GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

E-Boda Supreme XL400 Quad Core review – tabletă decentă de 10”

Testat pe data de 5 iunie 2013
Pe scurt: E-Boda Supreme XL400 Quad Core este o tabletă ieftină de 10" cu ecran IPS de bună calitate. Platforma hardware oferită de chipsetul cu procesor quad-core îşi face bine treaba în browsing, filme Full HD şi chiar şi în jocuri, însă nu lipsesc unele probleme specifice unor astfel de produse ieftine sub brand românesc.
Produs testat: E-Boda Supreme XL400 Quad Core   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 950 Lei

Companiile româneşti au început să iasă pe piaţă cu tablete cu procesor quad-core, iar E-Boda Supreme XL400 Quad Core este una dintre acestea. 

Promovată de Rosal, căci acesta este numele companiei care deţine brandul E-Boda, drept prima tabletă quad-core de pe piaţa din România, Supreme XL400 are deja un rival în Evolio Quadra, tabletă cu care împarte de altfel şi cea mai mare parte a specificaţiilor tehnice.

Cât de performante sunt însă tabletele quad-core provenite din China şi branduite de companiile româneşti? Am fost curioşi să aflăm răspunsul la această întrebare, motiv pentru care în ultimele zile ne-am jucat cu E-Boda Supreme XL400 Quad Core, iar acum suntem în măsură să-ţi oferim câteva detalii despre comportamentul acesteia în utilizarea zilnică.

Ce este E-Boda Supreme XL400 Quad Core?

E-Boda Supreme XL400 Quad Core este o tabletă cu procesor quad-core dedicată în special utilizatorilor fără pretenţii cu buget limitat, dar care vor să aibă parte de un gadget cu diagonala de 10” pentru a citi mai uşor sau a viziona mai bine filme Full HD.

Ce face E-Boda Supreme XL400 Quad Core?

Întrucât vorbim despre un produs de buget, este de la sine înţeles că noua tableta E-Boda este dedicată în primul rând unei utilizări moderate, axate pe navigare pe internet, citirea unor documente sau cărţi electronice şi muzică, dar este capabilă să redea fluent şi filme în format Full HD şi, cu unele minusuri, jocuri de top din Google Play Store.

E-Boda Supreme Xl400 este o tableta ieftina cu performante bune

E-Boda Supreme Xl400 este o tableta ieftina cu performante bune

Specificaţii E-Boda Supreme XL400 Quad Core

E-Boda Supreme XL400 Quad Core
EcranIPS, 10.1”, 1280×800 pixeli
ChipsetActions ATM7029
Procesorquad-core, Cortex A9, 1.2 GHz
GraficaVivante GC1000 MultiCore
Memorie RAM1 GB
Memorie interna16 GB
ConectivitateWi-Fi, USB, HDMI
Camera foto2 MP; frontala VGA
Acumulator6600 mAh
Dimensiuni271x180x13 mm
Greutate670 grame
Sistem de operareAndroid 4.

Ce ne-a plăcut?

Modelul pe care l-am primit la test are o rama alba generoasa in dimensiuni, iar tableta nu impresioneaza la capitolul design, insa cel putin in privinta partii frontale nu sunt foarte multe lucruri de reprosat. Toate porturile (microfon, microUSB, încărcător, card reader TF, căşti, HDMI şi reset) sunt poziţionate pe laterala dreaptă atunci când ţii tableta în format landscape.

Toate porturile sunt amplasate pe laterala dreapta

Toate porturile sunt amplasate pe laterala dreapta

Unul dintre punctele forte ale tabletei este ecranul cu diagonala de 10.1” şi rezoluţie 1280×800 pixeli, corespunzătoare unei densităţi de 149 pixeli per inch.

Datorită tehnologiei IPS, acesta oferă culori destul de naturale, unghiuri bune de vizualizare şi un contrast decent. Luminozitatea este de asemenea ridicată şi poate fi setată pe mod automat (mod numit aici “Intelligent brightness”). Sigur, calitatea display-ului nu se ridică la înălţimea ecranelor IPS de pe tabletele premium, însă este un progres comparativ cu banelele display-uri TFT, mai ales că vorbim despre o tabletă ieftină.

Ecranul IPS disponibil pe E-Boda Supreme XL400 este de buna calitate

Ecranul IPS disponibil pe E-Boda Supreme XL400 este de buna calitate

Performanţele obţinute în utilizarea de zi cu zi sunt de asemenea bune. Când am citit specificaţiile tehnice care includeau un chipset Actions ATM7029 şi grafică Vivante GC1000 MultiCore am fost sceptic, însă practica a arătat că tableta se descurcă onorabil inclusiv în regim multimedia.

Navigarea pe internet decurge bine, iar tableta a rulat fluent, dar cu unele mici sincope ocazionale, inclusiv filmele în format Full HD, cel puţin în combinaţie cu aplicaţia MX PLayer din Google Play Store şi cu aplicaţia dedicată pentru YouTube.

Mă aşteptam ca tableta să fie capabilă să ruleze Angry Birds, însă acelaşi lucru este valabil şi cu un joc semnificativ mai solicitant precum Neeed For Speed: Most Wanted. Este adevărat că o dată la câteva minute se poate întâmpla că imaginea să “îngheţe” pentru o fracţiune de secundă, însă experienta generală este una pozitivă dacă luăm în calcul segmentul de preţ al tabletei.

Tableta se preteaza in special pentru a fi tinuta in mana in format landscape

Tableta se preteaza in special pentru a fi tinuta in mana in format landscape

Un alt avantaj al tabletei este sistemul de operare Android 4.1.1 Jelly Bean, disponibil pe cele mai multe tablete apărute în acest an. Acesta rulează în varianta stock, fără aplicaţii preinstalate de importator, astfel că ai avantajul unui mediu cât de cât curat. Ocazional, OS-ul se blochează inclusiv la navigarea prin homescreen-uri, în special dacă acestea sunt foarte aglomerate.

Iată şi rezultatele obţinute în câteva programe de benchmark, cu menţiunea că nu am reuşit să fac screenshot-uri în ciuda insistenţelor de a apăsa simultan pe butoanele de power şi volum:

BenchmarkRezultat
Quadrant2847
Smartbench 2012 Productivity1502
Smartbench 2012 Gaming1713
Vellamo HTML912
Vellamo Metal234
AnTuTu Benchmarknu a functionat
SunSpider2988

Ce scârţâie?

Impresia generală despre tabletă este una pozitivă, însă asta nu înseamnă că este lipsită de probleme.

Spatele este confecţionat din plastic şi, cu excepţia unei benzi orizontale în treimea de jos, acesta este lucios, alunecos şi atrăgător de amprente. Din acest motiv, tableta nu are o stabilitate foarte bună în mâini.

Spatele tabletei este din plastic lucios si alunecos

Spatele tabletei este din plastic lucios si alunecos

Chiar dacă tableta rulează bine jocuri şi filme Full HD, procesorul quad-core dă unele rateuri mai puţin aşteptate, în special în multitasking, întrucât cu greu poţi face două lucruri în acelaşi timp. De exemplu, dacă în timp ce instalezi o aplicaţie din Play Store vrei să ieşi în homescreen, tableta se blochează câteva secunde, de regulă până la finalizarea instalării aplicaţiei.

Dacă la capitolul redare video sunt puţine de reproşat, cele două boxe situate pe marginile spatelui nu oferă un sunet foarte adecvat, motiv pentru care este mai bine să foloseşti căştile disponibile în pachet.

Difuzoarele sunt amplasate in partea de sus pe o suprafata mai aderenta

Difuzoarele sunt integrate in partea de sus a tabletei pe o suprafata mai aderenta

Conexiunea Wi-Fi a funcţionat bine pe tot parcursul testelor, mai puţin la revenirea din stand-by, când tableta are nevoie de câteva secunde pentru a relua legătura la internet. Această problemă nu este tocmai surprinzătoare, întrucât este caracteristică celor mai multe tablete sub brand românesc.

Camera foto de 2 MP realizează fotografii cu un grad ridicat de zgomot, în special în condiţii de iluminare slabă, însă pe de altă parte este puţin probabil să utilizezi tableta într-un astfel de scop, mai ales că este una de mari dimensiuni.

Iată câteva exemple de fotografii realizate cu camera principală:

De asemenea, partea de jos a spatelui se încălzeşte uşor după o sesiune prelungită de jocuri, iar acest lucru este sesizabil în special pentru că în acea zonă ţii de obicei mâna dreaptă. Totuşi, gradul de încălzire este mai mic decât în cazul altor tablete româneşti.

Nu în ultimul rând, acumulatorul de 6600 mAh se descarcă destul de repede, autonomia scăzând cu aproximativ 50% după o sesiune de o oră în Need For Speed: Most Wanted. În regim de utilizare normală cu accent pe browsing autonomia ajunge însă la aproape patru ore.

Preţ E-Boda Supreme XL400 Quad Core şi disponibilitate

Tableta este deja disponibilă în magazinele din România şi costă 949 lei, fiind una dintre cele mai accesibile tablete de 10” de pe piaţă.

Pe segmentul tabletelor quad-core româneşti îşi va face în curând apariţia şi Evolio Quadra, care va costa 999 lei şi care mizează pe o platformă hardware identică, dar cu ecran de tip Super IPS şi acumulator de numai 5400 mAh.

Până atunci, singurul rival în acest segment este Allview Alldro 3 Speed Quad SuperSlim, care are un ecran IPS de 9.7” şi rezoluţie 2048×1536 pixeli şi procesor quad-core Cortex A7 de 1 GHz cam la fel de performant, acompaniat însă de 2 GB RAM. Preţul acestei tablete este de 1.199 lei.

Cutia lui E-Boda Supreme XL400 da senzatia de rezistenta

Cutia lui E-Boda Supreme XL400 da senzatia de rezistenta

Concluzii – merită cumparată E-Boda Supreme XL400 Quad Core?

E-Boda Supreme XL400 Quad Core este o tabletă care îşi face bine treaba pentru segmentul de preţ căreia îi aparţine.

Chiar dacă nu străluceşte la design sau autonomie, aceasta oferă un ecran IPS de calitate şi performanţe bune în jocuri şi la redarea filmelor Full HD, fiind astfel o soluţie interesantă pentru o gamă variată de utilizatori. Toate acestea îţi sunt oferite pentru un preţ mai mic de 1.000 lei, unul potrivit pentru performanţele oferite.

Totuşi, dacă designul şi autonomia sunt criterii importante pentru tine la alegerea unei tablete, este de preferat să te îndrepţi spre alte modele asemănătoare.

Dacă doreşti să citeşti şi despre alte tablete decente cu preţuri accesibile, îţi recomandăm acest top al tabletelor ieftine ale momentului şi această listă cu cele mai interesante tablete româneşti.

Pro:

  • ecran de calitate
  • performanţe decente în jocuri
  • redare fluentă a filmelor Full HD
  • preţ atractiv

Contra:

  • design butucănos
  • se blochează des în multitasking
  • autonomie scăzută

2 comentarii

  1. Liviu

    8 iunie 2013 la 01:59

    Cortex A7 (MTK din Alldro 3 Quad) este aparut ulterior lui Cortex A9 in acelasi timp cu Cortex A5 (ATM 7029 din EBODA) deci nu e invechit (decat daca te referi in raport cu A15 care se gaseste doar pe NEXUS10) . A9~= A7 in termeni de performanta insa in materie de consum raportul este de 1/3 pt A7 . Cortex A5 este pilaf in orice sens posibil , functioneaza ok si consuma foarte putin , dar performanta nu este pe nicaieri . Deja am testat cateva solutii Qualcomm dual core A5 si mi se par mai slabe comparativ cu primele modele Snapdragon (cortex A9 pe 65nm) Scorpion @ 1ghz single core . Daca vrei sa iei tableta ieftina nu vei alege acest model cu siguranta . Brasovenii au adus un procesor mai bun si o solutie grafica puternica , si din punctul meu de vedere cel mai mare beneficiu este display-ul cu rezolutia retina + 2GB Ram care se vad . Pentru 50 ron nu vad de ce ai face o alegere atat de proasta !?

    • Daniel Popescu

      8 iunie 2013 la 10:06

      Argumentele tale sunt valide, cu o singura exceptie: diferenta de pret dintre modele E-Boda si Allview discutate aici este de 250 lei, nu de 50 lei.

      Pe langa platforma hardware mai conteaza insa si alte lucruri, iar la constructie si design modelul Allview pare sa fie mai bine inchegat: are dimensiuni mai mici, partial datorita ecranului de 9.7″ in loc de 10.1″, si este mai subtire. Sunt insa aceste avantaje suficiente pentru a justifica diferenta de 250 lei? La intrebarea asta nu exista un raspuns universal valabil, depinde de bugetul si pretentiile fiecarui utilizator in parte.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri