GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Kindle 4 eReader review – Citeşte cărţi simplu şi uşor, la un preţ excelent

Autor: Echipa Giz.ro

Kindle, popularul e-book reader pe care se bazează distribuţia cărţilor în format electronic comercializate de Amazon, a ajuns la cea de-a patra generaţie, care a fost lansată la finalul lunii septembrie 2011 alături de mai puternicul Kindle Touch (3G) cu display touchscreen şi de tableta Kindle Fire.

Comparativ cu generaţia precedentă, Kindle 4 vine fără tastatură fizică, ceea ce asigură o portabilitate sporită, dar şi fără conexiune 3G, care elimină o parte din costuri. Ce a rămas? Exact funcţia de bază a unui e-book reader, aceea de a citi cărţi, precum şi posibilitatea de a le descărca prin Wi-Fi.

Noi am avut ocazia să ne jucăm câteva zile cu noul Kindle 4 şi pe parcursul acestui review îţi vom spune tot ce trebuie să ştii despre acest gadget, cu avantajele şi dezavantajele sale. Nu vrem să stricăm suspansul, însă “jucăria” ne-a impresionat prin portabilitate, chiar dacă nu are foarte multe de oferit în afară de citirea cărţilor.

Amazon Kindle 4 – Usor, portabil si elegant

Specificaţii tehnice

  • display e-ink cu diagonala de 6” şi rezoluţie 600×800 pixeli
  • memorie internă 2 GB, din care 1.25 GB disponibili pentru cărţi
  • conectivitate: Wi-Fi, USB 2.0
  • formate suportate: Kindle, txt, PDF, mobi, HTML, doc, docx, jpeg, gif, png, bmp
  • dimensiuni: 166x114x8.7 mm
  • greutate: 170 grame

Exterior şi design

Din punct de vedere al construcţiei, Kindle 4 are un design curat: display-ul monocrom are o diagonală de 6”, iar rama este destul de îngustă. Dispozitivul este realizat dintr-un plastic mat, dar plăcut la atingere, care oferă o aderenţă foarte bună în mâini.

La această caracteristică îşi aduc contribuţia şi formatul compact (are doar 8 mm grosime) şi greutatea de numai 170 grame, Kindle 4 fiind practic mai uşor decât multe dintre cărţile tradiţionale pe care le ai în bibliotecă. De aceea, este uşor să-l transporţi cu tine aproape oriunde, ca pe o mapă obişnuită de birou.

În partea de jos există un joystick numit D-Pad care cuprinde funcţii pentru cele patru direcţii şi un buton central. În stânga sa se regăsesc două butoane circulare de mici dimensiuni corespunzătoare funcţiilor de back şi, respectiv, afişare a tastaturii virtuale. Simetric, în partea dreaptă există butoanele pentru meniu şi pentru ecranul de home. Toate butoanele fizice sunt evidenţiate în relief şi sunt uşor şi plăcut de utilizat.

Butoanele fizice, portul USB si butonul de pornire sunt pozitionate in partea de jos

De asemenea, pe părţile laterale ale noului Kindle se regăsesc cele două taste pentru derularea cărţii cu o pagină înainte şi înapoi, astfel încât poţi utiliza cu uşurinţă dispozitivul indiferent dacă eşti dreptaci sau stângaci.

Evident, nu trebuie să te aştepţi la multe porturi pe părţile laterale. De fapt, tot ce vei găsi va fi un port microUSB 2.0 în partea de jos, folosit pentru conectarea device-ului la calculator şi pentru reîncărcarea acumulatorului, acompaniat de un LED care te avertizează atunci când bateria este pe terminate. Lângă portul USB 2.0 există şi butonul de pornire al Kindle-ului care are însă şi opţiuni suplimentare activate în funcţie de durata de timp în care îl apeşi.

Partea din spate are un design simplu şi nu poate fi desfăcută, motiv pentru care nu ai acces la acumulator.

Capacul de pe spate nu poate fi desfacut, deci nu ai acces la acumulator

Ecran

Kindle 4 mizează pe un ecran cu diagonala de 6” cu tehnologie e-ink, care oferă o rezoluţie de 600×800 pixeli. Tehnologia e-ink presupune absenţa unei surse de lumină integrată în display, motiv pentru care vei avea nevoie de o sursă externă de lumină pentru a utiliza e-book-readerul, cum ar fi lumina naturală a soarelui sau un bec.

Poate că asta ţi se pare un dezavantaj, însă pentru mine tehnologia e-ink are câteva avantaje majore comparativ cu un display clasic. În primul rând, îmi protejează ochii, pentru că experienţa folosirii unui astfel de ecran este similară cu citirea unei cărţi tradiţionale, iar dacă eşti un fan înrăit al literaturii sigur vei aprecia această metodă. În al doilea rând, asigură o autonomie foarte bună, pentru că nu există o sursă internă de iluminare care să consume energie.

Display-ul afiseaza textul si imaginile in 16 nuante de gri

De asemenea, ecranul este unul alb-negru şi afişează 16 nuanţe de gri, însă pentru simpla lectură a cărţilor (şi a unor eventuale ilustraţii) nici nu ai nevoie de mai mult.

Tastatură

Kindle 4 include o tastatură virtuală în locul celei fizice, însă ecranul nu este de tip touchscreen, motiv pentru care utilizarea acesteia ţi se va părea mult mai greoaie decât la smartphone-uri. Pentru a accesa tastatura, trebuie doar să apeşi al doilea buton circular din stânga şi apoi să muţi cursorul pe litera pe care o cauţi, care se activează prin apăsarea butonului central. Pentru a te deplasa rapid printre literele tastaturii trebuie să ţii apăsat pe joystick.

Tastatura este dificil de utilizat la inceput

Tastatura nu este însă una de tip QWERTY, întrucât literele sunt poziţionate în ordine alfabetică pe două rânduri. În plus, deasupra acestor rânduri există un rând cu cifre, iar dedesubt un rând pentru caractere speciale. De asemenea, ai posibilitatea de a folosi şi caractere speciale specifice limbii române, însă în general utilizarea tastaturii este greoaie. Din fericire, nu vei avea motive să o foloseşti frecvent.

Funcţionalitate

Dacă ai deja un cont pe Amazon şi ai descărcat conţinut electronic, acesta va apărea pe ecranul de home imediat ce porneşti dispozitivul, indiferent că vorbim despre cărţi, ziare sau reviste. În orice caz, ai la dispozite şi câteva fragmente din cărţi preincarcate de Amazon pe e-book reader.

Citirea unei cărţi se realizează într-o manieră foarte simplă: deschizi cartea, citeşti pagina, după care apeşi butonul pentru pagina următoare. Tranziţia între pagini se realizează destul de rapid, iar partea bună este că dispozitivul preîncarcă automat mai multe pagini. Astfel, faimosul ecran negru cu text alb, deranjant pentru mulţi dintre utilizatori la versiunile precedente de Kindle, apare acum doar o dată la 6-7 pagini, element ce îmbunătăţeşte experienţa lecturii.

Prin apăsarea butonului de menu ai acces la funcţii suplimentare precum mărimea fontului (unde poţi alege între şapte versiuni de mărime), tipul de font (între patru variante), distanţa între rânduri, numărul de cuvinte afişate pe fiecare rând sau formatul imaginii. Aici merită să menţionez că este mai plăcut să citeşti o carte în format landscape, pentru că îţi permite să ţii mai bine e-book readerul în mâini.

Fontul cartii poate fi ajustat in sapte trepte

Dacă vrei, poţi citi şi cărţi în format PDF. La prima deschidere, PDF-ul se deschide destul de greu, însă ulterior se va încărca aproape instantaneu. Evident, eventualele imagini vor fi afişate în cele 16 nuanţe de gri ale ecranului, iar printre funcţiile suplimentare se numără nivelul de zoom, de contrast şi orientarea ecranului în format landscape sau portrait. Pe lângă cărţile în format proprietar şi PDF, poţi citi şi documente în format txt, mobi, doc, docx sau HTML. Însă, Kindle-ul în continuare nu suportă formatul ePUB, chiar dacă noua versiune permite acum împrumutarea anumitor volume din librăriile publice de conţinut electronic.

Browser

Kindle 4 include un browser încorporat cu care poţi naviga pe internet după ce activezi în prealabil o conexiune Wi-Fi. Browserul îl porneşti prin apăsarea tastei menu şi accesarea opţiunii Experimental.

Partea cea mai complicată va fi mutarea cursorului în address-bar şi, mai ales, tastarea efectivă a adresei web cu tastatura virtuală, însă paginile se încarcă rapid (aici depinde şi viteza conexiunii Wi-Fi), iar imaginile sunt afişate alb-negru.

Una dintre cele mai interesante funcţii ale browserului este Article Mode, care îţi permite să citeşti un anumit articol ca pe o carte, fără a vedea meniurile site-ului. Dezavantajul este că imaginile, deşi redate fidel, necesită un timp relativ mare pentru a fi afişate.

Bineînţeles, ai posibilitatea de a salva bookmark-uri şi a de roti ecranul, funcţie recomandată pentru a citi un articol la fel ca pe un PC, dar nu poţi urmări clipuri video sau imagini în mişcare.

Cum arata Giz in versiune alb-negru

Kindle Store

Versiunea internaţională a lui Kindle Store este mai săracă în opţiuni decât cea disponibilă în USA, iar conţinutul este împărţit în trei mari categorii: cărţi, ziare şi reviste.

În prezent, în Kindle Store sunt disponibile peste 800.000 de cărţi împărţite pe categorii, însă cu ajutorul tastaturii poţi căuta un titlu specific pentru a vedea dacă este disponibil, iar software-ul îţi va oferi sugestii pentru a nu fi nevoit să tastezi numele complet. După ce ai găsit cartea care te interesează, o poţi cumpăra, poţi descărca un preview sau poţi citi recenziile făcute de alţi cititori.

Ar mai fi de menţionat un aspect: ca utilizator de Kindle în România, nu ai acces la toate tipurile de conţinut disponibile în SUA, lipsind accesul la anumite reviste, cărţi sau jocuri speciale concepute pentru aceste dispozitive. Însă majoritatea conţinutului este aaccesibil, atât cel gratuit, cât şi cel pe bani. În plus, despre audiobooks nu poate fi vorba pentru simplul motiv că nu există boxe integrate în e-book reader şi nici jack de 3.5 mm pentru căşti, ca la versiunea precedentă.

CloudStorage

Prin intermediul serviciului Cloud Storage, poţi face back-up pe serverele Amazon pentru toate cărţile electronice stocate pe Kindle 4. Astfel, chiar dacă ştergi o carte de pe dispozitiv, o vei putea descărca din nou din Cloud Storage fără costuri suplimentare. Cel puţin teoretic, spaţiul alocat este nelimitat, în timp ce Kindle 4 îţi oferă 1.25 GB spaţiu pentru cărţi.

Autonomie

Potrivit datelor oficiale, autonomia noului Kindle 4 este de o lună pentru câteva zeci de minute de citit zilnic. În practică, autonomia este ceva mai redusă, o estimare personală fiind de douăsăptămâni pentru o utilizare de 1-2 ore zilnic.

Cel mai mare consumator de energie este conexiunea Wi-Fi, astfel că o utilizare moderată a internetului va spori semnificativ durata de viaţă a bateriei. Ecranul nu consumă practic energie decât atunci când schimbaţi paginile, întrucât este de tip e-ink şi nu este luminat în niciun fel.

Cu putin efort, putem citi pe Kindle si carti si in limba romana

Cărţi în limba română pentru Kindle 4

Marele dezavantaj al oricărui e-book reader este suportul modest pentru cărţi electronice în limba română. Teoretic, poţi citi cărţi în limba română dacă le ai deja stocate în format PDF sau Microsoft Office, însă lucrurile încep să se mişte timid în direcţia potrivită şi în ţara noastră.

Editura Nemira, Editura Polirom, Adevărul Shop şi Elefant au început să vândă cărţi în limba română în format mobi şi epub, primul dintre ele fiind suportat şi de Kindle 4. Deocamdată vorbim despre titluri mai puţin cunoscute şi populare, însă este un început şi pe viitor ne putem aştepta ca tot mai multe cărţi de calitate să fie disponibile pentru Kindle 4.

În plus, reprezentaţii site-ului Elefant au dezvăluit în luna septembrie că sunt în negocieri avansate cu Amazon pentru introducerea cărţilor electronice în limba română pe platforma Kindle. Dacă acestea se vor concretiza, accesul la cărţi electronice în limba română va fi mult mai uşor.

Preţ

Kindle 4 este disponibil în două versiuni: una de 79 USD, care include reclame, şi una de 109 USD, care este lipsită de mesaje publicitare. În Europa şi, implicit, în România, singura versiune disponibilă este cea fără publicitate.

Later edit: În general, magazinele de comerţ electronic din România oferă Kindle 4 în varianta cu reclame. Mesajele publicitare apar însă doar atunci când ebook readerul nu este utilizat. Reclamele nu apar niciodată în timpul citirii unei cărţi.

Pentru a intra în posesia unui Kindle 4 ai cel puţin trei variante la dispoziţie:

  • îl cumperi de la eMag cu 500 lei. Această variantă este cea mai simplă, întrucât timpul de livrare este redus, nu plăteşti taxe ascunse şi beneficiezi de doi ani de garanţie.

Cum arata Kindle 4 in comparatie cu „fratii” sai mai mari si mai scumpi

Concluzii

Kindle 4 are potenţialul de a deveni un produs de succes, întrucât Amazon a ştiut ce trebuie să facă pentru a realiza un e-book reader de succes, excelent pentru a citi cărți electronice online: a eliminat tastatura fizică pentru a crea un dispozitv compact şi uşor, a renunţat la tehnologia 3G din considerente de costuri şi a scăzut preţul.

Astfel, dacă tot ce vrei să faci este să citeşti cărţi, dacă nu ai nevoie de conexiune la internet decât ocazional pentru a cumpăra alte cărţi şi reviste din Kindle Store şi dacă nu ai nevoie de o tastatură pe care oricum nu prea ai la ce s-o foloseşti pe un e-book reader, atunci Kindle 4 este alegerea ideală pentru a citi cărţi şi reviste în format electronic, mai ales că vine şi cu un preţ foarte bun.

Ce ne-a plăcut

  • portabilitatea ridicată a dispozitivului
  • fluenţa cu care reda cărţile
  • opţiunile numeroase pentru redarea textului
  • preţul foarte bun
  • backup gratuit pe serverele Amazon

Ce nu ne-a plăcut

  • suportul redus pentru cărţi în limba română
  • tastatura este dificil de utilizat la început

9 comentarii

  1. Sorin

    26 octombrie 2011 la 09:32

    Diagonala de 6″ este f.f.f. mica, este complet incomod sa citesti o carte „asa de mica”. Chiar asa de scump costa inca 4″ de ecran ?

    • Andrei

      26 octombrie 2011 la 15:17

      Sorin, sa stii ca nu e chiar mica. E cam cat pagina unui roman normal…

  2. dunedenisip

    26 octombrie 2011 la 11:12

    Si pe amazon.com puteti gasi carti gratuite. Pentru conversia documentelor in format mobi recomand programul free Calibre.

  3. mihaiemil

    27 ianuarie 2012 la 10:23

    O mica corectura, in Romania se gaseste la preturi de circa 500 Ron, NUMAI varianta cu reclame

    • Daniel Popescu

      27 ianuarie 2012 la 11:31

      La data realizarii acestui review magazinele de comert electronic din Romania nu precizau in pagina produsului daca este vorba despre versiunea cu reclame sau fara.

      Intre timp, situatia s-a mai schimbat, iar eMag specifica clar ca este versiunea cu reclame.

      Multumesc pentru atentionare, am actualizat review-ul cu aceasta informatie.

  4. Adrian

    29 februarie 2012 la 13:41

    Interesant review si va multumesc, dar am ceva nelamuriri. Fisierele in format doc si docx vor fi afisate la fel de bine ca cele in format mobi? Daca nu, care ar fi diferentele (in special ma intereseaza daca se pot folosi aceleasi setari pentru formatarea textului)? Deasemenea, in general, poti face fontul sificient de mic incat sa nu faci scroll pe pagina, dar in acelasi timp sa poti citi lejer? Multumesc anticipat!

    • Daniel Popescu

      2 martie 2012 la 17:40

      Fisierele in format DOC si DOCX nu sunt suportate nativ de Kindle, astfel ca trebuie sa le convertesti. In functie de complexitatea documentului (imagini, tabele etc), conversia poate fi mai mult sau mai putin reusita, insa in cazul textelor simple cu formatari nu ar trebui sa intampini probleme majore.

  5. Olesea Melnic

    22 martie 2012 la 12:02

    multumesc mult pt review!!! m-a ajutat enorm sa ma hotarasc ca pe asta il vreau. mi-am cumparat recent un kindle 4 si sunt foarteee multumita de el :)

  6. MIHAI IULIA

    8 ianuarie 2021 la 19:06

    Buna seara,am si eu un Kindle seria 4 ,modelul prezentat de voi,dar am o problema si nu stiu ce sa fac.La inceput am incarcat usor carti ,dar acum daca vreau sa sterg o carte sau mai multe si sa incarc altele nu se mai poate.Exista cumva un manual de utilizare amanuntit pentru acest model?Cand il racordez la PC si intru in documents Kindle apar intr-un fel colectiile introduse ,dar pe Kindle altfel.Imi place f.mult sa-l folosesc ,dar au aparut aceste probleme si va multumesc din suflet daca ma puteti ajuta sa le rezolv.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri