GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

HTC One review – cel mai bun smartphone cu Android al momentului

Testat pe data de 1 aprilie 2013
Pe scurt: HTC One este un smartphone Full HD de 4.7” care impresionează prin designul elegant, calitatea construcţiei şi a ecranului, dar şi prin performanţele bune ale platformei hardware şi parţial a noutăţilor software din HTC Sense 5.
Produs testat: HTC One   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4.5/5    Pret: N/A Lei

HTC One este smartphone-ul cu care producătorul taiwanez încearcă să revină pe linia de plutire după un an 2012 în care s-a văzut dominat fără drept de apel de rivalii de la Samsung şi al lor Galaxy S III.

Conştienţi că este una dintre ultimele şanse pe care le au pentru a rămâne în atenţia publicului larg, taiwanezii au depus eforturi serioase pentru a realiza un smartphone de referinţă pentru sistemul de operare Android, prezentând oficial noul One cu numai două luni înainte de lansarea oficială a rivalului Galaxy S4.

Rezultatul este unul în mare parte spectaculos. Aşa cum cum îţi vei da şi singur seama din acest review acompaniat de numeroase clipuri edificatoare, HTC One poate fi considerat cel mai bun smartphone produs vreodată de HTC, dar şi cel mai bun telefon cu sistem de operare Android al momentului.

Evident, există şi unele defecte mai mici sau mai mari, pe care le vom detalia la momentul oportun în cadrul acestui review.

Review video

Pentru început, te invităm să urmăreşti un review video pentru HTC One. Îţi recomandăm însă să parcurgi şi review-ul scris de mai jos pentru a afla detalii care nu au fost incluse în clip.

Design şi construcţie

Este suficient să priveşti HTC One pentru a-ţi da seama că arată uimitor de bine datorită formatului unibody şi a combinaţiei de metal, sticla şi plastic utilizată ca materiale de construcţie.

Partea din spate nu oferă acces la acumulator şi este realizată din aluminiu, cu excepţia a două benzi subţiri confecţionate din plastic pentru a asigura un semnal cât mai bun pentru sistemul GPS şi antenele wireless. Acelaşi policarbonat este prezent şi pe părţile laterale ale telefonului, iar acestea nu sunt nici drepte, nici rotunjite, oferind un stil aparte telefonului.

Această filosofie de design contribuie semnificativ la modul în care simţi telefonul atunci când îl ai în mână. Poate că cifrele specificate de producator nu sunt impresionante, pentru că HTC One măsoară 137.4×68.2×9.3 mm şi cântăreşte 143 de grame, dar grosimea acestuia este de fapt mult mai mică în părţile laterale, de aproximativ 4 mm. Tocmai de aceea, telefonul este foarte confortabil în mână, chiar dacă ecranul mare îl face totuşi dificil de utilizat cu o singură mână.

HTC One este foarte confortabil in mana

HTC One este foarte confortabil in mana

În plus, modul de construcţie şi materialele utilizate sugerează că HTC One este un telefon rezistent în timp, însă nu ne putem convinge de acest lucru după numai câteva zile de utilizare.

HTC a pus accent şi pe modul în care a construit accesoriile pentru One. Camera este acum la nivelul părţii din spate, fără să iasă în relief, iar butonul de pornire şi jack-ul de 3.5 mm pentru căşti au fost poziţionate în partea de sus. În partea de jos există portul microUSB, iar volumul poate fi controlat de pe partea dreaptă. Din păcate, atât butonul de pornire, cât şi cel pentru volum sunt oarecum destul de dificil de apăsat, întrucât sunt integrate prea puternic în carcasă.

Butonul de pornire se apasa destul de greu

Butonul de pornire se apasa destul de greu

Ecran

HTC One utilizează un ecran Super LCD3 cu diagonală de 4.7” şi rezoluţie Full HD 1080×1920 pixeli, corespunzătoare unei densităţi mamut de 469 pixeli per inch, cea mai mare disponibilă pe un smartphone in acest moment, datorită diagonalei mai mici decât a rivalilor SGS4 sau Sony Xperia Z.

Calitatea ecranului este impresionantă indiferent de aspectele pe care le luăm în considerare: culori, contrast, unghiuri de vizualizare sau lizibilitatea textului şi a iconiţelor, toate sunt de un nivel foarte ridicat.

Din păcate, există şi un mic defect: în lumina naturală a soarelui, luminozitatea nu este atât de grozavă, iar ecranul poate deveni destul de greu de citit.

Ecranul ofera culori naturale si contrast puternic

Ecranul ofera culori naturale si contrast puternic

HTC Sense 5.0

Unul dintre primele lucruri pe care îl vei remarca atunci când utilizezi HTC One este prezenta logo-ului HTC în partea centrală de jos a ecranului. Nu, nu este un buton, ci doar un logo, cu butonul capacitiv de back în stânga şi butonul capacitiv de home în dreapta.

Practic, nu există buton capacitiv dedicat pentru meniu sau pentru utilizarea aplicaţiilor în multitasking, iar acest lucru este deranjant pentru utilizatorii obişnuiţi cu Android. Totuşi, poţi intra în multitasking dacă apeşi de două ori butonul de home, în timp ce meniul de setări este reprezentat de o bară cu trei puncte care ocupa spaţiu inutil din ecran.

Logo-ul HTC din centru mai mult incurca

Logo-ul HTC din centru mai mult incurca

HTC One rulează sistemul de operare Android 4.1.2 Jelly Bean, însă marea noutate la capitolul software este noua interfaţa HTC Sense 5.0, în mare parte simplificată comparativ cu versiunile precedente.

Printre noutăţile din HTC Sense 5.0 am remarcat un nou tip de lock screen, care îţi permite să lansezi rapid aplicaţii sau să vezi notificările. În plus, aplicaţiile pot fi sortate în funcţie mai multe criterii (alfabetic, cele mai recente etc.) şi poţi chiar să stabileşti câte aplicaţii vezi pe orizontală şi verticală pe ecran, cele două opţiuni fiind 3×4 şi 4×5.

De asemenea, cele maxim cinci homescreen-uri disponibile sunt puternic personalizabile şi există numeroase widgeturi interesante pe care le poţi poziţiona oriunde.

Noul HTC Sense poate fi personalizat dupa gusturile utilizatorului

Noul HTC Sense poate fi personalizat dupa gusturile utilizatorului

Nu putem încheia prezentarea lui HTC Sense 5.0 fără să menţionăm Blinkfeed, noul homescreen pentru interfaţa grafică dezvoltată de HTC. Vorbim practic de o aplicaţie în stilul Flipboard care prezintă ştiri din diverse surse predefinite şi care oferă integrare cu Twitter şi Facebook. Din păcate, Blinkfeed nu poate fi personalizat prea mult şi nu poţi adăuga propriile tale surse de ştiri, astfel că cel puţin în România nu este tocmai util. Acest lucru este cu atât mai deranjant cu cât Blinkfeed este obligatoriu unul dintre cele cinci homescreen-uri: nu poţi scăpa de el în niciun fel, dar cel puţin poţi seta un alt homescreen principal.

Blinkfeed este interesant, dar lipsit de personalizare si putin util in Romania

Blinkfeed este interesant, dar lipsit de personalizare si putin util in Romania

Experienţa utilizării zilnice

HTC One este propulsat de un chipset Qualcomm Snapdragon S600 cu procesor quad-core Krait 300 de 1.7 GHz, grafică Adreno 320 şi 2 GB RAM, în timp ce memoria internă este de 16 GB sau 32 GB, fără posibilitate de extindere prin carduri microSD.

Prin prisma platformei hardware, este de la sine înţeles că HTC One excelează la toate capitolele, fiind foarte rapid în aproape orice gen de aplicaţie. În primul rând, telefonul este capabil să redea fluent inclusiv filme Full HD în format MKV cu subtitrări, iar la experienţă plăcută a vizionarii acestora contribuie şi calitatea audiţiei muzicale, de care sunt responsabile cele două difuzoare amplasate în partea de sus şi de jos a ecranului. Acest sistem de sunet a fost botezat Boomsound şi poate fi activat din meniul telefonului. Volumul sunetului este foarte ridicat, iar calitatea este surprinzător de bună, întrucât muzica se aude fără distorsiuni. Pentru a te convinge de calitatea sistemul de sunet Boomsound de pe HTC One te invităm să urmăreşti clipul de mai jos:

Deloc surprinzător, HTC One se descurcă foarte bine şi când vine vorba despre jocuri, inclusiv titlurile recente şi solicitante pentru platforma hardware. Pentru a te convinge de acest lucru te invităm să urmăreşti clipul de mai jos, în care am pus la încercare câteva dintre cele mai populare jocuri pentru Android ale momentului:

Aceste clipuri pun în evidenţă puterea platformei hardware a telefonului, însă ştim că printre voi se numără şi utilizatori interesaţi de cifre. Tocmai de aceea, în clipul de mai jos găseşti rezultatele obţinute de noi cu HTC One în unele dintre cele mai populare benchmark-uri disponibile pentru Android:

Camera foto

HTC a promovat insistent capabilităţile camerei foto de pe noul One, întrucât taiwanezii au renunţat la războiul surd al megapixelilor şi au introdus o nouă tehnologie: UltraPixel.

Pe scurt, camera lui HTC One utilizeză un senzor de 4 MP, iar acesta are o dimensiune fizică asemănătoare celei a senzirilor de 12 MP, astfel că pixelii sunt de fapt semnificativ mai mari. Rezoluţia maximă în format 16:9 este de 2688×1520 pixeli, iar în format 4:3 este de 2048×1520 pixeli. În plus, HTC One este doar al doilea smartphone care beneficiază de stabilizator optic de imagine, după Nokia Lumia 920.

Camera lui HTC One impresioneaza doar in conditii de lumina scazuta

Camera lui HTC One impresioneaza doar in conditii de lumina scazuta

Rezultatele? HTC One realizează fotografii foarte bune în condiţii de iluminare scăzută, dar nu putem spune acelaşi lucru şi atunci când faci poze în lumină naturală. Într-o astfel de situaţie, fotografiilor li lipsesc detaliile fine, parte din cauza rezoluţiei, parte datorită supraprocesării software.

Practic, camera lui HTC One este potrivită pentru a realiza fotografii în condiţii de iluminare slabă şi pentru poze de mici dimensiuni care să fie postate pe reţele sociale, dar nu şi pentru fotografii mari în lumină naturală.

Aici trebuie însă să menţionăm că HTC a anunţat deja un update software pentru camera lui One care va fi disponibil la sfârşitul lunii aprilie şi care ar trebui să rezolve o mare parte din aceste probleme.

În plus, camera lui HTC One oferă şi o funcţie software inedită numită HTC Zoe. Aceasta  realizează un clip video Full HD care combină secunda premergătoare apăsării butonului de video cu următoarele trei secunde. Ulterior, poţi adăuga diverse efecte clipurilor şi poţi combina mai multe clipuri făcute cu Zoe penru a realiza, de exemplu, un montaj din vacanţă.

În clipul de mai jos poţi vedea calitatea fotografiilor realizate cu camera UltraPixel a lui HTC One şi rezultatele obţinute după ce ne-am jucat cu HTC Zoe:

Autonomie

HTC One utilizează un acumulator Li-Po de 2300 mAh care rezistă aproximatix o zi de lucru la o utilizare medie care include o ora-două de browsing, 30 de minute de convorbiri şi activităţi ocazonale precum muzică, filme şi jocuri. Chiar dacă nu impresionează la acest capitol, HTC One oferă practic o autonomie obişnuită pentru un smartphone de acest nivel, iar durata de viaţă ar putea ajunge chiar la două zile în cazul în care nu utilizezi telefonul atât de mult.

Bateria lui One, suficient de puternica pentru a face fata unei zile de lucru

Bateria lui One, suficient de puternica pentru a face fata unei zile de lucru

Preţuri şi disponibilitate

HTC One va fi disponibil în România la sfârşitul lunii aprilie, însă preţul nu a fost încă anunţat. Cel mai probabil, producătorul taiwanez va solicita 600-650 EUR pentru acest telefon, astfel că în România ne putem aştepta la preţuri de 2.600 – 2.800 RON fără contract.

Preţul va fi cel mai probabil asemănător cu cel la care va fi comercializat şi principalul său rival, Samsung Galaxy S4, care va sosi în magazine în aceeaşi perioadă, în timp ce Sony Xperia Z şi-a făcut deja apariţia în România pentru aproximativ 2.700 RON.

În acest context, decizia de cumpărare va depinde în mare măsură de preferinţele tale în materie de design şi construcţie, dar şi de pachetul software oferit de HTC Sense 5.0 comparativ cu noutăţile introduse de Samsung pe Galaxy S4.

HTC One va avea un pret obisnuit pentru aceasta gama de smartphone-uri

HTC One va avea un pret obisnuit pentru aceasta gama de smartphone-uri

Concluzii

HTC One este fără îndoială unul dintre smartphone-urile de referinţă în acest moment, datorită construcţiei solide, a ecranului de calitate, a platformei hardware puternice care îţi permite să rulezi fără probleme orice tip de aplicaţie şi, de ce nu, a autonomiei decente.

HTC Sense 5.0 introduce câteva noutăţi interesante, dar există şi părţi mai puţin plăcute evidenţiate pe parcursul review-ului. Principalul defect rămâne camera foto relativ modestă în condiţii bune de iluminare, însă probabil că multiplele opţiuni de personalizare sau HTC Zoe vor mai îndulci amarul, în special pentru utilizatorii care nu pun mare accent pe camera foto.

Mai multe despre HTC One, tot în limba română, puteţi afla şi din urmatoarele articole detaliate:

  • buhnici.ro – „Dintre toate telefoanele de anul ăsta, HTC One a creat cea mai mare zarvă. Telefon uni-body, materiale revoluționare, super cameră, display superb, o interfață reinventată, evident tot de Android.”
  • mobilissimo.ro – „HTC One este un telefon mobil fantastic, cu un design deosebit, capacităţi multimedia extraordinare şi o achiziţia pe care nici un utilizator nu o va regreta. Doar 2 modele pot provoca acest telefon la duel în 2013: iPhone 5S şi Samsung Galaxy S4. Rămâne de văzut dacă vor reuşi să îl învingă…”
  • nwradu.ro„HTC One este un telefon excelent, o clasă peste celelalte de pe piață, peste cele văzute la Barcelona. Poate doar Galaxy S IV îi va fi un concurent real, însă HTC are arme bune în mână: o carcasă foarte elegantă și bine făcută, un design pe care îl arăți cu mândrie altora, hardware performant la toate capitolele sale.”
  • computerblog.ro„Știu că articolul pare foarte pozitiv și unii ar putea crede că este advertorial, dar nu este. Pur și simplu este un model peste așteptări, care merită promovat.Iar HTC merită șansa relansării, deși nu cred că HTC One va fi de ajuns.”
  • mobzine.ro„HTC One arată bine – design, material, dimensiune, greutate. Rivalizează (și chiar bate) orice alt smartphone disponibil pe piață în acest moment. La capitolul performanță este un ”monstru” care rupe orice benchmark pe Android.”

Prin urmare, putem spune că HTC One este cel mai bun smartphone cu Android al momentului. Iar nouă ne-a plăcut mult de tot!

HTC One este, practic, cel mai bun smartphone Android al momentului

HTC One este, practic, cel mai bun smartphone Android al momentului

1 comentariu

  1. DAN

    31 ianuarie 2016 la 12:17

    Am un HTC 620 DESIRE care este o gluma proasta o chinezarie de doi bani desi pe el am dat in jur de aprox 1000 lei,…. sa nu mai spun ca am avut proasta inspiratie sa cumpar si copilului meu acelasi tel si am dat 2000 lei pe ceva care nu l-as mai lua nici gratis
    Ma intreb cum pot intra pe piata noastra asemenea produse netestate fara aprobarea unui specialist desi le-am cumparat cu bani jos de la RDS
    cum poti fii multumit de un asemenea tel cand se intrerupe convorbirea in timp ce vorbesti
    esti sunat dar nu intra apelul desi ti se spune te am sunat si nu ai raspuns….
    sau esti sunat si intra robotul SI TI SE SPUNE NU ARE SEMNAL SAU ARE TELEF INCHIS.
    Vrei sa intri in galerie sa vezi poze nu le poti vedea si alte anomalii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri