GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Huawei Mate 9 – impresii, prețuri și păreri

Autor: Echipa Giz.ro

Huawei a anunțat lansarea noului său phablet din gama superioară Mate 9, acesta preluând toate avantajele cunoscute ale produselor anterioare din această gamă, dar incluzând totodată și tehnologiile noi foto cu cameră duală pe care le-am văzut folosite anterior la modelele Huawei P9 și Honor 8 și completându-se cu câteva noutăți interesante.

În timp ce telefoanele din gama P se adresează utilizatorilor obișnuiți, modelele din gama Mate vizează segmentul utilizatorilor de telefoane cu ecrane mari. În plus, gama Mate este de obicei și cea care folosește pentru prima oară noile generații de procesoare HiSilicon Kirin, ceea ce le face mereu cele mai puternice telefoane Huawei ale anului, o practică de altfel remarcată de mult timp și la Samsung.

Un segment de piață care crește mai repede decât întreaga industrie de telefoane mobile luată în ansamblu, piața phablet a fost de la bun început importantă pentru Huawei. Motivele sunt destul de ușor de înțeles, publicul chinez având o predilecție pentru telefoanele de mari dimensiuni iar compania încercând să satisfacă mai întâi cererile interne înaintea avântului pe piața internațională. În timp, acest apetit a cuprins și piețele din SUA și Europa de Vest, iar Mate a devenit și aici unul dintre cele mai importante produse ale companiei.

huawei mate 9

Huawei Mate 9

Specificații tehnice Huawei Mate 9

  • ecran: 5,9″, IPS-NEO, 1920 x 1080 pixeli, 2,5D
  • procesor: HiSilicon Kirin 960, 4 x ARM Cortex-A73, 4 x ARM Cortex-A53
  • memorie: 4 GB RAM
  • memorie internă: 64 GB, MicroSD (maximum 256 GB)
  • cameră foto: Duală, 12 MP F/2.2, 20 MP F/2.2 monocrom, OIS, PDAF, laser, înregistrare 4K
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
  • sistem de operare: Android 7.0, EMUI 5.0
  • acumulator: Li-Ion de 4000 mAh, încărcare rapidă
  • dimensiuni: 156,9 x 78,9 x 7,9 milimetri
  • greutate: 190 de grame
  • altele: USB Type-C, Dual SIM opțional, senzor amprente

Prezentarea noutăților

Fabricată integral din metal, la fel ca în cazul modelelor din anii anteriori, carcasa noului Huawei Mate 9 aduce și o serie mici îmbunătățiri, printre care se remarcă mai ergonomica ramă rotunjită. De altfel, producătorul se laudă că această carcasă trece printr-un proces cu 50 de pași în cursul fabricării, incluzându-se aici și o oră de strunjire și frezare pe o mașină CNC. Amatorii de diversitate coloristică vor avea ce alege, telefonul urmând să fie oferit în variante Space Gray, Moonlight Silver, Champagne Gold, Mocha Brown, Ceramic White și negru.

Una dintre cele mai interesante noutăți este noul procesor HiSilicon Kirin 960. Având o configurație octa-core, acesta oferă patru nuclee de procesare cu consum scăzut ARM Cortex-A53 cu o frecvență de 1,8 GHz, dar renunță la cele patru nuclee performante Cortex-A72 în favoarea noilor Cortex-A73. Având o frecvență de tact de 2,4 GHz, aceste patru nuclee performante promit o putere de calcul cu 30 de procente mai mare și o eficiență energetică crescută cu același procent. Îmbucurător este și faptul că Mate 9 oferă, în sfârșit, puterea grafică pe care o merită un phablet de vârf. Astfel, Kirin 960 folosește noua și puternica soluția Mali-G71 MP8, un progres evident de la modestul Mali-T880 MP4 din Kirin 950.

Cea de-a doua noutate interesantă este camera foto duală care folosește tehnologii licențiate de la Leica, care și-a făcut apariția în oferta Huawei odată cu modelul P9. Ajunsă la generația a doua, camera foto oferă tot un modul color cu rezoluție de 12 MP și obiectiv cu diafragmă F/2.2, însă partenerul său monocrom folosește de data aceasta un senzor cu rezoluție mai mare de 20 MP și un obiectiv cu diafragmă similară.

huawei mate 9

Huawei Mate 9: cameră foto duală Leica

Diferențele nu se opresc însă aici, camera foto de pe Mate 9 oferind un sistem de focalizare care îmbină nu mai puțin de patru tehnologii: detecție de contrast, detecție de fază, detecție de adâncime și laser. În plus, cea de-a doua generație a camerei duale dezvoltate împreună de Huawei și Leica oferă și stabilizare optică, ceea ce promite să facă din Huawei Mate 9 unul dintre cele mai bune telefoane pentru captură foto din acest an.

La fel ca iPhone 7 Plus, Mate 9 oferă un zoom optic 2x, care-l va face optim pentru captura portretelor sau pentru fotografia stradală. Mate 9 permite totodată captura la rezoluție 4K, acest lucru fiind o noutate pentru un vârf de gamă Huawei. Camera frontală folosește un senzor de 8 MP, un obiectiv cu deschidere largă F/1.9 și oferă în plus autofocus.

Ecranul folosit pe Huawei Mate 9 a scăzut în dimensiuni cu o zecime de inch de la cei 6” ai modelului de acum un an. Având o diagonală de 5,9”, acesta folosește un panou IPS-NEO cu rezoluție de 1920 x 1080 pixeli și este acoperit cu o sticlă protectoare 2.5D cu muchii rotunjite. Ecranul IPS se laudă cu un contrast impresionant de 1500:1 și are o acuratețe coloristică suficientă pentru a acoperi 96% din spectrul NTSC.

huawei mate 9

Huawei Mate 9 – USB Type-C și încărcare rapidă

Având o capacitate respectabilă de 4000 mAh, bateria oferă un sistem de încărcare rapidă care-i permite să folosească încărcătoarele de 5A. Compania afirmă astfel că utilizatorii vor putea viziona 2 filme după o încărcare de numai 10 minute sau că vor beneficia de o zi întreagă de autonomie după o încărcare de 20 de minute. După eșecul lui Galaxy Note 7, Huawei a ținut să ne asigure că bateria sa include un sistem de protecție și siguranță numite Super Safe, care monitorizează în timp real tensiunea, curentul și temperatura.

Telefonul este oferit în configurație Dual SIM, cea de-a doua cartelă și cardul MicroSD folosind însă același locaș și neputând fi utilizate concomitent. Configurația hardware oferă 4 GB de memorie RAM și 64 GB de memorie internă, slotul MicroSD putând găzdui carduri cu o capacitate de până la 256 MB.

Ajunsă la cea de-a cincea generația, interfața Android proprie numită Emotion UI oferă un mediu grafic mai plăcut, aceasta fiind de altfel și una dintre deficiențele care ne-au deranjat în trecut, și oferă algoritmi software care învață în timp modul de lucru al utilizatorului. În plus, Huawei afirmă că 50% din funcțiile oferite de EMUI 5.0 pot fi accesate în doar doi pași, în timp ce 90% necesită cel mult trei pași, subliniind astfel schimbările importante de natură software.

Îl cumpărăm sau nu?

Deoarece Samsung Galaxy Note 7 a fost retras de la vânzare, iar LG nu a anunțat când și dacă va aduce în Europa modelul V20, Huawei se află în plăcută situație de a fi singura companie mare care oferă un telefon de vârf nou cu o diagonală mai mare de 5,5”.

Dacă în zona 5,5” există destule oferte noi și interesante, incluzând aici Apple iPhone 7 Plus sau Google Pixel XL, cei care vor un telefon nou și performant cu ecran mai mare nu au prea multe alegeri. Opțiunile interesante sunt Google Nexus 6P, LG V10, Galaxy S6 Edge Plus și Samsung Galaxy Note 5, însă toate sunt modele ceva mai vechi care oricum au diagonale de 5,7”. În plus, ultimul nu a fost niciodată lansat în mod oficial în Europa, ceea ce v-ar putea provoca necazuri în cazul în care veți fi nevoit să apelați la garanție. În mod amuzant, singura ofertă cu adevărat comparabilă este mai vechiul Huawei Mate 8, care încă este un telefon puternic și demn de luat în seamă.

Preț și disponibilitate Huawei Mate 9

Compania a anunțat că Huawei Mate 9 va fi disponibil inițial în China, Germania, Franța, Italia, Japonia, Kuwait, Malaezia, Polonia, Arabia Saudită, Spania, Thailanda și Emiratele Arabe Unite. Disponibilitatea va fi ulterior extinsă și în alte țări, însă deocamdată nu există informații oficiale despre perioada în care putem aștepta noul telefon Huawei în ofertele comercianților locali. Prețul aproximativ pentru piața europeană va fi de 699 €.

Concluzii

Huawei Mate 8 a fost un phablet foarte atractiv, însă noul Mate 9 aduce câteva noutăți foarte interesante, cum ar fi camera foto sau procesorul puternic, și promite să devină un telefon extrem de atractiv pentru cei care iubesc ecranele mari.

2 comentarii

  1. dan

    22 decembrie 2016 la 21:33

    eu as merge pe Mate 9 Porsche Design.ce prezentati aici la aproape 700 euro este cam mult.Mate 9 Porsche Design varianta internationala este net superior la frumusete dotari,viteza …etc si ca o noutate este doar 580 $ in dubai,qatar,us…etc.ca sa dai 700 euro pe ce ati prezentat sus este cam exagerat.

  2. Hriscu Marius Cristian

    6 martie 2017 la 23:48

    wow…este superb,eu am un p9 lite dar am să mi-l achiziționează cât de curând.
    este impresionant dar cam piperat prețul.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri