe utile, în special în mediul business.

Microsoft a creat trei versiuni ale suitei, Acasă și pentru școală (Home & Student), Acasă și la firmă (Home & Business) și Office Professional, pentru a diferenția între tipurile de utilizatori și prețurile de comercializare. Cu toate acestea, pentru cei care folosesc doar ocazional aplicațiile incluse în pachetul de bază (Word, Excel, PowerPoint și OneNote), prețul suitei Office poate părea destul de mare.

Pentru perioade limitate, Microsoft oferă versiuni de evaluare ale suitei Office cu toate funcțiile pachetului comercial. De asemenea, cei care preferă serviciile cloud, pot folosi suitele office online.

Alături de aceste alternative, există și o serie de programe gratuite care pot fi folosite pentru deschiderea și editarea documentelor create cu suita Microsoft Office. Deși au avantajul de a fi gratuite și disponibile pentru mai multe sisteme de operare, suitele alternative pot avea și o serie de dezavantaje. Printre acestea s-ar putea număra absența sau limitarea suportului tehnic, probleme de compatibilitate cu formatele de fișiere mai noi sau interfața mai dificil de folosit.

Dar să vedem care sunt principalele alternative gratuite la Microsoft Office și ce au de oferit.

LibreOffice

LibreOffice este o suită de șase aplicații: Writer, Calc, Impress, Draw, Math şi Base. Writer este editorul de text capabil să deschidă și creeze fișiere în format txt, rtf, doc sau docx. Calc este un program similar Excel, iar Impress poate fi folosit pentru prezentări în toate formatele PowerPoint. Draw este util în realizarea de diagrame, Base este destinat lucrului cu bazele de date, iar Math este un editor de ecuații.

Interfața Writer este similară cu versiunile Word anterioare lansării Office 2007, utilizatorul putând selecta mai multe bare de instrumente pentru accesul rapid la funcțiile de editare. Writer are opțiuni de verificare a ortografiei în timpul tastării, inclusiv pentru limba română. Alte dicționare și extensii care adaugă caracteristici programelor LibreOffice pot fi găsite pe pagina Extension Center.

LibreOffice

Interfața LibreOffice

LibreOffice este un program gratuit, atât pentru utilizare personală cât și comercială, putând fi descărcat pentru Windows, OS X sau Linux. La instalare, prin alegerea modului Custom, pot fi adăugate interfața și corectorul ortografic în limba română. Pentru Windows, cerințele minime sunt Windows XP, 256 MB RAM și procesor Pentium 3, suita funcționând bine și pe sistemele mai vechi.

LibreOffice este un proiect al fundației germane The Document Foundation, dezvoltarea suitei fiind realizată de utilizatori. Suportul tehnic este asigurat de comunitatea de utilizatori și dezvoltatori prin pagina de ajutor și forumurile dedicate.

Apache OpenOffice

Suita Apache OpenOffice este similară LibreOffice, cele două fiind desprinse din proiectul OpenOffice.org. În suită sunt incluse cele 6 aplicații disponibile și în LibreOffice, dar Apache nu oferă interfață în limba română. Pentru activarea verificării ortografice în limba română este necesară descărcarea și instalarea extensiei Romanian Dictionary Pack, ulterior limba română putând fi selectată din bara de stare aflată în partea de jos a unui document.

Textele create cu Writer pot fi salvate în format ODF (OpenDocument Format), txt, rtf și doc, dar nu și docx. Totuși, OpenOffice poate deschide documentele docx, utilizatorul putând să le editeze și să le salveze într-un alt format acceptat.

OpenOffice poate fi descărcat gratuit pentru Windows, Linux și OS X, iar cerințele minime pentru Windows sunt similare LibreOffice.

Apache OpenOffice

Apache OpenOffice Writer

Kingsoft Office Suite Free 2013

Kingsoft este printre cele mai bune aplicații office pentru smartphone, iar suita Office Free 2013 este destinată utilizatorilor de PC cu Windows. La instalare, utilizatorul are posibilitatea de a alege între o interfață clasică sau două moduri similare suitelor Microsoft Office 2007 sau ulterior. Pachetul include doar trei aplicații: Writer, Spreadsheets și Presentation. Pentru primele două, Kingsoft susține că sunt compatibile cu toate tipurile de fișiere create de Microsoft Word și Excel, putând să deschidă, editeze și salveze în docx și xlsm.

Cu toate acestea, Writer și Spreadsheets pot doar deschide tipurile de documente menționate, fără a putea salva modificările. Similar, aplicația Presentation nu poate salva în format pptx, funcție ce ar trebui să sosească printr-un update ulterior. Kingsoft Office nu are verificare ortografică pentru limba română, existând totuși posibilitatea de a adăuga manual un dicționar particularizat.

Kingsoft Office Suite Free 2013

Interfața Writer în Kingsoft Office

SoftMaker FreeOffice

Suita gratuită FreeOffice include editorul de text TextMaker, PlanMaker compatibil cu Microsoft Excel și Presentations, o alternativă la PowerPoint. Programul este disponibil gratuit pentru Windows și Linux, dar necesită înregistrarea pe pagina oficială, un număr de serie urmând să fie trimis prin e-mail. Editorul de text poate să deschidă documente docx, dar nu le poate salva, oferind drept alternativă formatul doc, rtf sau chiar pdf.  Similar, aplicațiile PlanMaker și Prezentations pot deschide documentele xlsx sau pptx, create cu Microsoft Office 2007 sau o versiune ulterioară, dar nu le pot edita. Pentru activarea verificării ortografice în limba română este necesară descărcarea și instalarea unui pachet suplimentar, de asemenea gratuit.

SoftMaker FreeOffice

Editorul de text FreeOffice

SSuite Office Software

SSuite oferă mai multe versiuni ale suitei Office, precum și aplicații individuale pentru editarea de texte sau calcul tabelar. Versiunea de bază, SSuite Office Personal Edition, include WordFormat, SpreadForm, un client de e-mail, un browser și alte câteva aplicații. Interfața programelor este minimală, oferind mai puține opțiuni de editare decât celelalte alternative prezentate. De asemenea, programele din suită nu pot deschide fișiere docx, pptx sau xlsx.  Versiunea SSuite OmegaOffice HD+ ar trebui să fie optimizată pentru afișarea pe ecrane Full HD, dar diferențele față de versiunea de bază sunt minore și nu aduc funcții în plus.

SSuite Office

SSuite Office WordGraph

Pentru cei care au nevoie doar de un editor de text, WordGraph poate fi descărcat și folosit independent de restul suitei. Programul ocupă doar 17 MB pe hard, poate deschide, edita și salva documente în format doc, dar nu are verificare ortografică pentru limba română.

Word Viewer, Excel Viewer și PowerPoint Viewer

Doar pentru a vizualiza, tipări și copia conținutul unor documente create cu Word, Excel sau PowerPoint, Microsoft oferă gratuit trei aplicații. Word Viewer permite vizualizarea fișierelor în format doc, pentru docx fiind necesară instalarea Pachetului de compatibilitate pentru Microsoft Office. PowerPoint Viewer 2007 permite vizualizarea prezentărilor realizate cu PowerPoint 97 sau o versiune ulterioară, iar Excel Viewer permite deschiderea, vizualizarea şi imprimarea registrelor de lucru Excel 97 sau mai nou.

Concluzii

De obicei, suita Microsoft Office stabilește standardele în privința documentelor text, prezentărilor și calcului tabelar, dar prețul de comercializare poate fi restrictiv pentru unii utilizatori. Alternativele gratuite oferă posibilitatea deschiderii și editării majorității formatelor compatibile Microsoft Office, cu mențiunile făcute la fiecare program. Dintre suitele alternative testate, LibreOffice oferă suport mai bun pentru limba română și compatibilitate cu cele mai recente versiuni Microsoft Office. Aplicațiile gratuite Viewer sunt utile pentru cei care doresc doar să vizualizeze documente, iar suitele office on-line facilitează editarea și colaborarea în cloud.

1 comentariu

  1. horia

    3 septembrie 2013 la 14:10

    Salut,
    Utilă comparația. Ar fi trebuit inclus și Lotus Symphony de la IBM. Și el e bazat tot pe OpenOffice.org

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri