GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Allview X2 Soul review – smartphone performant cu autonomie scăzută

Testat pe data de 21 iulie 2014
Pe scurt: Allview X2 Soul este un smartphone sub brand românesc cu ecran Full-HD de 5.5” şi platformă hardware capabilă să ruleze orice filme şi jocuri. Autonomia scăzută şi interfaţa grafică precară cântăresc însă mult în defavoarea sa.
Produs testat: Allview X2 Soul   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.5/5    Pret: 1500 Lei

La început, smartphone-urile Allview se adresau în special utilizatorilor cu buget limitat şi, prin prisma specificaţiilor tehnice modeste, nu emiteau deloc pretenţii pentru segmentul de top.

Treptat, braşovenii de la Visual Fan, compania care deţine brandul Allview, au început să prindă curaj şi să lanseze smartphone-uri puternice sub brand românesc. Nu, nu au trecut la chipseturi Qualcomm Snapdragon, dar au folosit tot mai frecvent cele mai puternice soluţii ale taiwanezilor de la MediaTek.

Această strategie a condus inevitabil şi la creşterea preţurilor, iar în prezent un smartphone de top de la Allview a ajuns să fie la fel de scump ca telefoanele medium spre high-end ale producătorilor tradiţionali precum Samsung sau LG.

Sub aceste auspicii şi-a făcut apariţia în magazine şi Allview X2 Soul, despre care am fost curioşi să aflăm dacă este capabil să lupte cu smartphone-uri de tradiţie şi, mai ales, dacă merită costul de piperat pentru un telefon “românesc”.

Ce este Allview X2 Soul?

Allview X2 Soul este un smartphone de 5.5” cu ecran Full-HD şi procesor octa-core de la MediaTek, care îşi propune să ruleze fluent orice aplicaţii şi jocuri. În realitate, vorbim despre o clonă cu sigla Allview a telefonului Gionee Elife S5.5, lansat de producătorul chinez Gionee.

Allview X2 Soul, un smartphone "romanesc" de top

Allview X2 Soul, un smartphone „romanesc” de top

Specificaţii tehnice

Allview X2 Soul
EcranSuperAMOLED, 5.5”, 1920×1080 pixeli
ChipsetMediaTek MT6592
Procesorocta-core Cortex A7, 1.7 GHz
GraficaMali-450MP
Memorie RAM2 GB
Memorie interna16 GB
Conectivitate3G (HSPA+), Wi-Fi, bluetooth 4.0, GPS
Camera foto13 MP, Full-HD
AcumulatorLi-Ion 2300 mAh
Sistem de operareAndroid 4.2.2 Jelly Bean + Berry UI
Dimensiuni145x70x5.55 mm
Greutate129 grame

Ce ne-a plăcut

Ţintind către segmentul premium, X2 Soul se prezintă foarte de bine la capitolul estetic. După modelul smartphone-urilor de top din seria Sony Xperia Z, partea frontală şi spatele sunt acoperite cu sticlă Gorilla Glass 3, iar partea laterală este confecţionată din metal.

Smartphone-ul se evidenţiază şi prin grosimea de numai 5.5 mm, suficient de mică pentru ca Visual Fan să-l promoveze drept “cel mai subţire telefon”, însă în practică acest lucru nu este neapărat benefic în utilizarea de zi cu zi şi, mai ales, în privinţa bateriei incluse.

Allview X2 Soul are o grosime de numai 5.5 milimetri

Allview X2 Soul are o grosime de numai 5.5 milimetri

Sub ecranul cu margini înguste există cele trei taste capacitive specifice Androidului, în timp ce butonul de Power şi cel de volum au fost amplasate pe laterala stângă şi oferă un feedback bun. În dreapta există slotul pentru cartela microSIM (atenţie, telefonul nu este şi nu are variantă dual-SIM), în timp ce portul microUSB pentru încărcare şi conectare la PC este amplasat în partea superioară.

Slotul pentru card microSIM este pe laterala dreapta

Slotul pentru card microSIM este pe laterala dreapta

În general, telefonul oferă o aderenţă bună în mână, în ciuda dimensiunii destul de mari şi a sticlei folosită pe spate.

Allview X2 Soul mizează pe un ecran SuperAMOLED cu diagonala de 5.5” şi rezoluţie Full-HD 1920×1080 pixeli, corespunzătoare unei densităţi de 441 pixeli per inch. Panoul este produs de Samsung şi asigură o reprezentare fidelă, dar uşor supra-saturată a culorilor, un contrast bun şi unghiuri largi de vizualizare. Singura neplăcere a fost vizibilitatea redusă în lumina puternică a soarelui, însă aceasta este o caracteristică frecvent întâlnită la ecranele SuperAMOLED inclusiv în cazul smartphone-urilor de top.

Ecranul lui Allview X2 Soul este de buna calitate

Ecranul lui Allview X2 Soul este de buna calitate

În ceea ce priveşte platforma hardware, ne întâlnim cu un chipset MediaTek MT6592 dotat cu un procesor octa-core Cortex A7 de 1.7 GHz, completat de un chip grafic Mali-450MP şi 2 GB RAM. Procesorul Cortex A7 este disponibil în prezent în versiuni quad-core în chipseturi ale unor producători mai puţin cunoscuţi, dar şi în chipseturile Snapdragon 200 şi Snapdragon 400 mai bine realizate ale celor de la Qualcomm, dedicate smartphone-urilor de nivel low-end şi medium. Astfel, chiar dacă în cazul lui X2 Soul vorbim despre opt nuclee Cortex A7, performanţele sunt mai degrabă atribuite segmentului mediu.

În practică, X2 Soul s-a comportat ireproşabil. În utilizarea de zi cu zi, navigarea prin homescreen-uri şi meniuri este fluentă, iar deschiderea unor documente Office sau accesarea unor poze din galeria foto este rapidă. La fel, navigarea pe internet s-a realizat fără probleme inclusiv cu browserul preinstalat (deşi personal prefer în continuare Dolphin sau Chrome).

Abilităţile multimedia sunt de asemenea la înălţime. Filmele au fost rulate fluent în aplicaţia MX Player indiferent de formatul acestora, inclusiv MKV-uri Full-HD. De asemenea, telefonul este capabil să ruleze fluent, fără lag, inclusiv cele mai noi jocuri, printre cele pe care le-am încercat numărându-se Real Racing 3 sau Need For Speed: Most Wanted.

Pentru pasionaţii de cifre, iată şi rezultatele obţinute în câteva teste de benchmark:

Camera foto utilizează un senzor Sony IMX135 de 13 MP, capabil să înregistreze clipuri la rezoluţie Full-HD, iar rezultatele sunt potrivite pentru segmentul de piaţă căruia i se adresează telefonul.

Calitatea fotografiilor realizate pe timp de zi este decentă spre bună, întrucât reprezentarea culorilor este fidelă, cu excepţia cazurilor în care lumina provine preponderent dintr-o anumită direcţie. După lăsarea întunericului, senzorul nu se menţine la acelaşi nivel, însă realizează fotografii destul de bune.

Fotografii realizate cu Allview X2 Soul

Fotografii realizate cu Allview X2 Soul

În modul normal, interfaţa camerei foto este foarte simplă, iar utilizatorul are puţine setări de făcut. Practic, cu excepţia alegerii rezoluţiei sau a dezactivării sunetului la realizarea fotografiilor, singura opţiune cu adevărat interesantă aici este HDR, prin care sezorul generează poze de bună calitate.

Fotografie realizata fara HDR (stanga) si cu HDR (dreapta)

Fotografie realizata fara HDR (stanga) si cu HDR (dreapta)

Cei care nu se mulţumesc însă cu setările standard pot apela modul Profesional, acolo unde poate fi selectat tipul de scenă sau valorea pentru ISO, sau pot utiliza aplicaţia dedicată Charm Cam, care presupune aplicarea unor filtre amuzante. Tot aici merită menţionat că fotografiile pot fi editate şi ulterior la vizualizarea acestora în galerie foto.

Filmele Full-HD au de asemenea o calitate decentă, însă sunt realizat în format 3GP, ceea ce înseamnă un bitrate scăzut.

Ce scârţâie

Din păcate, aspectele pozitive ale designului sunt estompate de forma generală a telefonului, bazată în principal pe linii drepte şi ascuţite. Poate că versiunea neagră arata mai bine, însă varianta albă testată de noi nu inspiră prea multă eleganţă. În plus, sticla de spate atrage murdărie şi amprente, însă probabil că acestea sunt mai puţin vizibile decât pe varianta cu carcasa neagră. Principalul defect al designului este însă camera foto. Aceasta iese cu aproximativ un milimetru în relief din cauza grosimii reduse a telefonului, ceea ce generează un aspect inestetic, iar amplasarea în stânga-sus îngreunează realizarea fotografiilor (mi s-a întâmplat frecvent să acopăr obiectivul cu degetele în timpul fotografierii).

Camera foto iese in relief intr-o maniera prea putin eleganta

Camera foto iese in relief intr-o maniera prea putin eleganta

Experienţa excelentă de utilizare generată de platforma hardware este oarecum afectată de unele aspecte mai puţin plăcute. X2 Soul utilizează sistemul de operare Android 4.2.2 Jelly Bean peste care Visual Fan a aplicat Berry UI.

Tema implicită a telefonului are un aspect controversat, astfel că schimbarea acesteia va fi probabil prima acţiune pe care o vei întreprinde după cumpărare, daca ţii la aspectul familiar al telefoanelor cu Android. Din păcate, nici celelalte teme preinstalate nu sunt cu mult mai bune, poate cu excepţia celei care împrumută parţial designul iOS-ului, întrucât indiferent de alegere rămâi blocat cu unele elemente de design nepotrivite: pictogramele pentru lista de contacte, lista de apeluri şi mesaje SMS sunt realizate din câteva linii aranjante haotic de a căror funcţionalitate îţi dai seama doar după ce deschizi aplicaţia respectivă, iar iconiţele au în general un contur negru în jurul logo-ului aplicaţiilor.

În plus, la aproape toate temele, informaţiile din partea de sus a ecranului (notificări, starea bateriei sau ora) sunt greu lizibile din cauza alegerii unor culori apropiate pentru fundal şi text. În acest context, meniul de setări este probabil singurul loc cu un design simplu şi elegant.

Partea bună este că interfaţa Berry UI poate fi eliminată complet prin utilizarea unei aplicaţii de tip launcher, una dintre cele mai bune soluţii în acest sens fiind Nova Launcher.

Allview X2 Soul, un telefon bun, dar cu lacune

Allview X2 Soul, un telefon bun, dar cu lacune

Pe de altă parte, chiar dacă filmele şi jocurile rulează fluent, experienţa este afectată negativ de calitatea sunetului. Acesta din urmă are un volum ridicat, însă în multe cazuri este neclar şi distorsionat, în special în cazul muzicii rock, iar problemele persistă inclusiv cu căştile incluse în pachet.

De asemenea, spatele telefonului se încălzeşte puternic, în special în partea sa superioară, chiar şi atunci când nu rulezi conţinut Full-HD sau jocuri de ultima generaţie.

În plus, nu te vei putea bucura prea mult timp de jocurile şi filmele Full-HD dacă eşti departe de priză, întrucât grosimea de numai 5.5 mm a forţat producătorul să opteze pentru un acumulator Li-Ion de numai 2300 mAh.

Practic, în utilizarea de zi de zi, cu conexiunea Wi-Fi sau de date activă în permanenţă şi cu luminozitatea setată la mai puţin de 50%, autonomia este mai mică de o zi, astfel că este foarte posibil să ajungi seara acasă fără baterie. Acest lucru este valabil inclusiv în cazul în care te limitezi la 20-25 minute de apeluri, una-două ore de navigare pe internet şi câteva poze, cu cateva minute de jocuri şi filme Full-HD. În plus, telefonul rezistă cel mult trei ore la redarea continuă a unui film Full-HD sau în jocurile recente de top.

Iar toate aceste valori sunt valabile cu activarea implicită a opţiunii care reduce frecvenţa procesorului atunci când telefonul nu are nevoie de toată puterea de procesare. Tocmai de aceea, există şi opţiunea CPU Power Save, care are rolul de a dezactiva numeroase funcţii (Wi-Fi, 3G, GPS, bluetooth) la atingerea unui anumit procent de baterie prestabilit de utilizator.

Calitatea sunetului generat de difuzor nu este multumitoare

Calitatea sunetului generat de difuzor nu este multumitoare

Preţ Allview X2 Soul şi disponibilitate

Allview X2 Soul este disponibil în magazinele de comerţ electronic din România pentru un preţ recomandat de 1.500 lei. Chiar dacă preţul poate părea mare pentru un produs realizat sub brand românesc, acesta este justificat cel puţin parţial de ecranul IPS cu rezoluţie Full-HD şi de platforma hardware care permite rularea oricărui conţinut multimedia şi a jocurilor de ultima generaţie.

Concurenţa

Până nu demult, preţul scăzut era principalul avantaj al telefoanelor sub brand românesc, însă pe măsură ce pretenţiile au crescut acestea au ajuns la nivelul smartphone-urilor medium spre high-end realizate de producătorii tradiţionali.

Prin urmare, utilizatorii au reale dileme dacă să meargă pe mâna unui telefon sub brand autohton precum Allview X2 Soul sau să aleagă un produs de la Samsung, HTC sau LG.

Iar în jurul pragului de 1.500 lei există numeroase opţiuni interesante, iar aici putem menţiona Nexus 5 (1.500 lei), care beneficiază de un design mai elegant, de o platformă hardware mai puternică şi de actualizări rapide de Android, sau LG G2 (1.530 lei), care plusează prin design, performanţe mai bune şi autonomie ridicată.

De asemenea, un Samsung Galaxy S4 a ajuns să coste doar 1.700 lei şi, chiar dacă este un produs ceva mai vechi, oferă încă numeroase motive de achiziţie.

Nu în ultimul rând, pentru mulţi utilizatori, unul dintre avantajele telefoanelor Allview era opţiunea dual-SIM, care lipseşte cu desăvârşire de pe X2 Soul.

Allview X2 Soul are parte de o concurenta puternica

Allview X2 Soul are parte de o concurenta puternica

Concluzii

Allview X2 Soul este un smartphone sub brand românesc atractiv prin prisma calităţii ecranului şi a performanţelor platformei hardware, care te ajută să faci practic orice cu el.

Interfaţa proprietara neintuitivă, câteva decizii de design neinspirate şi, mai ales, autonomia scăzută fac însă ca decizia de achiziţionare a acestuia să nu poată fi luată fără unele compromisuri destul de importante.

Pachetul complet al cutiei lui Allview X2 Soul

Pachetul complet al cutiei lui Allview X2 Soul

Pro

  • ecran de calitate
  • rulează fluent orice filme şi jocuri
  • cameră foto decentă

Contra

  • autonomie foarte scăzută
  • interfaţă grafică modestă
  • spatele se încălzeşte uşor

17 comentarii

  1. Alex

    1 septembrie 2014 la 11:56

    Salutare lume!
    L-am cumparat si sunt SUPER multumit! Credeti-ma merita toti banii si chiar face poze cel putin la fel de bune decat Samsung S4 sau S5. Si inca ceva! SAR=0.258, mult mai mic decat un Samsung S4/5. Pentru mine SAR este o caracteristica de care tin cont cand achizitionez un smartphone. Curaj!

  2. Dany

    17 octombrie 2014 la 12:03

    Specificatii de top. Telefonul arata mortal, mai ales cel pe alb!

  3. Cojocaru Doru

    3 ianuarie 2015 la 06:30

    Am citit numeroase comentarii cu privire la anumite defecte care le-ar avea soul 2. Eroare, eu il am de ceva timp si sunt multumit. E un fel de logan care se lupta cu marcile straine consacrate.

    • Mihai

      11 ianuarie 2015 la 12:06

      Salut.Doresc sa achizitionez si eu un astfel de model si citind despre el anumite păreri negative,ma pune in postura de a ma gândi de două ori înainte să-l cumpăr, cum ca se încinge repede,autonomie scăzută, etc.Ce sfat îmi dai,ținând cont de faptul ca tu deții un astfel de model?Cu respect.

  4. Cojocaru Doru

    21 ianuarie 2015 la 14:07

    Mihai, ca detinator al acestui telefon iti pot spune ca te va surprinde placut.Cat priveste defectele,sa fim seriosi gasesc ei defecte telefoanelor de top, ce sa mai vorbim de Allview. Bateria ma tine 2 zile max , daca ii dau forja , aproape o zi dar e smartphone pana la urma. Ecranul e superb , procesorul isi face treaba multumitor , ce sa ii cerem mai mult ? Problema este ca suntem un popor de pretentiosi, ne luam samsung S5 ca da bine.Alegerea iti apartine .

    • Trueman

      18 august 2015 la 07:40

      Doru tu lucrezi LA all view nu I ASA?:)))

  5. iNowGSM

    17 martie 2015 la 17:13

    @Mihai: Bateria se incinge normal, aspectul de supraincalzire il da metalul, ci nu bateria. Jucandu-te excesiv pe aplicatii care consuma motorul grafic va duce la o supraincalzire, dar asta depinde de la caz la caz. Autonomia iti spunem noi ca testat tine 2 zile sau 1 zi dupa utilizarea fiecaruia.

    OnTopic: Laminare totala, display Samsung, procesor extraordinar si un software modat pe gustul romanului. O bijuterie la 1000 LEI, mai rar intalnim.

  6. Daniellleee

    19 martie 2015 la 14:48

    arata superb telefonul

  7. Cornel

    7 aprilie 2015 la 18:41

    pt un telefon romanesc e destul de bun, a mai aparut x2 soul pro telefon la care sunt rezolvate unele probleme de la x2 soul. mergea o baterie mai puternica ca sa faca fata la ce are in el. Eu am din decembrie un x2 soul si sunt multumit de el.

  8. stefania

    1 august 2015 la 19:18

    Am si eu o intrebare, dc ma puteti ajuta; am un x2 soul mini si as vrea la anumite contacte din agenda sa pun tonuri de apel preferentiale si nu stiu cum se face (dc se poate). Poza la contact am reusit sa pun, dar ton de apel…..nu. Multam!

  9. crysty

    20 noiembrie 2015 la 13:20

    Care este mai bun din : x2 soul si x2 soul mini ???

    • crysty

      20 noiembrie 2015 la 13:21

      eu ma refer pentru jocuri si poze care at fi mai bun ?

  10. Ghita Mihai

    8 august 2016 la 23:17

    Salutare! Am o mica problema cu Allview Soul x2 plus style ! La un momendat a început să meargă greu aplicația Facebook-ul după care i-am făcut o resetare! După resetare Instalează aplicația facebook dar nu o mai deschide si nici messenger-ul nu funcționează ! În rest merge extraordinar de bine ! Mă poate ajuta cineva cu un sfat ?

  11. Xenia

    13 decembrie 2016 la 13:20

    Cum se poate dezactiva screensaverul? Existe mai multe poze din telefon care se afiseaza pe rand la fiecare deschidere. Am reusit sa adaug o poza din arhiva mea insa de sters sau sa dezactivez nu gasesc posibilitate. Ma poate ajuta cineva?

    • Echipa Giz.ro

      20 decembrie 2016 la 13:47

      Intra in meniul de Wallpapere si alege o alta fotografie.

  12. Paul Zecheru

    10 martie 2017 la 14:17

    Intotdeauna mi-a placut acest telefon de cand a aparut deoarece are un ecran mare de 5,5 SuperAmoled rezistent la zgarieturi, designul este super,subtire, procesorul este unul foarte potent tinand cont ca aici vorbim de un OctaCore de 1,7 care face fata la orice sarcina Androidul ruleaza excelent , camera este foarte clara avand un senzor de 13 mp, bateria tine cam 1 zi jumate la modul meu de utilizare, bravo Allview

  13. ecran

    13 aprilie 2018 la 03:06

    Sunteti dilai de dus la nebuni….acest tel are ecranul de 5 , nu de 5,5, de ce mintiti…..iar unul paul zecheru nu stie sa citeasca pe cutie daca a cumparat telefonul

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri