GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Sfaturi utile pentru un Android mai rapid

Autor: Echipa Giz.ro

Sistemul de operare Android şi-a câştigat pe parcursul anilor o reputaţie mai puţin plăcută pentru faptul că rulează destul de greu prin meniuri şi aplicaţii.

Întâlnită ocazional chiar şi în cazul smartphone-urilor de top, această problemă apare frecvent pe cele mai multe telefoane ieftine cu Android şi este resimţită de numeroasi utilizatori.

Cauzele pentru acest comportament al Androidului sunt multiple şi ţin în bună măsură de modul în care este construit sistemul de operare, însă pot fi remediate cel puţin parţial de către utilizatori.

Din păcate, acţiunile pe care le pot efectua utilizatorii pentru îmbunătăţirea vitezei afectează în mod vizibil experienţa de utilizare şi sunt deja cunoscute de mai mulţi ani.

Printre acestea se numără, de exemplu, păstrarea unui număr cât mai redus de Home screen-uri, eliminarea widgeturilor şi a celebrelor wallpapere live sau dezinstalarea unor aplicaţii pe care le foloseşti foarte rar sau pe care nu le utilizezi deloc.

Toate aceste sfaturi sunt utile şi, în cele mai multe cazuri, aduc şi o îmbunătăţire a autonomiei, un alt aspect deficitar al smartphone-urilor, însă limitează personalizarea telefonului.

Noi îţi propunem două soluţii alternative care, pe lângă faptul că nu afectează modul în care foloseşti smartphone-ul, nu necesită nici măcar o atenţie sporită din partea ta.

App Cache Cleaner – 1Tap Clean

App Cache Cleaner este probabil una dintre cele mai utile aplicaţii pentru Android. Aşa cum sugerează şi numele său, aceasta şterge complet cache-ul tuturor aplicaţiilor de pe Android printr-un singur tap.

Dacă până acum nu ai şters cache-ul aplicaţiilor, la prima instalare a aplicaţiei vei avea parte de o surpriză: cantitatea de date inutilă prezentă este foarte mare şi poate ajunge chiar la sute de MB în cazul unor aplicaţii des folosite precum Google Chrome sau Facebook.

Aplicaţia are şi o serie de setări interesante, cum ar fi posibilitatea de a şterge automat cache-ul aplicaţiilor la anumite intervale de timp. Într-o astfel de situaţie, nici măcar nu mai trebuie să accesezi aplicaţia în mod regulat.

Cache-ul aplicatiilor poate fi sters cu un simplu tap

Cache-ul aplicatiilor poate fi sters cu un simplu tap

Este important de reţinut că ştergerea cache-ului nu presupune ştergerea datelor de logare sau setările diverselor aplicaţii. Acest lucru se poate realiza din meniul standard al Android-ului, prin funcţia Clear data.

De asemenea, meniul de setări al Androidului permite ştergerea cache-ului pentru fiecare aplicaţie în parte, dar App Cache Cleaner îţi permite să realizezi operaţiunea mult mai uşor şi, dacă vrei, chiar automat, la anumite intervale de timp.

App Cache Cleaner are si cateva setari interesante

App Cache Cleaner are si cateva setari interesante

Eliminarea animaţiilor

Probabil că ai observat că, atunci când navighezi între aplicaţii sau chiar şi prin homescreen-uri, există un efect de animaţie care face ca tranziţia să fie plăcută din punct de vedere vizual. Din păcate, acest efect de animaţie este consumator de timp, pe de o parte, şi de energie, pe de altă parte.

Soluţia? Eliminarea completă a animaţiilor din Android. Pentru asta nu trebuie să instalezi nicio aplicaţie, ci doar să accesezi meniul Developer Options din Settings. În mod normal, acesta este ascuns pe telefon pentru a nu fi accesat accidental, iar pentru afişarea acestuia trebuie să intri în meniul About phone şi să apeşi de şapte ori (numărul poate varia pe unele modele de telefoane) pe opţiunea Build.

După ce primeşti mesajul “You are now a developer!” (nu lua aceste cuvinte ca atare), poţi accesa meniul Developer Options pentru a căuta cele trei setări pentru animaţii.

Activarea meniului Developer pe Android

Activarea meniului Developer pe Android

Numele acestor setări sunt: “window animation scale”, “transition animation scale” şi “animator duration scale”, iar în mod normal sunt setate la valoarea 1x. Pentru a le dezactiva, trebuie să le setezi pe fiecare în parte la valoarea off. Pentru ca schimbările să aibă efect trebuie să repornesti telefonul.

De acum, tranziţia prin meniuri şi între aplicaţii se va face mai repede, însă îmbunătăţirile variază de la telefon la telefon. În general, un efect mai mare este remarcat pe telefoanele cu platforme hardware mai modeste, care vor fi capabile să deschidă şi să caute mai repede între aplicaţii. În schimb, este posibil ca pe un telefon de top precum Samsung Galaxy S4 sau HTC One să nu simţi o diferenţă majoră.

Important: Nu recomandăm dezactivarea animaţiilor pe smartphone-ul Samsung Galaxy Nexus cu sistem de operare Android 4.2.1 din cauza unui bug software care afectează luminozitatea ecranului. Astfel, ocazional, ecranul lui Galaxy Nexus se stinge brusc în timpul utilizării, iar telefonul trebuie repornit prin scoaterea acumulatorului. Deşi a fost raportată de peste un an, această problemă nu a fost încă remediată de Google printr-un update software.

Dezactivarea animatiilor poate creste viteza Androidului

Dezactivarea animatiilor poate creste viteza Androidului

Concluzii

Sistemul de operare Android îţi permite să aplici câteva trucuri simple prin care să măreşti viteza de navigare prin meniuri şi la trecerea dintr-o aplicaţie în alta. Astfel, prin utilizarea unei simple aplicaţii şi a câtorva modificări de setări, telefonul devine mai rapid.

Chiar dacă îmbunătăţirile nu sunt radicale, acestea te vor ajuta să ai parte de o experienţă mai plăcută cu telefonul tău Android.

În final, te invităm să le spui şi celorlalţi cititori ce fel de trucuri foloseşti tu pentru că smartphone-ul tău Android să ruleze mai fluent.

1 comentariu

  1. cristescuneamt

    2 septembrie 2015 la 08:47

    Articol foarte bun si la subiect, in cazul meu oprirea acestor setari de animatie dau rezultate (Xperia E1). Eu am mai setat si 4x + si fortarea redarii cu GPU in 2D, cred* deasemeni ca descongestionarea CPU de functiile grafice duce la o imbunatatire a fluentei.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri