GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Evolio Evotab Fun Review: o tableta accesibila de 7 inch

Testat pe data de 4 septembrie 2012
Pe scurt: Evolio Evotab Fun se dovedeste o alegere inspirata pentru cei cu buget redus, oferind Android 4.0 intr-un pachet care include navigatie GPS, transmitter FM si acces la un magazin virtual cu eBook-uri in limba romana
Produs testat: Evolio Evotab Fun   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.5/5    Pret: 629 RON Lei

Nu este prima data cand vorbim despre tablete ieftine, dar este primul nostru review al uneia: Evolio Evotab Fun. Piata tabletelor ieftine este foarte bine reprezentata local de producatorii Allview si Evolio, care se amplaseaza ca pret intre 500 si 1000 RON (majoritatea modelelor), semnificativ mai putin decat pretul la care puteti cumpara tabletele accesibile consacrate precum Amazon Kindle Fire si Google Nexus 7, ce momentan nu sunt disponibile prin canale oficiale (de unde si pretul ridicat).

In cazul lui Evolio Evotab FUN avem de-a face cu o tableta pe format 7 inch, wide, ruland Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich. Punctul forte al tabletei este pretul, putin peste 600 RON, in care este inclus si un soft de navigatie GPS cu harta Romaniei (unele versiuni vin fara acest soft, iar pentru altele este livrata harta Europei), precum si accesoriile auto necesare utilizari pe post de navigator GPS: suport cu ventuza si incarcator. Procesorul grafic cu patru nuclee permite playback-ul de clipuri 1080p, clipuri pe care le puteti viziona pe ecranul televizorului de acasa prin intermediul portului de iesire video HDMI.

Dar destul cu prezentarile si sa trecem la review-ul propriu-zis.

Evotab Fun - vedere din fata

Evotab Fun – vedere din fata

Specificatii tehnice

Sa aruncam acum o privire asupra specificatiilor tehnice ale lui Evolio Evotab Fun. De remarcat este procesorul grafic cu patru nuclee Mali 400, prezenta a 1 GB RAM, receptorul GPS, transmitatorul FM, mufele mini-HDMI si mini-USB, precum si grosimea de doar 9.5 mm. Memoria interna este de 8 GB. Chiar nu este un pachet rau pentru 629 RON (pret de pornire pentru varianta fara harta Romaniei).

ProcesorBoxchip A10 1GHz + Mali GPU 400 MHz
Memorie RAMRAM: 1 GB DDR3
Memorie stocare8GB Flash
Memorie adiționalăMicro SD – până la 32 GB
Sistem OperareAndroid 4.0 –  Ice Cream Sandwich
Display7″, 800 x 480 capacitiv multitouch, 5 puncte
Camera Web2 Mpx
Receptor GPSHighVision HV5820
Transmițător FM88 MHz – 92 MHz
Connectivitatemini HDMI
Wi -Fi: 802.11 b/g/n
3G Ready: optional USB stick
Mini USB
Audio out: 3, 5 mm stereo audio jack
Micro SD
MicrofonIncorporat
BaterieLi-Ion 3, 7 V/ 3000 mA
Format VideoFull HD 1920 X 1080 MKV (h264), AVI, FLV, WMV, MP4
Format eBookPDF (DRM), Epub (DRM), TXT, HTML, FB2
Format ImaginiMax. 8000 x 8000 JPG, BMP, GIF, PNG
Dimensiuni195.5 x 120 x 9.5 mm

Design si constructie

Din clipa in care am scos Evotab FUN-ul din cutie am fost placut impresionat de calitatea constructiei. Plasticul cauciucat de pe spate contribuie cel mai mult la impresia de calitate, iar colturile care se ingusteaza (cand privim din fata tableta) contribuie la crearea unei identitati vizuale aparte.  Marginea neagra a ecranului este de dimensiunii medii, fiind mai groasa pe partea drepta, unde este amplasat butonul Home si camera frontala de 2 megapixeli.

Plastic de calitate pe spate, cu aderenta buna

Plastic de calitate pe spate, cu aderenta buna

Vazuta din profil, carcasa lui Evotab FUN se subtiaza spre ecran, iar spatele se extinde curbat peste marginile de sus si de jos. Vizual avem de-a face cu doua tipuri de plastic, cel cauciucat de pe spate, mai inchis la culoare, si unul ceva mai deschis, care inconjoara complet ecranul.

Porturi

Porturile sunt amplasate pe muchia dreapta: microfon, incarcator, mini HDMI, mini USB, micro SD (accepta carduri de pana la 32 GB) si mufa audio de 3.5 mm. Pe partea superioada avem butonul de pornit/oprit, reset (aveti nevoie de o agrafa pentru accesarea acestuia), ESC (este de fapt butonul Back din Android) si doua butoane de volum. Pe muchia de sus si cea de jos mai gasim trei mici sloturi, de ghidaj, in care se fixeaza suportul de parbriz. Pe spate este amplasat difuzorul mono, stilizat sub forma a trei fante paralele usor curbate.

Gama bogata de porturi

Gama bogata de porturi

Butoanele de pe muchia superioara

Butoanele de pe muchia superioara

Ecran

Din pacate punctul slab al lui Evolio Evotab FUN este ecranul, o componenta care ridica sau scade foarte mult pretului unei tablete. In cazul de fata avem de-a face cu un ecran TFT de 7 inch cu rezolutie 800 x 480 pixeli. Ecranul suporta 5 puncte de contact si este capacitiv. In practica avem de-a face cu un ecran tactil care raspunde bine la comenzi, dar nu la fel de bine ca un iPad, spre exemplu. Unghiurile de vizualizare, luminozitatea si contrastul sunt destul de slabe, precum se poate vedea in poza de mai jos, dar tableta este utilizabila chiar si in conditii de luminozitate mai mare.

Unghiurile de vizualizare nu sunt grozave

Unghiurile de vizualizare nu sunt grozave

Autonomie

Bateria de 3000 mAh reuseste in practica sa ofere in jur de 5 ore de utilizare intensa, cu navigare prin WiFi, instalat aplicatii si ecranul la 100%. Se pot obtine si timpi mai slabi (daca navigam cu GPS-ul activat, rulam jocuri), dar si timpi mai buni daca scadem luminozitatea ecranului (nu prea mult, pentru ca si asa nivelul maxim este destul de scazut).

Functii extra

GPS – cum am mai spus, Evotab FUN vine cu un receptor GPS destul de OK, un HighVision HV5820, dar poate cel mai important este programul de navigatie, preinstalat pe unele variante, care ofera harta Romaniei. Timp de 2 ani veti putea actualiza aceasta harta, apoi puteti opta pentru a plati in continuare urmatoarele actualizari. Tinand cont ca un navigator GPS cu ecran de 7 inch costa aproximativ 500 RON cred ca intelegeti de ce Evolio scoate in evidenta aceasta functie. In pachetul de baza geti gasi de asemenea si o ventuza pentru montarea pe parbriz a tabletei, precum si un incarcator auto de 12V.

Navigatorul GPS cu Android

Navigatorul GPS cu Android

Transmitator FM – cum majoritea masinilor de la noi nu ofera optiunea de Bluetooth streaming, singura modalitate prin care putem reda muzica de pe tableta pe sistemul audio al masinii este transmitatorul FM, care utilizeaza in cazul de fata frecventa 88 MHz – 92 MHz. Bateria se va consuma mai repede, dar cat timp nu uitam sa luam cu noi incarcatorul auto nu vad de ce ar fi o problema.

Magazin virtual pentru carti in limba romana – cum multi utilizatori isi folosesc tabletele pe post de eBook reader ma bucura sa vad ca Evolio pune la dispozitia clientilor sai un magazin virtual de unde se pot achizitiona titluri in limba romana. Varietatea de titluri este insa destul de saracacioasa momentan, dar puteti oricand instala aplicatia Kindle pentru Android, care oferta o imensa biblioteca virtuala cu titluri preponderent in limba engleza.

3G optional – pe portul mini USB at tabletei se poate conecta un modem 3G (modelele compatibile sunt Huawei E1750, ZTE MF 190). Chiar daca aceasta miscare presupune costuri suplimentare, se poate rezolva problema accesului la Internet pentru cei care calatoresc in zone unde nu sunt disponibile retele WiFi.

Performante

Este foarte important pentru cei care vor achizitiona tableta sa stie la ce sa se astepte. Compromisuri au fost facute pentru a scadea pretul, cea mai mare fiind procesorul la 1 GHz cu un singur nucleu, o raritate in lumea Android 4.0 dominata de procesoare cu 2 sau chiar 4 nuclee. Ce inseamna asta pentru utilizatorul de rand? Pai in primul rand interfata Android nu se misca foarte repede, existand uneori chiar momente de pauza in care se incarca diverse portiuni ale sistemului de operare.

La fel, cand rulam mai multe aplicatii concomitent, se va observa o incetinire generala a sistemului, in special cand vorbim de aplicatii care lucreaza in fundal. In majoritatea timpului Evolio Evotab FUN face fata cu brio scenariilor de utilizare usoara, insa nu va asteptati ca tableta sa raspunda instant comenzilor voastre. Cred ca un procesor cu doua nuclee ar fi crescut sensibil performantele generale, dar probabil ar fi si adaugat si cativa lei in plus la pretul final. Pe langa impresia subiectiva pe care mi-a lasat-o Evolio Evotab FUN am rulat si cateva teste sintetice pentru a vedea nivelul performantelor componetelor lui Evotab Fun. Mai jos aveti valorile testelor rulate:

  • Quadrant: 1743 points;
  • Antutu: 2642 (CPU:738, GPU:1433, RAM:386, I/O:85);
  • CF-Bench: 2868,1039,1770;
  • Nenamark1: 54.2 fps;
  • Nenamark2: 32.2 fps;
  • Sunspider 0.9.1:  4548 ms;
  • Browsermark: 34872;

Pret si disponibilitate

Cum am mentionat si mai devreme, Evolio Evotab Fun se vinde in momentul de fata la pretul de 629 RON (modelul cu harta Romaniei deja preinstalata costa 649 RON, iar cel cu harta completa a Europei 799 RON).

Pentru cei care au optat sa cumpere un model fara aplicatia GPS si harta aferenta exista optiunea de upgrade, care se realizeaza in service-ul Evolio pentru 79 RON (Romania) si 185 RON (Europa). Deci ar fi bine sa va hotarati de la inceput daca veti folosi Evotab FAN-ul ca navigator GPS sau nu, altfel va va costa mai mult ulterior.

Exista si tablete mai ieftine pe piata, dar niciuna nu ofera caracteristicile lui Evotab Fun, iar garantia de 5 ani cu siguranta va ajuta la inclinarea balantei in favoarea acestui model.

O tableta buna din toate unghiurile

O tableta buna din toate unghiurile

Concluzii

Fara indoiala Evolio Evotab FUN face parte din categoria tabletelor ieftine, dar asta nu inseamna un produs cu probleme, ci doar un produs care face compromisuri la capitolul performanta. Constructia este excelenta, iar adaugarea functiei de navigatie GPS cu harta Romaniei, a transmitatorului FM pentru masina, a suportului de parbriz si incarcatorului auto nu fac decat sa creasca valoarea produsului.

Evolio Evotab FUN isi merita banii

Evolio Evotab FUN isi merita banii

Ca alternativa renumita, imi vine in minte Google Nexus 7, care va ajunge pe canalele oficiale la noi in tara in cateva saptamani, dar pretul estimat de 1200 RON o face aproape de doua ori mai scumpa ca Evotab Fun, care vine cu accesoriile sus amintite. Concluzia este ca nu am nicio problema in a recomanda tableta Evolui Evotab FUN celor care doresc sa faca primul pas in lumea tabletelor. Totul este sa stie la ce sa se astepte.

7 comentarii

  1. Andu

    5 septembrie 2012 la 09:39

    Eu mi-am luat o si sunt chiar placut surprins, nu ma gandeam ca putem scoate produse asa bune. Bravo si pentru rewiew!

  2. D

    5 septembrie 2012 la 09:40

    Imi place! :)

  3. Sorin

    7 octombrie 2012 la 20:17

    Buna seara! Am cumparat tableta ieri si am incercat sa vizionez un AVI cu SRT (cu diacritice). In locul acestora apar scarabetzi. Cum se poate seta subtitrarea cu diacritice ? Multumesc mult !

    • cristian

      20 noiembrie 2012 la 20:47

      Pentru android iti trebuie ceva timp ca sa gasesti cea mai buna aplicatie care ti se potriveste – si se potriveste si cu tableta. Trebuie cautat in Google Play – sau cum se mai numeste el dupa player mkv sau alte asemenea versiuni. La orice aplicatie trebuie cautate alternative si cautate si pe forumuri.

  4. andriescuus

    11 august 2013 la 14:09

    nu frate, din start nu functioneaza, adica:
    no.1. nu se inchide;
    no.2. nu se deschide;
    no.3 gps nu lucreaza/localizeaza normal;
    no.4. nu se conecteaza wifi;
    no.5. nu se poate incarca/download;
    no.6. depanarea este realizata de ageamii;
    no.7. nu exista sa ai toate functiile, depanatorii „uita” mereu ceva, de la soft la simple „ok”
    concluzia: feritiva de prosti ca au impanzit romania

    • Daniel Popescu

      11 august 2013 la 14:42

      Ori exagerezi in mod voit, ori ai nimerit un exemplar defect din fabrica. Unul dintre dezavantajele tabletelor sub brand romanesc este ca nu toate exemplarele se comporta identic, astfel ca este posibil sa dai peste unele bucati care nu functioneaza sau care au diverse probleme. In mod normal, cred ca ar trebui sa primesti alta tableta, dar nu cunosc politica Evolio in acest caz.

      • nmelemeu

        8 octombrie 2013 la 13:46

        andreiscuus e un spammer frustrat (probabil face contra concurenta)de generatie ProsTV genu de pseudo-romanas care-si taie singur craca de sub picioare, (google dupa comentariile sale,in toate se vede in cele din urma problema sa cu faptul ca produsul e romanesc SAU de la Evolio) Feriti-va de indivizi de genu si sustineti produsele Romanesti. are Pro si Contra ,evident dar asta vad ca trage tare sa faca antireclama. pentru restu. evitati sa fiti lingaii strainilor prin actiunile voastre si sustineti Produsele Romanesti! daca tot esti asa fara spina, fa-te ungur peste noapte si ia-ti la revedere de la tara asta, te rog .

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri