GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Recuperare fişiere şterse în Windows – metode şi programe

Autor: Echipa Giz.ro

Este aproape imposibil ca pe parcursul utilizării unui calculator să nu fi fost pus niciodată în ipostaza de a avea nevoie de o recuperare de fişiere şterse.

Poate ai apăsat din greşeală pe tasta Delete, poate documentul la care ai muncit în ultimele luni a dispărut brusc de pe hard-disk şi nu mai există nici măcar în Recycle Bin sau poate amintirile din vacanţă s-au evaporat într-o fracţiune de secundă după ce ai apăsat pe tasta greşită.

Indiferent de situaţie, este momentul sa te linişteşti. Fişierele tale sunt în continuare în siguranţă pe hard-disk şi în mod cert pot fi accesate în continuare cu ajutorul unui program de recuperat fisiere sterse, chiar dacă acestea nu sunt vizibile în directorul respectiv.

Giz îţi explică motivele pentru care un fişier poate fi recuperat şi după ce a fost şters şi îţi prezintă câteva dintre cele mai importante programe gratuite şi contra-cost care îţi pot rezolva problemele.

Cum recuperez fişiere şterse?

În momentul în care ştergi un fişier de pe PC acesta nu este şters în mod fizic de pe hard-disk, ci doar îndepărtat din directorul în care se afla. Iniţial, el se regăseşte în Recycle Bin şi poate fi restaurat printr-un singur click. Dacă ai golit însă şi Recycle Bin, misiunea se complică, dar nu devine imposibilă.

Chiar dacă ai şters fişierul din Recycle Bin, acesta este în continuare prezent pe hard-disk, chiar dacă sistemul de operare îţi spune că spaţiul alocat fişierului respectiv a fost eliberat. Acest lucru se întâmplă pentru că sistemul de operare nu utilizează imediat spaţiul eliberat prin ştergerea fişierului. Cu alte cuvinte, fişierul devine irecuperabil doar în momentul în care spaţiul alocat pentru fişierul respectiv este alocat unui alt fişier.

De aceea, şansele de a recupera un fişier şters accidental sunt cu atât mai mari cu cât timpul care a trecut de la această operaţiune este mai mic.

Primul pas este să… nu faci nimic!

După ce ai constatat că ai şters din greşeală un fişier, cel mai important lucru este să nu faci nimic! Pentru a avea şanse cât mai mari să recuperezi fişierul respectiv trebuie să eviţi orice contact cu hard-disk-ul sau partiţia pe care era fişierul. Asta înseamnă că nu trebuie să copiezi alte fişiere, să instalezi programe, să navighezi pe internet şi, mai ales, să nu defragmentezi hard-disk-ul sau partiţia hard-disk-ului.

Poti recuperare fisiere sterse cu ajutorul programelor dedicate

Regula de aur a unui program de recuperare

Nu utiliza un program de recuperare a fişierelor pe hard-disk-ul sau partiţia de pe care vrei să recuperezi datele! Această regulă este foarte importantă, întrucât dacă o încalci rişti să suprascrii exact fişierul pierdut, caz în care nu vei mai putea recupera fişierul în cauză.

Dacă ai un singur hard-disk cu o singură partiţie, utilizează programul de recuperare a datelor fie de pe un hard-disk extern, fie de pe un stick USB.

Chiar şi această soluţie este periculoasă dacă programul necesită instalarea unor fişiere proprii pe partiţia în care este instalat sistemul de operare (de regulă, în C://Windows). De aceea, recomandarea noastră este să stochezi toate fişierele importante pe o altă partiţie sau pe un alt hard-disk decât cel pe care este instalat sistemul de operare.

Programe gratuite de recuperare a datelor

Pe piaţă există numeroase programe de recuperare a datelor, însă numai câteva dintre acestea sunt gratuite. Teoretic, există soluţii gratuite care îşi fac treaba la fel de bine ca cele contra-cost, însă în principiu acestea sunt utile în special pentru fişierele şterse cu puţin timp în urmă. Dacă vrei să recuperezi fişiere şterse în urmă cu câteva luni, soluţia optimă este să apelezi la un program contra-cost.

  • Recuva – Recuva este unul dintre cele mai cunoscute programe gratuite pentru recuperarea datelor, fiind apreciat atât pentru recupararea datelor în sine, cât şi pentru interfaţa simplă şi uşor de utilizat. Poate recupera inclusiv documente Microsoft Office pe care nu ai apucat să le salvezi, muzica stocată pe iPod sau emailuri. Există şi în varianta portabilă care poate fi rulată direct de pe un stick USB.

Recuva

  • Data Recovery Wizard Free Edition – Aplicaţia dezvoltată de Ease US îţi permite, potrivit producătorului, să salvezi inclusiv fişiere de pe HDD-uri formatate şi să continui căutarea fişierelor pierdute fără să scanezi din nou unitatea. De asemenea, poţi căuta doar anumite extensii de fişiere, însă partea mai puţin plăcută este că poţi salva gratuit doar 1 GB de data. De aceea, pentru muzică şi filme ar trebui să te orientezi spre alte soluţii.

Data Recovery Wizard

  • Panda Recovery – Programul îţi permite să salvezi fişiere şterse accidental de pe o varietate de produse (HDD-uri, HDD-uri externe, stick-uri USB) şi poţi utiliza şi funcţia de căutare dacă ştii măcar parţial numele său extensia fişierelor. Din păcate, programul nu este compatibil cu Windows 7, iar versiunea portabilă costă 20 USD (~66 lei).

Panda Recovery

Programe de recuperare a datelor contra-cost

Programele de recuperare a datelor contra-cost sunt mai eficiente în cazul datelor pierdute în urmă cu câteva luni, însă preţurile acestora sunt destul de ridicate. De aceea, îţi recomandăm să apelezi la ele doar după ce încercările de a recupera date cu un program gratuit au eşuat. Şi nu uita: niciun program nu oferă o garanţie de 100% privind recuperarea datelor pierdute.

  • Recover My Files (70 USD – ~230 lei) – Este unul dintre cele mai populare programe pentru recuperarea datelor şi îţi permite inclusiv restaurarea întregului hard-disk, pe lângă posibilitatea de a previzualiza fişierele înainte de salvare. Partea bună este că poţi utiliza programul gratuit pentru căutare şi să achiziţionezi o cheie de activare doar dacă fişierele pierdute sunt găsite.

Recover My Files

  • MunSoft Data Recovery System (100 USD – ~330 lei) – Cea mai scumpă suită de recuperare de date promite că salvează inclusiv fişierele vechi şi vine într-o multitudine de versiuni mai ieftine care recuperează doar fişiere cu extensii specifice. De exexmplu, există un program de recuperat poze şterse, dar şi versiuni pentru fisiere Office, arhive, tipuri de partiţii şi altele.

MunSoft Data Recovery System

  • GetDataBack (80 USD – ~260 lei) – În ciuda interfeţei spartane, GetDataBack îşi face bine treaba şi recuperează datele inclusiv dacă tabela de partiţii a fost deteriorată, dacă datele au fost şterse de un virus sau dacă hard-disk-ul a fost formatat. În plus, beneficiezi de update gratuit pe viaţă la versiunile ulterioare.

GetDataBack

  • Data Recovery Software (80 USD – ~260 lei) – Producătorul aplicaţiei susţine că poate recupera rapid inclusiv fişierele de mici dimensiuni, care uneori sunt “uitate” de alte aplicaţii. Funcţia este utilă dacă ai un dcument de câţiva KB care conţine însă informaţii preţioase pe care trebuie neapărat să le recuperezi.

Data Recovery Software

  • Disk Doctors (59 USD – ~200 lei) – Pe numele său complet Disk Doctors Instant File Recovery, programul mizează pe rapiditatea cu care recuperează date, inclusiv în cazul formatărilor accidentale, atacurilor cu viruşi sau căderii bruşte a curentului electric. Din păcate, nu are versiune şi pentru Windows 7.

Windows 7 Restore Previous

Windows 7 include un program de backup automat botezat Windows 7 Restore Previous, care te poate ajuta să-ţi restaurezi fişierele şterse din greşeală. Mai întâi, trebuie să activezi serviciul System Protection (click dreapta pe Computer – Properties – System Protection – Configure şi selectezi prima opţiune).

Ulterior, când ştergi un fişier din greşeală, tot ce ai de făcut este să parcurgi paşii: click dreapta pe director – Properties – Previous Versions, iar de acolo selectezi una dintre versiunile mai vechi ale directorului.

Chiar dacă este cea mai simplă, această metodă nu este foarte eficientă, întrucât este posibil ca sistemul să nu fi apucat să facă backup automat înainte ca tu să ştergi un anumit fişier.

Windows 7 Restore Previous

Concluzii

Dacă acţionezi în mod corect, şansele de recuperare pentru fişierele şterse sunt foarte mari, mai ales dacă utilizezi un program de recupere de date eficient, fie el gratuit sau contra-cost. Cel mai important este să nu instalezi un astfel de program pe hard-disk-ul sau partiţia de pe care vrei să recuperezi datele, întrucât rişti să suprascrii exact datele pe care vrei să le recuperezi.

Tu te-ai confruntat până acum cu necesitatea de a recupera fişiere şterse? Cum ai reacţionat şi, mai ales, ce programe ai folosit pentru a-ţi recupera datele? Care ţi s-a părut cel mai eficient dintre cele pe care le-ai încercat?

78 comentarii

  1. larisa

    25 iulie 2016 la 02:19

    Buna seara , din greseala am sters datele si din cos .. ele initial au fost salvate in C , daca instalez unul din programele de mai sus , ele se instaleaza automat in C , nu afecteaza C ? Voi scriati mai sus ca nu se poate instala nimic ca sa pot recupera !!! Se mai pot recupera ?????? Va rog sa-mi da-ti o sugestie !!!!! (am windows 7 )

    • Daniel Popescu

      30 iulie 2016 la 11:43

      Daca nu ai o alta partitie, trebuie sa-l instalezi pe C. Exista riscul sa suprascrii exact fisierele pe care vrei sa le recuperezi, dar in acelasi timp ai sanse sa suprascrii alte date mai putin importante.

    • georgwe

      26 ianuarie 2017 la 15:40

      Buna ziua,descarcati de pe alt calculator recuva portable,pe un stick usb,il punti in calculator rulati versiunea portabila si recuperati fisierele/datele fara sa se piarda.

  2. Ion Miruna

    19 septembrie 2016 la 16:57

    Buna ziua, am sters din greseala istoricul navigarilor, cache, etc…este posibil sa il pot recupera macar istoricul de acum 6 luni. Daca este posibil acest lucru, poate imi indicati si cu ce program o pot face. Va multumesc pentru ajutor,

  3. nemo

    27 septembrie 2016 la 19:09

    Am folosit GetDataBack pentru un HDD formatat. Fara rezultat din pacate….

  4. George

    14 februarie 2017 la 09:57

    Salutari, vreau sa stiu daca se pot recupera date si pentru un soft dezinstalat, nu sters.

    Multumesc anticipat!

  5. eliza

    10 aprilie 2017 la 19:15

    buna seara! din greseala am sters un proiect care nu era facut pe laptopul meu ci preluat pe un stik de la cnv. As aveanevoie de proiect dar l am sters si de pe stick stiind ca e in laptop. Dar cand am deschis laptopul am realizat ca l am sters. Il mai pot recupera?
    Va multumesc!

    • Gelu

      2 mai 2017 la 23:40

      buna. poti sa recuperezi proiectul, inclusiv de pe stick. important e sa nu fii pus date noi pe stick-ul respectiv.

  6. iulian

    19 aprilie 2017 la 21:36

    Buna!Am formatat windows-ul si pe partitia pe care am pus windows-ul aveam poze.Le mai pot recupera cu un soft?Cand am formatat aveam doua partiti si le-am facut 3.Cu ce program pot sa recuperez pozele?
    Multumesc!

  7. Gery

    2 mai 2017 la 18:30

    Salut oare reusesc sa imi recuperez fisierele cu programele date de dumneavoastra? am formatat de atunci hard-ul si am reinstalat windows-ul mai sunt sanse?

    • Echipa Giz.ro

      3 mai 2017 la 08:38

      Daca ai reinstalat deja Windows-ul, sansele sunt mai mici, pentru ca este posibil ca datele pierdute sa fi fost suprascrise de cele ale sistemului de operare. Pe de alta parte, nu ai nimic de pierdut: foloseste cateva programe mentionate in articol, este posibil sa recuperezi datele macar partial.

  8. Roberto

    21 septembrie 2017 la 08:18

    Salut,caut sa recuperez niste videoclipuri foarte importante de cativa ani de zile,am mai intrebat dar nu am primit niciodata un raspuns concret! Spune mi te rog din toata inima..se pot recupera fisiere dupa ce windosu a fost reistalat!?? E foarte foarte important,inseamna enorm!! Te rog raspunde mi daca se poate face ceva!!!! Am inteles ca acest site este facut pentru a da sfaturi dar iti jur ca platesc oricat daca fisierele pot fi recuperate! Multumesc,astept raspuns!!

    • Echipa Giz.ro

      21 septembrie 2017 la 11:45

      Daca ai reinstalat Windows-ul pe aceeasi partitie pe care aveai si videoclipurile sansele de recuperare sunt mult mai mici, pentru ca este posibil ca fisierele de Windows sa fi suprascris videoclipurile respective. Oricum, nu ai nimic de pierdut daca incerci. In cazul meu, GetDataBack este aplicatia care mi-a recuperat cele mai multe fisiere si cea care a functionat cel mai bine. Instaleaz-o pe o alta partitie decat cea pe care aveai videoclipurile si da-i o sansa.

  9. Vasile

    14 octombrie 2017 la 06:38

    Buna ziua , am sters un folder de pe desktop dar ai din coș ,accidental . În acel folder aveam fisiere extensia .hkv Ce imi recomandați ? Programul gratuit Reciva nu le gaseste in schimb recovery my files gaseste ceva dar nu sunt sigur daca e ceea ce s-a pierdut deoarece e sub alt nume si sunt împrăștiate . Un program care sa gaseasca exact folderul sters cu același nume va rog ?

    • Echipa Giz.ro

      15 octombrie 2017 la 17:39

      De regula, fisierele recuperate au alt nume sau o denumire usor schimbata, insa extensia ar trebui sa fie corecta. Cel mai probabil, acelea sunt fisierele pe care vreti sa le recuperati

  10. Daniel Mitcu

    5 decembrie 2017 la 03:10

    Buna ziua.
    Am cateva fisiere Excel (toate create cu OpenOffice dar salvate cu extensia .xls) pe un stick. Intotdeauna cand cream un fisier nou, din motive de formatare, intram intr-unul mai vechi si-i dadeam "Save As" redenumindu-l altfel. Doar ca ieri am apasat din greseala pe "Save", nu pe "Save As" si "am pierdut" fisierul vechi (practic versiunea anterioara a acestuia). Mai pot "recupera" acea versiune mai veche a acestui fisier? Mentionez ca am Windows 7, din pacate nu am avut activat serviciul System Protection (acum este) si am incercat deja "Data Recovery Wizard Free Edition" (fiind un singur fisier de aproximativ 100 KB) dar "vede" doar versiunea actuala a fisierului, nu si pe cea anterioara. Am citit destul de mult despre recuperare date in ultimele ore si am vazut ca exista foarte multe programe de recuperat date "sterse" sau "compromise", nu insa si "de recuperare" versiuni anterioare ale aceluiasi fisier.
    In cazul meu, mai exista vrea sansa sa "recuperez" versiunea anterioara a acelui fisier?
    Anticipat multumesc pt. intelegere.

    • Echipa Giz.ro

      5 decembrie 2017 la 19:47

      Este foarte putin probabil, intrucat datele din fisierul initial au fost suprascrise.

  11. Nagy Mihaela

    1 februarie 2018 la 18:58

    Buna ziua.Am un laptop pe care am reinstalat Windows 7,dar am avut,înainte de reinstalare în c un program de contabilitate :saga c.Am crezut că l-am salvat pe stick,dar nu s-au salvat datele.Oare am șanse să le recuperez?

  12. andreea

    27 iunie 2018 la 21:01

    Buna ziua!
    Cineva mi-a sters din"greseala" o inregistrare pe care o faceam cu camera de la laptop, cum as putea sa o recuperez? Multumesc!

  13. marius

    28 septembrie 2018 la 15:40

    am sters din greseala toare videoclipurile de pe stic si lam suprascris adica am mai pus cateva videoclipuri dupa stergere mai e vreo sansa sa le recuperez

  14. Ionela

    17 decembrie 2018 la 13:35

    Buna ziua. as vrea si eu sa stiu daca se lucreaza pe un server comun la firma si sterg un folder unde mai pot gasi acel folder?

  15. ramona

    19 ianuarie 2019 la 15:49

    buna ziua,
    am folosit programul Recuva si pot spune ca am recuperat in proportie de 90% toate pozele sterse.
    90% din aproximativ 115gb poze.

  16. lesescu gheorghe

    21 august 2019 la 16:30

    in concluzie care este programul care imi recupereaza pozele sterse cu ocazia actualizarii facute pentru windows 10 pro?

  17. Rozalia

    22 aprilie 2020 la 15:27

    Buna ziua! Din greseala (din necunoastere)am sters MICROSOFT OFFICE (am Windows 7). Cand mi-am dat seama de repercursiuni, am incercat sa-l reinstalez pe pe net. Nu ma mai lasa. Am primit calculatorul cu programul instalat. Mi se cere un cod pe care nu-l stiu. Am mai multe backup-uri. dar nu stiu sa le folosesc. Multumesc

  18. Simeon

    18 ianuarie 2021 la 09:58

    Buna ziua,
    Pozele au fost sterse in urma instalarii unui Windows ?
    Multumesc!

  19. Robert Stan

    27 aprilie 2022 la 09:23

    salut daca am avut un folder cu fotogarii si am facut cateva reinstalari de windows pe un ssd am vreo sansa sa imi recuperez aproximativ 3GB de fotografii cu ceva din prgramele de sus ?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri