GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Samsung Galaxy Tab S3: specificații, preț și disponibilitate

Autor: Echipa Giz.ro

Samsung a anunțat în cadrul Mobile World Congress 2017 o nouă tabletă din gama superioară, Galaxy Tab S3 actualizând faimoasa gamă de top a sud-coreenilor la aproape doi ani de la lansarea modelului anterior. Samsung Galaxy Tab S3 marchează un progres semnificativ de la generația anterioară, tableta inspirându-se de la gama iPad Pro de la Apple și oferind un sistem audio superior și compatibilitate cu stylus-ul capacitiv S-Pen.

Piața tabletelor a cunoscut un având impresionant în perioada 2011 – 2014, însă aceasta a ajuns la saturație mult mai repede decât preconizau producătorii și analiștii. Supusă presiunii puse de telefoanele cu ecrane foarte mari și de ciclul mult mai lent de actualizare hardware, piața tabletelor a stagnat și apoi a început să scadă, de probleme nefiind feriți nici măcar producătorii de vârf precum Apple sau Samsung.

În consecință, cam toți producătorii au început să reducă gama de tablete oferită și să o actualizeze la intervale mai rare, nici măcar cei de la Google nemaifiind prea încrezători în viitorul Android pe acest tip de gadget și lansând în ultimii trei ani doar un model încropit în grabă.

Din păcate, pentru cei care chiar îndrăgesc și utilizează intensiv tabletele, această restrângere a pieței a adus și o diminuare vizibilă a opțiunilor disponibile. Călcând pe urmele lui Galaxy Tab S2, care a fost o tabletă deosebită din foarte multe puncte de vedere, noul Samsung Galaxy Tab S3 aduce o serie de actualizări interesante care îi permit să rămână cea mai bună replică Android la tabletele iOS ale celor de la Apple.

samsung-galaxy-tab-s3-1

Specificații Samsung Galaxy Tab S3

  • ecran: 9,7”, AMOLED, 2048 x 1536 pixeli
  • procesor: Qualcomm Snapdragon 820, 2×2.15 GHz Kryo + 2×1.6 GHz Kryo, Adreno 530
  • memorie: 4 GB RAM
  • memorie internă: 32 GB, MicroSD (maximum 256 GB)
  • cameră foto: 13 MP, F/1.9, înregistrare video 4K, 5 MP frontal
  • conectivitate Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac 2×2, Bluetooth 4.2, opțional LTE
  • sistem de operare: Android 7.0
  • acumulator: Li-Ion de 6000 mAh, nedetașabilă
  • dimensiuni: 237,3 x 169 x 6 mm
  • greutate: 429 grame
  • altele: difuzoare audio quad, S-Pen, USB 3.1 Type-C, senzor amprentă, încărcare rapidă

Ce este nou

Tableta folosește o carcasă nouă fabricată integral din aluminiu și sticlă. Designul este asemănător cu cel al modelelor anterioare de la Samsung, în special cu cel al modelelor Tab A actualizate acum un an, însă construcția este superioară pentru că vorbim totuși de un model superior.

Având o grosime de numai 6 milimetri și fiind perfect plată, carcasa impresionează cu rama metalică continuă, fețele acoperite integral cu sticlă și designul minimalist în care se remarcă doar clasicul ansamblu frontal Samsung format din două butoane capacitive și un buton hardware cu senzor pentru amprentă. Pe această ramă este amplasat și conectorul Pogo magnetic cu cinci pini folosit pentru atașarea tastaturii sau a altor accesorii externe.

samsung-galaxy-tab-s3-2

La fel ca în cazul generației anterioare, Samsung a optat pentru un ecran în format 4:3. Cei care adoră filmele vor strâmba în mod singur din nas, însă toți ceilalți vor fi probabil mulțumiți de această decizie. Ales de Apple de la bun început și adoptat ulterior și de către alți producători precum Google sau Samsung, formatul 4:3 este net superior atunci când vine vorba de navigare Web, lectura cărților în format electronic sau lucru.

Având o diagonală de 9,7”, ecranul folosește un panoul AMOLED cu rezoluție de 2048 x 1536 pixeli. Modelul anterior a impresionat cu ecranul său OLED, iar modelul nou plusează acum cu un gamut extins și compatibilitatea Rec. 2020 HDR10 pentru redarea perfectă a filmelor care folosesc HDR. Din păcate, cei care doresc un model mai compact sunt lăsați pe dinafară: piața tabletelor mici a scăzut dramatic iar Samsung a decis să nu mai lanseze și un model cu ecran de 8”.

samsung-galaxy-tab-s3-3

O noutate pentru gama Tab S este suportul pentru stylus-ul capacitiv S-Pen. Cunoscut de la telefoanele Galaxy Note sau tablete Tab Pro, stiloul digital este acum compatibil și cu gama destinată consumului de conținut Tab S. Ceva mai gros decât modelele anterioare S-Pen, stiloul digital oferă un vârf cu o grosime de 0,7 milimetri și 4000 de niveluri de presiune și este astfel ideal pentru desenat. Cei care nu au nevoie de așa ceva îi vor găsi totuși un rost deoarece S-Pen oferă posibilitatea utilizării pentru activități ceva mai comune, cum ar fi scrisul de mână sau captura de ecran. Vestea bună este că acest stilou digital este inclus în cutia tabletei, vestea proastă este că nu are un locaș dedicat în carcasa tabletei și trebuie păstrat separat.

Platforma hardware a fost îmbunătățită, tableta folosind acum un puternic cip Qualcomm Snapdragon 820 în locul vechilor Exynos 5433 sau Snapdragon 652 care au motorizat generația anterioară. După cum se remarcă, Samsung încă optează să folosească procesoare ceva mai slabe decât cele folosite pe telefoane, spre deosebire de Apple, care procedează exact pe dos, însă Snapdragon 820 rămâne un procesor excelent care nu va dezamăgi.

samsung-galaxy-tab-s3-4

La această configurație se adaugă 4 GB de memorie RAM și o memorie internă pentru stocare cu o capacitate de 32 GB care poate fi extinsă cu ajutorul unui card MicroSD. Bateria are o capacitate de 6000 mAh, ceva cam puțin dacă ținem cont de eficiența energetică a platformei Android, însă oferă o încărcare rapidă care va reduce timpii mai deselor realimentări.

Tableta va fi oferită atât într-o configurație doar cu conectivitate wireless, caz în care utilizatorul va trebui să se mulțumească cu adaptorul 802.11a/b/g/n/ac cu arhitectură 2×2, dar și într-o versiune cu conectivitate LTE Cat 6, care oferă rate de transfer de până la 300 Mbps.

Samsung s-a preocupat în mod special de aspectul multimedia al noi tablete. Rama metalică a carcasei ascunde un sistem audio cu patru difuzoare concepute și fabricate de AKG/Harman. Astfel, amatorii de filme sau jocuri vor avea la dispoziție un sistem care va asigura o stereofonie corectă indiferent de poziția în care țin tableta, iar Samsung promite un sunet cu un nivel sonor și calitate audio superioară. Acest sistem audio este completat de două microfoane cu fidelitate ridicată și atenuare a zgomotului de fundal.

Tableta oferă o cameră principală care oferă un senzor cu rezoluție de 13 MP, obiectiv cu diagramă mare F/1.9, înregistrare video la rezoluție 4K și bliț cu un singur LED, partenerul frontal pentru selfies și apeluri video având un senzor de 5 MP și un obiectiv F/2.2.

O cumpărăm sau nu?

După cum am spus deja în introducere, piața tabletelor nu este una tocmai bogată în acest moment, în special dacă ne uităm la segmentul superior. Apple iPad și iPad Pro domină în mod categoric acest segment din toate punctele de vedere, însă ofertele pentru cei care preferă platforma software Google sunt cam sărăcăcioase.

În acest moment, aveți la dispoziție întreaga gamă iPad Pro 9.7, aceasta oferind cam aceleași dotări cu noul Samsung Galaxy Tab S3: suport pentru stylus (care trebuie însă cumpărat separat), sistem audio cu patru difuzoare și ecran de 9,7” cu rezoluție QXGA. Produsele Apple folosesc însă un sistem de operare care oferă mai multe aplicații optimizate pentru tabletă iar procesorul A9X este și el o bestie puternică, în special atunci când vine vorba de grafică.

Ofertele Android includ vechiul Samsung Galaxy Tab S2 VE (cu procesor Qualcomm Snapdragon 652), dar și modele mai noi precum ASUS ZenPad Z500M sau Huawei MediaPad M2.

Tableta ASUS oferă un ecran cu aceeași rezoluție și diagonală, însă folosește un destul de neimpresionant procesor MediaTek și nici nu are o variantă cu conectivitate LTE. Modelul Huawei este o opțiune cu conectivitate LTE, însă procesorul HiSilicon Kirin 930 este cam vechi iar ecranul de 10,1” în format 16:10 cu rezoluție de 1920 x 1200 pixeli este orientat mai degrabă către conținutul multimedia decât către lectură sau navigație Web.

Preț și disponibilitate

Samsung nu a dezvăluit o dată clară pentru disponibilitatea tabletei Galaxy Tab S3, afirmând că aceasta va ajunge pe piață în cursul săptămânilor următoare. Cu România nu este mereu prima pe lista de lansări, putem așteptat viitorul Galaxy Tab S3 cândva în aprilie.

Compania a dezvăluit însă prețurile, acestea fiind de 679 EUR pentru varianta Wi-Fi si 769 EUR pentru modelul cu conectivitate LTE. Prețul este cam piperat și este practic cam același pe care-l practică și Apple pentru modelele echivalente din gama iPad Pro 9.7, ceea ce va dezarma unii cumpărători. Este adevărat, la iPad Pro va trebui să mai plătiți încă 99 EUR dacă doriți și stiloul digital Apple Pencil, însă dacă nu folosiți acest instrument de lucru, probabil că diferența nu va conta prea mult.

Concluzii

O actualizare bine venită pentru gama de tablete de vârf de la Samsung, Galaxy Tab S3 oferă o platformă hardware bună, un ecran AMOLED în format 4:3 cu rezoluție QXGA, un sistem audio bun și o carcasă frumoasă fabricată din metal și sticlă. Tableta umple astfel un gol din oferta de tablete Android de vârf, însă prețul este cam piperat și o pune pe picior de egalitate cu tradiționalul producător scump Apple.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri