GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

iPhone 7 Plus sau Samsung Galaxy Note 7, LG V20 – care este mai bun?

Autor: Echipa Giz.ro

A doua jumătate a anului se anunţă spectaculoasă pentru pasionaţii de phablet-uri: iPhone 7 Plus, Samsung Galaxy Note 7 şi, într-o măsură mai mică sau mai mare, LG V20 luptă umăr la umăr în această confruntare.

iPhone 7 Plus vine cu câteva îmbunătăţiri atractive comparativ cu predecesorul său, în special în privinţa camerei foto, într-un moment în care Samsung Galaxy Note 7 este considerat cel mai bun dispozitiv cu Android.

Totuşi, graba de a lansa phablet-ul înaintea lui iPhone 7 Plus are acum un efect de bumerang asupra lui Samsung: unele exemplare de Note 7 explodează la propriu în timpul încărcării din cauza unor probleme cu una dintre celulele acumulatorului. Samsung a reacţionat printr-o amplă acţiune de recall inclusiv în România, însă răul a fost făcut, iar vânzările vor fi afectate.

Practic, aceste probleme nu ştirbesc din performanţele lui Note 7, însă Samsung va pierde clienţi în favoarea lui iPhone 7 Plus sau chiar a lui LG V20, proaspăt lansat şi care vine la rândul său cu ceva în plus: un ecran secundar.

iPhone 7 Plus si Galaxy Note 7, noile varfuri de gama pentru phableturi

iPhone 7 Plus si Galaxy Note 7, noile varfuri de gama pentru phableturi

Specificaţii tehnice

Iată principalele caracteristici tehnice ale celor 3 phablet-uri incluse în această comparaţie:

iPhone 7 PlusGalaxy Note 7LG V20
Ecran 5.5″, Full HD5.7″, QHD5.7”, QHD
Chipset Apple A10 FusionExynos 8890Snapdragon 820
Procesor quad-coreocta-corequad-core
Grafica six-coreMali-T880 MP12Adreno 530
RAM3 GB4 GB4 GB
Memorie32 GB64 GB32 GB
Conectivitate4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi
Camera foto dual 12 MP, 4K12 MP, 4Kdual 16 MP, 4K
Acumulator N/A3500 mAh3200 mAh
OS iOS 10Android 6.0Android 7.0
Dimensiuni158.2 x 77.9 x 7.3153.5 x 73.9 x 7.9159.7 x 78.1 x 7.6
Greutate 188 grame169 grame174 grame

Funcţii importante

Samsung Galaxy Note 7 şi iPhone 7 Plus impresionează în egală măsură în privinţa construcţiei şi a designului. Note 7 iese în evidenţă prin ecranul de tip Edge care asigură un aspect estetic plăcut, prin spatele simetric din punct de vedere al curburii şi prin utilizarea unor materiale de calitate. Existenţa S Pen-ului asigură teoretic un plus de varietate, însă în realitate este destul de puţin utilizat, în special de utilizatorii gamei Note din România. Influenţele de la gama iPhone sunt destul de evidente, iar 7 Plus punctează printr-un design deja tradiţional, dar foarte elegant şi apreciat.

Între timp, LG V20 utilizează o construcţie din aluminiu datorită căreia este de asemenea elegant, iar telefonul rezistă bine şi la şocuri, spre deosebire de rivalii săi care suportă apa şi praful prin standardele IP67 şi IP68. V20 este singurul dintre cele 3 care permite desfacerea capacului spate şi înlocuirea acumulatorului.

Chiar dacă are un ecran mai mare, Note 7 are dimensiuni mai compacte decât iPhone 7 Plus, lucru vizibil în special în privinţa lungimii cu aproape 5 milimetri mai mică. iPhone 7 Plus câştigă însă la capitolul grosime cu cei 7.3 milimetri ai săi, în locul celor 7.9 ai lui Note 7. Prin prisma utilizării unui ecran secundar, V20 are cea mai mare lungime (aproape 160 mm), însă este mai subţire decât Note 7 şi cu câteva grame mai uşor decât iPhone 7.

Cele mai mari diferenţe apar probabil la nivelul ecranului. În cazul lui Note 7 vorbim despre un panou SuperAMOLED de tip edge de 5.7 inch cu rezoluţie QHD (2560×1440 pixeli), la fel de mare şi cu aceeaşi rezoluţie ca a ecranului IPS folosit de V20, în timp ce 7 Plus se mulţumeşte cu rezoluţia Full HD a ecranului IPS de 5.5 inch.

În plus, cele 3 companii au apelat la diverse opţiuni suplimentare. Note 7 mizează pe funcţia Always On Display, care permite afişarea în permanenţă a timpului şi verificarea rapidă a notificărilor. În schimb, Apple a mizează pe funcţia 3D Touch, prin care ecranul poate să detecteze presiunea cu care apeşi pentru a oferi o gamă variată de funcţii.

Vorbim despre o tehnologie introdusă pe Apple Watch care este disponibilă într-o formă asemănătoare şi pe smartphone-ul Huawei Mate S. Cu 3D Touch, dacă apeşi pe o aplicaţie se va deschide un meniu contextual cu scurtături pentru diverse funcţii ale aplicaţiei respective. Astfel, printr-o apăsare pe Facebook poţi intra direct în meniul de check-in, printr-o apăsare pe Camera poţi accesa direct funcţia de selfie-uri, iar prin apăsarea aplicaţiei de apeluri primeşti o listă cu persoanele contactate recent.

În schimb, V20 include un ecran secundar amplasat deasupra ecranului principal care oferă acces rapid la diverse informaţii despre ora, vreme sau întâlniri, scurtături pentru aplicaţii sau afişarea celor mai recente aplicaţii utilizate. Utilitatea acestui ecran secundar este discutabilă, mai ales că scurtăturile pentru aplicaţii şi aplicaţiile recente pot fi accesate destul de rapid în mod tradiţional.

În privinţa platformelor hardware, iPhone 7 Plus face notă discordantă. Telefonul mizează pe un chipset Apple A10 Fusion cu procesor quad-core cuplat cu 3 GB RAM şi minim 32 GB de memorie internă, în timp ce Note 7 optează, pe teritoriul european, pentru un chipset proprietar Exynos 8890 cu două procesoare quad-core şi 4 GB RAM. LG V20 este echipat cu chipsetul de top Qualcomm Snapdragon 820 cu procesor quad-core, 4 GB RAM şi cel puţin 32 GB de memorie internă.

Chiar dacă pe hârtie phableturile celor de la Samsung şi LG sunt cu mult peste platforma hardware a celor de la Apple, este cunoscut faptul că telefoanele iPhone au nevoie de mai puţine resurse pentru a rula eficient sistemul de operare. Prin urmare, este de aşteptat ca toate cele 3 phableturi să ofere o experienţă de lucru asemănătoare. Unde câştigă însă Galaxy Note 7? La memoria internă, care este de 64 GB, cantitate de două ori mai mare decât ceea ce oferă Apple şi LG. Plus că există şi slot pentru carduri microSD, la fel ca la V20.

Conectivitatea este la înălţime din partea celor 3 producători, cu conexiuni Wi-Fi, 3G şi 4G, însă telefoanele cu Android oferă conexiuni 4G cu viteze de până la 600 Mbps, spre deosebire de cei “numai” 450 Mbps furnizaţi de iPhone 7 Plus.

LG V20 iese in evidenta prin ecranul secundar

LG V20 iese in evidenta prin ecranul secundar

În privinţa camerelor foto, cei 3 producători au optat (din nou) pentru tehnologii diferite. iPhone 7 Plus mizează pe o cameră foto duală cu doi senzori de 12 MP şi stabilizare optică a imaginii, care oferă inclusiv zoom optic 2x pentru fotografii cu mai multe detalii.

Practic, iPhone 7 Plus are un sistem foarte asemănător cu cel de pe LG V20, disponibil de asemenea cu cameră duală, zoom optic 2x şi stabilizare optică a imaginii, diferenţa principală fiind că cei doi senzori au câte 16 MP. Din acest punct de vedere, Galaxy Note 7 pare mai “sărac”, însă în realitate senzorul Britecell de 12 MP oferă o calitate exemplară a fotografiilor, în special pe timp de noapte. Deloc surprinzător, toate cele 3 phableturi sunt capabile să înregistreze clipuri video în format 4K.

Camera lui iPhone 7 Plus este de tip dual

Camera lui iPhone 7 Plus este de tip dual

Autonomia este din nou un subiect plin de controverse printre utilizatori. Aşa cum se întâmplă de fiecare dată, Apple nu a menţionat capacitatea bateriei pe iPhone 7 Plus, dar a accentuat faptul că autonomia va fi cu circa o oră mai mare decât în cazul predecesorului 6S Plus, dotat cu baterie de 2.750 mAh.

În cazul Androizilor facem însă cu uşurinţă trecerea la peste 3.000 mAh. LG V20 are o baterie Li-Ion de 3.200 mAh, în timp ce în cazul lui Galaxy Note 7 aceasta ajunge la 3.500 mAh. În practică, pentru că sistemul de operare iOS este mai bine optimizat, autonomia celor 3 smartphone-uri de top va fi în mare parte aceeaşi: o zi, poate un pic mai mult dacă nu foloseşti telefonul intensiv.

În privinţa sistemelor de operare, LG V20 marchează o premieră: este primul dispozitiv care foloseşte noul Android 7.0 Nougat, care nu include însă schimbări radicale comparativ cu Android 6.0 Marshmallow, disponibil încă pe Note 7 până la realizarea upgrade-ului. Mai degrabă, diferenţe vei remarca la interfaţa grafică, întrucât TouchWiz-ul lui Samsung este diferit de UX 5.0 folosit de V20.

Oricum, nu are rost să intrăm în polemici, fiecare sistem de operare are avantaje şi dezavantaje, iar un câştigător cert este imposibil de stabilit.

Preţ şi disponibilitate

Samsung Galaxy Note 7 a fost disponibil în România începând din luna august, însă producătorul sud-coreean a retras phabletul de pe piaţă în urma numeroaselor probleme cauzate de baterie. Este de aşteptat că produsul să revină la vânzare în scurt timp, iar până atunci putem să-ţi spunem că preţul de comercializare pentru varianta cu 64 GB era de circa 3.800 lei.

iPhone 7 Plus va fi disponibil în România începând din 23 septembrie, iar preţul pentru Germania al versiunii de 32 GB este de 900 de euro. Prin urmare, în România ne putem aştepta la costuri de circa 4.000 lei.

LG nu a anunţat încă preţul de comercializare pentru V20, însă predecesorul său costă circa 2.600 lei. Cel mai probabil, V20 va costa la lansare cel puţin 3.500 lei, înainte ca preţul să scadă treptat. Totuşi, este posibil că lansarea în Europa să aibă loc la câteva luni după lansarea internaţională, mai ales ca acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul lui V10.

Culorile in care este disponibil iPhone 7 Plus

Culorile in care este disponibil iPhone 7 Plus

Concluzii

Segmentul phablet-urilor de top este unul din ce în ce mai aprog disputat, iar toamna acestui an a adus pe piaţa 3 dispozitive atractive.

Samsung Galaxy Note 7 a fost primul pe piaţă şi, chiar dacă a suferit un mic eşec din cauza problemelor la baterie, este o alegere foarte bună pentru cei care apreciază designul din sticlă, ecranul edge şi calitatea foarte bună a fotografiilor.

LG V20 iese în evidenţă prin ecranul secundar şi camera foto duală, care a fost preluată şi de Apple pe noul iPhone 7 Plus. Ambele telefoane pot concura cu succes cu Note 7 şi pot profita de faptul că telefonul Samsung întâmpină probleme de natură tehnică.

În final, alegerea phablet-ului potrivit depinde de numeroşi factori, iar noi te invităm să ne spui de ce vei alege un dispozitiv în detrimentul altuia.

1 comentariu

  1. Noname

    9 septembrie 2016 la 06:53

    iphone 7 plus are 3gb ram.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri