GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Top 10 cele mai mari oraşe din lume

Autor: Echipa Giz.ro

Asia şi Orientul Mijlociu domină autoritar topul celor mai mari oraşe din lume, clasificate în funcţie de numărul de locuitori pe care îl au, indiferent de suprafaţa acestora.

Industrializarea şi revoluţia tehnologică au generat o creştere accelerată a numărului de locuitori din oraşele lumii, pe măsură ce oamenii şi-au părăsit casele din mediul rural pentru o viaţă mai bună şi mai extravagantă.

În plus, creşterea natalităţii în numeroase regiuni ale lumii, dar mai ales în China, India şi majoritatea ţărilor africane, a determinat de asemenea o creştere a aglomerărilor urbane.

Tocmai de aceea, primele 10 ore ca număr de locuitori numără fiecare peste 20 milioane de oameni, iar aceste cifre sunt cele pentru oraşul în sine şi zona metropolitană, conectată direct la oraşul propriu-zis prin diverse mijloace moderne de transport.

10. Sao Paulo (Brazilia) – 20.9 milioane de locuitori

Sao Paulo este cel mai dezvoltat oraş din emisfera sudică. Fondat în 1554 de coloniştii portughezi, Sao Paulo a devenit în prezent un oraş multicultural care găzduieşte un număr semnificativ de italieni, japonezi şi arabi. Oraşul se laudă cu câteva dintre cele mai înalte clădiri din Brazilia şi găzduieşte muzee precum Memorialul Latino-American, Muzel de Artă sau Muzeul Limbii Portugheze. Porecla oraşului este Land of Drizzle din cauza vremii capricioase.

9. Lagos (Nigeria) – 21 milioane de locuitori

Aşezat pe malul Atlanticului de Sud, în Golful Guineea, Lagos este cel mai dezvoltat oraş din Africa şi unul dintre cele mai importante centre financiare ale continentului. Iniţial, Lagos a fost un simplu port, iar extinderea acestuia a fost dificilă, întrucât regiunea este marcată de numeroase insuliţe care au fost treptat cooptate în zona metropolitană a oraşului. Totuşi, tocmai acest aranjament geografic face ca Lagos să fie perceput acum drept o aglomerare de oraşe mai mici.

8. Beijing (China) – 21.1 milioane de locuitori

Capitala Chinei este localizată în partea de nord a ţării şi este recunoscută, printre altele, pentru palatele, grădinile şi templele sale, dar şi pentru Marele Zid Chinezesc (care nu se vede din spaţiu). Densitatea populaţiei ajunge la 1300 de locuitori pe kilometru pătrat, însă nu toţi se bucură de acelaşi statut: doar 13 milioane de locuitori au drept permanent de rezidenţă în Beijing, în timp ce restul de 8 milioane nu se pot bucura de toate avantajele celorlalţi.

7. Mexico City (Mexic) – 21.3 milioane de locuitori

Mexico City are un statut special. Ştim sigur că este cel mai populat oraş din America de Nord, însă acest termen nu este tocmai propriu: în realitate, Mexico City este format din oraşul propriu-zis şi 41 de municipalităţi. Situat în Valea Mexicului, la o altitudine medie de 2241 metri, oraşul nu este tocmai prietenos din punct de vedere al vremii. În plus, este înconjurat de munţi, motiv pentru care poluarea aerului este foarte ridicată.

6. Delhi (India) – 21.8 milioane de locuitori

Delhi este un oraş cu o istorie aparte. Pe parcursul istoriei sale, a fost capitală a numeroase imperii, ceea ce a însemnat că a fost distrus şi reconstruit periodic, în special în perioada medievală. În prezent, Delhi este practic un oraş alcătuit din mai multe oraşele din regiunea metropolitană, iar în 2014 a fost declarat cel mai poluat oraş din lume. Economia locală se bazează pe IT, telecomunicaţii, turism şi bănci.

5. Guangzhou (China) – 23.9 milioane de locuitori

Cu un nume greu de pronunţat, Guangzhou este cunoscut şi sub numele de Canton şi este unul dintre cele mai mari porturi din lume. Evident, economia se bazează foarte mult pe activităţile portuare, însă există şi un centru de dezvoltare economică şi tehnologică, dar şi un aşa-numit “oraş al ştiinţei” în care autorităţile încearcă să atragă cercetători. Oraşul are numeroase puncte de atracţie reunite sub numele de “cele 8 privelişti”.

4. Karachi (Pakistan) – 24 milioane de locuitori

Oricât de greu de crezut pare, Pakistan are unul dintre cele mai mari oraşe ale lumii. Karachi a fost capitala statului înainte de construirea Islamabadului, iar în prezent este gazda celor mai multe companii locale. Situat pe malul Mării Arabiei, Karachi are numeroase plaje ca atracţii turistice, pe lângă muzee, clădiri istorice, Parcul Naţional sau Lacul Naţional. Ca şi în multe alte cazuri de metropole aglomerate, Karachi are numeroase probleme din cauza poluării.

3. Shanghai (China) – 24.8 milioane de locuitori

Situat în Delta Raului Yanghtze, Shanghai este cel mai mare oraş din China, deţine cel mai mare port din lume şi este o atracţie turistică majoră datorită numeroaselor sale muzee precum Muzeul Shanghai sau Muzeul de Artă al Chinei, însă găzduieşte şi numeroşi zgârie-nori emblematici. Oraşul s-a dezvoltat semnificativ în ultimii 20 de ani şi a devenit centrul financiar şi comercial al Chinei.

2. Seul (Coreea de Sud) – 25.6 milioane de locuitori

Aproape jumătate din populaţia Coreei de Sud locuieşte în Seul, o statistică surprinzătoare chiar şi pentru unul dintre cele mai populate oraşe din lume. Oraşul acoperă însă doar un mic procent din suprafaţa ţării, astfel că densitatea populaţiei este foarte mare. Oraşul este împărţit în 25 de cartiere şi are unul dintre cele mai lungi tuneluri de transport din lume în cadrul reţelei de metrou. Acesta este oraşul în care au sediul central companii precum Samsung, LG sau Hyundai.

1. Tokyo (Japonia) – 36.9 milioane de locuitori

Cel mai mare oraş din lume după numărul de locuitori este Tokyo. Cu o populaţie mai mare decât a Canadei sau, de ce nu, a României, Tokyo este oraşul cu cea mai mare economie a lumii. Printre atracţiile turistice se numără Muzeul Naţional, Palatul Imperial sau templul Senso-Ji. Oraşul oferă numeroase alte oportunităţi turistice şi beneficiază de două mari aeroporturi.

Concluzii

Cele mai mari aglomerări urbane sunt capabile să găzduiască în prezent peste 20 de milioane de locuitori, dacă luăm în calcul şi zonele metropolitane.

În cele mai multe cazuri vorbim despre oraşe cu o dezvoltare rapidă şi agresivă, care a generat o atracţie majoră pentru locuitorii ţării, dar şi de oraşe a căror existenţă se întinde pe parcursul a câteva mii de ani.

Această expansiune rapidă a adus de multe ori şi probleme de mediu, cauzate de poziţionarea geografică şi numărul ridicat de uzine şi maşini din trafic. De altfel, gestionarea unor astfel de oraşe gigant reprezintă una dintre principalele provocări ale secolului XXI, cu atât mai mult cu cât în multe dintre ele populaţia este în creştere.

6 comentarii

  1. thomas

    24 noiembrie 2016 la 13:16

    acesta este nr. de loc. al aglomerarii urbane, orasele propriu-zise fiind mai putin populate

  2. Lorin scoarta

    9 februarie 2018 la 21:13

    Ziceți voi ca acesta clasamentul? Nu cred mai degrabă sa fi pus jakarta și mumbai decât guangzhou și lagos aceasta îi parerea mea și new york ar fi drebuit pus

  3. Lorin scoarta

    9 februarie 2018 la 21:15

    Si sa nu uit și manila trebuia pusa așa ca mai faceți odată clasamentul mai oameni

  4. Lorin scoarta

    9 februarie 2018 la 21:22

    Tokio jakarta seul shanghai manila mumbai sao paulo delhi karachi și beijing așa zic eu

  5. altfel

    26 martie 2018 la 18:45

    asta ne arata ca viitorul apartine mai degraba unor orase de tip megalopolis decat statelor cele 10 rase au o populatie mai mare deca au multe tari ar fi interesanta o lista cu toate orasele din lume care au peste 1 milion de locuitori ar fi interesant de stut cat de eficient pot fi aministrate si guvernate superorasele

  6. Ionuț Codrut

    5 august 2020 la 09:30

    Este o mare problema globala a mediului aceasta expansiune a orașelor în sec xxl .
    Datorita traficului urban intens și a fabricilor industriale din zona extravilana rezultă foarte multi compuși chimici in atmosfera care duce la schimbările climatice actuale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri